Dutch Mountain Canitrail Challenge 2021

Zoals misschien bekend onder de canitrailers houden wij, Dorethea Bil en witte herder Quasar, van heuveltjes en hoogtemeters. En dan gaat het er niet zozeer om hoe ver we gaan of hoe lang we erover doen maar vooral over hoeveel meters we de lucht in gaan. Omdat het in het jaar 2021 onzeker is hoe en of er weer evenementen georganiseerd zullen worden, leek het ons leuk om een bijzondere Canitrail Challenge neer te zetten. Een Canitrail Challenge waarbij het niet gaat om wie er het snelste is…niet om wie het verste kan, maar een Challenge waarbij je zoveel mogelijk hoogtemeters gaat hardlopen en/of wandelen.

Maar hoe doe je dat dan in Nederland?

Nederland is een vlak land en we kennen op Zuid-Limburg na geen echte bergen. Wel veel oude stuwwallen waar de nodige hoogtemeters gepakt kunnen worden. En toch is het mogelijk om hoogtemeters te lopen in diverse delen van Nederland. Denk aan De Veluwezoom, het Rijk van Nijmegen, het Montferland, de Sallandse – en Utrechtse Heuvelrug, de Schoorlse Duinen.

Wat zijn de spelregels

Heb je interesse om mee te doen volg dan onderstaande stappen
=
A. De Dutch Mountain Canitrail Challenge is vanaf januari tot en met eind december 2021.
Je loopt iedere maand in ieder geval 2 canitrails met zoveel mogelijk hoogtemeters. Je mag met je hond(en) de routes hardlopend, wandelend of hardlopend/wandelend afleggen.
=
B. Hoe kun je meedoen aan de Dutch Mountain Canitrail Challenge 2021

– De “gratis-deelnemer”: Je kun gratis meedoen door je naam en de naam van je hond(en) in te vullen op het overzicht in Google Drive
– De “basis-deelnemer”: Je kunt meedoen door je op te geven middels een mailtje naar canitrailnl@gmail.com en het overmaken van voor €25,00 voor “een bewijs van deelname “. Vervolgens vul je je naam, de naam van je hond en de categorie in op  het overzicht in Google Drive. Je krijgt dan tevens toegang tot de speciale Dutch Mountain Bibliotheek vol met extra GPX routes die maandelijks worden aangevuld met heerlijke routes om te gaan lopen. Na afloop ontvang je de speciale persoonlijk medaille waarop jullie resultaat staat vermeld en voor je hond is er een speciaal hondensnacks-pakketje.
– De “plus-deelnemer”: Lijkt het je leuk om na afloop een blijvende herinnering te ontvangen in de vorm van een persoonlijk gemaakt shirt met lange mouwen dan stuur je een mailtje naar canitrailnl@gmail.com en maakt daarna €70,00 over voor “een bewijs van deelname”. Je krijgt dan toegang tot de speciale Dutch Mountain Bibliotheek vol met extra GPX routes die maandelijks worden aangevuld met leuke routes. En na afloop ontvang je dan niet alleen de medaille en het hondensnack-pakket, maar ook de Dutch Mountain Canitrail Bolletjestrui met hierop jullie eindresultaten:)

=

C. Vergeet niet aan te geven in welke categorie je wil meedoen. Welke categorieën zijn er?
A. 5-10km Senior/ Junior-afstand (vanaf 1,5 jaar)
B. 10-15km (vanaf 2 jaar)
C. 15-20km (vanaf 2 jaar)
D. 20+km (vanaf 2,5 jaar)
=

D. Een route mag je maar 1x ‘lopen’. Je mag dus geen tweede keer dezelfde route lopen om aan je hoogtemeters te kunnen komen. Het aantal hoogtemeters en het aantal kilometers vul je na afloop achter jullie naam in in het overzicht op Google Drive
=

E. Er is een speciale Dutch Mountain Bibliotheek vol met routes. Als ‘betalende” deelnemer aan de Dutch Mountain Canitrail Challenge krijg je toegang tot een speciaal voor dit evenement gemaakte Dutch Mountain Bibliotheek in www.afstandmeten.nl. Hierin worden maandelijks routes met veel hoogtemeters toegevoegd. De afstanden zijn conform de geldende categorieën. Routes met de nodige hoogtemeters die je zelf hebt gelopen kun je ook delen in deze Bibliotheek met de andere deelnemers.

F. De Natte Neuzen Trails in 2021 zijn bonusmeters. Het aantal gelopen kilometers en hoogtemeters van de Natte Neuzen Trails waar je dit jaar aan meedoet mag je als extra bonusmeters invullen en meenemen in het totaal.

=
G. Deel jullie bewijs 🙂 Na afloop van jullie Canitrail deel je in de FB Natte Neuzen Trail Community een foto van jullie ‘bewijs’; dat kan een printscreen zijn van de route met het aantal gelopen kilometers en hoogtemeters. Natuurlijk horen daar de nodige foto’s bij van jullie route en een korte impressie over horeca na afloop, water onderweg, parkeergelegenheid enzovoort:)

=

H. Aan het eind van het jaar worden alle hoogtemeters en kilometers bij elkaar opgeteld. Per categorie is er een prijs voor degene met de meeste hoogtemeters. En iedereen kan per categorie in aanmerking komen voor een extra prijs die op basis van loting zal worden toebedeeld.

=

I. Wil je na afloop een bijzonder aandenken aan deze Dutch Mountain Canitrail Challenge?
– Iedere “basis-deelnemer” ontvangt sowieso een mooie grote houten medaille met jullie eindresultaat erop.
– Iedere “plus-deelnemer” ontvangt naast de medaille ook nog de Dutch Mountain Canitrail Challenge Bolletjestrui met daarop jullie eindresultaat.


Hoe kom ik aan die hoogtemeters?

  • Bijna iedere maand kun je gegarandeerd hoogtemeters canitrailen tijdens de Natte Neuzen Trails (nieuwe stijl). Er zijn in het jaar 2021 NNT’s te verwachten op de Sallandse Heuvelrug, Schoorlse Duinen, Veluwezoom, Duno Plateau, Rijk van Nijmegen, Montferland.
  • In de Dutch Mountain Bibliotheek delen we bestaande en nieuwe routes met veel hoogtemeters om op ieder moment zelf te kunnen gaan lopen.
  • Of je doet een echte heen en weer heuveltraining tegen een van de vele “bergen” in Nederland om zo aan je hoogtemeters te komen.

De hoogste ‘bergen’ in Nederland per provincie kun je vinden op het internet. Een kleine greep uit de hoogste bergen vind je in onderstaand overzicht:

Provincie Berg/ Heuvel Hoogte(m) Plaats
Limburg Vaalserberg
Eschberg
Wilhelminaberg
Wolfsberg
Doodeman
Cauberg
Kiekberg
323
309
225
190
165
134
77
Vaals
Wolfhaag
Landgraaf
Noorbeek
Stokhem
Valkenburg
Plasmolen
Gelderland Signaal Imbosch
Torenberg
Hettenheuvel
Vlierenberg
Hoogte 80
Duivelsberg
Goudsberg
Lochemse berg
Wageningse berg
110
107
93
92
78
76
50
49
41
Rheden
Hoog Soeren
Zeddam
Groesbeek
Arnhem
Berg en Dal
Lunteren
Lochem
Wageningen
Overijssel Tankenberg
Archemerberg
Paasberg
Lemelerberg
Tutenberg
Koningsbelt
Holterberg
Woldberg
85
80
80
77
76
75
59
26
Losser
Ommen
Losser
Lemele
Vasse
Hellendoorn
Holten
Steenwijk
Utrecht Amerongse Berg
Elsterberg
Grebbeberg
Stompert
Amersfoortse berg
Donderberg
69
62
52
51
44
36
Amerongen
Elst (gem. Rhenen)
Rhenen
Soest
Amersfoort
Leersum
Zeeland Groot-Valkenisse 58 Veere
Noord-Holland Schoorlse Nok
Tafelberg
Zwarte Blink
Loodmansduin
57
36
31
26
Bergen
Huizen
Schoorlse Duinen
Texel
Noord-Brabant Gulbergen
Luijksgestel
Venakkerbos
Hoogenberg
60
44
44
39
Geldrop-Mierlo
Luijksgestel
Bergeijk
Putte
Friesland/Fryslân Vuurboetsduin
Bosberg
45
26
Vlieland
Appelscha
Zuid-Holland Vlaggeduin 37 Katwijk
Drenthe VAM berg
Hondsrug
Leewal
Haantjeduin
Bisschopsberg
Havelterberg
56
32
28
26.5
17
17
Wijster
?
Borger-Odoorn
Emmen
Darp
Havelte
Groningen Kardingerheuvel
Hasseberg
Holte
30
14
11
Groningen
Westerwolde
Stadskanaal