Do‘s en Don’ts op een Canitrail-event
Wat spreek je met elkaar af; wat kan ik van jou verwachten en wat kun jij van mij verwachten?
Het is altijd handig om goed voorbereid te zijn op een Canitrail-event en te weten wat er van je verwacht wordt…oftewel hoe ‘gedraag’ ik me op een Canitrail-Event?
In onderstaande opsomming staan alle algemene vaak ongeschreven verwachtingen voor jullie op een rijtje.
De belangrijkste Do’s en Don’ts tijdens een Canitrail-Event
- Je hond is te allen tijde aangelijnd. Je loopt vaak in natuurgebieden waar beheerders erop staan dat je je hond hebt aangelijnd. Respecteer deze voorwaarde, zodat de organisatie van de canitrail ook in de toekomst hun canitrails kunnen blijven organiseren.
- Je hond is minimaal 1,5 jaar of volgroeid; grote honden kunnen zelfs pas op 3-jarige leeftijd volgroeid zijn terwijl een terriër dat al met 1 jaar kan zijn. Lees het blog “Wanneer begin ik met het belasten van mijn hond?” over het waarom van deze minimale leeftijd.
Bij het ophalen van je startbewijs heb je je hondenpaspoort bij je zodat de organiserende partij de leeftijd kan controleren. - Sta alleen aan de start met een fitte getrainde hond; een hond met pijn hoort niet op een canitrail-evenement. Hoe herken je pijn bij je hond? In het artikel op Doggo.nl staat dat heel goed beschreven.
- Jullie zijn samen een team en jij bent verantwoordelijk voor het welzijn van je hond. Herken de vermoeidheidssignalen ( lees hierover op de website) en negeer ze niet.
A. Trek je hond niet met je mee maar respecteer z’n grenzen;
B. Laat hem/haar drinken als hij/zij dorst heeft;
C. Laat hem/ haar even uitrusten als hij/zij moe is.
D. Ga wandelen als het nodig is; je hoeft niet continu te hardlopen. - Draagt een hond een geel lint, dan benader jij en/of je hond hem/haar niet. Hij/zij heeft niet voor niks extra ruimte nodig. Over de betekenis van het gele lint kun je meer lezen in ons blog ” The Yellow Dog project”.
- Vanuit respect naar je hond lopen jullie nooit met een prikband of slipketting. Je hond kan zich het beste bewegen in een harnas waarbij de schouders vrij zijn (dus ook geen anti-trek-tuig) zodat hij/zij zich vrij kan bewegen, een verende lijn van ongeveer 1-2 meter en een heupgordel zodat je zelf handsfree kunt bewegen.
- Neem onderweg altijd je afval mee; leave nothing but footprints.
- Neem een opgeladen mobiele telefoon met het noodnummer van de organisatie mee, zodat je in geval van calamiteiten om hulp kunt vragen.
- Haal je een andere canitrailer, trailer, fietser of wandelaar in laat hem/haar dat weten door bijvoorbeeld “Linkszij” te roepen. Je haalt pas links in als je de ruimte van de ander krijgt.
- Word je ingehaald tijdens een canitrail, dan houd je je hond iets korter aan de lijn. Als je weet dat je hond hier heftig op kan reageren of als jullie op een single track lopen, stap je opzij van het pad en geeft de ander de ruimte om in te kunnen halen.
- Op een single track geeft de langzamere canitrailer ruimte aan de snellere canitrailer. De snelle canitrailer geeft ruimte aan de snellere mountainbiker. Het paard krijgt altijd de ruimte, omdat een paard onverwacht kan reageren en daardoor een gevaar kan zijn voor zichzelf en anderen. Loop je elkaar tegemoet, dan geeft de canitrailer die bergafwaarts gaat ruimte aan de canitrailer die bergop gaat.
- Neem voldoende water en wat te eten mee zodat je je hond onderweg ten alle tijden kunt verzorgen. De hoeveelheid is afhankelijk van de afstand, de weersomstandigheden en de aanwezigheid van natuurlijk drinkbaar water in de omgeving. Bij te weinig water onderweg zorgt de organisatie voor wat extra water dmv bijvoorbeeld jerrycans.
- Gun je hond en jezelf een stressvrije start en finish door goed te letten op zijn/ haar stresssignalen. Herken de stress-signalen ( lees er meer over op de website van Hondenlot of lees het boek “Kalmerende signalen” van Turid Rugaas). Luister ernaar en help je hond vervolgens door hierop te anticiperen. Je hond is hierin altijd leidend en jij als ‘baas’ hieraan ondergeschikt.
A. Hoe leuk het bijvoorbeeld ook is om gezellig wat na te kletsen bij de finish, als je hond hier teveel prikkels krijgt en stress ervaart loop je eerste verder ( uit de drukte) en zorg je eerst voor een ontspannen rustige omgeving voor je hond. Ga vervolgens terug naar de finish voor een drankje of hapje zonder hondje:) Jij blij-hond blij.
B. Ga niet op een kluitje midden op het pad bij elkaar staan waardoor een canitrailer er met zijn hond nauwelijks nog langs kan. Geef als canitrailer aan dat je er graag langs wil, en maak ruimte voor de hond zodat hij niet recht op jullie af moet lopen; dat is in hondengedrag namelijk erg onbeleefd en zal hij zoveel mogelijk proberen te vermijden. - In en om het start- en finish terrein is het voor deelnemers en bezoekers wenselijk om een poepvrije zone in te stellen; neem dus altijd extra poepzakjes mee.
- Heb respect voor alle bewoners in het natuurgebied waar jullie canitrailen; geef ze de ruimte en jaag ze vooral niet op. Dieren kunnen onvoorspelbaar reageren, dus houdt voldoende afstand (minimaal 25 meter), doorkuis nooit een kudde maar wandel er met een boog omheen.
NB: Een canitrail is vanaf 7,5km-8km. Dit is een instap-afstand voor het canitrailen. Kortere afstanden of kleinere rondes die vaker worden gelopen worden beschouwd als een canicross.
Kortere afstanden met dezelfde intentie als het canitrailen maar dan voor jonge honden vanaf 12 maanden worden door Canitrail.NL beschouwd als een Snuffel-canitrail. De Snuffeltrail als onderdeel van de Natte Neuzen Trails zijn tussen de 4 en 5km.
–
–
–
Leave nothing but Footprints
Take nothing but Pictures
Kill nothing but Time