Basisregels
Basisregels Canitrailen

Minimale leeftijd hond – Wil je samen deelnemen aan een georganiseerde canitrail, dan stelt Canitrail Nederland een aantal minimale voorwaarden aan deelnemende canitrailers. Een van de belangrijkste voorwaarden is de minimale leeftijd die niet alleen te maken heeft met de fysieke ontwikkeling van honden, maar ook met de zwaarte van het parcours.

Dowatcher Jelien Lammers zegt over die minimale leeftijd het volgende…(lees verder)

Maar mijn hond loopt die afstand al – Dat jullie tijdens jullie groepstrainingen al verder lopen, is voor bijvoorbeeld een 2-jarige herder nog geen garantie dat je kunt deelnemen aan een lange afstand van 25 kilometer door heuvelachtig en/of technisch terrein . Ook weet je niet wat deze belasting op langere termijn op de pezen, ligamenten en gewrichten van een nog niet volledig uitgeharde reu teweeg kan brengen. Veel honden vertonen pas later artrose en kreupelheid als gevolg van een te zware belasting op een te jonge leeftijd.

Richtlijn: Honden zijn er in alle soorten en maten; een kleine hond is al sneller volgroeid als een grote hond. Een strikte leeftijdsgrens voor deelname aan langere afstanden is vaak een kwestie van maatwerk. Onderstaande indicatie is dan ook een richtlijn:

– Voor afstanden onder de 10 km dient de hond minimaal 1,5 jaar te zijn.
– Voor afstanden tussen de 10 km en 20 km dient de hond minimaal 2 jaar te zijn.
– Voor afstanden van de 20 km en hoger dient de hond minimaal 2,5 jaar te zijn.

Bij het afhalen van het startbewijs laat de deelnemer het hondenpaspoort aan de organisatie zien, zodat de leeftijd van de hond gecontroleerd kan worden.

Wees hoffelijk en geef elkaar de ruimte – Canitrailers zijn vriendelijk, hebben respect voor de natuur en houden rekening met andere gebruikers zoals wandelaars, fietsers en ruiters. Het gaat tenslotte niet om de tijd en prestatie, maar om de belevenis onderweg.

* Tijdens het trailen is het vaak op de meer smalle single-tracks de vraag wie er nu voorrang heeft. De langzamere loper geeft altijd voorrang aan de snellere hardloper. De snelle loper geeft voorrang aan de snellere mountainbikers. Het paard heeft op iedereen voorrang, omdat een paard onverwacht kan reageren en daardoor een gevaar kan zijn voor zichzelf en anderen.

* Een andere hoofdregel is dat de loper die bergafwaarts loopt voorrang heeft op de hardloper die de heuvel omhoog gaat. Tot stoppen komen is voor een loper die bergafwaarts gaat lastiger als voor iemand die bergopwaarts gaat.

* De canitrailer die wil inhalen en voor wie ruimte gemaakt wordt zegt “ Dank je” of maakt op een andere manier kenbaar dat het gewaardeerd wordt dat de ander hem of haar voor laat gaan.

* Als een canitrailer je van achteren nadert, wees dan zo attent om te vragen of hij of zij zou willen passeren en maak vervolgens ruimte om in te kunnen halen. Als je als canitrailer een ander nadert, laat dan weten dat je wil inhalen zodat de ander rechts van het pad kan gaan lopen. Passeer links terwijl je roept “links” en bedank degene voor zijn of haar hoffelijkheid. 
De deelnemer die ingehaald wordt dient ruimte te maken aan de linkerkant en houdt zijn hond kort. Bij mogelijke agressie moet de ingehaalde deelnemer zelfs even stoppen om de inhalende deelnemer niet te hinderen. Ook de inhalende deelnemer moet zijn hond indien nodig kort bij zich houden.

* Zie je onderweg een canitrailer in nood, dan word je geacht hem of haar te helpen. Je loopt nooit door.

* Loop je over een single-track op kop van een groepje canitrailers dan is het gepast om de trailers achter je te waarschuwen voor de gevaren zoals kuilen, losse rotsen, boomstronkjes, zwiepende takken en dergelijke omdat het in colonne lopen meer risico’s met zich meebrengt als dat je alleen loopt. Het wordt zeer op prijs gesteld als je niet alleen met je eigen veiligheid maar ook met die van anderen rekening houdt.

Aanlijnen – Tijdens het canitrailen loop je vaak door gebieden waar veel wild voorkomt. Uit respect voor de regels die opgesteld zijn door de beheerders van die gebieden houd je je hond ten alle tijden aangelijnd. Loop je door een gebied waar ze los mogen lopen, dan is dat natuurlijk geen enkel probleem.

Houd je je hier niet aan, besef je dan dat wij als canitrailers daardoor dan wel in een kwaad daglicht komen met alle gevolgen van dien.

Respecteren regels beheerders natuurgebied – Loop je tijdens je trails door beschermde gebieden van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer of Geldersch Landschap dan heb je respect voor de regels die zij opgesteld hebben, zodat we nog lang kunnen genieten van de kwetsbare natuur.

De belangrijkste regels zijn:
– Je hond loopt ten alle tijde aangelijnd
– Je mag trailen tussen zonsopgang en zonsondergang, tenzij er toestemming gegeven is voor een nachtelijk trailavontuur.
– Je loopt op bestaande bos-ruiter-mtb paden om flora en fauna zo min mogelijk te verstoren. Maak geen eigen paadjes waar ze niet zijn. Dat daar geen pad is, is niet zomaar…daar is een reden voor.
* Oog in oog met wild? Dieren kunnen onvoorspelbaar reageren op bezoekers en als je oog in oog staat met wilde dieren, wat moet je dan wel of niet doen:
– Hou voldoende afstand, minimaal 25 meter
– Blijf rustig en wandel langzaam weg
– Doorkruis nooit een kudde of een groep paarden
– Laat de dieren met rust, voer en aai ze niet.