Basisbenodigdheden
Basisbenodigdheden Canitrailen

Om prettig en veilig lange afstanden te kunnen canitrailen is het handig om in de basis een aantal materialen goed op orde te hebben.

Materiaal hond – handsfree te kunnen canitrailen is een goed passend harnas/tuig met verende lijn voor de hond en een heupgordel voor de trailer het beste. Lopen zonder heupgordel bij een trekkende hond kan uitermate belastend zijn voor de onderste wervels van je rug en diverse rugklachten veroorzaken waardoor je niet langer kunt genieten van het canitrailen.

Het is verboden om te canitrailen met een slipketting of prikband, omdat dit ten koste gaat van de sportieve respectvolle relatie tussen baas en hond.

Materiaal mens – Voor de veiligheid is het wenselijk om op goede trailschoenen te lopen waardoor je in de natuur op de vaak gladde en modderige ondergrond voldoende grip hebt. Bij stenige ondergrond en sterk heuvelachtig terrein is een zachte demping prettiger. Ga voor een goed advies naar de betere hardloopspeciaalzaken.

Draag verder hardloopkleding met voldoende laagjes zodat je bij kou en of warmte iets aan- en/of uit kunt doen.

Trailracevest – Neem in je trailracevest voldoende water mee en een uitklapbare drinkbak voor je hond. De hoeveelheid die je meeneemt is afhankelijk van datgene wat je gaat doen, wat de weersomstandigheden zijn en hoe technisch het terrein is. Denk vooraf bij het pakken van je spullen niet in kilometers, maar in uren dat je onderweg bent en stem daarop je water,  drinken en rustpauzes af.

Drink zelf voldoende en biedt je hond regelmatig om de 30-45 minuten water aan. Neem bij lange afstanden ook iets te eten mee voor jezelf  en eventueel je hond zodat je om het uur iets kunt eten om te voorkomen dat je slap in de benen wordt omdat je lichaam onvoldoende energie heeft om te verbranden.  Is het extreem warm vergeet dan niet dat je door het zweten erg veel zouten en mineralen verliest. Vul dit aan door elektrolyten toe te voegen aan je water ( niet aan de hond geven!) en neem bijvoorbeeld wat chips of zoute dropjes mee om je zouttekort aan te vullen.

In je trailracevest neem je naast je opgeladen mobieltje (en bij lange afstanden een extra oplader) ook je basis EHBO mee, zodat je bij kleine ongelukken meteen jezelf en je hond kunt verzorgen.

Leave nothing but your footprints – Canitrailers streven ernaar om het natuurgebied waar ze lopen te gebruiken zonder het gebied en de dieren die er wonen onnodig te belasten. Daarom neem je altijd je eigen afval mee. Het is onacceptabel voor iedere canitrailer om gelletjes, papierwikkels van snoepjes en repen, banaanschillen, snoepzakjes, drinkbekers, waterflesjes e.d. achter te laten in de natuur. Afval is in principe alles wat niet in de natuur groeit !