NNT Kootwijk 2022

Het Woeste Hart van de Veluwe

Natte Neuzen Trail Kootwijk (GPS)

Natte Neuzen Trail Kootwijk (GPS)
Wanneer: maart 2022
Inschrijven:  via www.inschrijven.nl

In de provincie Gelderland ligt het Woeste Hart van de Veluwe; het Kootwijkerzand.  Het Kootwijkerzand is het grootste stuifzandgebied van West-Europa en is onderdeel van de boswachterij Kootwijk dat circa 3600 ha groot is.

De grillige bomen die uit het zandlandschap steken zijn vliegdennen, een grove den die zijn naam te danken heeft aan de manier waarop het zaad verspreid wordt. Deze zaadjes worden namelijk vliegend meegevoerd door de wind. Maar, ook de bijzondere planten in de omgeving mogen niet ontbreken: buntgras, heidespurrie, zandzegge en haarmos komen in de omliggende heidevelden en bossen voor en zijn ook typisch voor de natuur bij het Kootwijkerzand.

Het zandgebied zelf heeft geen vaste paden en wegen, je kunt hier het hele jaar door naar hartenlust ploeteren, struinen en dwalen. Vooral dat laatste schijnt een ding te zijn, want op een mistige dag kan je hier verrassend snel je gevoel voor oriëntatie kwijtraken, waardoor je verward raakt over welke richting je op moet.

Door local Saskia de Weerd zijn de mooiste paadjes gevonden in boswachterij Kootwijk en hebben we zelfs keuzes moeten maken tussen mooie paadjes en andere minder mooie paadjes. Voormalig zendstation Radio Kootwijk is een erg bekend monumentaal pand op het Kootwijkerzand, maar het gebied eromheen heeft weinig leuke single tracks. Vandaar dat wij ervoor gekozen hebben om het monumentale pand Radio Kootwijk niet op te nemen in onze route. Uiteraard kun je zelf na afloop er naartoe rijden. Houd er dan wel rekening mee dat het parkeren hier niet gratis is.

Niet bang voor wat zand? 

Het Kootwijkerzand wordt ook wel ‘de Sahara van de Lage landen’ genoemd. Het landschap kenmerkt zich door uitgestrekte zandduinen en heidevelden met verspreid daarin groene vliegdennen. Met een oppervlakte van 700 hectare is het Kootwijkerzand de grootste actieve zandverstuiving van West-Europa. Het is er fantatisch wandelen en heeft het een fantastisch uitkijkpunt, namelijk De Zandloper. Boven op de 13,5 meter hoge uitkijktoren met de toepasselijke naam Zandloper heb je een fantastisch uitzicht over de Veluwe.  Tussen zonsopkomst en -ondergang is hij vrij toegankelijk voor publiek.

Bij inschrijving kun je er zelf voor kiezen om tijdens jullie route veel, weinig of geen zand tegen te komen. Ga je langs de bosrand van het Kootwijkerzand? Of er dwars doorheen? Jij kiest wat jullie willen:)

De NNT Kootwijk nieuwe stijl gaat als volgt:

1. Je kiest op www.inschrijven.nl een afstand
Blok 1A =25-30km GPS Canitrail  (minimale leeftijd hond is 3 jaar) – €18,50
Blok 1B = 25-30km GPS Caniwalk (minimale leeftijd hond is 2,5 jaar) – €18,50

Blok 2A = 20-23km GPS Canitrail (minimale leeftijd hond is 2,5 jaar) – €18,50
Blok 2B = 20-23km GPS Caniwalk (minimale leeftijd hond is 2 jaar) – €18,50

Blok 3A = 15-18km GPS Canitrail (minimale leeftijd hond is 2 jaar) – €18,50
Blok 3B = 15-18km GPS Caniwalk (minimale leeftijd hond is 2 jaar) – €18,50

Blok 4A = 12-15 km GPS Canitrail (minimale leeftijd hond is 2 jaar) – €18,50
Blok 4B = 12-15 km GPS Caniwalk (minimale leeftijd hond is 1,5 jaar) – €18,50

Blok 5A = 8-10 km GPS Canitrail (minimale leeftijd hond is 1,5 jaar) – €18,50
Blok 5B = 8-10 km GPS Caniwalk (minimale leeftijd hond is 1,5 jaar) – €18,50

Blok 6A = 5-6km Snuffeltrail GPS (canitrail en caniwalk) (minimale leeftijd hond is 18 maanden) – €15,00
Blok 6B = 5-6km Snuffeltrail Uitgepijld (canitrail en caniwalk) (minimale leeftijd hond is 12 maanden) – €15,00

2. Je kunt kiezen uit een van de onderstaande moeilijkheidsgraden
Optie 1 – Veel mul zand (zand++) ( niet geschikt voor oudere of jonge honden)
Optie 2 – Weinig mul zand (zand+)
Optie 3 – Geen mul zand (zand-)

3. Je kiest vervolgens uit een van de onderstaande opties
Optie 1 – NNT op enig moment in maart 2022
Optie 2 – NNT op zaterdag 26 maart
Optie 3 – NNT op zondag 27 maart


4. Je kiest voor een medaille
Op het inschrijfformulier kun je kiezen voor een medaille; je hoeft hier verder niets extra’s voor bij te betalen


5. Loop op 26 of 27 maart en kom mede-canitrailers tegen
Wil je de route SOLO lopen maar vind je het een veilig idee dat er op afstand begeleiding is vanuit het Natte Neuzen Trail Team? Of vind je het leuk om in het bos af en toe een mede-canitrailer te spotten?
Kom dan in het weekend van 26 en 27 maart jullie NNT Kootwijk lopen. Dorethea en het Natte Neuzen Trail Team zijn tussen 07:30 en 12:00 uur aanwezig met jullie goodiebag voor hond en mens.  In je goodiebag zit jullie persoonlijke bewijs van deelname, medaille (mits vooraf bij inschrijving aangegeven) honden- en mensen trailsnacks:)

6. Hondenmassage en Sportcheck
In het weekend van 26 en 27 maart is het mogelijk om voor je hond een hondenmassage te boeken bij Saskia de Weerd van Hondenmassage Saskia. Zij neemt een week voorafgaand aan de NNT persoonlijk contact met je op om het tijdstip voor de massage van je hond af te stemmen.

Op zondag 27 maart is het mogelijk om voor je hond een Sportcheck te boeken bij osteopaat Diana Soijo van De Hondenpraktijk. Ook zij zal persoonlijk met jullie contact opnemen over het hoe en hoe laat van de Sportcheck.


7. Je krijgt een verrassingsroute vanaf een verrassingslokatie toegestuurd.

Na je inschrijving krijg je zo snel mogelijk een GPX verrassingsroute  toegestuurd vanaf een verrassingslocatie. Heb je je ingeschreven voor zaterdag 26 maart of zondag 27 maart, dan ontvang je de route in ieder geval de woensdag voorafgaand aan dit weekend.


8. In de maand maart lopen jullie je verrassingsroute

Gedurende de hele maand maart is het mogelijk om de opgestuurde verrassingsroute op een willekeurige door jou gekozen datum te lopen. Je loopt deze NNT individueel of in groepjes conform de dan geldende Corona maatregelen.


9. Na afloop stuur je een mail met ‘het bewijs’

Loop je op enig moment in de maand dan stuur je een mail met het ‘bewijs’ dat jullie de NNT hebben gelopen naar canitrailnl@gmail.com. Jullie goodie-pakketje wordt dan na afloop via de post naar jullie toe gestuurd.


10. Vergeet na afloop niet jullie avonturen met foto’s te delen in de FB pagina Natte Neuzen Trail Community 

NATTE NEUZEN  TRAIL INSCHRIJVING

De Natte Neuzen Trail Kootwijk nieuwe stijl loop je in de maand maart op GPS. Hiervoor kun je je tot en met 22 maart 2022 opgeven via www.inschrijven.nl.

Het inschrijfgeld is inclusief een unieke verrassingsroute, unieke medaille, gepersonaliseerd bewijs van deelname, honden- en mensen trailsnacks. Loop je op een ander moment dan wordt de goodiebag opgestuurd naar je thuisadres.

TECHNISCH: Om deel te kunnen nemen aan deze NNT  kunnen jullie in ieder geval de af te leggen afstand hardlopen/ hiken en zijn jullie fysiek 100%. Houd er rekening mee dat er in deze canitrail veel technische stukken zitten, waardoor het een flinke uitdaging is voor mens en hond.  Heb je last van een blessure, dan kunnen we mits je dat even doorgeeft je een route sturen die iets minder technisch is.

