Het Natte Neuzen Trail Handboek
– de hond staat centraal –
Sinds februari 2016 organiseert Canitrail.NL als eerste in Nederland de Natte Neuzen Trails. In de loop der jaren hebben we heel wat bijgeleerd over het canitrailen en deze kennis hebben we direct toegepast op de wijze waarop wij een Natte Neuzen Trail organiseren. En die ontwikkeling blijft doorgaan…wij blijven innoveren in het faciliteren. Want pas als jullie samen een fantastische canitrail-ervaring hebben, zijn wij tevreden.
De Natte Neuzen Trails zijn laagdrempelig en toegankelijk voor iedereen die het hardlopen en sportief wandelen van lange afstanden met z’n hond in de natuur (trailen) wil combineren. Daarbij onderscheiden de Natte Neuzen Trails zich van andere trails en canitrails door onderstaande kenmerken die samengebundeld en op alfabetische volgorde benoemd zijn in het Natte Neuzen Trail Handboek.
Afstanden vanaf 7,5km-8km
De Natte Neuzen CaniTrails kennen een instap-afstand van 7,5km – 8km. In Nederland is de tot nu toe langste canitrail-afstand 50km ( Klein Zwitserland CaniTrail op 2de Paasdag). In Duitsland is de langste canitrail-afstand 100km. In Frankrijk 10km en in Engeland is de langste canitrail-afstand 53km.
Op de langere afstanden loopt je hond het liefst in een energiezuinige draf. Bij grotere honden betekent dat voor de handler vaak nog een behoorlijke snelheid. De kleinere rassen lopen dan vaak al in galop. Pas je snelheid aan aan je hond en vraag je hond datzelfde te doen aan jou.
Bij een Natte Neuzen CaniTrail is snelheid ondergeschikt aan veiligheid; het is niet ongebruikelijk en zelfs wenselijk om delen van het parcours wandelend in plaats van hardlopend (denk aan steile afdalingen) af te leggen.
Altijd aangelijnd
Tijdens het canitrailen zijn mens en hond ten alle tijden aan elkaar verbonden. Enerzijds omdat je door gebieden loopt waar veel wild loopt en je vanuit respect voor dit gebied je hond aangelijnd houdt. Anderzijds omdat het aan elkaar verbonden zijn veel vraagt van de samenwerking en respectvolle relatie tussen hond en mens.
Voor honden kan dat betekenen dat ze hierdoor ver onder hun tempo moeten lopen, en dat is behoorlijk belastend voor de gewrichten. Binnen het team is het geven en nemen en zul je je continu aan elkaar moeten aanpassen. Ben je moe, dan vraag je van je hond om een stapje terug te doen. Heeft je hond dorst, dan zul jij even moeten stoppen om je hond te laten drinken.
Doe je mee aan de Natte Neuzen Trail dan ben je ten alle tijde verplicht om je hond aangelijnd te hebben. Om prettig en veilig handsfree te kunnen canitrailen is een goed passend harnas/tuig met verende lijn voor de hond en een heupgordel voor de trailer wel zo prettig. Het is verboden om te canitrailen met een slipketting of prikband, omdat dit ten koste gaat van de sportieve respectvolle relatie tussen baas en hond.
Onze partner “Run with Pride” zal bij zoveel mogelijk Natte Neuzen Trails aanwezig zijn voor goed advies.
Sommige deelnemers willen hun hond ondanks deze verplichting toch stukjes los mee laten lopen, omdat de hond dat prettiger vindt. Om een Natte Neuzen Trail te kunnen organiseren hebben we een vergunning gekregen van de beheerders van het betreffende terrein waar de route doorheen loopt. Wij garanderen de beheerders dat alle deelnemers zich aan de “aanlijn-plicht” houden. Mochten wij als organisatie constateren dat je je niet aan deze regel houdt, dan zullen jullie worden uitgesloten van deelname aan volgende Natte Neuzen Trails. Wij moeten hierin heel streng optreden, omdat de keuze ten koste gaat van het kunnen organiseren van een Natte Neuzen Trail het volgende jaar.
Bijloper zonder hond
Sommige canitrailers lopen vaak samen met een andere trailrunner zonder hond en zouden dat ook graag tijdens een Natte Neuzen Trail willen doen. Dat kan; wij noemen deze deelnemers een “bijloper”.
