Canitrail, Canicross, Natte Neuzen Trail…HELP

Met het neerzetten van Canitrail.NL in Nederland in februari 2016 is er een mooie nieuwe sport voor hondeneigenaren in Nederland bijgekomen, maar het levert ook de nodige verwarringen op. Deze sport, Canitrailen, heeft overeenkomsten met Canicross maar is qua dynamiek totaal wat anders. Ik hoor mensen vaak vragen: “Wat is nu het verschil tussen deze twee sporten?”

Laat ik het anders stellen…Canitrail en Canicross hebben 2 overeenkomsten, namelijk
– je gaat samen met je hond aangelijnd hardlopen over onverharde paden
– het staat open voor alle typen honden

 

Canicross
Op de website van Canicross Nederland staat de volgende omschrijving:
“Canicross is hardlopen in de natuur met een aangelijnde hond die naar hartenlust mag trekken zodat baas en hond samen zo snel mogelijk een parcours over onverharde paden afleggen. De sport staat open voor alle typen honden, klein of groot, ras of geen ras. Naast een enthousiaste hond heb je alleen een heupgordel, een goed passend tuig, een elastische lijn en een paar hardloopschoenen (liefst met profiel) nodig…Er worden jaarlijks ongeveer 12 wedstrijden georganiseerd, waaronder sinds 2012 ook een officieel NK. Bij de meeste wedstrijden wordt een tijdritstart toegepast waarbij individueel om de 30 seconden wordt gestart….De afstanden zijn meestal 2 à 3 km voor de korte afstand en 5 à 6 km voor de lange afstand. ”

 

Canitrailen
Bij het Canitrailen loop je ook met een aangelijnde hond maar ligt de nadruk meer op ‘ endurance’ oftewel alles, techniek, tempo, materiaal, is erop gericht dat je samen een zo lang mogelijke afstand kunt afleggen. Denk hierbij aan de energiezuinige draf van je hond en je racevest met opvouwbare drinkbak en voldoende water onderweg.  De hond is aangelijnd maar hoeft niet te trekken.  Op sommige stukken steil de heuvel af naar beneden is het zelfs niet wenselijk dat je hond trekt. De minimale afstand van een Canitrail is ongeveer 7,5-8km tot en met 50km en in Duitsland zelfs 100km.

 

Materiaal
Omdat je bij de Canicross een korte afstand zo snel mogelijk wilt afleggen is het materiaal dat je gebruikt niet hetzelfde als bij de Canitrail. Al het materiaal dat je kiest voor het canitrailen is erop toegespitst dat je beiden zo lang mogelijk op een ontspannen manier vrij kunt bewegen in de natuur.
Het tuig voor de hond hoeft niet dezelfde te zijn als bij het Canicrossen omdat de hond niet hoeft te trekken, maar ook naast je mag lopen. Ook een heupgordel is niet nodig, maar wel wenselijk zodat je je armen vrij kunt bewegen. De elastische lijn mag ook kort zijn als je hond het liefst naast je loopt. Ga je langer als 1,5 uur weg dan heb je in je racevest water voor je hond en jezelf met eventueel een opvouwbare drinkbak. En voor de echt langere stukken ver diep in de bossen neem je voor de veiligheid natuurlijk je mobiele telefoon mee, iets zouts en zoets te eten, een geïsoleerd reddingsdeken en een kleine EHBO-set voor jezelf en je hond voor het geval er onderweg iets gebeurt en hulptroepen niet zo snel bij jullie kunnen komen.

 

Georganiseerde Canitrails
In georganiseerd verband kun je aansluiten bij een Canitrail. De eerste Canitrail in Nederland was op 28 februari 2016 de Natte Neuzen Trail Veluwezoom met een 10km georganiseerd door Dorethea en Selina van Canitrail.NL. Inmiddels twee jaar later zie je her en der dat honden toegelaten worden op bestaande trails. Sommigen voegen een Canitrail als apart onderdeel aan hun Trail toe en anderen kiezen er juist bewust voor om dat niet apart te regelen.

In de kalender op onze website kennen we 2 categorieën Canitrails en de Natte Neuzen Trails.

  • Canitrails: Een trail die alleen voor honden en hun handlers worden georganiseerd, waarbij het belang van de hond voorop staat.
  • Natte Neuzen Canitrails: De Canitrails georganiseerd door Canitrail.NL hebben een uniek en herkenbaar concept. Dat betekent dat er geen tijdregistratie is, er individueel of in kleine groepen minimaal 1 en maximaal 5 minuten wordt gestart, de route, de verzorgingsposten, de EHBO en extra waterpunten aangepast zijn op de honden, dat er gele linten en gele zones zijn ingericht voor de honden die ruimte nodig hebben en dat er Dogwatchers zijn.
  • Trails – honden zijn toegestaan: Ook reguliere trailorganisatoren stellen hun evenement beschikbaar voor canitrailers. Soms is er een aparte start voor canitrailers ingericht. Soms sluit je gewoon achteraan. Je hond is ondergeschikt aan de trailers.

Mocht het zo zijn dat een canitrail wordt aangeboden bekijk dan eerst of het een onderdeel is van een reguliere trail of dat het echt een canitrails is alleen voor honden. De organisatie van een canitrail zal heel anders omgaan met bijvoorbeeld warme omstandigheden als organisatoren van reguliere trails.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *