Deelnemersinfo
Natte Neuzen Trail Beekhuizen

Natte Neuzen Trail Beekhuizen
Datum: 19 januari 2020
Afstanden: 8km tot en met 33km
Snuffeltrail:  5km
Kids Cani Trail: 5km

Start- en finishlokatie: Scoutinggebouw De Markensteen, Bovenallee 3, 6881 AJ Velp

Voor inschrijven kan tot woensdag 8 januari via www.inschrijven.nl

Lees om goed geïnformeerd aan de start te verschijnen het Natte Neuzen Trail Handboek goed door. En als je wil weten wat we van deelnemers aan deze canitrail verwachten dan kun je de Do’s en Don’ts op een Canitrail-event lezen
Mocht je nog vragen hebben stuur dan gerust een mailtje naar canitrailnl@gmail.com

FOTO’s
Onderweg worden er door diverse fotografen op vrijwillige basis foto’s gemaakt. De linkjes naar de foto’s plaatsen we zo snel mogelijk in de week na de NNT op de website onder dit kopje van de canitrail. Je mag ze vrij downloaden voor eigen gebruik, maar je mag ze niet gebruiken voor commerciële doeleinden. Graag bij het delen de naam van de fotograaf vermelden…dat heeft hij/zij wel verdiend.

Linkjes naar de foto’s Natte Neuzen Trail:
Foto’s Erik Roseboom
Foto’s Jan van Dam
Foto’s Valerie Torenstra
Foto’s Sabine Meijer

INSCHRIJVEN
Via het inschrijfformulier bij de canitrails volgens het concept Lusje MEER of MINDER geef je je op voor een tijdsblok. In dat blok kies je voor een afstand met een minimaal en maximaal aantal kilometers die je samen denkt te gaan lopen. Hieraan vastgekoppeld zit een minimale leeftijdsgrens die vastgesteld is met behulp van het deskundige advies van dierenarts en osteopaat en die vaak ook te maken heeft met de zwaarte van het parcours..
De tijdsblokken waaruit je kunt kiezen zijn:

Blok 1: 09:00 – 09:15 uur = Tussen 22 – 33kmGPX (minimale leeftijd hond 3 jaar)
Blok 2: 09:30 uur = CANI-WALK 8-22km (minimale leeftijd hond  1,5 jaar)
Blok 3: 10:00 – 10:30 uur = Tussen 15 – 22km (minimale leeftijd hond 2,5 jaar)
Blok 4: 10:45 – 11:30 uur = Tussen  10 – 15km (minimale leeftijd hond 2 jaar)
Blok 5: 11:30 – 12:00 uur = Tussen 8 -10km (minimale leeftijd hond 1,5 jaar )
Blok 6: 12:00 – 12:30 =  SNUFFEL TRAIL 5km (vanaf 12 maanden)
Blok 7: 12:30 – 12:45 = KIDS CANI TRAIL 5km (tussen 7-16 jaar en onder begeleiding van een volwassene)

CANI-WALK 
Kun je vanwege een lichte blessure niet hardlopen of houd je niet van hardlopen, maar vind je het welk leuk om samen met je hond een lange afstand te wandelen? Dat kan.

In Blok 2 kun je starten voor de Cani-Walk tussen de 8km en 22km.

Bij het startbureau ontvang je naast je startbewijs ook een pakketje eten en drinken voor onderweg voor zowel jezelf als voor je hond

SNUFFEL TRAIL
Stel je hond is te jong om mee te mogen doen met de kortste afstand of is geblesseerd geweest en mag nog niet te ver, dan is de Snuffel Trail van 5km onder begeleiding van de Dogwatchers perfect voor jullie als team. Het parcours is uitgezet met witte pijlen.

