Canitrailen

Samen hardlopen in de natuur

Canitrailen

Canitrailen staat voor samen hardlopen in de natuur, samen grenzen verleggen, samen op avontuur, samen genieten en goed voor elkaar zorgen.
Maar hoe begin je dan? Wat heb je nodig? En vanaf welke leeftijd kun je beginnen?

Canitrailen …je zou er graag mee willen beginnen, maar waar moet je dan op letten?

Basisvoorwaarden

Is mijn hond wel geschikt voor het canitrailen?
Veel beginnende canitrailers vragen zich af of hun hond wel geschikt is om langere afstanden te kunnen hardlopen. Het klopt dat het ene ras genetisch hiervoor beter in de wieg is gelegd, maar het betekent niet dat andere rassen hiervoor niet geschikt zouden zijn. De persoonlijkheid, het temperament van je hond en vooral de wil om samen met jou te gaan hardlopen is net zo belangrijk. Weliswaar zal het ene ras sneller zijn dan het andere, maar bij het canitrailen is dat van ondergeschikt belang.  Veel belangrijker is de motivatie van je hond. Natuurlijk blijf jij als zijn of haar handler binnen de grenzen van zijn of haar fysieke mogelijkheden. Lees hier meer over in “Is mijn hond geschikt voor canitrailen?”

Vanaf welke leeftijd kan ik beginnen met canitrailen?
Een van de meest gestelde vragen is de leeftijd waarop je begint met het canitrailen. De minimale leeftijd heeft niet alleen te maken met de fysieke en mentale ontwikkeling van je hond, maar ook met de zwaarte van het parcours…(lees verder)

Basisvaardigheden

Wat moeten wij kunnen om te canitrailen?
Lange afstanden samen afleggen? Dat gaat niet vanzelf. Daarvoor moeten jullie allebei  trainen. Maar wat moet je dan trainen ?…(lees verder)

Ken je hond

Hoe weet ik dat mijn hond vermoeid raakt?
Let continu op de signalen die je hond bij vermoeidheid kan tonen, omdat hij juist op die momenten te weinig coördinatie kan opbrengen om de bewegingen nog goed uit te voeren. Dan is de kans op blessures het grootst…(lees verder)

Trainingsfases

Als we samen trainen waar moet ik dan op letten?
Om het canitrailen op een gezonde en verantwoorde wijze uit te kunnen oefenen is het belangrijk om te weten wat je traint, waarom en wanneer.

Als je wil beginnen met het hardlopen met je hond zijn twee dingen erg belangrijk om in de gaten te houden; namelijk de ontwikkeling van het zenuwnetwerk en de vorming van sterk kraakbeen. Zolang je hond in de groei zit, is de kans op overbelasting en botvergroeiingen behoorlijk groot…(lees verder)

 

Basisbenodigdheden

Welk materiaal heb ik nodig om te kunnen canitrailen?
Om prettig en veilig handsfree te kunnen canitrailen is een goed passend harnas/tuig met verende lijn voor de hond en een heupgordel voor de trailer het beste. Lopen zonder heupgordel bij een trekkende hond kan uitermate belastend zijn voor de onderste wervels van je rug en diverse rugklachten veroorzaken…(lees verder)

Verzorging

Wat neem ik onderweg mee?
Tijdens het canitrailen ben jij verantwoordelijk voor een goede verzorging van jezelf en je hond. Daarbij gaat het welzijn van de hond altijd voor. Indien je merkt dat de hond vermoeid of verhit raakt, dan las je een pauze in net zolang totdat je hond aangeeft dat hij voldoende is uitgerust of afgekoeld om verder te kunnen gaan. Of je breekt je training af en wandelt terug naar je startlocatie. Het leren lezen van je hond…(lees verder)