NNT Herperduin 2020
Natte Neuzen Trail Herperduin

Natte Neuzen Trail Herperduin
Datum: 04 januari 2020
Afstanden: 9km- circa 13,5km – circa 18km
Snuffel Trail:  4,5km
Kids Cani Trail:  4,5km

Start- en finishlokatie: Natuurpoort De Kriekeput, Schaijkseweg 3A, 5373 KL Herpen

Inschrijven kan via www.inschrijven.nl

Lees om goed geïnformeerd aan de start te verschijnen het Natte Neuzen Trail Handboek goed door. Mocht je nog vragen hebben stuur dan gerust een mailtje naar canitrailnl@gmail.com

Over het het gebied:
De route ligt in natuurgebied Herperduin in de gemeente Oss; een verrassend natuur- en cultuurlandschap met prachtige bossen en heidevelden, stuifduinen, vennen, weiden en kronkelbeekjes. In het bosgebied grazen Schotse Hooglanders en Exmoor pony’s die we deze eerste keer in dit gebied zoveel mogelijk willen vermijden.

INSCHRIJVEN
Via het inschrijfformulier geef je je op voor een tijdsblok. In dat blok kies je voor een afstand met het aantal kilometers die je samen denkt te gaan lopen. Hieraan vastgekoppeld zit een minimale leeftijdsgrens die vastgesteld is met behulp van het deskundige advies van dierenarts en osteopaat en die vaak ook te maken heeft met de zwaarte van het parcours.. De tijdsblokken waaruit je kunt kiezen zijn:
Blok 1; 09:15 – 09:30 uur = 9km tot en met 18km CaniWalk ( minimale leeftijd hond 1,5 jaar)
Blok 2; 09:30 – 10:00 uur = circa 18km CaniTrail = Basis + Lus A + Lus B (minimale leeftijd hond 2 jaar)
Blok 3; 10:00 – 11:00 uur = circa 13,5km CaniTrail = Basis + Lus A of Basis + Lus B (minimale leeftijd hond 2 jaar)
Blok 4; 11:00 – 12:00 uur = 9km CaniTrail = Basis (minimale leeftijd hond 1,5 jaar)
Blok 5; 12:00 – 12:30 uur = 4,5km Snuffel Trail (minimale leeftijd hond 12 maanden)
Blok 6; 12:30 – 12:45 uur = 4,5km Kids Cani Trail (kinderen tussen 7-16 jaar onder begeleiding van volwassene)

CANI-WALK
Kun je vanwege een lichte blessure niet hardlopen of houd je niet van hardlopen, maar vind je het wel leuk om samen met je hond een lange afstand stevig te wandelen? Dat kan. Wij bieden sportieve lange afstand wandelaars die houden van een wandeling met hun hond(en) in een gemiddeld tempo van 4,5km tot 6km per uur de mogelijkheid om de uitgepijlde routes niet hardlopend, maar wandelend af te leggen.

-Minimale leeftijd hond 18 maanden
Blok 1; 09:15-09:30 uur = Cani-Walk 9km tot en met 18km

SNUFFEL TRAIL
Stel je hond is te jong om mee te mogen doen met de kortste afstand of is geblesseerd geweest en mag nog niet te ver, dan is de Snuffel Trail van 4,5km onder begeleiding van de Dogwatchers perfect voor jullie als team. Het parcours is uitgezet met witte pijlen.

Meer info over de Snuffel Trail vind je in het Natte Neuzen Trail Handboek

– Minimale leeftijd hond 12 maanden
Blok 5; 12:00 -12:30 uur = 4,5 km Snuffeltrail


KIDS CANI TRAIL 

Voor kinderen/ jongeren tussen de 7 jaar en 16 jaar hebben we de Kids CaniTrail. Deze loop je het liefst samen met een volwassene/ ouder en een niet al te sterk trekkende hond. In het parcours zitten een paar klimmetjes en afdalingen die best wel lastig zijn. Het is dus een flinke uitdaging. Het parcours is uitgezet met witte pijlen.

– Leeftijd is tussen 7 en 16 jaar
– Inclusief Kids Cani Trail medaille
– Starten in blok 6; 12:30-12:45 uur = 4,5km Kids CaniTrail


INSCHRIJFGELD

Deelnemers kunnen zich inschrijven via www.inschrijven.nl
Hiervan gaat €5,00 als sponsoring naar de CliniClowns. Ronald Nijhuis zal als ambassadeur de cheque op 4 januari in ontvangst van ons nemen.

Het inschrijfgeld is inclusief een volledig uitgezette uitdagende route met lusjes, gepersonaliseerd startbewijs, professionele EHBO-ers, Dogwatchers, eten en drinken onderweg, finishbeloning voor de hond en een welverdiende warme drank (koffie/thee/chocomelk) voor de tweevoeters in Eeterij De Kriekeput:)

€18,50 Caniwalk
€18,50 Canitrail
€15,00 Snuffel Trail 4,5km
€15,00 Kids Cani Trail 4,5km (inclusief Kids-medaille)

ANNULEREN
Heb je je reeds ingeschreven maar kun je door omstandigheden niet komen, dan is annuleren tot circa 2,5 week voorafgaand aan de trail mogelijk. Wij zullen dan alleen de administratiekosten van €2,50 in rekening brengen. Het overige inschrijfgeld zal niet geïncasseerd worden.

Helaas is restitutie in de 2,5 weken voorafgaand aan de trail niet meer mogelijk. Wel is het mogelijk om zonder kosten het startbewijs over te dragen aan een ander.

MEDAILLE
Vind je het leuk om na afloop een originele handgemaakte houten medaille mee naar huis te nemen als blijvend aandenken van de Natte Neuzen Trail? Dan kun je die optie op het inschrijfformulier aanvinken. Kosten zijn €2,50.
LET OP: iedere Natte Neuzen Trail heeft weer een ander ontwerp:)

HONDEN-SPORTMASSAGE
Na het experiment bij de Natte neuzen Trail Rosendael (november 2019) willen we deelnemers de mogelijkheid bieden om bij een van de gediplomeerde hondenmasseurs een hondenmassage te boeken. Zij bieden een sportmassage vooraf aan als warming-up en een sportmassage als cooling down achteraf voor slechts €12,50.
De hondenmasseurs die dit avontuur met Canitrail.NL willen aangaan zijn:
Saskia de Weerd van Hondenmassage Saskia
Marije Luiten van HondenBaan

Wat gebeurt er tijdens een sportmassage?
Door stimulatie verbetert de doorbloeding en wordt de afvoer van afvalstoffen verhoogd. Hierdoor kan het lichaam van je hond zich sneller opbouwen en herstellen. De hond wordt soepeler in het gebruik van zijn lichaam en de coördinatie en balans verbeteren.
De betere coördinatie en balans, de verbeterde bewegingsvrijheid en een soepeler gebruik van het lichaam zorgen daardoor niet alleen voor een sneller herstel na blessures maar helpen ook nieuwe blessures te voorkomen.

Lusjes NNT Herperduinen
Met het toevoegen van keuzemogelijkheden onderweg in de vorm van lusjes, bieden we zo vlak na de feestdagen de mogelijkheid om de opgegeven afstand in het blok waarvoor je je hebt opgegeven in te korten.

Heb je  je opgegeven voor de 18km maar merk je dat de feestdagen er behoorlijk ingehakt hebben en valt de route je wel erg zwaar, dan kun je de route eenvoudig terugbrengen naar circa 9km of 13km.

Heb je je opgegeven voor Blok 4 de 9km, dan is het in dat blok niet mogelijk om alsnog de 18km te gaan lopen. Mocht je dat willen geef dat dan even door via een mailtje naar canitrailnl@gmail.com zodat we je in Blok 2 kunnen laten starten.

Hoe werkt dat?
Langs de basisroute kom je bij een aantal splitsingen een bordje tegen met daarop Lus A of Lus B waardoor je het aantal kilometers kunt uitbreiden. Ga je linksaf dan blijf je op de basisroute. Ga je rechtsaf dan loop je de lus totdat je weer iets verderop op de basisroute uitkomt.

De lussen die je onderweg langs de basisroute van circa 9-10km kunt verwachten zijn:
Op ongeveer 3,5km Basisroute kun je kiezen voor Lus A = circa 4,5km
Op ongeveer 9km aan het eind van de Basisroute kun je kiezen voor Lus B = circa 4,5 km

Bepaal je afstand dus op de dag zelf. Gaat het even niet zo lekker, dan kun je de route inkorten door een lusje minder te doen. En gaat het gewoon erg fijn dan pak je toch gewoon op het laatst de laatste lus B er nog even bij.


ONVERHARD PARCOURS

We streven naar een route die voor 100% onverhard is en zoveel mogelijk brede bospaden afwisselt met smalle single tracks. Soms kruisen we wat wegen en fietspaden om in het volgende bosgebied te kunnen lopen.


ROUTE

De routes van de Natte Neuzen CaniTrails worden aangegeven met gele pijlen die zoveel mogelijk aan de rechterkant van het pad aan bomen op ooghoogte hangen. Bij iedere afslag hangt een pijl. Buig je naar links of rechts af dan hangt er om de hoek altijd een pijl ter bevestiging.

De Snuffeltrail en de Kids Cani Trail worden aangegeven met witte pijlen. Dit is tevens Lus B die je na de basisroute nog zou kunnen meepakken.

STARTBEWIJS
Deelnemers die voor 20 december 2019 zich hebben ingeschreven, lopen met een gepersonaliseerd startbewijs waarop de naam van de hond(en) en loper staan. Een fantastisch aandenken:)

Ophalen startbewijs: Het startbewijs kan vanaf 08:45 uur tot 11:30 uur opgehaald worden bij het startbureau naast Eeterij De Kriekeput.

Duidelijk zichtbaar: Je draagt je startbewijs duidelijk zichtbaar, zodat iedereen onderweg bij de verzorgingspost weet dat je deelnemer bent van de NNT en dus mag smullen van alle hapjes en drankjes.

Hondenpaspoort mee: Neem je hondenpaspoort mee, zodat de organisatie kan beoordelen of de hond oud genoeg is om deel te kunnen nemen aan de Natte Neuzen Trail. Wil je meer over de minimum leeftijd weten? Zie het artikel over belastbaarheid van de hond.


HOND UITLATEN/ OPRUIMPLICHT
Voor de start kan de hond uitgelaten worden in het gebied rondom de start en bij de parkeerplaats. Op verzoek van de beheerders is het verplicht om de poepjes van je hond op te ruimen en in de daarvoor bestemde vuilniszakken achter te laten. Ben je je poepzakjes vergeten, dan hebben wij er genoeg bij het startbureau liggen.

HOE WERKT BIJ ONS DE START
De start bij een door Canitrail.NL georganiseerde canitrail is volledig gericht op het creëren van zo min mogelijke stress voor je hond. Bij ons zul je dan ook nooit een massastart hoeven te verwachten. Deze manier van starten vraagt niet alleen meer voorbereiding en organisatie maar ook jullie medewerking. Lees alsjeblieft goed door wat we van jullie verwachten voor een zo stressloos mogelijke start.

 1. Startlijst: Er wordt gestart met een van tevoren via de mail toegestuurde startlijst waarin alle wensen van de deelnemers zoveel mogelijk zijn opgenomen. Onthoud goed hoe laat je start:) De startlijst is ook nog in te kijken bij het startbureau.
 2. Startvolgorde:Individuele deelnemers starten om de minuut voor de duo’s, tenzij er expliciet een reden voor is die vooraf met Canitrail.NL besproken is. Wij kiezen bewust voor deze volgorde, omdat veel ‘solisten’ juist de rust en stilte willen ervaren van de natuur. Groepen vanaf 4 deelnemers starten na de individuele en duo-canitrailers.
 3. De GELE ZONE:Bij het ophalen van het startnummer kun je om een geel lintje vragen voor begeleider en hond. Bevestig dit achterop bij jezelf op een opvallende plek en bij je hond op het harnas. Met het gele lint heb je op verzoek toegang tot een start in de GELE TIJDZONE die een kwartier eerder is als de start van de overige deelnemers.

