In de afgelopen jaren heb ik mijn hond, Quasar- Witte Zwitserse Herder- getraind van 0km naar 20km canitrailen. Met een hoop gezond verstand, veel lezen, opleidingen volgen, experimenteren en vooral veel met diverse deskundigen te brainstormen heb ik aan onze trainingen naast een goede warming-up, cooling down en veel balans- en core oefeningen ook een aantal canitrailspecifieke elementen toegevoegd – oftewel wat hebben we beiden nodig om een langere canitrail met hoogtemeters te kunnen volbrengen.
Via het FitDog Program wordt de online cursus “Warming up & Cooling Down” aangeboden waarin je leert waarom een goede Warming up & Cooling down zo belangrijk zijn. Als gecertificeerd hardlooptrainer (niveau 3) ken ik de noodzaak van een goede warming up en cooling down om te voorkomen dat je geblesseerd raakt en daardoor gedurende een langere periode je favo sport ‘canitrailen’ niet meer kunt uitoefenen. Wil je meer hierover weten, dan is deze cursus een absolute aanrader.
Tijdens de cursus krijg je uitleg over de diverse energie-systemen die worden aangesproken tijdens het sporten. Net als de mens gebruikt de hond verschillende soorten energieën voor zijn activiteiten. De energieën zijn globaal onder te verdelen in aeroob en anaeroob met 2 tussenvormen. Aeroob betekent grofweg ‘met zuurstof’ terwijl anaeroob ‘zonder zuurstof’ betekent.
Anaerobe trainingen zijn trainingen met een hoge intensiteit die van korte duur zijn, zoals bijvoorbeeld krachttraining of sprintjes trekken. Het lichaam moet in een korte periode heel snel energie produceren zonder de hulp van zuurstof. Door de beperkte aanwezigheid van zuurstof kun je deze activiteit slechts voor een relatief korte periode volhouden.
Aerobe trainingen zijn trainingen met een lagere intensiteit die van langere duur zijn. Je kunt hierbij denken aan wandelen en rustig joggen. In dit geval kan het lichaam wel energie produceren met behulp van zuurstof. Je kunt de activiteit dus ook veel langer volhouden dan bij anaerobe lichaamsbeweging. Aerobe trainingen verbeteren onder andere je hart- en longfunctie, de belastbaarheid van je pezen en ligamenten en je conditie. Ook je metabolisme versnelt erdoor.
Bij het canitrailen zul je samen veel in het aerobe energie-systeem hardlopen met af en toe wat uitschieters naar het anaerobe systeem als je bijvoorbeeld een steile heuvel omhoog gaat. Om op de langere afstanden effectiever in je aerobe energie te kunnen lopen is het belangrijk dat je zo’n 5% boven de anaerobe drempel moet trainen. Ligt 40-50% van je trainingen in dit intensiteitsbereik, dan kun je erop rekenen dat de anaerobe drempel naar een hogere intensiteit is verschoven waardoor je loopefficientie en je ademhaling verbetert. Maar hoe zit dat dan met honden?
Honden zijn in principe, uitzonderingen daargelaten, van nature lange afstand lopers. Zij bouwen hun conditie sneller op als wij mensen. Het opbouwen van de conditie is sterk afhankelijk van de conditie van de baas. Het advies zou zijn om het opbouwen aan te passen aan de langzaamste loper en dat is in je team vaak de mens. Wat wel belangrijk is, is dat je de belastbaarheid van de zachte weefsels, de spieren, de pezen, banden en ligamenten, traint. Plan naast jullie langere duurlopen eens een korte heuveltraining in of een training op een andere ondergrond of kies voor een interval training.
Meer hierover lezen? In het artikel “The Definitive Guide to Endurance Training for your Dog” van Kyle Boelte kun je veel waardevolle info vinden.
Experimenteer met diverse soorten trainingen en let daarbij wel altijd goed op de signalen van je hond:)
Afwisseling in jullie trainingen is niet alleen leuk, maar ook nog eens erg goed!!!