Canitrailen

Samen hardlopen in de natuur

Canitrailen

Canitrailen is het samen beleven en genieten van het hardlopen in de natuur (=trailen) waarbij het uithoudings – en doorzettingsvermogen van baas en hond worden getest. Door de optimale samenwerkingen tussen mens en dier word onder allerlei wisselende omstandigheden heel wat kilometers afgelegd, natuurlijke hindernissen genomen, hoogtemeters gepakt en slingerpaadjes overwonnen.

 • Genieten

  Onderweg is het genieten van de omgeving, laat je in een beekje even je hond zwemmen, las je een wandelpauze in om bij te komen van die steile heuvel en sta je stil om de koolhydraten aan te vullen zodat jullie energievoorraad niet leeg raakt. En dan met een big smile, moe maar voldaan, na de nodige mentale ups en downs, en vaak meer kilometers als je verwacht had is daar het einde van je avontuur …

 • Technisch

  Tijdens het canitrailen passen jullie je loopstijl- en snelheid continu aan, omdat je vaak over technisch lastige paden loopt met veel oneffenheden.
  Iedere stap die je zet is anders door de wisselende ondergrond en dat vergt een goede concentratie en wijde focus. Door een goede samenwerking tussen jou en je hond kun je beter anticiperen op dat wat je op je pad tegenkomt. Heuvel afwaarts vraagt tenslotte een andere techniek als heuvel opwaarts. Boomwortels zijn een mooie uitdaging in reactiviteit in tegenstelling tot het ontspannen kunnen bewegen op naaldbospaden.

 • Verzorging

  Tijdens het canitrailen heb je voldoende water bij je om zowel je hond als jezelf tijdens de af te leggen afstand te kunnen hydrateren. Onderweg zijn er niet altijd natuurlijke waterbronnen te vinden. Ga je nog langere einden lopen dan kan wat extra voedsel ervoor zorgen dat jij als baas niet geconfronteerd wordt met de zogeheten hongerklop. Honden hoeven daarentegen niet bijgevoerd te worden tijdens een langere canitrail, maar als beloning kun je natuurlijk altijd iets extra’s meenemen.

 • Core-stability

  Door te trailen in terrein waar veel hoogtemeters overwonnen worden, neemt het krachthoudingsvermogen van de spieren toe. Naast dat meer kracht geleverd moet worden, is heuvelop lopen ook zwaarder (dit komt door de extra weerstand van de heuvel) en vergt het meer van de core-stability van baas en hond.
  Canitrailen heeft dan ook een positief effect op het verbeteren van jullie duuruithoudingsvermogen, lactaat-tolerantie en het ontwikkelt je power (power = kracht x snelheid). Vooraf rustig inwandelen is perfect om de spieren en organen wakker te maken. Achteraf rustig uitwandelen plus een cooling down voor baas en hond is een perfecte afsluiting van jullie canitrail zodat het herstel optimaal ingezet kan worden.

 • Strategisch

  Hond en baas zullen vanwege de af te leggen lange afstand hun krachten/ energie beter moeten verdelen. Door te leren strategisch je energievoorraad te doseren en op tijd weer aan te vullen, kun je samen verder lopen dan je ooit voor mogelijk hebt gehouden. Door samen meer vanuit ontspanning met een sterke core te lopen, is de kans op blessures veel kleiner als op de korte explosieve afstanden.
  Pas je deze ontspanning echter ook toe op de kortere canicross-afstanden dan zul je merken dat jullie zelfs sneller en krachtiger kunnen hardlopen.

 • Teamwork

  Op de lange afstanden leer je  jezelf en je hond heel goed kennen. Kleine signalen waarmee je hond bijvoorbeeld aangeeft dat het dorst heeft leer je eerder te herkennen, waardoor je beter kunt anticiperen op wat je hond en jijzelf onderweg nodig hebben qua voeding, water, tempo en rust om de lange afstand succesvol te kunnen halen. Hierdoor wordt de band met je hond hechter en kun je veel beter als een echt team samen lopen.

Is mijn hond wel geschikt voor het canitrailen?
Veel beginnende canitrailers vragen zich af of hun hond wel geschikt is om langere afstanden te kunnen hardlopen. Het klopt dat het ene ras genetisch hiervoor beter in de wieg is gelegd, maar het betekent niet dat andere rassen hiervoor niet geschikt zouden zijn. De persoonlijkheid en het temperament van je hond en de wil om samen met jou te gaan hardlopen is net zo belangrijk. Weliswaar zal het ene ras sneller zijn dan het andere, maar allemaal vinden ze het leuk om samen met de baas te rennen. Lees hier meer over in ” Is mijn hond geschikt voor canitrailen?”