LEEFTIJD HOND: Honden zijn er in alle soorten en maten. Een strikte leeftijdsgrens voor deelname aan langere afstanden is vaak een kwestie van maatwerk.

– deelname aan de Snuffeltrail 5-6km GPS kan als je hond minimaal 12 maanden oud is.

– deelname aan de 8-10km Canitrail kan als je hond minimaal 18 maanden oud is. Voor de 8-10km Caniwalk geldt een minimum van 12 maanden.

Dit is een absolute minimumgrens die afwijkt van de algemene leeftijdsgrens maar die we wel strikt willen  hanteren! Is je hond jonger, dan is deelname helaas niet mogelijk op deze afstand. De reden daarvoor kun je lezen op de website van Canitrail.NL: https://canitrail.nl/canitrail.nl/2018/08/25/belastbaarheid-hond

– deelname aan de 12-15km en 15-18km Canitrail kan als je hond minimaal 2 jaar oud is.  Voor de 12-15km en 15-18km Caniwalk geldt een minimum van 1,5 jaar

– deelname aan de 20-23km Canitrail is mogelijk als je hond minimaal 2,5 jaar oud is. Voor de 20-23km Caniwalk is het minimum 2 jaar.

– deelname aan de 25-30km Canitrail is mogelijk als je hond minimaal 3 jaar oud is. Voor de 25-30km Caniwalk is het minimum 2,5 jaar.

VERPLICHT MOBIEL MEE
: Omdat de Natte Neuzen Trail in sterk geaccidenteerd terrein plaats vindt, ligt een ongelukje in een kleine hoek. We willen graag dat je ons kunt bereiken bij noodgevallen, dus is het verplicht een werkende mobiele telefoon bij je te hebben. Sla het noodnummer op in je telefoon: 06-36550171

HONDENMASSAGE
Ook dit jaar hebben we een plekje voor onze gediplomeerde hondenmasseur Saskia de Weerd van Hondenmassage Saskia waarbij deelnemers op 26 en 27 maart een hondenmassage kunnen boeken. Zij biedt een sportmassage vooraf aan als warming-up en een sportmassage als cooling down achteraf voor slechts €12,50.

Wat gebeurt er tijdens een sportmassage?
Door stimulatie verbetert de doorbloeding en wordt de afvoer van afvalstoffen verhoogd. Hierdoor kan het lichaam van je hond zich sneller opbouwen en herstellen. De hond wordt soepeler in het gebruik van zijn lichaam en de coördinatie en balans verbeteren.
De betere coördinatie en balans, de verbeterde bewegingsvrijheid en een soepeler gebruik van het lichaam zorgen daardoor niet alleen voor een sneller herstel na blessures maar helpen ook nieuwe blessures te voorkomen.

SPORTCHECK
Samen fit genieten van jullie canitrail daarbij kan osteopaat Diana Soijo van Dé hondenpraktijk een mooie bijdrage leveren.  Als osteopaat helpt Diana op zondag 27 maart graag met de sportcheck. Een korte kennismaking met de sportcheck waarbij Diana  kijkt naar o.a. de volgende punten:

  • wandelgang van je hond
  • beweging van de heupen
  • beweging achterpoten en tenen
  • beweging en bewegingsvrijheid in schouders
  • beweging van ellebogen
  • beweging van voorpoten en tenen
  • bewegingsvrijheid in de gehele rug (wervelkolom)

Hieruit krijg je van Diana een advies waar je op mag letten tijdens de canitrail. Hierdoor ontdek je anders naar je lieve hond te kijken en zie je steeds meer details. Ontstaat er tijdens de NNT een verandering in het gangwerk van je hond of gedrag (niet meer mee willen of prikkelbaar) kom dan na jullie trail (of als het ernstig is direct) langs en dan kijkt Diana waarmee  ze jullie direct verder kan helpen.

PROTOCOL VERANTWOORD SPORTEN ( Atletiekunie ) vanaf 29-11-2021
Het kabinet heeft expliciet het belang van sporten genoemd omdat dit belangrijk is voor de mentale en fysieke gezondheid. In het Protocol Verantwoord Sporten van de Atletiekunie zijn in overleg met het RIVM richtlijnen opgesteld waar wij als Canitrail.NL volledig achter staan.

Mocht je het Protocol Verantwoord Sporten in z’n geheel willen lezen dan kun je terecht op de website van de Atletiekunie

Maar bovenal geldt voor iedereen; gezond verstand gebruiken staat voorop!