Het bewustzijn van de positie van het lichaam is een belangrijke component van Core Stability.  Honden hebben vaak geen idee van hun achterpoten, terwijl die wel van groot belang zijn bij het canitrailen. Een goede stabiliteit in de rug zorgt voor een meer effectieve motoriek en minder kans op blessures. De versterking van de dwarse buikspier, gekoppeld aan de korte rugspiertjes geeft letterlijk een goede basis voor elke beweging. Door in je trainingen regelmatig core stability oefeningen toe te voegen, leert je hond zijn achterpoten te voelen en goed te gebruiken tijdens het canitrailen.

Waarom is een goede rompstabiliteit belangrijk?

  1. De romp is de basis waar de meeste power moet worden gecentreerd. Het is de fundering voor de beweging van voor- en achterpoten.
  2. Bij een goede rompstabiliteit heb je minder kans op blessures
  3. 40-50% van de snelheid komt vanuit uit de romp
  4. Bij een niet stabiele romp wordt er veel kracht en energie verloren in voor- en achterpoten, waardoor sneller een overbelasting kan plaats vinden.
  5. De romp moet sterk zijn en een dynamische flexibiliteit hebben, zodat je hond stabiel en in balans lange afstanden kan afleggen.

En vergeet jezelf niet!!

Voor mensen is Core Stability zelfs van nog meer belang dan bij honden door de stand van de wervelkolom. Bij mensen wordt de wervelkolom rechtop gehouden en balanceert op het bekken in de ruimte. Dat vergt veel van de  coördinatie en propriocepsis. Bij honden hangt de wervelkolom tussen ribben(boog) en bekken. Door de zwaartekracht zal de buikinhoud drukken op de binnenkant van de buikspieren (dwarse buikspier), waardoor reflexmatig aanspanning van deze spier vanzelf al voor een gedeelte plaatsvindt.

Een paar oefeningen 
Veel core-oefeningen worden met de hond op een balanskussen gedaan. Maar onderweg in het bos heb ik geen kussen bij me. Daarom ben ik op zoek gegaan naar core-oefeningen die zeer effectief zijn om ook ergens in het bos te kunnen doen na onze warming up.

Laat je hond wennen aan de oefeningen en bouw de intensiteit ervan rustig op. Nodig je hond uit en kijk goed hoe hij erop reageert. Sommige oefeningen vinden ze in het begin echt erg moeilijk. Het zijn geen trucjes, maar bewustwordings stretch-en krachtoefeningen dus pas het tempo waarop je de oefening doet hierop aan.

  1. Stretch van wervelkolom
  2. Zitten-Staan ( let erop dat de poten recht onder de romp staan)
  3. Kruipen ( rustig opbouwen)

Conclusie: Voor zowel mens als hond is het belangrijk een goede Core Stability te hebben. Begin rustig en bouw het langzaam op 🙂