Natte Neuzen Trage Tochten Canitrail Challenge 2023

Wat : Natte Neuzen Trage Tochten Canitrail Challenge 2023 ( #NNTTCC2023)
Wanneer : Het hele jaar 2023
Waar : Trage Tochten zijn te vinden op de website https://www.wandelzoekpagina.nl
Kosten : Abonnement Wandelzoekpagina is €13,50 voor een heel jaar

Afgelopen jaar 2022 hebben canitrailers het hele jaar mee kunnen doen aan de 12 Provincies Canitrail Challenge. Een uitdaging met een mooie gelegenheid om alle provincies in Nederland te ontdekken. Tijdens deze 12 provincies Canitrail Challenge kwam ik erachter dat Nederland heel veel verschillende soorten wandelroutes kent; Groene Wissels, Klompenpaden, LAW’s en Trage Tochten die ik als uitgangspunt gebruikte voor onze Canitrail routes in de diverse provincies. Op de Klompenpaden zijn honden vaak niet welkom, terwijl van de ruim 650 Trage Tochten door heel Nederland in ieder geval 504 Trage Tochten honden wel zijn toegestaan.

Wat zijn Trage Tochten
Trage Tochten zijn wandelroutes voor liefhebbers van onverhard paden. Bij het samenstellen van een Trage Tocht is het aandeel onverhard de belangrijkste leidraad; de bedenkers hanteren als minimum 70% onverhard per tocht. ‘Zandpadgarantie’ noemen ze dat. Daarnaast is afwisseling in landschap een belangrijk criterium. Een mix van boerenland en natuur heeft hun voorkeur. De meeste van de ruim 650 Trage Tochten zijn rondwandelingen met een lengte tussen de 5 en de 25 km.

Trage Tochten zijn in principe bereikbaar met openbaar vervoer. Horeca onderweg is mooi meegenomen, maar voor het uitzetten van een Trage Tocht van minder belang. Kwaliteit van de route zelf staat voorop!

Stadse Tochten
Onder de vlag van de Trage Tochten is er ook een stadse variant ontwikkeld. Stadse Tochten gaan ook zoveel mogelijk over onverharde paden. De tochten gaan zoveel mogelijk door het groen en langs het water. Daar waar natuur de stad raakt. Veel van de Stadse Tochten lopen ook vanuit de stad naar het buitengebied. Het is een perfecte combinatie tussen een natuurwandeling en een stadswandeling. Op dit moment zijn er ruim 65 Stadse Tochten om uit te kiezen. Van Groningen tot Maastricht en van Rotterdam tot Nijmegen.

Neem de tijd!
De naam Trage Tochten geeft mooi aan dat je voor deze tochten de tijd moet nemen. Te voet gaan staat haaks op de hectiek van het alledaagse. Aan de wandel zijn is de meest menselijke maat. Het landschap laat zicht het best langzaam lezen.

Canitrailen heeft dezelfde mindset en de routes leg je ontspannen hardlopend, wandelend of deels hardlopend/ deels wandelend met je hond(en) af. Deze Trage Tochten passen dan ook perfect bij de ziel van het Canitrailen. Vandaar dat de Challenge in het jaar 2023 draait om de Trage Tochten!!!!!

Waar haal ik de Trage Tochten vandaan?
Trage Tochten staan niet met paaltjes of bordjes aangegeven langs de route. Er zijn eigenlijk twee manieren om een route te volgen: door middel van een routebeschrijving of met een gps-track. Op wandelzoekpagina.nl kun je, tegen betaling, de routebeschrijving of gps-track downloaden.

Wanneer je een routebeschrijving download, krijg je een pdf met een omschrijving van de route. In woorden krijg je een uitleg waar je links of rechts moet en wat je onderweg tegenkomt.

Kies je voor een gps-track, dan kun je deze uploaden in een gps-reader. Ik kies zelf altijd voor de gps en zet deze in Komoot of Pocket Earth. Dat is een navigatie-app op mijn mobiele telefoon waar je gps-tracks in kunt zetten. Onderweg volg je de route via een pijltje op de telefoon.