Meer info over de Snuffeltrail vind je in het Natte Neuzen Trail Handboek

– Minimale leeftijd hond 12 maanden
Blok 6; 12:00 -12:30 uur = 5 km Snuffeltrail

KIDS CANI TRAIL 
Voor kinderen/ jongeren tussen de 7 jaar en 16 jaar hebben we de Kids CaniTrail. Deze loop je het liefst samen met een volwassene/ ouder en een niet al te sterk trekkende hond. In het parcours zitten een paar klimmetjes en afdalingen die best wel lastig zijn. Het is dus een flinke uitdaging. Het parcours is uitgezet met witte pijlen.

– Leeftijd is tussen 7 en 16 jaar
– Inclusief Kids Cani Trail medaille
– Starten in blok 7; 12:30-12:45 uur = 5km Kids CaniTrail

INSCHRIJFGELD
Deelnemers kunnen zich inschrijven via www.inschrijven.nl
Een deel van het inschrijfgeld gaat als donatie naar Natuurmonumenten.

Het inschrijfgeld is inclusief een volledig uitgezette uitdagende route met lusjes, gepersonaliseerd startbewijs, professionele EHBO-ers, Dogwatchers, eten en drinken onderweg, extra mobiele toiletten en een heerlijk verrassing na de finish:

€ 20,00 Canitrail
€ 20,00 Cani-Walk
€ 15,00 Snuffeltrail 5km
€ 10,00 Kids Canitrail 5km (inclusief Kids-medaille)

MEDAILLE
Vind je het leuk om na afloop een originele handgemaakte houten medaille mee naar huis te nemen als blijvend aandenken van de Natte Neuzen Trail? Dan kun je die optie op het inschrijfformulier aanvinken. Kosten zijn €2,50.

LET OP: iedere Natte Neuzen Trail heeft weer een ander ontwerp:)

DAGINSCHRIJVING
Stel je komt er ineens achter dat jullie toch nog kunnen en willen meedoen, dan is het natuurlijk fantastisch dat je je op de dag zelf nog kunt inschrijven. Dat is beperkt mogelijk. Het is bij een daginschrijving helaas niet meer mogelijk om een medaille of persoonlijk startbewijs te krijgen.

Je kunt alleen starten op de volgende tijden in de onderstaande blokken:

Blok 2 Caniwalk 8-22km : start daginschrijving tussen 09:30-09:40 uur
Kosten : €22,50
Minimale leeftijd hond: 1,5 jaar

Blok 3 Canitrail 8-22km : start daginschrijving tussen 10:15-10:25 uur
Kosten : €22,50
Minimale leeftijd hond:
Canitrail 8-10km 1,5 jaar
Canitrail 10-15km 2 jaar
Canitrail 15-22km 2,5 jaar

Blok 6 Snuffeltrail 5km : start daginschrijving tussen 12:20 en 12:30 uur ( ook voor de Kids Cani Trail)
Kosten : €17,50
Minimale leeftijd hond: 12 maanden

P.s. Bij een daginschrijving ben je 30 minuten voorafgaand aan de start aanwezig om je in te kunnen schrijven en hond te verzorgen / plasje te doen.

LUSJE MEER of MINDER
Met het toevoegen van keuzemogelijkheden onderweg in de vorm van lusjes, hebben we de componenten avontuur en vrijheid aan de Natte Neuzen Trail toegevoegd.  Je hebt als team de vrijheid om zelf te kiezen hoe lang je conform de vorm van de dag kunt en zou willen canitrailen. Kijk dus goed naar je hond, voel goed wat je zelf nog aan kunt en bepaal of je een lusje MEER of MINDER gaat lopen.

De NNT Beekhuizen heeft een basisroute van 8km en langs deze basisroute kom je diverse lusjes tegen waarmee je het aantal te lopen kilometers kunt uitbreiden. Als je alle uitgezette lusjes zou lopen, dan kom je op een maximum van circa 22km. Wil je verder, dan start je in Blok 1 of Blok 2 en kun je ook nog twee digitale lussen eraan vastkopen om op een totaal van 33km te komen. Loop je geen enkele lus, dan loop je dus de basisroute en dat is in totaal circa 8km.

De lussen die je onderweg langs de basisroute van 8km kunt verwachten zijn:
Op ongeveer 1,5km Basisroute kun je kiezen voor Lus A = 2,4 km
Op ongeveer 3,5km Basisroute kun je kiezen voor Lus B = 2 km
Op ongeveer 4,2km Basisroute kun je kiezen voor Lus C = 1,8 km
Op ongeveer 5km Basisroute kun je kiezen voor Lus D = 3 km
Op ongeveer 5,8km Basisroute kun je kiezen voor Lus E1 = 4 km
Halverwege Lus E is er nog een digitale Lus E2 = 7 km
Op ongeveer 7,5km Basisroute kun je kiezen voor Lus F = 3,5 km
Op ongeveer 8km Basisroute is er nog een extra digitale lus = 3,5km


ONVERHARD PARCOURS

We streven naar een route die voor 100% onverhard is en zoveel mogelijk brede bospaden afwisselt met smalle single tracks. Soms kruisen we wat wegen en fietspaden om in het volgende bosgebied te kunnen lopen.
De NNT Beekhuizen loopt door het sterk geaccidenteerde Beekhuizen en het Herikhuizerveld en wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de samenwerking met Natuurmonumenten en de gemeente Rheden.

ROUTE
De routes van de Natte Neuzen CaniTrails worden aangegeven met gele pijlen die zoveel mogelijk aan de rechterkant van het pad aan bomen op ooghoogte hangen. Bij iedere afslag hangt een pijl. Buig je naar links of rechts dan hangt er om de hoek altijd een pijl ter bevestiging.

De Snuffeltrail en de Kids Cani Trail worden aangegeven met witte pijlen.

STARTBEWIJS
Deelnemers die voor 13 januari 2020 zich hebben ingeschreven, lopen met een gepersonaliseerd startbewijs waarop de naam van de hond(en) en loper staan. Een fantastisch aandenken:)

Ophalen startbewijs: Het startbewijs kan vanaf 08:30 uur tot 11:45 uur opgehaald worden bij het startbureau op de parkeerplaats bij Buitenplaats Beekhuizen, Bovenallee 1, 6881 AJ Velp.

Duidelijk zichtbaar: Je draagt je startbewijs duidelijk zichtbaar, zodat iedereen onderweg bij de verzorgingsposten weet dat je deelnemer bent van de NNT en dus mag smullen van alle hapjes en drankjes.

Hondenpaspoort mee: Neem je hondenpaspoort mee, zodat de organisatie kan beoordelen of de hond oud genoeg is om deel te kunnen nemen aan de Natte Neuzen Trail. Wil je meer over de minimum leeftijd weten? Zie het artikel over belastbaarheid van de hond.

HOND UITLATEN/ OPRUIMPLICHT: Voor de start kan de hond uitgelaten worden in het gebied rondom de start bij de parkeerplaats. Op het terrein van Buitenplaats Beekhuizen mogen honden niet uitgelaten worden.

Op verzoek van de beheerders is het verplicht om poepjes van je hond op te ruimen en in de daarvoor bestemde vuilniszakken achter te laten. Ben je je poepzakjes vergeten, dan hebben wij er genoeg bij het startbureau liggen.

HOE WERKT BIJ ONS DE START
De start bij een door Canitrail.NL georganiseerde canitrail is volledig gericht op het creëren van zo min mogelijke stress voor je hond. Bij ons zul je dan ook nooit een massastart hoeven te verwachten. Deze manier van starten vraagt niet alleen meer voorbereiding en organisatie maar ook jullie medewerking. Lees alsjeblieft goed door wat we van jullie verwachten voor een zo stressloos mogelijke start.

1. Startlijst: Er wordt gestart met een van tevoren via de mail toegestuurde startlijst waarin alle wensen van de deelnemers zoveel mogelijk zijn opgenomen. Onthoud goed hoe laat je start:) De startlijst is ook nog in te kijken bij het startbureau.

2. Startvolgorde: Individuele deelnemers starten om de minuut voor de duo’s, tenzij er expliciet een reden voor is die vooraf met Canitrail.NL besproken is. Wij kiezen bewust voor deze volgorde, omdat veel ‘solisten’ juist de rust en stilte willen ervaren van de natuur. Groepen vanaf 4 deelnemers starten na de individuele en duo-canitrailers.

3. De GELE ZONE: Bij het ophalen van het startnummer kun je om een geel lintje vragen voor begeleider en hond. Bevestig dit achterop bij jezelf op een opvallende plek en bij je hond op het harnas. Met het gele lint heb je op verzoek toegang tot een start in de GELE TIJDZONE die een kwartier eerder is als de start van de overige deelnemers.

Andere deelnemers mogen tijdens de start in de GELE TIJDZONE niet op het startterrein komen. De zogeheten ‘gele honden’ willen we die extra prikkels zoveel mogelijk ontzeggen, omdat wij hun een zo ontspannen mogelijke start gunnen.

4. Groepen:  Start je in een grote groep besef je dan dat je hiermee je hond niet altijd een plezier doet.
– Ons verzoek is om te kijken of je in een kleinere groep van bijvoorbeeld 4 deelnemers kunt starten en desnoods afspreekt om een kilometer verderop de groepen bij elkaar te voegen.
– Laat je hond niet te vroeg uit z’n veilige auto. Wil je nog even bijkletsen met je medestarters laat je hond dan nog even in de auto. Pas als jullie werkelijk naar de start gaan lopen neem je je hond mee.
– Loop niet te vroeg naar de startlokatie, want daarmee verhoog je onnodig het stressniveau van je hond.
– Groepen starten circa 3 minuten na elkaar. Pas als de eerste groep weg is, mag de volgende groep op het startterrein komen.

5. Aanwezig in startzone: Bij de individuele of duo-starttijden loop je 1 – 2 minuten voor je starttijd naar de startzone. Ben je te vroeg, loop dan nog even een blokje om.

6. Afstand houden: Sta je met meerdere honden te wachten, ga dan niet te dicht bij elkaar staan. Lukt dat niet en merk je dat je hond teveel stress opbouwt, ga dan in het ‘gele wachtvak’ staan. Dit is in het startgebied letterlijk een vak gemaakt van gele linten. Hierin mogen geen andere honden staan.

7. Blijf zelf rustig: Merk je dat je zelf wat gespannen bent, adem dan eens een paar keer heel diep in en uit om je eigen spanning los te kunnen laten. Je hond reageert geheid op jouw ontspanning 🙂 Houd gedurende het startmoment van de canitrail zoveel mogelijk contact met je hond. Hij of zij heeft je nu hard nodig. Als dank zul je met een hele happy ontspannen hond lopen en dat is toch het mooiste wat er is 🙂


PARKEREN:
Er zijn voldoende parkeerplekken beschikbaar op loopafstand van de start/finish mits iedereen niet te breed parkeert.

Je kunt terecht op de parkeerplaats bij Buitenplaats Beekhuizen of bij een van de andere parkeerplaatsen aan de Beekhuizenseweg.


TOILETTEN/ DOUCHES:

Op de parkeerplaats bij het ophalen van het startbewijs staan mobiele toiletten. Na de finish is het mogelijk om ook gebruik te maken van de toiletten in het scoutinggebouw. Er zijn in het scoutinggebouw ook douches aanwezig voor na het trailen.


FINISH:
De finish is naast de achterste blokhut van Scoutinggroep De Markensteen. Na de finish krijgen alle deelnemers op vertoon van hun startbewijs iets lekkers te eten…

Als je over de finish bent gekomen is het wenselijk om door te lopen, zodat ook andere hondjes voldoende ruimte hebben om te kunnen finishen

GEEL LINT = Sommige honden hebben meer ruimte nodig
Mocht je tijdens de Natte Neuzen CaniTrail een hond zien met een geel lint om zijn nek, een geel lint aan zijn riem of aan zijn tuigje, houd er alsjeblieft rekening mee dat dit een hond is die ruimte nodig heeft.

Wanneer je dit gekleurde lint ziet, benader alsjeblieft de hond en zijn of haar eigenaar niet met je eigen hond. Want het gele teken geeft aan dat de hond niet op zijn gemak is als andere honden te dichtbij komen.

Hoe dichtbij is TE dichtbij?

Dat weten we niet. Alleen de  ‘Gele Hond’ en zijn eigenaar weten dit. Hou dus ruim afstand en geef de hond en baas tijd om je uit de weg te gaan.

Er zullen bij het startbureau gele linten liggen die je aan de lijn kunt binden. Je kunt hier meer over lezen in het artikel The Yellow Dog Project

VERPLICHT MOBIEL MEE
Omdat de Natte Neuzen Trail in sterk geaccidenteerd technish terrein plaats vindt, ligt een ongelukje in een kleine hoek. We willen graag dat je ons kunt bereiken bij noodgevallen, dus is het verplicht een volledig opgeladen mobiele telefoon bij je te hebben. Sla beide noodnummers op in je telefoon: 06-36550171 of 06-51856113.

Mocht je ten val komen, en/of je hond geblesseerd raken en te ver van een verzorgingspost of de start/finish zijn, bel ons op. Ga niet te ver van de route af en blijf daar waar je bent tenzij anders is afgesproken met de organisatie.

DRINKEN MEE
Tijdens de Natte Neuzen Trails zorg je als deelnemer er zelf voor dat je voldoende water bij je hebt om zowel je hond als jezelf tijdens de af te leggen afstand te kunnen hydrateren. Dat betekent dat je of met een racevest of drinkgordel of bidon loopt met een opvouwbare drinkbak voor je hond.
Onderweg zorgt de organisatie voor voldoende waterpunten om je eigen voorraad aan te kunnen vullen, omdat er langs de route niet altijd natuurlijke waterbronnen te vinden zijn. Omdat je onderweg niet precies weet hoeveel kilometers jullie gaan lopen is iedere deelnemer verplicht om extra water mee te nemen.

OPVOUWBARE DRINKBAK
Voor alle afstanden geldt dat je zelf een opvouwbare drinkbak meeneemt voor je hond waarin je water uit de waterpunten bij de verzorgingsposten en finish kunt halen. Wij zijn geen voorstander van het gezamenlijk drinken uit dezelfde drinkbak. Mocht je een drinkbak vergeten zijn …geen ramp. We hebben altijd bij alle verzorgingsposten roestvrije drinkbakken achter de hand.

VERZORGINGSPOSTEN
Onderweg komen alle afstanden langs 1 of 2 verzorgingsposten met allerlei lekkere trailhapjes en drankjes voor de baasjes en gezonde niet te vette tussendoortjes en water voor de honden. Neem de tijd ervoor, geniet van al dit lekkers en ervaar de weldaad voor jullie lichaam en geest.
*Post 1:

Op bijna 5km van de basisroute, aan het eind van lus C en begin Lus D staat een verzorgingspost.
*Post 2: 
Halverwege lusje E1 en aan het begin en eind van de digitale Lus E2 staat ook een verzorgingspost.
*Finish: 
Na de finish staat er een heerlijke welverdiende maaltijd voor je klaar 🙂

PARTNERS & VRIJWILLIGERS
Het organiseren van de Natte Neuzen Trails en de geweldige sfeer is mogelijk dankzij de inzet van enthousiaste vrijwilligers. Mocht je zelf lopen en vind je partner het leuk om erbij te zijn, denk dan eens aan een mooie taak als vrijwilliger. Alle helpende handjes zijn meer dan welkom:)

De Natte Neuzen Trails werken al jaren samen met onze vaste partners die met ons meedenken en meebewegen.  Wij zijn ontzettend blij en dankbaar met de steun van de volgende partners:

Natuurmonumenten – Natuur laat je leven
Gemeente Rheden
Scoutinggroep De Markensteen
Run with Pride
Ice Paw
John’s Dierenwinkel