Andere deelnemers mogen tijdens de start in de GELE TIJDZONE niet op het startterrein komen. De zogeheten ‘gele honden’ willen we die extra prikkels zoveel mogelijk ontzeggen, omdat wij hun een zo ontspannen mogelijke start gunnen.

 1. Groepen: Start je in een grote groep besef je dan dat je hiermee je hond niet altijd een plezier doet.
  – Ons verzoek is om te kijken of je in een kleinere groep van bijvoorbeeld 4 deelnemers kunt starten.
  – Laat je hond niet te vroeg uit z’n veilige auto. Wil je nog bijkletsen met je medestarters laat je hond dan nog even in de auto. Pas als jullie werkelijk naar de start gaan lopen neem je je hond mee.
  – Loop niet te vroeg naar de startlokatie, want daarmee verhoog je onnodig het stressniveau van je hond.
  – Groepen starten circa 3 minuten na elkaar. Pas als de eerste groep weg is, mag de volgende groep op het startterrein komen.
 2. Aanwezig in startzone: Bij de individuele of duo-starttijden loop je 1 – 2 minuten voor je starttijd naar de startzone. Ben je te vroeg, loop dan nog even een blokje om.
 3. Afstand houden: Sta je met meerdere honden te wachten, ga dan niet te dicht bij elkaar staan.
 4. Blijf zelf rustig:Merk je dat je zelf wat gespannen bent, adem dan eens een paar keer heel diep in en uit om je eigen spanning los te kunnen laten. Je hond reageert geheid op jouw ontspanning 🙂 Houd gedurende het startmoment van de canitrail zoveel mogelijk contact met je hond. Hij of zij heeft je nu hard nodig. Als dank zul je met een hele happy ontspannen hond lopen en dat is toch het mooiste wat er is 🙂

PARKEREN
Er zijn voldoende parkeerplekken beschikbaar 
op de parkeerplaats bij Natuurpoort/ Eeterij De Kriekeput, Schaijkseweg 3A, 5373 KL Herpen

TOILETTEN/ DOUCHES
In De Kriekeput mogen we gebruik maken van de toiletten in de kelder. Graag zonder honden naar binnen. Er zijn echter geen douches aanwezig voor na het canitrailen.

FINISH De finish is op het plein van kasteel Rosendael. Na de finish krijgen alle deelnemers op vertoon van hun startbewijs een consumptiemuntje voor een lekker warm drankje in Eeterij De Kriekeput.

Als je over de finish bent gekomen is het wenselijk om door te lopen, zodat ook andere hondjes voldoende ruimte hebben om te kunnen finishen

GEEL LINT = Sommige honden hebben meer ruimte nodig

Mocht je tijdens de Natte Neuzen CaniTrail een hond zien met een geel lint om zijn nek, een geel lint aan zijn riem of aan zijn tuigje, houd er alsjeblieft rekening mee dat dit een hond is die ruimte nodig heeft. Wanneer je dit gekleurde lint ziet, benader alsjeblieft de hond en zijn of haar eigenaar niet met je eigen hond. Want het gele teken geeft aan dat de hond niet op zijn gemak is als andere honden te dichtbij komen.

Hoe dichtbij is TE dichtbij? Dat weten we niet. Alleen de  ‘Gele Hond’ en zijn eigenaar weten dit. Hou dus ruim afstand en geef de hond en baas tijd om je uit de weg te gaan.

Er zijn meerdere redenen waarom een hond deze ruimte nodig heeft: Het kan bijvoorbeeld een gezondheidsprobleem zijn, een hond die in training is, of een asielhond zijn die een traumatische ervaring heeft opgelopen. Deze honden kunnen de wereld (en andere honden) erg eng vinden. De hond kan één of meerdere slechte ervaringen hebben gehad met andere honden, waardoor hij zich niet op zijn gemak voelt bij jouw hond en de waarschijnlijk vriendelijke ‘hallo!’ acties van jou hond niet kan waarderen.

Kortom: het gele teken betekent dat de hond meer ruimte nodig heeft.

Er zullen bij het startbureau gele linten liggen die je aan de lijn kunt binden.

VERPLICHT MOBIEL MEE
Omdat de Natte Neuzen Trail in sterk geaccidenteerd technish terrein plaats vindt, ligt een ongelukje in een kleine hoek. We willen graag dat je ons kunt bereiken bij noodgevallen, dus is het verplicht een volledig opgeladen mobiele telefoon bij je te hebben. Sla het noodnummer op in je telefoon: 06-36550171 .

Mocht je ten val komen, en/of je hond geblesseerd raken en te ver van een verzorgingspost of de start/finish zijn, bel ons op. Ga niet te ver van de route af en blijf daar waar je bent tenzij anders is afgesproken met de organisatie.

GEEN TIJDSWAARNEMING
Omdat we de Natte Neuzen Trails beschouwen als een niet-prestatiegericht evenement zal er dus ook geen tijdswaarneming plaats vinden of een prijsuitreiking zijn voor de nummers 1-2-3.

DRINKEN MEE
Tijdens de Natte Neuzen Trails zorg je als deelnemer er zelf voor dat je voldoende water bij je hebt om zowel je hond als jezelf tijdens de af te leggen afstand te kunnen hydrateren. Dat betekent dat je of met een racevest of drinkgordel of bidon loopt met een opvouwbare drinkbak voor je hond.
Onderweg zorgt de organisatie voor voldoende waterpunten om je eigen voorraad aan te kunnen vullen, omdat er langs de route niet altijd natuurlijke waterbronnen te vinden zijn. Omdat je onderweg niet precies weet hoeveel kilometers jullie gaan lopen is iedere deelnemer verplicht om extra water mee te nemen.

OPVOUWBARE DRINKBAK
Voor alle afstanden geldt dat je zelf een opvouwbare drinkbak meeneemt voor je hond waarin je water uit de waterpunten bij de verzorgingsposten en finish kunt halen. Wij zijn geen voorstander van het gezamenlijk drinken uit dezelfde drinkbak. Mocht je een drinkbak vergeten zijn …geen ramp. We hebben altijd bij alle verzorgingsposten roestvrije drinkbakken achter de hand.

VERZORGINGSPOSTEN
Onderweg komen alle afstanden langs 1 verzorgingspost met allerlei lekkere trailhapjes en drankjes voor de baasjes en gezonde niet te vette tussendoortjes en water voor de honden. Neem de tijd ervoor, geniet van al dit lekkers en ervaar de weldaad voor jullie lichaam en geest.
*Verzorgingspost:

Op circa 5km van de basisroute, na lus A,  staat een grote verzorgingspost. Hier kun je ook je water bijvullen.
*Finish: Na de finish krijg je op vertoon van je startbewijs een muntje voor een warme consumptie in Eeterij De Kriekeput 🙂

OVERNACHTEN?
Wil je in het weekend van 4 januari 20920 er een leuk weekendje uit van maken, dan is vlakbij de start-finish het vakantiepark Herperduin.


PARTNERS & VRIJWILLIGERS
Het organiseren van de Natte Neuzen Trails en de geweldige sfeer is mogelijk dankzij de inzet van enthousiaste vrijwilligers. Mocht je zelf lopen en vind je partner het leuk om erbij te zijn, denk dan eens aan een mooie taak als vrijwilliger. Alle helpende handjes zijn meer dan welkom:)

De Natte Neuzen Trails werken al jaren samen met vaste partners die met ons meedenken en meebewegen.  Wij zijn ontzettend blij en dankbaar met de steun van de volgende partners:

Gemeente Oss
Eeterij de Kriekeput
Run with Pride
Ice Paw
John’s Dierenwinkel
CliniClowns

FOTO’s
Onderweg worden er door diverse fotografen op vrijwillige basis foto’s gemaakt. De linkjes naar de foto’s plaatsen we zo snel mogelijk in de week na de NNT op de website onder dit kopje van de canitrail. Je mag ze downloaden voor eigen gebruik, maar je mag ze niet gebruiken voor commerciële doeleinden. Graag bij het delen de naam van de fotograaf vermelden…dat heeft hij/zij wel verdiend.

Linkjes naar de foto’s Natte Neuzen Trail:
Foto’s Erik Roseboom
Foto’s Bert van Berkum