Hypoglycemie tijdens een zware inspanning

Ineens hadden we een hond met een hypo (achteraf is de diagnose gesteld door de dierenarts). Het gebeurde tijdens een Natte Neuzen Trail afgelopen zondag. Paniek bij de eigenaar want het is natuurlijk vreselijk om je hond in zo’n toestand te zien. Het komt niet vaak voor…maar als je niet weet wat het is, kun je het niet herkennen en kun je niet adequaat reageren. Een goede aanleiding om eens wat kennis te delen met andere canitrailers.

Wat is hypoglycemie
Wanneer het gehalte aan suiker (glucose) in het bloed lager wordt dan de normaalwaarde, dan spreken we van een hypoglycemie. Glucose wordt verkregen uit koolhydraten en zorgt voor energie in het lichaam.

Wat zijn de signalen van een hypo
Hypoglycemie heeft verschillende symptomen tot gevolg. Er is sprake van zwakte en lusteloosheid, spiertrillingen, ongecoördineerd lopen en de hond kan gaan braken of diarree krijgen. In ernstige gevallen kan de hond epileptische aanvallen krijgen of in coma raken.

Het kan iedere hond overkomen, jong of oud, in de bloei van z’n leven of tijdens een inspanning (sporten). Vaak is het een eenmalig incident en kan het ter plekke eenvoudig opgelost worden.

Hoe ontstaat een hypo(glycemie) bij honden?
Een hypo is een gevolg van een te lage bloedsuikerspiegel. Bij honden met suikerziekte is dat een bekend verschijnsel. Het kan echter ook voorkomen bij honden die geen suikerziekte hebben.
Een hypo kan optreden in situaties waarin de hond een verhoogde activiteit heeft of een zware inspanning moet leveren. De hoeveelheid beschikbare glucose in het bloed raakt daardoor sneller op dan dat het lichaam weer kan aanvullen. Een hond kan diarree hebben of gebraakt hebben, waardoor de opname van glucose bemoeilijkt werd, maar ook kan de hond simpelweg te weinig gegeten hebben of een lege maag hebben. Als er onvoldoende brandstof is, dan raakt de tank natuurlijk wel een keer leeg…

Maagkanteling
Dat laatste, die lege tank, is een punt van discussie. Uit angst voor maagkantelingen zijn veel hondeneigenaren terughoudend om hun honden te laten canitrailen met een gevulde maag. Zo hebben we dat immers altijd geleerd: activiteit met een volle maag verhoogt de kans op een maagkanteling. Tegen alle logica in lijken wetenschappelijke onderzoeken (Pipan, 2000) echter precies het tegenovergestelde aan te tonen: juist activiteit op een lege maag lijkt de kans op maagkantelingen te vergroten. In eerder onderzoek (Raghavan, 2006) wordt verder geconcludeerd dat vetrijke brokken een risico zijn, en ook in een recent onderzoek (Darrelmann, 2019) kwam dit naar voren. In het onderzoek van Darrelmann bleek dat van de honden die brokken aten waarin vet of olie één van de eerste vier ingrediënten was, bij meer honden wél een maagtorsie ontstond dan niet.

Hoe vaak je voert per dag blijkt geen risicofactor te zijn (Glickman, 2000, non-dietary) (Pipan, 2012) (Theyse, 1998) Maar de hoeveelheid voeding per maaltijd blijkt wel van invloed te zijn. Uit een onderzoek (Raghavan, 2004) bleek dat grote hoeveelheden voer per maaltijden het risico op een maagtorsie vergroot.

Energieleveranciers
Mijn hond krijgt altijd de avond voor een zware canitrail goed te eten, en ook zorg ik ervoor dat ik in elk geval altijd iets te verbranden bij me heb tijdens een canitrail. Dat zijn vaak wat hondenbrokjes (weinig vet, veel koolhydraten) en energybars van Icepaw.  Zo kan ik mijn hond tijdens de canitrail altijd iets toestoppen als hij daarom vraagt. Op die manier kan ik de bloedsuikerspiegel van de hond wat constanter houden. Tevens heb ik in mijn trailrugzak altijd een zakje suiker. Niet alleen voor mijn hond, maar ook voor mij…want ook de mens kan dezelfde verschijnselen vertonen.

Met een lege maag canitrailen?
Mijn hond krijgt tegenwoordig circa 1 tot 1,5 uur voorafgaand aan een lange canitrail (20+km) of een technische zware canitrail met veel hoogtemeters een ‘klein bodempje’. De darf houdbare worst vindt hij als voorafje erg lekker. En hij loopt er fantastisch op. Maar wat voor mijn hond ( een witte herder) geldt, hoeft niet het geval te zijn voor jouw hond. Kijk vooral wat bij hem of haar past.

Wat moet je doen als het gebeurt?
Bij een milde hypoglycemie, waarbij de hond nog goed in staat is om te eten, wordt direct een maaltijd aangeboden (frequent kleine porties). Ook kan er suikerwater (dextrose/honing) in de bek van de hond worden gesmeerd (onder de tong of op de wangslijmvliezen). Een klein suikerzakje standaard meenemen in je trailvest is een kleine moeite.

Kortom: er zijn verschillende redenen waarom het verstandig is om een hond niet op een lege maag te laten canitrailen. Het risico op een maagkanteling lijkt volgens de recentste wetenschappelijke inzichten juist kleiner te worden als de maag een klein beetje gevuld is (dus geen hele zware maaltijd). De hond heeft dan een energiereserve die hij tijdens een intensieve canitrail goed kan gebruiken, waardoor de kans op een hypo aanzienlijk verkleind wordt.

Een Beagle is geen Husky 
Vaak hoor ik de vergelijking met de sledehondensport. Maar mijn hond is geen sledehond en is ook niet speciaal gefokt op het afleggen van lange afstanden, zoals een Siberische Husky en Malamute (uit de werklijn). Zij zijn gefokt op endurance, koude weersomstandigheden en hebben het vermogen om op weinig voedsel te kunnen overleven. Het is heel interessant om mee te kijken in de sledehondensport hoe zij hun honden klaarstomen voor de langere afstanden en hoe zij omgaan met voeding.

“Huskies burn a lot of calories without ever tapping into other energy stores—and they do this by regulating their metabolism. Before the race, the dogs’ metabolic makeup is similar to humans. Then suddenly they throw a switch—we don’t know what it is yet—that reverses all of that,” animal exercise researcher Dr. Michael S. Davis told the New York Times. “In a 24-hour period, they go back to the same type of metabolic baseline you see in resting subjects. But it’s while they are running 100 miles a day.”

MAAR….mijn hond, een witte herder, of jouw Beagle is GEEN sledehond en is niet gefokt met de kwaliteiten van een husky. Twee totaal verschillende honden met totaal verschillende fokdoeleinden en totaal verschillende kwaliteiten. Het is reuze interessant om mee te kijken in de sledehondensport, maar om mijn witte herder te benaderen en mee te trainen alsof hij een husky is bij onze lange canitrails …daarmee doe ik hem zwaar tekort.

P.S. Ik ben geen medicus. Mocht je hond symptomen vertonen die lijken op een hypo, raadpleeg dan altijd je dierenarts. Met een bloedtest kan de arts de bloedsuikerspiegel meten.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *