Deelnemersinfo
Natte Neuzen Trail Montferland

Natte Neuzen Trail Montferland
Datum: 10 februari 2024
Afstanden: 6km-10km-14km-17km

Start- en finishlokatie: Parkeerplaats tegenover Uitspanning ’t Peeske, Peeskesweg 12, 7037 CH Beek Gem Montferland

Inschrijven kan tot en met 5 februari via www.inschrijven.nl

Daginschrijving is beperkt mogelijk op alleen de 6km-10km-14km-17km

Lees om goed geïnformeerd aan de start te verschijnen het Natte Neuzen Trail Handboek goed door. Mocht je nog vragen hebben stuur dan gerust een mailtje naar canitrailnl@gmail.com

DE AFSTANDEN
Dit jaar is er weer een mooie route met pijlen uitgezet en kun je onderweg ervoor kiezen om afhankelijk van de minimale leeftijd van je hond en jullie getraindheid bij de basisroute van 10km een of twee korte lusjes erbij te doen.
c

UITGEPIJLD
De basisroute van 10km is volledig uitgezet met gele pijlen en gaat over de stuwwallen in het Bergherbos tussen Beek, Stokkum, Kilder en de Duitse grens. Onderweg kunnen deelnemers kiezen voor 1 of 2 extra lusjes die uitgezet zijn met witte pijlen, zodat je met 1 lus erbij 14km of met 2 lussen erbij 17km kunt canitrailen. Lus A komt al na 3km Basisroute en gaat door de loopgraven uit WOI en Lus B komt aan de andere kant van de Peeskesweg langs de Rijsberg waar volgens de volksmond vroeger een brandstapel werd opgericht voor mensen die tot de vuurdood waren veroordeeld.

Routes die uitgepijld zijn, zijn 6km – 10km – 14km – 17km
c

INSCHRIJVEN
Bij inschrijving via www.inschijven.nl geef je je op voor een AFSTAND in een TIJDSBLOK.
Je gaat vervolgens in die tijdsperiode starten waarvoor je je hebt opgegeven.

Je krijgt dus NIET een exacte tijd opgestuurd waarop je gaat starten!!!!

Als je je opgeeft voor de 10km Canitrail kun je ervoor kiezen om te starten in bijvoorbeeld Blok 3, Blok 4 of in Blok 5. Heb je een reactieve hond of een hond die het moeilijk vindt om tussen te veel andere honden te starten, dan kies je ervoor om in de GELE ZONE te starten. Op het inschrijfformulier kruis je deze optie aan als je hiervan gebruik wilt maken.

Bij de start staat de organisatie om het starten volgens onze regels te coördineren. Deze persoon zorgt ervoor dat er voldoende tijd zit tussen de start van de aanwezige honden. Deze persoon spreekt deelnemers erop aan om afstand te houden of later terug te komen, zodat niet alle honden op een kluitje gaan staan wachten. Wij staan als organisatie voor een veilige rustige start met zo min mogelijk stress van begin tot eind.
c

TIJD EN AFSTAND BLOKKEN

Afstand Blok 1 Blok 2 Blok 3 Blok 4 Blok 5
6km Snuffeltrail 10:00-10:30 10:30-11:00
10 km Canitrail 09:30-10:00 10:00-10:30 10:30-11:00
10km Caniwalk 08:30-09:00 09:00-09:30 09:30-10:00 10:00-10:30 10:30-11:00
14km Canitrail 08:30-09:00 09:00-09:30 09:30-10:00 10:00-10:30
14km Caniwalk 08:30-09:00 09:00-09:30 09:30-10:00
17km Canitrail 08:30-09:00 09:00-09:30 09:30-10:00
17km Caniwalk 08:30-09:00 09:00-09:30

c

MINIMALE LEEFTIJD HOND

CaniTrail 14-17km; minimale leeftijd hond 2 jaar
CaniWalk 14-17km; minimale leeftijd hond 1,5  jaar

CaniTrail 10km; minimale leeftijd hond 1,5 jaar
CaniWalk 10km; minimale leeftijd hond 1 jaar

Snuffel Trail 6km; minimale leeftijd hond 1 jaar

c
CANIWALK 

Kun je vanwege een lichte blessure niet hardlopen of houd je niet van hardlopen, maar vind je het welk leuk om samen met je hond een lange afstand te wandelen? Dat kan. Wij bieden sportieve lange afstand wandelaars die houden van een stevige wandeling met hun hond(en) de mogelijkheid om de uitgepijlde routes niet hardlopend, maar wandelend af te leggen (gemiddeld tempo ligt tussen 4,5km-6,5 km p/u).
c

SNUFFEL TRAIL
Stel je hond is te jong om mee te mogen doen met de basisafstand of is geblesseerd geweest en mag nog niet te ver, dan is de Snuffel Trail van 6km perfect voor jullie als team. De afslag op de basisroute is aangegeven met rode pijlen.

c
BONUS 10-14-17km 

Op verzoek van trouwe Natte Neuzen Trailers is het mogelijk om in te schrijven voor de 10km-14km-17km NNT Montferland maar dan ga je deze als GPS lopen of wandelen op een andere dag na 10 februari. Het startbewijs, de medaille en goodies worden dan per post naar jullie toegestuurd. Op het inschrijfformulier vind je die mogelijkheid onderaan met als kopje “BONUS “. Uiteraard is de Hondenmassage en Sportcheck niet mogelijk om er extra bij te boeken.

c
BIJLOPER ZONDER HOND
Sommige canitrailers lopen vaak samen met een andere trailrunner zonder hond en zouden dat ook graag tijdens een Natte Neuzen Trail willen doen. Dat kan; wij noemen deze deelnemers een “bijloper”.

De ‘bijloper’ geeft zich gewoon op via het inschrijfformulier. Bij verplichte gegevens van de hond meld je in het eerste veld gewoon de gegevens van de hond met wie je samen gaat lopen. In het veld van de naam van de tweede hond schrijf je “Bijloper”. Dan is het voor de organisatie duidelijk dat jij samen loopt en start met deze hond:)

c

INSCHRIJFGELD
Deelnemers kunnen zich tot en met 6 februari inschrijven via www.inschrijven.nl

Het inschrijfgeld is inclusief uitdagende routes, gepersonaliseerd deelnamebewijs, eten en drinken op de verzorgingspost en bij de finish, een super gezonde ambachtelijk gemaakte botten-bouillon voor de hond na afloop, een flinke donatie aan de beheerders Natuurmonumenten en een goodiebag met Zechsal magnesium producten voor de baas en lekkere hapjes voor de hond:

€20,00 Canitrail/ Caniwalk = 10-14-17km
€17,50 Snuffel Trail/ Walk = 6km
€12,50 BONUS Canitrail/ Caniwalk = 10-14-17km
c

GRATIS MEDAILLE
Vind je het leuk om na afloop een originele door ons zelf handgemaakte houten medaille mee naar huis te nemen als blijvend aandenken van de Natte Neuzen Trail? Dan kun je die optie op het inschrijfformulier aanvinken. Wij vragen daar verder niets extra’s voor.
LET OP: iedere Natte Neuzen Trail heeft weer een ander ontwerp:)
c

ANNULEREN
Heb je je ingeschreven maar kun je door omstandigheden niet komen?
Dan mag je geheel gratis het startbewijs overdragen aan een ander. Via een mailtje naar canitrailnl@gmail.com geef je vervolgens de gegevens van de nieuwe deelnemer door. Hierin staan iig de naam en achternaam, adres, naam hond, leeftijd hond en geboortedatum hond, telefoonnummer en emailadres. Jullie verrekenen het inschrijfgeld dan onderling. De organisatie neemt geen annulering in behandeling en restitutie vindt niet plaats.

GELE ZONE = Sommige honden hebben meer ruimte nodig

Vooraf kun je op het inschrijfformulier aangeven of je in het Blok waarvoor je je hebt opgegeven in de Gele Zone wil starten. De Gele Zone is extra tijd en ruimte in het Blok die we speciaal voor de Gele Lint hond creëren.

Persoonlijke Start
De start bij de Natte Neuzen Trail is volledig gericht op het creëren van zo min mogelijke stress voor je hond. Doordat je hond minder in de stress schiet bij de start, kun jij als baas meer ontspannen en is de rest van jullie Natte Neuzen Trail ook veel relaxter. Bij ons zul je dan ook nooit een massastart hoeven te verwachten. Je start individueel en minimaal om de minuut. Wil je met anderen samen starten, dan start de volgende minimaal 2 minuten erna. Deze manier van starten vraagt niet alleen meer voorbereiding en organisatie maar ook jullie medewerking.

Geel Lint in Gele Zone
Er zijn honden die nog meer ruimte en tijd nodig hebben om zo ontspannen mogelijk te kunnen starten. Deze honden dragen een GEEL LINT en krijgen extra tijd en ruimte om te kunnen starten zonder andere honden in hun buurt. We creëren dus ene zogeheten GELE ZONE aan het begin of einde van het tijdsblok waarvoor je je hebt opgegeven. Hoe lang jullie nodig hebben kan in overleg volledig persoonlijk gemaakt worden qua tijd en indeling. Neem daarvoor contact op via een mailtje naar canitrailnl@gmail.com. Heb je geen speciale wensen dan krijge je in ieder geval minimaal 3 tot 5 minuten extra tijd voordat een andere deelnemer start.

Geel Lint – wat doe je vooral niet?
Bij het ophalen van de goodiebag vraag je om een geel lintje voor begeleider en hond. Het gele lint bevestig je aan de lijn en/ of aan de rugzak van t baasje.  Met het gele lint zichtbaar voor iedereen maak je naar andere deelnemers duidelijk dat jouw hond extra ruimte nodig heeft.

Andere deelnemers die een hond zien met een geel lintje om zijn/haar nek, of een geel lintje aan zijn/haar riem of tuigje, houden er rekening mee dat dit een hond is diep meer  afstand nodig heeft van andere honden als wat jullie gewend zijn. In ieder geval meer als de lengte van jullie verende lijn!  Wanneer je het ‘Gele Hond’ teken ziet, nader alsjeblieft de hond en zijn/haar eigenaar NIET met je eigen hond – want het gele teken geeft aan dat de hond niet relaxt is als andere honden dichtbij komen.

Hoe dichtbij is TE dichtbij? Dat weten we niet. Alleen de ‘Gele Hond’ en zijn eigenaar weten dit. Houd dus maximale afstand en geef hond en zijn begeleider tijd om jullie uit de weg te kunnen gaan. Na het finishen loop je direct door zodat ook alle andere honden, inclusief die met een geel lint, genoeg ruimte hebben om te kunnen finishen.

EXTRA OPTIES – Hondenmassage en Sportcheck

HONDENMASSAGE
Ook dit jaar hebben we een plekje voor onze gediplomeerde hondenmasseur Saskia de Weerd van Hondenmassage Saskia waarbij deelnemers een hondenmassage kunnen boeken. Zij biedt een sportmassage vooraf aan als warming-up en een sportmassage als cooling down achteraf voor slechts €12,50.

Wat gebeurt er tijdens een sportmassage?
Door stimulatie verbetert de doorbloeding en wordt de afvoer van afvalstoffen verhoogd. Hierdoor kan het lichaam van je hond zich sneller opbouwen en herstellen. De hond wordt soepeler in het gebruik van zijn lichaam en de coördinatie en balans verbeteren.
De betere coördinatie en balans, de verbeterde bewegingsvrijheid en een soepeler gebruik van het lichaam zorgen daardoor niet alleen voor een sneller herstel na blessures maar helpen ook nieuwe blessures te voorkomen.

DE SPORTCHECK
Samen fit genieten van jullie canitrail daarbij kan osteopaat Diana Soijo van Dé hondenpraktijk een mooie bijdrage leveren.  Osteopaat Diana is op zaterdag tot 11:00 uur aanwezig voor een sportcheck van je hond. Tijdens de sportcheck kijkt Diana naar o.a. de volgende punten:

  • wandelgang van je hond
  • beweging van de heupen
  • beweging achterpoten en tenen
  • beweging en bewegingsvrijheid in schouders
  • beweging van ellebogen
  • beweging van voorpoten en tenen
  • bewegingsvrijheid in de gehele rug (wervelkolom)

Hieruit krijg je van Diana een advies waar je op kunt letten tijdens jullie canitrail.
De Sportcheck wordt jullie aangeboden voor een kleine vergoeding van €5,00.

ONVERHARD PARCOURS
We streven naar een route die voor 100% onverhard is en zoveel mogelijk afwisseling in brede of smalle bospaden biedt. We passeren fietspaden en MTB-paden, steken de openbare weg over om in het volgende bosgebied te kunnen komen en delen de paden met andere gebruikers zoals wandelaars, hardlopers en ruiters.

De NNT Montferland loopt over de stuwwallen in het Bergherbos tussen Beek, Stokkum, Kilder en de Duitse grens. De route gaat over diverse toppen van het Montferland waarbij iedere top z’n eigen naam en verhaal heeft. Onderweg kom je o.a. langs de Hulzenberg, Peeskesbult, Hoge Heide, Wolkenland, Rijsberg en de langste afstanden komen langs Motte Montferland en de Galgenberg. Als je onderweg de tijd neemt om de QR code op de toppen te scannen dan krijg je allerlei leuke informatie over die top.

De route wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de samenwerking met Natuurmonumenten en de gemeente Beek ( Montferland).


ROUTE
De route van de Natte Neuzen Trail wordt aangegeven met gele pijlen die zoveel mogelijk aan de rechterkant van het pad aan bomen op ooghoogte hangen. Bij iedere afslag hangt een pijl. Buig je naar links of rechts af dan hangt er om de hoek altijd een pijl ter bevestiging.

De Lussen zijn uitgezet met witte pijlen en de afslag voor de Snufeltrail is aangegeven met rode pijlen.
c

MAG IK MINDER LOPEN?
Het kan zijn dat je je hebt opgegeven voor de 14km/17km oftewel de basisroute met 1 of 2 lusjes erbij. Jullie starten in Blok 2 en genieten allebei van de route. Maar tijdens Lus A merk je dat het niet goed gaat met je hond. Dan mag je ten alle tijde de route inkorten door daarna alleen nog maar de basisroute uit te lopen.
Je anticipeert dus ALTIJD vanuit veiligheid en gezondheid en mag de route inkorten !!!!
c

MAG IK MEER LOPEN?
Het kan zijn dat je je hebt opgegeven voor de 10km Canitrail in Blok 3. Tijdens jullie eerste kilometers merk je dat het eigenlijk best wel lekker gaat en zou je toch nog 1 uitgepijlde Lus willen lopen. Uiteraard kan dat ook mits je hond minimaal 2 jaar is …Het is tenslotte jullie feestje en wij faciliteren.

STARTBEWIJS = BEWIJS VAN DEELNAME
Deelnemers die voor 02 februari 2024 zich hebben ingeschreven, ontvangen een gepersonaliseerd deelnamebewijs waarop de naam van de hond(en) en loper staan. Een fantastisch uniek aandenken:)

Ophalen startbewijs: Het bewijs van deelname kan samen met de goodiebag vanaf 08:00 uur tot 10:45 uur opgehaald worden bij het mobiele startbureau op de parkeerplaats.

Hondenpaspoort: Om ervoor te zorgen dat je niet al te lang moet wachten bij het startbureau kun je vooraf een ingescande kopie van je hondenpaspoort naar de organisatie toesturen. Je stuurt dan alleen de pagina waarop de naam en geboortetijd van de hond  te zien is. Zo kunnen we als organisatie vooraf  beoordelen of je hond oud genoeg is om deel te kunnen nemen aan het door jullie opgegeven onderdeel van de Natte Neuzen Trail. Dit stuur je vervolgens via de mail naar canitrailnl@gmail.com.

Heb je in het verleden al eerder een ingescande versie van het hondenpaspoort toegestuurd, dan is dat uiteraard niet meer nodig. Het hondenpaspoort hoeft dan niet mee naar het startbureau op de dag zelf. Wil je meer over de minimum leeftijd weten? Zie het artikel over belastbaarheid van de hond.

Lukt het je niet om een ingescande versie toe te sturen, dan laat je op de dag zelf het hondenpaspoort zien bij het startbureau.

Mocht de organisatie vragen hebben over jullie inschrijving en de minimale leeftijd, dan nemen we met jullie contact op tot ten hoogste 1 week voorafgaand aan de Natte Neuzen Trail.
c

HOND UITLATEN/ OPRUIMPLICHT
Voor de start kan de hond uitgelaten worden in het gebied rondom de parkeerplaats. Op verzoek van de beheerders is het verplicht om op de start- en finishlokatie de poepjes van je hond op te ruimen en in de daarvoor door ons geplaatste vuilniszakken achter te laten. Ben je je poepzakjes vergeten, dan hebben wij er genoeg bij het startbureau liggen.
n

HOE WERKT BIJ ONS DE START
De start bij een door Canitrail.NL georganiseerde canitrail is volledig gericht op het creëren van zo min mogelijke stress voor je hond. Bij ons zul je dan ook nooit een massastart hoeven te verwachten.  Deze manier van starten vraagt niet alleen meer coördinatie van de organisatie maar ook jullie medewerking. Lees alsjeblieft goed door wat we van jullie verwachten voor een zo stressloos mogelijke start.

Geen vooraf bepaalde startijd:  Alle deelnemers starten NIET meer aan de hand van een vooraf toebedeelde starttijd. Je geeft je op voor een afstand in een bepaald Tijdsblok. Binnen dat Tijdsblok ga je starten wanneer jullie willen. Heb je je bijvoorbeeld opgegeven voor Blok 1 en lopen jullie de 14km, dan start je tussen 08:30 en 09:00 uur.  Je loopt naar de start als jullie er klaar voor zijn en bied je aan bij de “starter” die vervolgens conform onze regels de start coördineert. Deze persoon zorgt ervoor dat er voldoende tijd zit tussen de start van de aanwezige honden. Deze persoon spreekt deelnemers erop aan om afstand te houden of later terug te komen, zodat niet alle honden op een kluitje gaan staan wachten. Wij staan als organisatie voor een veilige rustige start met zo min mogelijk stress van begin tot eind.

Honden die gewend zijn om met elkaar te trainen kunnen in kleine groepen of duo’s starten. (Als deze honden niet samen mogen starten geeft dat onnodig veel stress) Honden die elkaar niet kennen zullen niet met elkaar starten. Hiertussen zit minimaal 1 minuut zodat de honden zonder stress kunnen beginnen.

Blijf zelf rustig en houd afstand: Merk je dat je zelf wat gespannen bent, adem dan eens een paar keer heel diep in en uit om je eigen spanning los te kunnen laten. Je hond reageert geheid op jouw ontspanning. Houd afstand van anderen en maak gedurende het startmoment van de canitrail zoveel mogelijk contact met je hond. Hij of zij vindt het waarschijnlijk ook erg spannend en heeft je nu hard nodig. Als dank zul je met een hele happy ontspannen hond lopen en dat is toch het mooiste wat er is.
n

PARKEREN
Er zijn voldoende parkeerplekken beschikbaar op de parkeerplaats tegenover Uitspanning ’t Peeske, Peeskesweg 12, 7037 CH Beek Gem Montferland. Vriendelijk verzoek om niet te ruim te parkeren zodat er voldoende plek is voor iedereen.
c

TOILETTEN
Op de parkeerplaats bij het startbureau tegenover Uitspanning ’t Peeske staat een mobiele toilet die we gehuurd hebben voor de deelnemers. De toiletten bij Uitspanning ’t Peeske zijn pas na 10:00 uur open en als niet-klant wordt er een kleine bijdrage hiervoor gevraagd.
c
FINISH
De finish is op het grasveld naast de parkeerplaats aan de Oude Eltenseweg. Na de finish krijgen alle deelnemers op vertoon van hun startbewijs iets lekkers te eten en iets warms te drinken. Voor een heerlijke lunch kun je na afloop terecht bij Uitspanning ‘T Peeske. Honden zijn hier welkom mits ze aangelijnd en schoon zijn. Als je over de finish bent gekomen is het wenselijk om door te lopen, zodat ook andere hondjes voldoende ruimte hebben om te kunnen finishen

VERPLICHT MOBIEL MEE
Omdat de Natte Neuzen Trail in sterk geaccidenteerd terrein plaats vindt, ligt een ongelukje in een kleine hoek. We willen graag dat je ons kunt bereiken bij noodgevallen, dus is het verplicht een volledig opgeladen mobiele telefoon bij je te hebben. Sla het noodnummer van de organisatie op in je telefoon: 06-36550171.

Mocht je ten val komen, en/of je hond geblesseerd raken en te ver van een verzorgingspost of de start/finish zijn, bel ons op. Ga niet te ver van de route af en blijf daar waar je bent tenzij anders is afgesproken met de organisatie.
c

GEEN TIJDSWAARNEMING
Omdat we de Natte Neuzen Trails beschouwen als een niet-prestatiegericht evenement zal er dus ook geen tijdswaarneming plaats vinden of een prijsuitreiking zijn voor de nummers 1-2-3.
c

DRINKEN MEE
Tijdens de Natte Neuzen Trails zorg je als deelnemer er zelf voor dat je voldoende water bij je hebt om zowel je hond als jezelf tijdens de af te leggen afstand te kunnen hydrateren. Dat betekent dat je of met een racevest of drinkgordel of bidon loopt met een opvouwbare drinkbak voor je hond.

Hoeveel is voldoende? Op de website kun je de blog hierover lezen: Hoeveel zouden jij en je hond moeten drinken tijdens het sporten?
n

OPVOUWBARE DRINKBAK
Voor alle afstanden geldt dat je zelf een opvouwbare drinkbak meeneemt voor je hond waarin je water uit de waterpunten bij de verzorgingspost en finish kunt halen. Wij zijn geen voorstander van het gezamenlijk drinken uit dezelfde drinkbak. Mocht je een drinkbak vergeten zijn …geen ramp. We hebben altijd bij de verzorgingspost roestvrije drinkbakken achter de hand.
c

VERZORGINGSPOSTEN
Onderweg komen alle afstanden ( niet de Snuffeltrail) langs de verzorgingspost met allerlei lekkere trailhapjes en drankjes voor de baasjes en gezonde niet te vette tussendoortjes en water voor de honden. Neem de tijd ervoor en geniet van al dit lekkers.
De 10km komt hier na 5km langs.
De 14km (lusA) en 17km komt hier na 9km langs

INHALEN OP DE TRAILS
Wil je inhalen dan is het natuurlijk erg lastig om dat te doen op de smallere trail-paadjes. Wacht tot je op een breder pad komt en roep naar de deelnemer die je wil inhalen “LINKSZIJ” zodat hij of zij ruimte kan maken om jullie aan de linkerkant te kunnen laten inhalen.

Honden kunnen reactief reageren als een andere hond hem of haar inhaalt. Is dat het geval dan zal de deelnemer die ingehaald wordt de hond dichter bij zich moeten houden en eventueel even stoppen om op het pad ruimte te maken voor degene die inhaalt. Je haalt natuurlijk pas links in als de ander jou die ruimte heeft gegeven.

PARTNERS & VRIJWILLIGERS
Het organiseren van de Natte Neuzen Trails en de geweldige sfeer is mogelijk dankzij de inzet van enthousiaste vrijwilligers. Mocht je zelf lopen en vind je partner het leuk om erbij te zijn, denk dan eens aan een mooie taak als vrijwilliger. Alle helpende handjes zijn meer dan welkom:)

De Natte Neuzen Trails werken al jaren samen met onze vaste partners die met ons meedenken en meebewegen.  Wij zijn ontzettend blij en dankbaar met de steun van de volgende partners:

Natuurmonumenten – Natuur laat je leven
Gemeente Beek
Run with Pride
Burito

LINKS FOTO’s:
Peter Kramer van Kramerfotografie – https://www.oypo.nl/nl/447f906470f0b03d

Verzorgingspost – https://photos.app.goo.gl/Hpu5SAnFHfq5jgcv9