NATTE NEUZEN TRAGE TOCHTEN CANITRAIL CHALLENGE 2023
De Challenge van dit jaar is om in het jaar 2023 zoveel mogelijk Trage Tochten te canitrailen/ caniwalken.We hebben officieel toestemming gekregen van de makers van de Trage Tochten om deze te gebruiken als inzet voor deze Canitrail Challenge. Heb je interesse om mee te doen? Vul dan je naam en de naam van je hond(en) in in het document op Google Drive en lees onderstaande spelregels:)

=
A. In ieder geval 1 Trage Tocht route per maand.
Gedurende het hele jaar 2023 loop je in ieder geval 1x per maand een Trage Tocht. Je mag zelf kiezen welke afstand het is en in welk gebied. Het mag een Stadse Tocht zijn of een Trage Tocht met zandgarantie. Uiteraard mag je meer Trage Tochten per maand lopen, maar in ieder geval minimaal 1 per maand.

c

B. Hardlopen of wandelen?! Of allebei?
Je legt de Trage Tocht met je hond(en) hardlopend of wandelend of misschien wel deels hardlopend/ deels wandelend af.

c

C. Trage Tochten route downloaden
De Trage Tochten routes kun je vinden op de website https://www.wandelzoekpagina.nl en vervolgens de GPX van de route of de routebeschrijving in pdf downloaden. De kosten voor een abonnement op Wandelzoekpagina is €13,50 voor een heel jaar. Na dat jaar wordt je abonnement niet automatisch verlengd!!! Met een abonnement steun je Wandelzoekpagina, zodat de site informatief en actueel blijft.

NB. Het is niet de bedoeling om de routes die met heel veel zorg zijn samengesteld vrij met elkaar te delen.

c

D. Invullen gelopen kilometers en naam Trage Tocht ?
Na afloop vul je de naam van de Trage Tocht en het aantal gelopen kilometers in achter je naam op het overzicht in het document op Google Drive.

c

E. Schrijf een reactie bij de Trage Tocht route
Schrijf vervolgens op de Wandelzoekpagina bij de Trage Tocht hoe de route is ervaren met de hond. Was het hondvriendelijk, voldoende water onderweg, hondenlosloopstukken of niet, obstakels of wildroosters of andere zaken waar je als hondenbezitter misschien mee moet rekening houden, bereikbaarheid, etc.

In de review voeg je de hashtag #natteneuzentragetochtencanitrailchallenge2023 toe als herkenning

c

F. Delen in de Natte Neuzen Trail Community
Na afloop van jullie Trage Tocht deel je in de FB Natte Neuzen Trail Community een foto van jullie route met een beschrijving van jullie ervaring van de route. Natuurlijk horen daar de nodige foto’s bij waardoor wij kunnen meegenieten:) Uiteraard sluit je jullie review met de volgende hashtags:

#natteneuzentragetochtencanitrailchallenge2023 #nnttcc2023 #tragetochten #wandelzoekpagina

c

G. Aan het eind van het jaar worden alle kilometers bij elkaar opgeteld.
Aan het eind van het jaar worden alle kilometers van alle deelnemers bij elkaar opgeteld en wordt dat totaal verwerkt in een blijvende herinnering die je na afloop kunt bestellen. Ben heel erg benieuwd hoeveel kilometers wij met z’n allen afleggen in het jaar 2023:)
c
c
H. Wil je na afloop een aandenken aan deze Canitrail Challenge?
In de loop van het jaar gaan we op zoek naar een passende herinnering en komt er weer een medaille die je na afloop kunt bestellen.
c
c
I. Samen met anderen lopen/ wandelen?
Vind je het leuk om samen met anderen een Trage Tocht te lopen of wandelen?
Iedere maand lopen we een georganiseerde Trage Tocht op GPS ergens in Nederland. Je kunt je hiervoor opgeven via de gratis Teamy app van Canitrail.NL. De Trage Tocht zal wat aangepast worden zodat er ook een kortere route of langere route is waarvoor je je kunt opgeven. Uiteraard krijg je na afloop een leuke herinnering in de vorm van een houten medaille en is er voor de hondjes iets lekker. De aankondiging hiervan met datum, startlokatie en afstanden plaatsen we in de FB Natte Neuzen Trail Community.

c

HEEL VEEL PLEZIERXXX