NNT Rosendael 2023
Natte Neuzen Trail Rosendael

Natte Neuzen Trail Rosendael
Datum: 05 november 2023
Afstanden: tussen 9km en 25km
Snuffel Trail:  5km
Kids Cani Trail:  5km

Start- en finishlokatie: Kasteel Rosendael, Rosendael 1,6891 DA Rozendaal

Inschrijven kan via www.inschrijven.nl

Bij inschrijving ga je akkoord met het reglement NNT.

Mocht je vragen hebben, stuur gerust een mailtje naar canitrailnl@gmail.com

DE AFSTANDEN
Dit jaar is er weer een mooie route met pijlen uitgezet en kun je onderweg ervoor kiezen om twee korte lusjes erbij te doen of niet. Maar je kunt er ook voor kiezen om met GPS te lopen en dan wijk je af van de uitgepijlde routes. Het kan dus zijn dat iemand de uitgepijlde route loopt en ineens iemand voor zich ziet die een andere kant oploopt. Geen paniek….dat klopt. En dat maakt het weer extra spannend voor de deelnemers aan de Natte Neuzen Canitrail Rosendael. Iedereen loopt dus z’n eigen ‘race’…volg dus niet zomaar de persoon voor je …blijf bij jezelf.

UITGEPIJLD
De basisroute van 9km is volledig uitgepijld met gele pijlen en gaat door de bossen van de gemeente Rosendael en door het kasteelpark. Over een deel van de basisroute loopt ook de Snuffelroute van 5km die met witte pijlen is uitgepijld.  Onderweg kunnen deelnemers ervoor kiezen om 1 of 2 extra lusjes die uitgepijld zijn erbij te pakken zodat je een 12km of 15km volledig uitgepijld kan canitrailen.

Routes die uitgepijld zijn 5km – 9km- 12km – 15km

OP GPS
Ga je de uitdaging aan om een route op GPS te lopen, laat je dan niet teveel leiden door de uitgepijlde routes. Delen ervan zul je inderdaad volgen, maar let goed op…ineens ga je naar rechts terwijl de uitgepijlde route naar links gaat. Dat maakt het lopen van de Natte Neuzen Trail Rosendael op GPS tot een avontuurlijke extra uitdagende Canitrail.

Routes die je op GPS loopt kunnen 18km of 25km zijn. De keuze is weer reuze 🙂

INSCHRIJVEN
Bij inschrijving via www.inschijven.nl geef je je dit jaar voor het eerst op voor een AFSTAND en een TIJDSBLOK. Je gaat vervolgens in de tijd starten waarvoor je je hebt opgegeven. Je krijgt dus NIET meer een exacte tijd opgestuurd waarop je gaat starten!!!!

Als je je opgeeft voor de 9km Canitrail of Caniwalk kun je ervoor kiezen om te starten in Blok1 tussen 07:30 en 08:00 uur. Of in Blok 2 tussen 08:00 en 09:00 uur. Of in Blok 4 tussen 09:00 en 09:30 uur. Heb je een reactieve hond, hond die loops is of die het moeilijk vindt om tussen te veel andere honden te starten, dan kies je ervoor om in de GELE ZONE Blok5 te starten tussen 09:30 en 10:30 uur.

Bij de start staat de organisatie om het starten volgens onze regels te coordineren. Deze persoon zorgt ervoor dat er voldoende tijd zit tussen de start van de aanwezige honden. Deze persoon spreekt deelnemers erop aan om afstand te houden of later terug te komen, zodat niet alle honden op een kluitje gaan staan wachten. Wij staan als organisatie voor een veilige rustige start met zo min mogelijk stress van begin tot eind.

TIJD EN AFSTAND BLOKKEN

  Blok 1 Blok 2 Blok 3 Blok 4 Blok 5
GELE ZONE

5km Kids CaniTrail (uitgepijld)
09:00-09:30

5km Snuffel Trail (uitgepijld)
08:00-08:30 08:30-09:00 GELE ZONE
09:30-10:30
9km Canitrail/ Caniwalk (uitgepijld) 07:30-08:00 08:00-08:30 09:00-09:30 GELE ZONE
09:30-10:00
UITVERKOCHT
12km Canitrail/ Caniwalk (uitgepijld) 07:30-08:00 08:30-09:00 09:00-09:30 GELE ZONE
09:30-10:00
UITVERKOCHT
15km Canitrail/ Caniwalk (zowel uitgepijld als GPS) 07:30-08:00 08:00-08:30 08:30-09:00
18/19km Canitrail/ Caniwalk (GPS) 08:00-08:30
25km Canitrail/ Caniwalk (GPS) 07:30-08:00

CaniTrail 25km (GPS); minimale leeftijd hond 2,5 jaar
CaniWalk 25km (GPS); minimale leeftijd hond 2 jaar

CaniTrail 18-19km (GPS); minimale leeftijd hond 2 jaar
CaniWalk 18-19km (GPS); minimale leeftijd hond 1,5  jaar

CaniTrail 12-15km (GPS en uitgepijld); minimale leeftijd hond 2 jaar
CaniWalk 12-15km (GPS en uitgepijld); minimale leeftijd hond 1,5 jaar

CaniTrail 9km (uitgepijld); minimale leeftijd hond 1,5 jaar
CaniWalk 9km (uitgepijld); minimale leeftijd hond 1 jaar

Snuffel Trail 5km (uitgepijld); minimale leeftijd hond 1 jaar

Kids CaniTrail 5km (uitgepijld);kinderen tussen 7-15 jaar onder begeleiding van volwassene – minimale leeftijd hond 1 jaar


CANIWALK

Kun je vanwege een lichte blessure niet hardlopen of houd je niet van hardlopen, maar vind je het welk leuk om samen met je hond een lange afstand te wandelen? Dat kan. Wij bieden sportieve lange afstand wandelaars die houden van een stevige wandeling met hun hond(en) de mogelijkheid om de uitgepijlde routes niet hardlopend, maar wandelend af te leggen (gemiddeld tempo ligt tussen 4,5km-6,5 km p/u).
c

SNUFFEL TRAIL
Stel je hond is te jong om mee te mogen doen met de basisafstand of is geblesseerd geweest en mag nog niet te ver, dan is de Snuffel Trail van 5km  perfect voor jullie als team. Het parcours is uitgezet met witte pijlen.


KIDS CANI TRAIL 

Voor kinderen/ jongeren tussen de 7 jaar en 15 jaar hebben we de Kids CaniTrail. Deze loop je het liefst samen met een volwassene/ ouder en een niet al te sterk trekkende hond. In het parcours zitten een paar klimmetjes en afdalingen die best wel lastig zijn. Het is dus een flinke uitdaging. Het parcours is uitgezet met witte pijlen.

– Leeftijd is tussen 7 en 15 jaar
– Leeftijd hond is minimaal 1 jaar
– Inclusief Kids CaniTrail medaille
c

INSCHRIJFGELD
Deelnemers kunnen zich inschrijven via www.inschrijven.nl
We zijn vanwege de extra kosten die zijn ontstaan omdat enerzijds het leven een stuk duurder is geworden, maar ook omdat beheerders voor hun vergunningen flink in prijs zijn gestegen genoodzaakt om ons tarief te verhogen.

Het inschrijfgeld is inclusief uitdagende routes (deels uitgepijld), gepersonaliseerd deelnamebewijs, professionele EHBO-ers,  eten en drinken onderweg, gebruik van toiletten in het kasteel, een heerlijk ambachtelijk gemaakte energiesnack (vegan en glutenvrij) van de  ORANJE-RIE na de finish, een flinke donatie aan de beheerders Geldersch Landschap en Kasteelen en Staatsbosbeheer en een goodiebag vol lekkere hapjes van o.a. partner Run with Pride:

€22,50 CaniTrail = 25km
€20,00 CaniTrail/ Walk = 18km
€19,50 CaniTrail/ Walk = 15km
€18,50 CaniTrail/ Walk = 12km/ 9km
€17,50 Snuffel Trail/ Walk = 5km
€17,50 Kids Cani Trail = 5km (inclusief Kids-medaille)

GRATIS MEDAILLE
Vind je het leuk om na afloop een originele door ons zelf handgemaakte houten medaille mee naar huis te nemen als blijvend aandenken van de Natte Neuzen Trail? Dan kun je die optie op het inschrijfformulier aanvinken. Wij vragen daar verder niets extra’s voor.
LET OP: iedere Natte Neuzen Trail heeft weer een ander ontwerp:)

ANNULEREN
Heb je je ingeschreven maar kun je door omstandigheden niet komen?
Dan mag je geheel gratis het startbewijs overdragen aan een ander. Via een mailtje naar canitrailnl@gmail.com geef je vervolgens de gegevens van de nieuwe deelnemer door. Hierin staan iig de naam en achternaam, adres, naam hond, leeftijd hond en geboortedatum hond, telefoonnummer en emailadres. Jullie verrekenen het inschrijfgeld dan onderling. De organisatie neemt geen annulering in behandeling en restitutie vindt niet plaats.

HONDENMASSAGE
Ook dit jaar hebben we een plekje voor onze gediplomeerde hondenmasseur Saskia de Weerd van Hondenmassage Saskia waarbij deelnemers een hondenmassage kunnen boeken. Zij biedt een sportmassage vooraf aan als warming-up en een sportmassage als cooling down achteraf voor slechts €12,50.

Wat gebeurt er tijdens een sportmassage?
Door stimulatie verbetert de doorbloeding en wordt de afvoer van afvalstoffen verhoogd. Hierdoor kan het lichaam van je hond zich sneller opbouwen en herstellen. De hond wordt soepeler in het gebruik van zijn lichaam en de coördinatie en balans verbeteren.
De betere coördinatie en balans, de verbeterde bewegingsvrijheid en een soepeler gebruik van het lichaam zorgen daardoor niet alleen voor een sneller herstel na blessures maar helpen ook nieuwe blessures te voorkomen.

DE SPORTCHECK
Samen fit genieten van jullie canitrail daarbij kan osteopaat Diana Soijo van Dé hondenpraktijk een mooie bijdrage leveren.  Als osteopaat bij de NNT Rosendael helpt Diana op zondag 5 november tot 11:00 uur je graag met de sportcheck. Een korte kennismaking met de sportcheck waarbij Diana kijkt naar o.a. de volgende punten:

  • wandelgang van je hond
  • beweging van de heupen
  • beweging achterpoten en tenen
  • beweging en bewegingsvrijheid in schouders
  • beweging van ellebogen
  • beweging van voorpoten en tenen
  • bewegingsvrijheid in de gehele rug (wervelkolom)

Hieruit krijg je van Diana een advies waar je op mag letten tijdens de canitrail. Hierdoor ontdek je anders naar je lieve hond te kijken en zie je steeds meer details. De Sportcheck wordt jullie “GRATIS” aangeboden.

ONVERHARD PARCOURS
We streven naar een route die voor 100% onverhard is en zoveel mogelijk brede bospaden afwisselt met smalle single tracks. Soms kruisen we wat wegen en fietspaden om in het volgende bosgebied te kunnen lopen.
De NNT Rosendael loopt geheel door de bossen van de gemeente Rozendaal en het park van kasteel Rosendael en wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de samenwerking met Geldersch Landschap & Kasteelen, Staatsbosbeheer, de Geërfden Zimmerman, Natuurmonumenten en de gemeentes Rozendaal en Rheden.


ROUTE AANDUIDING

De routes van de Natte Neuzen CaniTrails worden aangegeven met gele pijlen die zoveel mogelijk aan de rechterkant van het pad aan bomen op ooghoogte hangen. Bij iedere afslag hangt een pijl. Buig je naar links of rechts af dan hangt er om de hoek altijd een pijl ter bevestiging.

De Snuffeltrail en de Kids Cani Trail worden aangegeven met witte pijlen.

n

MAG IK MINDER LOPEN?
Het kan zijn dat je je hebt opgegeven voor een 9km met een lusje erbij. Jullie starten in Blok 3 om 08:45 uur en genieten allebei van de route. Maar tijdens de Korte Lus A merk je dat het niet goed gaat met je hond. Dan mag je ten alle tijde de route inkorten door daarna alleen nog maar de basisroute uit te lopen.
Je anticipeert dus  ALTIJD vanuit veiligheid en gezondheid en mag de route inkorten !!!!
c

MAG IK MEER LOPEN?
Het kan zijn dat je je hebt opgegeven voor de 9km Canitrail in Blok 1 en start om 07:45 uur. Tijdens jullie eerste kilometers merk je dat het eigenlijk best wel lekker gaat en zou je toch nog de uitgepijlde Korte Lus B willen lopen. Uiteraard kan dat ook…Het is tenslotte jullie feestje en wij faciliteren.

STARTBEWIJS = BEWIJS VAN DEELNAME
Deelnemers die voor 02 november 2023 zich hebben ingeschreven, ontvangen een gepersonaliseerd deelnamebewijs waarop de naam van de hond(en) en loper staan. Een fantastisch uniek aandenken:)

Ophalen startbewijs: Het bewijs van deelname kan samen met de goodiebag vanaf 07:15 uur tot 10:00 uur opgehaald worden bij het mobiele startbureau.

Hondenpaspoort: Om ervoor te zorgen dat je niet al te lang moet wachten bij het startbureau kun je vooraf een ingescande kopie van je hondenpaspoort naar de organisatie toesturen. Je stuurt dan alleen de pagina waarop de naam en geboortetijd van de hond  te zien is. Zo kunnen we als organisatie vooraf  beoordelen of je hond oud genoeg is om deel te kunnen nemen aan het door jullie opgegeven onderdeel van de Natte Neuzen Trail. Dit stuur je vervolgens via de mail naar canitrailnl@gmail.com.

Heb je in het verleden al eerder een ingescande versie van het hondenpaspoort toegestuurd, dan is dat uiteraard niet meer nodig.

Het hondenpaspoort hoeft dan niet mee naar het startbureau op de dag zelf. Wil je meer over de minimum leeftijd weten? Zie het artikel over belastbaarheid van de hond.

Lukt het je niet om een ingescande versie toe te sturen, dan laat je op de dag zelf het hondenpaspoort zien bij het startbureau.

Mocht de organisatie vragen hebben over jullie inschrijving en de minimale leeftijd, dan nemen we met jullie contact op tot ten hoogste 1 week voorafgaand aan de Natte Neuzen Trail.

HOND UITLATEN/ OPRUIMPLICHT
Voor de start kan de hond uitgelaten worden in het gebied rondom de parkeerplaatsen. Het betreft hier tevens een hondenlosloopgebied. Op verzoek van de beheerders is het verplicht om op de start- en finishlokatie de poepjes van je hond op te ruimen en in de daarvoor door ons geplaatste vuilniszakken achter te laten. Ben je je poepzakjes vergeten, dan hebben wij er genoeg bij het startbureau liggen.
n

HOE WERKT BIJ ONS DE START
De start bij een door Canitrail.NL georganiseerde canitrail is volledig gericht op het creëren van zo min mogelijke stress voor je hond. Bij ons zul je dan ook nooit een massastart hoeven te verwachten.  Deze manier van starten vraagt niet alleen meer coördinatie van de organisatie maar ook jullie medewerking. Lees alsjeblieft goed door wat we van jullie verwachten voor een zo stressloos mogelijke start.

GEEN VOORAF BEPAALDE STARTTIJD:  Alle deelnemers starten dit jaar NIET meer aan de hand van een vooraf toebedeelde starttijd. Je geeft je op voor een afstand in een bepaald Tijdsblok. Binnen dat Tijdsblok ga je starten wanneer jullie willen. Heb je je bijvoorbeeld opgegeven voor Blok 1 en lopen jullie de 15km, dan start je tussen 07:30 en 08:00 uur. Je loopt naar de start als jeullie er klaar voor zijn en bied je aan bij de “starter”die vervolgens volgens onze regels de start coördineren. Deze persoon zorgt ervoor dat er voldoende tijd zit tussen de start van de aanwezige honden. Deze persoon spreekt deelnemers erop aan om afstand te houden of later terug te komen, zodat niet alle honden op een kluitje gaan staan wachten. Wij staan als organisatie voor een veilige rustige start met zo min mogelijk stress van begin tot eind.

Honden die gewend zijn om met elkaar te trainen kunnen in kleine groepen of duo’s starten. (Als deze honden niet samen mogen starten geeft dat onnodig veel stress) Honden die elkaar niet kennen zullen niet met elkaar starten. Hiertussen zit minimaal 1 minuut zodat de honden zonder stress kunnen beginnen.

De GELE ZONE ; Het allerlaatste Tijdsblok is ingesteld als GELE ZONE. Hierin starten deelnemers die zich daarvoor hebben opgegeven omdat ze met een reactieve angstige hond lopen zodat deze hond bij de parkeerplaats, op het startveld of onderweg langs de route geen of nauwelijks andere honden zal tegenkomen om voorspelbare stressindicatoren zoveel mogelijk te beperken. De honden in deze tijdszone starten om de 3 tot 5 minuten.
Andere deelnemers mogen tijdens de start in de GELE TIJDZONE niet op het startterrein komen. De zogeheten ‘gele honden’ willen we die extra prikkels zoveel mogelijk ontzeggen, omdat wij hun een zo ontspannen mogelijke start gunnen.

Blijf zelf rustig en houd afstand: Merk je dat je zelf wat gespannen bent, adem dan eens een paar keer heel diep in en uit om je eigen spanning los te kunnen laten. Je hond reageert geheid op jouw ontspanning. Houd afstand van anderen en maak gedurende het startmoment van de canitrail zoveel mogelijk contact met je hond. Hij of zij vindt het waarschijnlijk ook erg spannend en heeft je nu hard nodig. Als dank zul je met een hele happy ontspannen hond lopen en dat is toch het mooiste wat er is.
n

PARKEREN
Er zijn voldoende parkeerplekken beschikbaar 
op de parkeerplaats bij Kasteel Rozendaal naast het 
huis aan de Beekhuizenseweg 4 6891 CZ Rozendaal. Vriendelijk verzoek om niet te ruim te parkeren zodat er voldoende plek is voor iedereen.
n

TOILETTEN
In het kasteel stelt Geldersche Kasteelen haar toiletten beschikbaar voor de deelnemers. Het is niet mogelijk om op deze lokatie te douchen.
n

FINISH De finish is dit jaar in de boomgaard van Kasteel Rosendael. Als je over de finish bent gekomen is het wenselijk om door te lopen, zodat ook andere hondjes voldoende ruimte hebben om te kunnen finishen

GEEL LINT = Sommige honden hebben meer ruimte nodig

Mocht je tijdens de Natte Neuzen CaniTrail een hond zien met een geel lint om zijn nek, een geel lint aan zijn riem of aan zijn tuigje, houd er alsjeblieft rekening mee dat dit een hond is die ruimte nodig heeft. Wanneer je dit gekleurde lint ziet, benader alsjeblieft de hond en zijn of haar eigenaar niet met je eigen hond. Want het gele teken geeft aan dat de hond niet op zijn gemak is als andere honden te dichtbij komen.

Hoe dichtbij is TE dichtbij? Dat weten we niet. Alleen de  ‘Gele Hond’ en zijn eigenaar weten dit. Hou dus ruim afstand en geef de hond en baas tijd om je uit de weg te gaan.

Er zijn meerdere redenen waarom een hond deze ruimte nodig heeft: Het kan bijvoorbeeld een gezondheidsprobleem zijn, een hond die in training is, of een asielhond zijn die een traumatische ervaring heeft opgelopen. Deze honden kunnen de wereld (en andere honden) erg eng vinden. De hond kan één of meerdere slechte ervaringen hebben gehad met andere honden, waardoor hij zich niet op zijn gemak voelt bij jouw hond en de waarschijnlijk vriendelijke ‘hallo!’ acties van jou hond niet kan waarderen.

Kortom: het gele teken betekent dat de hond meer ruimte nodig heeft.

Er zullen bij het startbureau gele linten liggen die je aan de lijn kunt binden.

VERPLICHT MOBIEL MEE
Omdat de Natte Neuzen Trail in sterk geaccidenteerd technish terrein plaats vindt, ligt een ongelukje in een kleine hoek. We willen graag dat je ons kunt bereiken bij noodgevallen, dus is het verplicht een volledig opgeladen mobiele telefoon bij je te hebben. Sla het noodnummer op in je telefoon: 06-36550171 .

Mocht je ten val komen, en/of je hond geblesseerd raken en te ver van een verzorgingspost of de start/finish zijn, bel ons op. Ga niet te ver van de route af en blijf daar waar je bent tenzij anders is afgesproken met de organisatie.
n

GEEN TIJDSWAARNEMING
Omdat we de Natte Neuzen Trails beschouwen als een niet-prestatiegericht evenement zal er dus ook geen tijdswaarneming plaats vinden of een prijsuitreiking zijn voor de nummers 1-2-3.
n

DRINKEN MEE
Tijdens de Natte Neuzen Trails zorg je als deelnemer er zelf voor dat je voldoende water bij je hebt om zowel je hond als jezelf tijdens de af te leggen afstand te kunnen hydrateren. Dat betekent dat je of met een racevest of drinkgordel of bidon loopt met een opvouwbare drinkbak voor je hond.

Hoeveel is voldoende? Op de website kun je de blog hierover lezen: Hoeveel zouden jij en je hond moeten drinken tijdens het sporten? n


OPVOUWBARE DRINKBAK

Voor alle afstanden geldt dat je zelf een opvouwbare drinkbak meeneemt voor je hond voor het geval je water uit de waterpunten bij de finish wil pakken. Wij zijn geen voorstander van het gezamenlijk drinken uit dezelfde drinkbak. Mocht je een drinkbak vergeten zijn …geen ramp. We hebben altijd roestvrije drinkbakken achter de hand.
n
n

INHALEN OP DE TRAILS
Wil je inhalen dan is het natuurlijk erg lastig om dat te doen op de smallere trail-paadjes. Wacht tot je op een breder pad loopt en roep naar de deelnemer die je wil inhalen  “LINKSZIJ” zodat hij of zij ruimte kan maken zodat je aan de linkerkant van de deelnemer kunt inhalen.
Honden kunnen reactief reageren als een andere hond hem of haar inhaalt. Is dat het geval dan zal de deelnemer die ingehaald wordt de hond dichter bij zich moeten houden en eventueel even stoppen om op het pad te ruimte maken voor degene die inhaalt. Je haalt natuurlijk pas links in als de ander jou die ruimte heeft gegeven.
n

PARTNERS & VRIJWILLIGERS
Het organiseren van de Natte Neuzen Trails en de geweldige sfeer is mogelijk dankzij de inzet van enthousiaste vrijwilligers. Mocht je zelf lopen en vind je partner het leuk om erbij te zijn, denk dan eens aan een mooie taak als vrijwilliger. Alle helpende handjes zijn meer dan welkom:)

De Natte Neuzen Trails werken al jaren samen met vaste partners die met ons meedenken en meebewegen.  Wij zijn ontzettend blij en dankbaar met de steun van de volgende partners:

Geldersch Landschap en Kasteelen
Staatsbosbeheer
Gemeente Rozendaal
Run with Pride
ORANJE-RIE
Run2Day Arnhem-Nijmegen
John’s Dierenwinkel