Moet mijn hond trekken tijdens het canitrailen?

Regelmatig zie ik tips en trucs voorbij komen over dat je hond tijdens het hardlopen zou moeten trekken. Een gedachte die waarschijnlijk uit het canicrossen komt, aangezien de mensen die dit zeggen zelf in eerste instantie uit de canicross komen. Ik heb zelf nog nooit iets gedaan in de canicross, omdat de korte afstanden mij niet afspreken. Die achtergrond heb ik niet en misschien sta ik er daarom ook zo anders in. Vanaf het begin heb ik gekeken wat ik in de samenwerking met mijn hond nodig heb voor de langere trails.
 
Ik weet nog goed toen ik begon met het canitrailen dat zowel Junior als Quasar uit zichzelf voor en naast me gingen lopen. Een hond naast me…zo gezellig…ff oogcontact maken en dan weer door 🙂 Maar Quasar loopt ook achter mij…dat heb ik met hem vanaf toen hij nog klein was al getraind tijdens onze wandelingen. Met een vooropgezet plan heb ik Quasar geleerd om voor mij, naast mij, achter mij, linksvoor en rechtsvoor van het pad te gaan lopen. Dat betekent o.a. dat wij met een kortere lijn lopen als anderen en dat ik diverse soorten harnassen gebruik voor de trainingen die gepland staan.
 
Bij afdalingen en trappen wil ik dat Quasar naast mij of achter mij gaat lopen en vooral niet voor me loopt te trekken om allerlei onveilige situaties te voorkomen. Een lange lijn is dan een echte sta in de weg en sommige harnassen zijn dan ook erg onhandig. Op sommige paden wil ik dat hij aan de linkerkant loopt omdat het pad daar beter begaanbaar is. Of aan de rechter zijkant van een pad omdat er iemand ons tegemoet komt lopen.
 
Ik heb mijn hond dus bewust geleerd om aan alle kanten van mij te kunnen lopen, omdat ik wil kunnen anticiperen op de trails en datgene wat wij onderweg tegenkomen aan afdalingen, technisch terrein, modderpoelen etc.. En al dat voorbereidende werk heeft z’n vruchten afgeworpen tijdens onze solo-canitrails met de nodige hoogtemeters, single tracks en technische ondergronden in binnen- en buitenland.
 
Moet je hond dus trekken tijdens het canitrailen?
Ik zou zeggen dat dat op sommige trails zelfs niet wenselijk en gevaarlijk is.
Train zoveel mogelijk de diverse posities van je hond ten opzichte van jou, geef er een commando bij die bij jullie past en zet die diverse posities in op de trails daar waar ze voor getraind zijn:) 
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *