Verzorging
Verzorging Canitrailen

Tijdens het canitrailen ben jij verantwoordelijk voor een goede verzorging van jezelf en je hond. Het welzijn van de hond gaat altijd voor, dus als je merkt dat je hond vermoeid of verhit raakt, dan las je een pauze in net zolang totdat je hond aangeeft dat hij voldoende is uitgerust om verder te kunnen gaan. Of je breekt je training af en wandelt terug naar je startlocatie.

Ik ga op reis en ik neem mee ….
Om veilig te kunnen canitrailen is het nodig om zowel op de korte als lange afstanden in je trailvest diverse zaken mee te nemen. Denk vooraf bij het pakken van je spullen niet in kilometers, maar in uren dat je onderweg bent en stem daarop je water,  drinken en rustpauzes af.

Mobiele telefoon – Naast natuurlijk je volledig opgeladen mobiele telefoon, op afstanden boven de 20km ook een extra laadstation voor je telefoon.

Water en waterbak – Neem voldoende water mee en een uitvouwbare drinkbak voor je hond. De hoeveelheid die je meeneemt is afhankelijk van datgene wat je gaat doen, wat de weersomstandigheden zijn, hoeveel natuurlijke waterbronnen er zijn en hoe technisch het terrein is.

Sommige honden hebben grote moeite met het tot zich nemen van water uit een drinkzak. Het rechtstreeks water in de bek spuiten vindt je hond waarschijnlijk niet zo prettig. De natuurlijke drinkbeweging van de hond is dat hij zijn tong krult en het water dan naar binnen trekt. In het filmpje kun je in slow motion zien hoe hij dat doet. Het drinken uit een opvouwbare drinkbak is voor hem dus veel effectiever.

Drink zelf ook voldoende en biedt je hond regelmatig om de 30-45 minuten water aan. Om geen klotsende waterbuik te krijgen wordt het drinken van kleine beetjes aangeraden voor zowel mens als dier.

Eten – Neem bij lange afstanden ook iets te eten mee voor jezelf en eventueel je hond. Neem om het uur iets te eten om te voorkomen dat je slap in de benen wordt omdat je lichaam onvoldoende energie heeft om te verbranden.  Is het extreem warm vergeet dan niet dat je door het zweten erg veel zouten en mineralen verliest. Vul dit aan door elektrolyten toe te voegen aan je water ( niet aan de hond geven!) en neem bijvoorbeeld wat chips of zoute dropjes mee om je zouttekort aan te vullen.

Honden hoeven daarentegen niet bijgevoerd te worden tijdens een canitrail, al is dat natuurlijk ook hond-afhankelijk. Op de langere afstanden vanaf 15 kilometer kan een ‘energiereep’ voor honden of een kleine hoeveelheid sportbrokjes voldoende zijn om tussendoor te herstellen.

EHBO – In je trailracevest neem je ook je basis EHBO mee, zodat je bij kleine ongelukken meteen jezelf en je hond kunt verzorgen.

Poepzakjes – Neem een paar poepzakjes mee om de behoefte van je hond te kunnen opruimen als je in openbare drukbezochte plekken komt. De poepzakjes kun je ook gebruiken om afval in te doen en na je trail in de vuilnisbak achter te laten.

Leave nothing but your footprints – Canitrailers streven ernaar om het natuurgebied waar ze lopen te gebruiken zonder het gebied en de dieren die er wonen onnodig te belasten. Daarom neem je altijd je eigen afval mee. Het is onacceptabel voor iedere canitrailer om gelletjes, papierwikkels van snoepjes en repen, banaanschillen, snoepzakjes, drinkbekers, waterflesjes e.d. achter te laten in de natuur. Afval is in principe alles wat niet in de natuur groeit !