De ‘bijloper’ geeft zich op via het inschrijfformulier. Bij verplichte gegevens van de hond meld je in het eerste veld gewoon de gegevens van de hond met wie je samen gaat lopen. In het veld van de naam van de tweede hond schrijf je “Bijloper”. Dan is het voor de organisatie duidelijk dat jij samen loopt en start met deze hond:)
Cani-Walk lange afstanden
Kun je vanwege een lichte blessure niet hardlopen of houd je niet van hardlopen, maar vind je het welk leuk om samen met je hond een lange afstand te wandelen? Dat kan, want de canitrail-afstanden kunnen ook wandelend met de hond afgelegd worden.
De afstanden vergen van de hond en handler een goede conditie en een basissnelheid van ongeveer 4,5 – 6,5km/u. Vooraf ontvang je bij het startbureau een pakketje eten en drinken voor onderweg voor zowel jezelf als voor je hond.
Net als bij het canitrailen heb je voldoende water bij je voor zowel je hond als jezelf.
De honden moeten ten alle tijde aangelijnd zijn, omdat je door gebieden komt waar dit verplicht is.
Er geldt een leeftijdsminimum op de korte afstanden tot 10 km van 12 maanden.
Tussen 10km en 20km 18 maanden en vanaf 20km 24 maanden.
Dogwatchers
Bij de Natte Neuzen CaniTrails ligt onze hoogste prioriteit bij het creëren van ruimte voor de persoonlijke zone van de sportende hond. Sinds de oprichting van Canitrail.NL krijgt dit deel van onze visie op canitrailen steeds meer een vaste herkenbare vorm.
Ook lopen er altijd bij de Natte Neuzen CaniTrail DOGWATCHER’s rond. Jelien Lammers heeft een team aan Dogwatchers hiervoor opgeleid. De Dogwatchers zijn bekend met hondengedrag, kennen hun signalen en hebben de taak om voor de start, bij de verzorgingsposten en na de finish de honden te observeren en baasjes te adviseren. Zij zijn een vraagbaak voor alle deelnemers en zijn aanwezig om de hond-hond en hond-mens interactie te managen.
EHBO voor honden en mensen
Omdat wij als organisatie van de Natte Neuzen CaniTrails veiligheid en verzorging erg belangrijk vinden werken wij samen met gediplomeerde EHBO vrijwilligers zowel op de start-finish lokatie als bij de grootste centrale verzorgingspost. De dienstdoende dierenarts is van het evenement op de hoogte en er zijn vrijwilligers aanwezig met een EHBO voor honden. Tevens is er altijd een aparte EHBO-koffer voor de honden.
Geel lint en Gele tijdzone
Bij het ophalen van het startnummer kun je om een geel lintje vragen voor begeleider en hond. Bevestig dit achterop bij jezelf op een opvallende plek en bij je hond op het harnas.
Honden met een geel lint zijn honden die extra ruimte nodig hebben. Benader deze hond alsjeblieft niet met jouw hond. Houdt afstand of zorg dat deze hond en zijn/haar baasje de ruimte hebben om zich van je weg te verplaatsen. Meer info vind je op onze website.
Met het gele lint heb je op verzoek ook toegang tot een start in de GELE TIJDZONE. Dit is een tijdsblok ongeveer een kwartier eerder als de reguliere start van de overige deelnemers. Hierdoor is het mogelijk om ver van alle andere honden en de daaraan gerelateerde stress te kunnen beginnen aan de Natte Neuzen CaniTrail.
In de week voorafgaand aan de Natte neuzen CaniTrail maak je dit kenbaar middels een mailtje naar canitrailnl@gmail.com. Andere deelnemers mogen tijdens de start in de GELE TIJDZONE niet op het startterrein komen. De zogeheten ‘gele honden’ willen we die extra prikkels zoveel mogelijk ontzeggen, omdat wij hun een zo ontspannen mogelijke start gunnen.
Geen tijdregistratie
De Natte Neuzen CaniTrails zijn geen wedstrijden, maar evenementen waarbij de deelnemers niet hoeven te bewijzen dat zij beter zijn in een bepaalde afstand als een ander. Canitrailen van langere afstanden in de natuur vraagt om andere skills. Om lange afstanden te kunnen canitrailen over een technisch parcours met hoogtemeters, single tracks en verschillende ondergronden heb je andere skills. Bijvoorbeeld het vermogen om strategisch en energiezuinig te kunnen hardlopen, in het ‘hier en nu’ lopen, zelfvoorzienend kunnen zijn en vooral ook goed kunnen anticiperen op allerlei omstandigheden die je in de natuur tegenkomt.
Samen lange afstanden afleggen met je hond betekent op een verantwoorde manier omgaan met de grenzen van hond en handler. Je kent de signalen van je hond en je weet wanneer eten, drinken, rust of verkoeling nodig zijn voor zowel de handler als de hond. Door tijdregistratie bewust achterwege te laten en verzorgingsposten onderweg in te voeren willen we dat het canitrail-team zoveel mogelijk meekrijgt van de mooie omgeving waarin ze samen lopen.
Door minder bezig te zijn met tijd en snelheid is er meer ruimte om samen te kunnen ontspannen door inspanning en kom je er misschien wel achter dat je veel verder kunt als dat je ooit had gedacht.
GPX routes
Bij sommige Natte Neuzen CaniTrails kun je de lange afstanden vanaf 30 km tot en met 50km alleen op GPS lopen. Dat betekent dat je een gpx-bestand van de route via de mail krijgt toegestuurd die je vervolgens op een apparaat moet inladen om het te kunnen lezen en om op de dag zelf te kunnen volgen. Een extra avontuur, want op GPS-lopen vereist de nodige skills die je vooraf zeker ook getraind moet hebben.
Als je een GPX-bestand hebt van een route moet die geïmporteerd worden in een apparaat dat de route kan weergeven en waarmee je de route ter plekke kunt lopen.
* Sporthorloge : Dat kan op een sporthorloge zoals de Garmin Fenix 5 (plus)/ Garmin Forerunner 935/Garmin Forerunner 9735XT/Garmin Instinct of de GPS Map handhelds/ Oregon 700 handheld , Suunto Ambit/ Sunnto 5 of Suunto Spartan , Polar Vantage V en Vantage V Titan.
*Smartphone: Tegenwoordig zijn er veel telefoons ook uitgerust met GPS en zijn er vaak gratis apps te vinden waarmee je de route via de GPS van je telefoon kunt lopen.Welke app het beste bevalt zal heel persoonlijk zijn.
Diverse GPS-apps voor de smartphone:
Voor telefoons zijn zoals gezegd veel apps beschikbaar. Vaak is een gratis versie voldoende, in ieder geval kun je het daar prima mee proberen en eventueel apps vergelijken:
Voor Android telefoons zijn nog veel meer GPS apps beschikbaar, zowel gratis als betaald. Zoek op “GPX viewer” in de Playstore.
Bij de aanschaf van een app is het belangrijk om te weten of de app met offline kaarten werkt. Die kaarten zul je dan wel eerst moeten downloaden. Dat scheelt heel veel G4-data van je bundel en verbruikt minder van je accu.
Als voorbeeld zie je in dit filmpje de handleiding van Locus Maps over het downloaden van offline kaarten: https://youtu.be/l54sN7aNssQ
Gratis foto’s
Tijdens de Natte Neuzen CaniTrails staan er fotografen die geheel op vrijwillige basis zoveel mogelijk foto’s maken van de deelnemende canitrailers in actie. De foto’s worden in de week na afloop van de Natte Neuzen CaniTrail via de FB-pagina van het evenement gedeeld voor persoonlijk gebruik.
De foto’s mogen niet commercieel gebruikt worden zonder toestemming van de fotograaf. Bij het delen van de foto wordt het zeer op prijs gesteld als de naam van de fotograaf wordt vermeld.
Handgemaakte medaille
Vind je het leuk om na afloop een handgemaakte houten medaille mee naar huis te nemen als blijvend aandenken van de Natte Neuzen CaniTrail? Dan kun je die optie op het inschrijfformulier van het evenement aanvinken. De kosten van een medaille, €2,50, komen dan boven op het inschrijfgeld.
We hebben er bewust voor gekozen om het wel of niet ontvangen van een medaille vrijblijvend te houden, want niet iedereen heeft daar behoefte aan. De medailles zijn altijd van hout gemaakt van bomen uit de bossen op de Veluwezoom; onze thuisbasis. De ontwerpen van de medailles zijn ieder jaar en voor iedere evenement weer anders. We maken de medailles en de standaardjes waarop ze kunnen staan allemaal zelf.
Hond is leidend
Tijdens de Natte Neuzen CaniTrail ben jij met je hond samen een team. En dat team moet als een geoliede machine werken om blessurevrij lange afstanden te kunnen afleggen.
Belangrijke voorwaarden om tot een goed team te kunnen komen is dat jij je hond goed kunt lezen.
Let op z’n gangwerk; beweegt hij nog wel in draf of loopt hij ineens in telgang of loopt hij ineens mank. Snapt je hond wat je van hem wil? Is je hond wel gemotiveerd? Heeft je hond voldoende rust gehad? Loopt je hond ineens achter je, dan is er waarschijnlijk iets aan de hand. Trek niet aan de lijn zodat hij meegaat, maar nodig je hond uit om met jou verder te willen gaan of las een pauze in van 10-20-30 minuten zodat hij even kan bijtanken. Ken je de kenmerken van vermoeidheid? Lees meer hierover op onze site.
Heeft je hond dorst, dan geef je water. Is je hond moe, dan ga je wandelen. Heeft je hond het te warm, dan ga je gewoon niet. De gezondheid, conditie en motivatie van de hond is leidend; de mens zorgt ervoor dat zijn of haar doelen daaraan ondergeschikt zijn.
Ken je hond, leer zijn “taal” en geef hem of haar de ruimte om “nee” te mogen zeggen. Veel honden gaan ver over hun grenzen omdat ze ‘hun mens’ zo graag willen pleasen! De organisatie en vrijwilligers zullen hier ook op toezien.
Zorg goed voor je hond, zorg goed voor jezelf en wordt daardoor een beter team.
Hondvriendelijke vrijwilligers
Alle vrijwilligers bij de Natte Neuzen CaniTrails zijn net als jij gek op honden. Veel van de vrijwilligers hebben een semi-professionele honden achtergrond en kunnen meer of minder de kalmerende signalen van honden lezen. Zij weten hoe je een ‘vreemde’ hond moet benaderen, kennen het principe van de gele linten en hebben de nodige kennis over hondengedrag.
De Dogwatchers zijn vrijwilligers die extra alert zijn op het respecteren van de persoonlijke ruimte van honden en kunnen bij de start interventies plegen om te voorkomen dat je hond teveel stress opbouwt.
Kids CaniTrail 4-5km
Voor kinderen/ jongeren tussen de 7 jaar en 16 jaar is er vaak bij een Natte Neuzen CaniTrail een speciale Kids CaniTrail van 4 of 5km uitgezet met witte pijlen. Je kunt je hiervoor via www.inschrijven.nl apart opgeven.
De Kids CaniTrail loop je samen met een volwassene/ ouder en een niet al te sterk trekkende hond. In het parcours zitten een paar klimmetjes en afdalingen die best wel lastig zijn. Het is dus een flinke uitdaging.
Na de finish ontvang je een speciale Kids CaniTrail-medaille:)
Kleinschalig evenement
Alle Natte Neuzen Trails zijn opengesteld voor maximaal 100 tot 200 deelnemers met honden, afhankelijk van de aanwezig beschikbare parkeerruimte op de start- en finishlokatie. Trailers zonder hond kunnen zich niet inschrijven voor een Natte Neuzen Trail, tenzij zij een zogeheten ‘bijloper’ zijn.
De honden die deelnemen aan de Natte Neuzen Trails gunnen wij een ontspannen trail met zo min mogelijk stress-componenten. Die zijn er vaak al genoeg omdat het een vreemde omgeving betreft. Om dat mogelijk te maken kunnen we niet grote groepen tegelijkertijd laten starten, dus verspreiden we de deelnemers zoveel mogelijk over de hele ochtend.
Door deze opzet kunnen we niet meer canitrailers toelaten op de Natte Neuzen Trails.
Leave nothing but your footprints
Deelnemers aan de Natte Neuzen Trails streven ernaar om het natuurgebied waar ze lopen te gebruiken zonder het gebied en de dieren die er wonen onnodig te belasten. Daarom neem je altijd je eigen afval mee. Het is onacceptabel om gelletjes, papierwikkels van snoepjes en repen, banaanschillen, snoepzakjes, drinkbekers, waterflesjes e.d. achter te laten in de natuur. Afval is in principe alles wat niet in de natuur groeit !
Lusje MEER of MINDER
Canitrail.NL vindt naast natuur en beleving ook vrijheid en avontuur belangrijke thema’s in het canitrailen, maar we wisten nog niet hoe we dat konden integreren in de Natte Neuzen Trails. Op 30 april 2017 hebben we tijdens de Natte Neuzen Trail Veluwezoom het principe van “Lusje MEER of MINDER” toegevoegd om teams onderweg de vrijheid te geven om zelf te bepalen welke afstand je die dag samen wil lopen. Je gaat samen het avontuur van een lusje meer of minder aan en weet bij de start nog niet niet welke afstand jullie bij de finish hebben gelopen. Het mooie is…jullie bepalen zelf als team wat je wil trailen en hoe lang je wil trailen
De Lussen
De Natte Neuzen CaniTrail heeft een basisroute van ongeveer 8km en langs deze basisroute kom je diverse lusjes tegen waarmee je het aantal te lopen kilometers kunt uitbreiden. Als je alle lusjes zou lopen, dan kom je op een maximum van bijvoorbeeld 25 km tot 30km. Loop je geen enkele lus, dan loop je dus alleen de basisroute en dat is dan in totaal circa 8km.
Hoe werkt dat?
Langs de basisroute kom je bij een aantal splitsingen een bordje tegen met daarop Lus A of Lus B. Vooraf heb je op de website kunnen zien hoe lang de lusjes zijn en over wat voor een soort terrein ze lopen. Ga je bij zo’n bordje linksaf dan blijf je op de basisroute. Ga je rechtsaf dan loop je de lus totdat je iets verder weer op de basisroute terugkomt.
Bepaal je afstand dus op de dag zelf.
Lopen jullie als team lekker, dan pak je er gewoon een lusje bij.
Gaat het even niet zo lekker, dan doe je toch een lusje minder:)
Hoe avontuurlijk is dat!
Met een fitte hond op pad
Het klinkt misschien als een open deur, maar om aan de start te kunnen staan van de Natte Neuzen Trail moeten hond en deelnemer fit en goed getraind zijn voor de afstand die ze gaan afleggen. Het parcours en de afstand vragen fysiek veel van de deelnemers en als jij en/of je hond niet voor 100% fit zijn, zul je minder onderweg kunnen genieten van de prestatie die jullie beiden leveren.
Een teefje die loops is tijdens de NNT mag onder een aantal voorwaarden starten. Sommige teefjes kunnen echter behoorlijk last hebben van hun hormonen, waardoor het sporten niet meer als prettig ervaren wordt. Vooraf graag bij de organisatie aangeven of je hond loops is, zodat we bij het opmaken van de startlijsten daarmee rekening kunnen houden.
NB. Twijfel je of je hond voldoende fit is, ga dan naar je dierenarts of osteopaat en laat hem of haar een advies geven. Het is sowieso goed om regelmatig je hond en jezelf te laten controleren door een sport-(dieren)-arts.
Minimum leeftijd
Vanwege de zwaarte van het parcours, de vaak technisch uitdagende ondergrond en de langere afstanden geldt er bij de Natte Neuzen CaniTrails een minimum leeftijd van de hond waarbij het van groot belang is dat de botten van de hond volgroeid en uitgehard zijn. De ligamenten en pezen moeten goed getraind zijn om de belasting van een langere afstand en heuvelachtig terrein aan te kunnen.
Wij hebben op basis van adviezen van de dierenarts en osteopaat een minimale richtlijn opgesteld, waarbij wij ons als organisatie terdege beseffen dat de ene hond natuurlijk de andere hond niet is. Sommige honden zijn juist gefokt voor het afleggen van langere afstanden, terwijl een andere hond hiervoor geen natuurlijke aanleg heeft maar wel ervoor getraind kan worden. Een grote hond zal vaak pas met 2-3 jaar volledig volgroeid zijn en een kleine hond al met 1-1,5 jaar.
– tot en met 10 km: minimaal 1,5 jaar
– van 11 tot en met 17km: minimaal 2 jaar
– van 18 tot en met 25 km: minimaal 2,5 jaar
– vanaf 25 km en hoger: minimaal 3 jaar
Mobiele telefoon verplicht
Omdat je langere afstanden aflegt, vaak midden in de natuur zonder dat er iemand anders om je heen loopt, en de Natte Neuzen Trails vaak in sterk geaccidenteerd terrein plaatsvinden ligt een ongelukje in een kleine hoek. We willen graag dat je ons kunt bereiken bij noodgevallen, dus is het verplicht een werkende volledig opgeladen mobiele telefoon bij je te hebben. Ons noodnummer is 06-36550171.
Loop je lange afstanden dan neem je natuurlijk een powerbank mee om te voorkomen dat je met een lege telefoon zit en je ons niet en wij jou niet kunnen bereiken.
Ontspannen sfeer
Alle Natte Neuzen Trails zijn vooraf tot in de puntjes voorbereid. Alle vrijwilligers weten wat ze moeten doen en op de dag zelf is het na het opzetten van de start-finish – en verzorgingsposten alleen nog maar genieten van alle deelnemers.
Wij faciliteren een volledig verzorgd sportief dagje uit voor hond en handler en doen er alles aan om jullie zoveel mogelijk te laten genieten. Neem onderweg mooie foto’s en laat iedereen meegenieten van jullie dagje uit.
Mocht je nog suggesties hebben, dan horen we dat graag via een mailtje naar canitrailnl@gmail.com
Oog in oog met wild
Kom je onderweg oog in oog te staan met wild? Besef je dat je je in hun leefgebied bent en dat jij je aan hun aanpast. Wilde dieren kunnen onvoorspelbaar reageren op bezoekers, dus weet wat je wel of niet moet doen:
– Hou voldoende afstand, minimaal 25 -50meter
– Blijf rustig en wandel langzaam weg
– Doorkruis nooit een kudde of een groep paarden
– Steekt er een zwijn over met kleintje, blijf staan totdat ook de hekkensluiter die wat later komt (het laatste grote zwijn) gepasseerd is.
– Laat de dieren met rust, voer en aai ze niet.
Parkeren dicht bij start- en finish
Bij een Natte Neuzen Trail zorgen we er bewust voor dat de start en finish zo dicht mogelijk bij een parkeerplaats staan.
Dat betekent dat je je hond zo lang mogelijk in z’n ‘veilige auto’ kunt laten terwijl jij het startbewijs ophaalt of even staat bij te kletsen met andere deelnemers. Na afloop kun je rustig uitlopen naar de auto, je hond daar verzorgen en hem of haar rustig laten bijkomen in z’n ‘veilige omgeving’.
Persoonlijke startbewijzen
Heb je je tot acht dagen voorafgaand aan de Natte Neuzen Trail ingeschreven dan loop je gegarandeerd met een startbewijs waarop de naam van jou en je hond(en) staan.
De startbewijzen worden je van te voren niet toegestuurd. Deze kun je in de ochtend op vertoon van het hondenpaspoort ophalen bij het startbureau. Neem je hondenpaspoort mee, zodat de organisatie kan beoordelen of de hond oud genoeg is om deel te kunnen nemen aan de Natte Neuzen Trail. De minimale leeftijd kan afwijken van de minimale advies leeftijd omdat het parcours zwaarder is.
Wij hebben op basis van adviezen van de dierenarts en osteopaat een minimale leeftijd opgesteld, waarbij wij ons als organisatie terdege beseffen dat de ene hond natuurlijk niet de andere hond is. Bij het vaststellen van dee minimale leeftijd van de hond is het van groot belang dat de botten van de hond volgroeid en uitgehard zijn. De ligamenten en pezen moeten goed getraind zijn om de belasting van een langere afstand en heuvelachtig terrein aan te kunnen. Een grote hond zal vaak pas met 2-3 jaar volledig volgroeid zijn en een kleine hond al met 1-2 jaar.
– tot 10 km : minimaal 1,5 jaar
– van 10 tot 20 km: minimaal 2 jaar
– 20 km en hoger : minimaal 2,5 jaar
LET OP: Je draagt je startbewijs duidelijk zichtbaar, zodat iedereen onderweg en na afloop bij de verzorgingsposten weet dat je deelnemer bent van de Natte Neuzen Trail en dus mag smullen van alle hapjes en drankjes.
Respecteren regels beheerders
Vaak loop je tijdens een Natte Neuzen Trail door beschermde gebieden van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer of Geldersch Landschap. Je hebt dan respect voor de regels die zij opgesteld hebben, zodat we nog lang kunnen genieten van de kwetsbare natuur.
De belangrijkste regels zijn:
– Je mag trailen tussen zonsopgang en zonsondergang, tenzij er toestemming gegeven is voor een nachtelijk canitrailavontuur.
– Je loopt op bestaande bos-ruiter-mtb paden om flora en fauna zo min mogelijk te verstoren. Maak geen eigen paadjes waar ze niet zijn. Dat daar geen pad is, is niet zomaar…daar is een reden voor.
Restitutie inschrijfgeld en afmelden
Heb je je reeds ingeschreven maar kun je door omstandigheden niet komen, dan is annuleren tot 2,5 week voorafgaand aan de trail mogelijk. Wij zullen dan alleen de administratiekosten van €2,50 in rekening brengen. Het overige inschrijfgeld zal niet geïncasseerd worden.
Route geschikt voor honden
De routes van de Natte Neuzen Trails worden met zorg voorbereid en voorgelopen door canitrailers en hun hond(en). Dat betekent dat alle routes ‘hondvriendelijk’ en ‘hondveilig’ zijn. Dus geen onverwachte wildroosters waar je je hond van 40kg overheen moet tillen. Of opstapjes met ernaast gelegen afzettingen die onder stroom staan. Of zandstranden met vlijmscherpe scheermessen waaraan je viervoeter zijn of haar pootjes kan opensnijden.
Ook is in kaart gebracht hoeveel natuurlijke waterbronnen je onderweg langs komt om te beoordelen of er extra jerrycans met water aan het parcours toegevoegd moeten worden.
De route is afwisselend en kent vaak de nodige hoogtemeters, single tracks (kleine slingerende bospaadjes) en is het liefst 100% onverhard.
Ruim opgezette start- en finishlokatie
Wij kiezen er als organisatie bewust voor om de start en finish zover mogelijk van elkaar te hebben. Zo voorkom je dat startende canitrailers finishende canitrailers tegenkomen. Honden voelen zich onveilig als een andere hond hun tegemoet loopt. In de hondenwereld is dit zelfs onbeleefd en voorspelt vaak niet veel goeds.
Een beleefde hond loopt in een boog naar een andere hond toe. Deze communicatiesignalen hebben wij doorgetrokken naar een start- en finish gebied dat daarbij hoort.
De Natte Neuzen Trail heeft een paar honderd meter afgezet als aanloopgebied zodat je met je hond niet vanuit stilstand onder het startdoek gaat beginnen, maar daar al ruim van tevoren mee begint. Ook bij de finish is het de bedoeling dat je meteen doorloopt naar het terrein waar je je hond en jezelf kunt verzorgen. Bij het finish-doek zelf is het niet de bedoeling dat er hele horde mensen met honden staan te wachten waardoor de finishende canitrailer geen ruimte heeft om te kunnen finishen.
Snuffel CaniTrail 4-5km
Stel je hond is nog geen 18 maanden en dus te jong om mee te mogen doen met de kortste Canitrail-afstand.
Of je hond is geblesseerd geweest en mag nog niet te ver hardlopen.
Of je hond is al oud en grijs maar kan niet meer zo lang het tempo vol houden
Dan is de Snuffel Trail van 4-5km perfect voor jullie:)
Onder begeleiding van de Dogwatchers is er een speciaal parcours met een witte pijl uitgezet, waarbij de nadruk met name ligt op het ‘snuffelen’ aan deze tak van sport. Het parcours leggen jullie gedeeltelijk wandelend en gedeeltelijk hardlopen af. Essentieel is dat je het tempo en de behoefte van je hond volgt. Neem de tijd om samen te genieten van de kortere afstand door en schitterend stukje natuur.
Bij de start nemen we wat meer tijd voor jullie als team zodat jullie in alle rust kunnen starten. En bij het eind staat de Dogwatcher om jullie over de finish te begeleiden om samen te reflecteren op het gelopen stuk en om vragen te beantwoorden 🙂
Starten met een grote groep
Grote groepen vanaf 4 deelnemers starten na de individuele en duo deelnemers.
Natuurlijk is het heel gezellig om samen te lopen, maar als je goed naar de interactie van de honden kijkt dan zie je dat hun energieniveau (vaak al op de parkeerplaats) heel hoog zit en dat sommige honden daarmee dealen door van zich af te grauwen en van zich af te happen. Start je in een grote groep besef je dan dat je hiermee je hond niet altijd een plezier doet.
– Ons verzoek is om te kijken of je in een kleinere groep van bijvoorbeeld 4 deelnemers kunt starten en desnoods afspreekt om een kilometer verderop de groepen bij elkaar te voegen.
– Laat je hond niet te vroeg uit z’n veilige auto. Wil je nog even bijkletsen met je medestarters laat je hond dan nog even in de auto. Pas als jullie werkelijk naar de start gaan lopen neem je je hond mee.
– Loop niet te vroeg naar de startlokatie, want daarmee verhoog je onnodig het stressniveau van je hond.
– Groepen starten circa 2 tot 3 minuten na elkaar. Pas als de eerste groep weg is, mag de volgende groep op het startterrein komen.
Starten op maat
De start bij een Natte Neuzen Trail is volledig gericht op het creëren van zo min mogelijke stress voor je hond. Bij ons zul je dan ook nooit harde muziek of een ‘speaker’ bij de start of finish horen.
Doordat we zoveel mogelijk prikkels waar wij als organisatie iets aan kunnen doen proberen te voorkomen, hopen we dat je hond met een zo’n leeg mogelijke stress-emmer kan starten. Hond meer relaxed + handler meer relaxed = ontspannen Canitrail.
Deze manier van starten vraagt niet alleen meer voorbereiding en organisatie maar ook jullie medewerking:
Toiletten en ‘poepvrij’ startgebied
Op de start- en finishlokatie zijn er altijd voldoende (vaak mobiele) toiletten aanwezig voor de handlers.
Voor de start kan de hond uitgelaten worden in het gebied rondom de start mits de uitwerpselen opgeruimd worden en achtergelaten in de daarvoor bestemde vuilnisbak. Bij het startbureau liggen extra ‘poepzakjes’ voor het geval je er zelf een vergeten bent.
Uit ervaring weten we dat hondjes bij de start nog even snel een ‘zenuwen-poepje’ moeten doen. Vergeet dus niet een poepzakje in je jaszak of tralies mee te nemen. Je kunt het gebruikte ‘poep-zakje’ hier laten liggen of even in de vuilniszak doen die bij het startdoek hangt.
Uitgepijlde routes
De routes van de Natte Neuzen CaniTrail worden uitgezet met gele pijlen. Deze hangen mits mogelijk voor en na iedere afslag aan de rechterkant van het pad op ooghoogte. op sommige paden hangen we extra pijlen omdat we niet willen dat je het gevoel hebt dat jullie verkeerd gelopen zijn.
In sommige gebieden hebben we op de lange stukken ook wit/rood gestreepte linten gehangen om aan te geven dat je echt nog steeds op het goede pad loopt. De Snuffeltrail en de Kids Cani Trail worden aangegeven met witte pijlen.
Soms kunnen langere afstanden gelopen worden door middel van een extra lus die vi GPS te lopen is. Daarvoor heb je of ene hardloophorloge nodig waar je routes op kunt inladen. Of een appje op je telefoon waarmee je de route kunt uploaden en lezen zoals GPX Viewer en Pocket Earth op de Iphone of Viewranger en OSMAndMaps op een Android telefoon
Unieke natuurgebieden
Canitrailen doe je door mooie natuurgebieden in binnen – en buitenland, langs adembenemende vergezichten, over uitdagende technische single tracks en mooie ontmoetingen met andere bosbewoners, zoals zwijnen, herten, wilde paarden, schaapjes, ringslangen etc..
Ook je hond loopt door nieuwe natuurgebieden met allemaal vreemde luchtjes. Sommige honden vind het prettig om af en toe te snuffelen om zodoende hun omgeving in zich op te nemen. Andere honden lopen lekker in een werkmodus door.
Doe wat bij jullie past en geniet samen van het unieke natuurgebied dat ieder seizoen weer anders oogt.
Verzorgingsposten onderweg
Onderweg zorgt de organisatie voor minimaal 1 grote verzorgingspost met allemaal lekkere hapjes voor handler en hond. Het is de bedoeling dat jullie hier even op adem kunnen komen met o.a. water en cola, drop, winegums, chocolade, banaan en hondensnacks.
Je kunt hier je eigen watervoorraad aanvullen uit de extra jerrycans die daarvoor ingezet worden.
Voor de langere afstanden is er vaan 1 extra kleinere minder uitgebreidde verzorgingspost.
En na de finish kunnen we het niet laten om iedereen te verwennen met….alweer wat te eten en drinken. Dit kan variëren van een erwtensoep tot een stamppotbuffet of een frietje met snack.
Voldoende water onderweg
Tijdens de Natte Neuzen Trails zorg je als deelnemer ervoor dat je voldoende water bij je hebt om zowel je hond als jezelf tijdens de af te leggen afstand te kunnen hydrateren. Neem ook wat te eten mee voor jou en je hond (het liefst een zakje suiker voor het geval jij of je hond onwel worden) om hongerklop en uitval te voorkomen.
Onderweg zorgt de organisatie voor voldoende waterpunten om je eigen voorraad aan te kunnen vullen, omdat er langs de route niet altijd natuurlijke waterbronnen te vinden zijn. Omdat je onderweg niet precies weet hoeveel kilometers jullie gaan lopen is iedere deelnemer verplicht om extra water mee te nemen.
Om te voorkomen dat honden uit elkaar bakjes gaan drinken is het handig als jullie een eigen opvouwbaar drinkbakje hebben waaruit je je hond water uit de jerrycans kunt laten drinken.
Wees hoffelijk en geef elkaar de ruimte
Deelnemers aan de Natte Neuzen CaniTrails hebben respect voor de natuur en houden rekening met andere gebruikers zoals wandelaars, fietsers en ruiters. Het gaat tenslotte niet om de tijd en prestatie, maar om de belevenis onderweg. De toekomst van volgende Natte Neuzen CaniTrails hangen van jullie af. Even wat tips voor onderweg: