NNT Plasmolen 2022
Natte Neuzen Trail Plasmolen (GPS)

Natte Neuzen Trail Plasmolen (GPS)
Wanneer: februari 2022
Inschrijven:  via www.inschrijven.nl

Op de grens van drie provincies, Noord-Brabant, Gelderland en Limburg en de twee landen Nederland en Duitsland kunnen canitrailers in de maand februari genieten van de Natte Neuzen Trail Plasmolen met diverse verrassingsroutes over de Mookerheide, Sint Jansberg en het Reichswald. Een enorm uitgestrekt gebied waar de liefhebbers uren kunnen genieten van de mooiste paadjes over historische gebieden en sprookjesachtige natuur.

Met Quasar en Kaya, de twee honden van Dorethea, zijn de mooiste paadjes gevonden in het uitgestrekte gebied tussen Mook, Plasmolen, Milsbeek en Frasselt.

Niet bang voor wat modder? 

Tussen Nijmegen en Kleef, langs de dorpen Mook, Groesbeek, Plasmolen, Milsbeek en Frasselt en Kranenburg ligt een enorm uitgestrekt natuurgebied. Toen de Romeinen zich in de eerste eeuw voor Christus in het grensgebied langs de Rijn vestigden, lag tussen Nijmegen, Xanten en Goch een groot en dicht woud, waarin eiken en beuken de meest voorkomende boomsoorten waren. Tot ver in de negentiende eeuw was, zowel in het Nederlandse als het Duitse deel van het oude Ketelwald vrijwel uitsluitend alles gericht op de houtproductie.

Het Ketelwald is de middeleeuwse benaming van het uitgestrekte oerbosgebied op de stuwwal tussen Nijmegen en Xanten. Het bos was eeuwenlang afwisselend bezit van de Heren van Gelre en Kleef die elk het bos in bezit wilden hebben, mede vanwege de strategische ligging. Ooit was het een uitgestrekt oerbos, maar tegen het einde van de middeleeuwen was het al in min of meer losse delen uit elkaar gevallen. Het bosgebied beslaat tegenwoordig nog zo’n 9.000 ha, waarvan het Duitse deel (Reichswald) vrijwel volledig in bezit is van de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Aan de Nederlandse kant is de eigendom sterk versnipperd geraakt. De grootste eigenaar is Staatsbosbeheer (Groesbeeks bos, Duivelsberg), gevolgd door Natuurmonumenten (St. Jansberg, Mookerheide, bossen rond Mook).

In 1543 viel het Ketelwald definitief uiteen toen Hertogdom Gelre zijn zelfstandigheid verloor. De naam Ketelwald komt van ketila of kelkt, daarmee werd het bos in een aantal middeleeuwse oorkonden aangeduid. De precieze betekenis hiervan is niet bekend. Met “ketel” zou een vruchtbare depressie bedoeld kunnen worden (als in het Keteldal in Beek), maar het kan ook te maken hebben met de Keltische benaming voor vee, ketila. In de meeste bossen werd in die tijd vee gehouden. Een andere mogelijkheid is dat ketel een verbastering is van Kessel, een plaatsje ten zuiden van het tegenwoordige Reichswald.

Het Reichswald ligt aan de oostgrens van Groesbeek tegen de Duitse grens. Het heeft een totale oppervlakte van circa 583 hectare en is hiermee een uniek natuurgebied in Duitsland. Het bestaat bijna geheel uit bos en er leven diverse soorten zoogdieren. Het Reichswald is ook wel bekend om de slag van het Reichswald. Deze slag vond plaats tijdens de Tweede Wereldoorlog, ook wel beter bekend als Operatie Veritable of de slag om het Reichswald.

De Sint-Jansberg is een sprookjesachtig landgoed met natuur én cultuur. Vanaf de hoogste punten op de berg geniet je van een prachtig uitzicht. In de ijstijd schoof een enorme gletsjer vanuit het noorden over het land. Dankzij het enorme gewicht van deze gletsjer ontstond er een stuwwal, ookwel een heuvel. Deze stuwwal noemen we nu de Sint-Jansberg.
Midden in de natuur vind je deze sprookjesachtige en eeuwenoude watermolen, de Bovenste Plasmolen uit 1725. Deze molen is uniek voor Nederland.  Onder de grond bevinden zich op de Sint-Jansberg resten van een Romeinse villa. Het kunstwerk van buizen dat nu op deze plek staat geeft een idee van de grootte van deze villa. Loop er eens onderdoor en waan je in de grootste villa van ons land uit die tijd. Ook zie je op deze plek de sporen van een tijdens de Tweede Wereldoorlog verwoest landgoed. Voornamelijk in de oude tuinen van het landgoed kun je wel een aantal bijzondere bomen tegenkomen. De vroegere landheer kreeg deze bomen cadeau.

De Mookerheide is een natuurgebied met uitgestrekte heidevelden, mooie bossen en een rijke geschiedenis. Dit gebied was in het verleden meermalen een strijdtoneel. In de Tweede Wereldoorlog, maar ook al tijdens de 80-jarige oorlog, in de 16e eeuw, werd er bij de Mookerheide gevochten. Je vindt hier bovendien twee schansen, oude verdedigingswerken uit de 17e eeuw. Vanaf deze plekken kon je de vijand al van verre zien aankomen. Nu heb je nog steeds een prachtig uitzicht vanaf de uitkijktoren op de Mookerschans.

De NNT Plasmolen nieuwe stijl gaat als volgt:

1. Je kiest op www.inschrijven.nl een afstand
Blok 1A = 30-33km GPS Canitrail + Marathon (minimale leeftijd hond is 3 jaar) – €18,50
Blok 1B = 30-33km GPS Caniwalk + Marathon (minimale leeftijd hond is 2,5 jaar) – €18,50

Blok 2A = 21-25km GPS Canitrail (minimale leeftijd hond is 2,5 jaar) – €18,50
Blok 2B = 21-25km GPS Caniwalk (minimale leeftijd hond is 2 jaar) – €18,50

Blok 3A = 15-18km GPS Canitrail (minimale leeftijd hond is 2 jaar) – €18,50
Blok 3B = 15-18km GPS Caniwalk (minimale leeftijd hond is 2 jaar) – €18,50

Blok 4A = 10-14 km GPS Canitrail (minimale leeftijd hond is 2 jaar) – €18,50
Blok 4B = 10-14 km GPS Caniwalk (minimale leeftijd hond is 1,5 jaar) – €18,50

Blok 5A = 8-10 km GPS Canitrail (minimale leeftijd hond is 1,5 jaar) – €18,50
Blok 5B = 8-10 km GPS Caniwalk (minimale leeftijd hond is 1,5 jaar) – €18,50

Blok 6A = 5km Snuffeltrail GPS (canitrail en caniwalk) (minimale leeftijd hond is 18 maanden) – €15,00
Blok 6B = 5km Snuffeltrail Uitgepijld (canitrail en caniwalk) (minimale leeftijd hond is 12 maanden) – €15,00


2.
Je kiest vervolgens uit een van de onderstaande opties
Optie 1 – NNT op enig moment in februari 2022
Optie 2 – NNT op zaterdag 26 februari
Optie 3 – NNT op zondag 27 februari 

3. Je kiest een medaille
Op het inschrijfformulier kun je kiezen voor een medaille; je hoeft hier verder niets extra’s voor bij te betalen


4. Loop op 26 of 27 februari  en boek een Hondenmassage of Sportcheck
Wil je de route SOLO lopen maar vind je het een veilig idee dat er op afstand begeleiding is vanuit het Natte Neuzen Trail Team?
Of vind je het leuk om in het bos af en toe een mede-canitrailer te spotten?
En wil je een Hondenmassage ( 26 en 27 februari)  of  Sportcheck (27 februari) boeken?

Kom op zaterdag 26 februari of zondag 27 februari en start tussen 07:30 en 11:30 uur 

Dorethea en het Natte Neuzen Trail Team zijn tussen 07:30 en 14:00 uur aanwezig met jullie goodiebag voor hond en mens.  In je goodiebag zit jullie persoonlijke bewijs van deelname, medaille (mits vooraf bij inschrijving aangegeven) honden- en mensen trailsnacks:)


5. Je krijgt een verrassingsroute vanaf een verrassingslokatie toegestuurd.

Na je inschrijving krijg je zo snel mogelijk een GPX verrassingsroute  toegestuurd vanaf een verrassingslocatie. Heb je je ingeschreven voor zaterdag 26 februari of zondag 27 februari, dan ontvang je de route in ieder geval de woensdag voorafgaand.


6. In de maand februari lopen jullie je verrassingsroute

Gedurende de hele maand februari is het mogelijk om de opgestuurde verrassingsroute op een willekeurige door jou gekozen datum te lopen. Je loopt deze NNT individueel of in groepjes conform de dan geldende Corona maatregelen.


7. Na afloop stuur je een mail met ‘het bewijs’

Loop je op enig moment in de maand dan stuur je een mail met het ‘bewijs’ dat jullie de NNT hebben gelopen naar canitrailnl@gmail.com. Jullie goodie-pakketje wordt dan na afloop via de post naar jullie toe gestuurd.


8. Vergeet na afloop niet jullie avonturen met foto’s te delen in de FB pagina Natte Neuzen Trail Community 

NATTE NEUZEN  TRAIL INSCHRIJVING

De Natte Neuzen Trail Plasmolen nieuwe stijl loop je in de maand februari op GPS. Hiervoor kun je je tot en met 24 februari 2022 opgeven via www.inschrijven.nl.

Het inschrijfgeld is inclusief een unieke verrassingsroute, unieke medaille, gepersonaliseerd bewijs van deelname, honden- en mensen trailsnacks. Loop je op een ander moment dan wordt de goodiebag opgestuurd naar je thuisadres.

TECHNISCH: Om deel te kunnen nemen aan deze NNT  kunnen jullie in ieder geval de af te leggen afstand hardlopen/ hiken en zijn jullie fysiek 100%. Houd er rekening mee dat er in deze canitrail veel technische stukken zitten, waardoor het een flinke uitdaging is voor mens en hond.  Heb je last van een blessure, dan kunnen we mits je dat even doorgeeft je een route sturen die iets minder technisch is.

LEEFTIJD HOND: Honden zijn er in alle soorten en maten. Een strikte leeftijdsgrens voor deelname aan langere afstanden is vaak een kwestie van maatwerk.

– deelname aan de Snuffeltrail 5km GPS kan als je hond minimaal 12 maanden oud is.

– deelname aan de 10km Canitrail kan als je hond minimaal 18 maanden oud is. Voor de 10km Caniwalk geldt een minimum van 12 maanden.

Dit is een absolute minimumgrens die afwijkt van de algemene leeftijdsgrens maar die we wel strikt willen  hanteren! Is je hond jonger, dan is deelname helaas niet mogelijk op deze afstand. De reden daarvoor kun je lezen op de website van Canitrail.NL: https://canitrail.nl/canitrail.nl/2018/08/25/belastbaarheid-hond

– deelname aan de 14-15km en 18-19km Canitrail kan als je hond minimaal 2 jaar oud is.  Voor de 14-15km en 18-19km Caniwalk geldt een minimum van 1,5 jaar

– deelname aan de 21-22km Canitrail is mogelijk als je hond minimaal 2,5 jaar oud is. Voor de 21-22km Caniwalk is het minimum 2 jaar.

– deelname aan de 30-31km Canitrail is mogelijk als je hond minimaal 3 jaar oud is. Voor de 30-31km Caniwalk is het minimum 2,5 jaar.

VERPLICHT MOBIEL MEE
: Omdat de Natte Neuzen Trail in sterk geaccidenteerd terrein plaats vindt, ligt een ongelukje in een kleine hoek. We willen graag dat je ons kunt bereiken bij noodgevallen, dus is het verplicht een werkende mobiele telefoon bij je te hebben. Sla het noodnummer op in je telefoon: 06-36550171

HONDENMASSAGE
Ook dit jaar hebben we een plekje voor onze gediplomeerde hondenmasseur Saskia de Weerd van Hondenmassage Saskia waarbij deelnemers op 26 en 27 februari een hondenmassage kunnen boeken. Zij biedt een sportmassage vooraf aan als warming-up en een sportmassage als cooling down achteraf voor slechts €12,50.

Wat gebeurt er tijdens een sportmassage?
Door stimulatie verbetert de doorbloeding en wordt de afvoer van afvalstoffen verhoogd. Hierdoor kan het lichaam van je hond zich sneller opbouwen en herstellen. De hond wordt soepeler in het gebruik van zijn lichaam en de coördinatie en balans verbeteren.
De betere coördinatie en balans, de verbeterde bewegingsvrijheid en een soepeler gebruik van het lichaam zorgen daardoor niet alleen voor een sneller herstel na blessures maar helpen ook nieuwe blessures te voorkomen.

SPORTCHECK
Samen fit genieten van jullie canitrail daarbij kan osteopaat Diana Soijo van Dé hondenpraktijk een mooie bijdrage leveren.  Als osteopaat helpt Diana op zondag 27 februari  graag met de sportcheck. Een korte kennismaking met de sportcheck waarbij Diana  kijkt naar o.a. de volgende punten:

  • wandelgang van je hond
  • beweging van de heupen
  • beweging achterpoten en tenen
  • beweging en bewegingsvrijheid in schouders
  • beweging van ellebogen
  • beweging van voorpoten en tenen
  • bewegingsvrijheid in de gehele rug (wervelkolom)

Hieruit krijg je van Diana een advies waar je op mag letten tijdens de canitrail. Hierdoor ontdek je anders naar je lieve hond te kijken en zie je steeds meer details. Ontstaat er tijdens de NNT een verandering in het gangwerk van je hond of gedrag (niet meer mee willen of prikkelbaar) kom dan na jullie trail (of als het ernstig is direct) langs en dan kijkt Diana waarmee  ze jullie direct verder kan helpen.

PROTOCOL VERANTWOORD SPORTEN ( Atletiekunie ) vanaf 29-11-2021
Het kabinet heeft expliciet het belang van sporten genoemd omdat dit belangrijk is voor de mentale en fysieke gezondheid. In het Protocol Verantwoord Sporten van de Atletiekunie zijn in overleg met het RIVM de volgende richtlijnen die continu worden bijgesteld opgesteld waaraan wij ons houden:
– sport op een sociaal veilige manier en vermijd drukte
– neem de gebruikelijke veiligheids- en hygiëneregels voor iedereen in acht
– ga direct naar huis wanneer er tijdens de sportactiviteit klachten ontstaan zoals: neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, (licht) hoesten, benauwdheid, verhoging, koorts en/of plotseling verlies van reuk of smaak: dit geldt voor iedereen;
– voor buitensporten in de openbare ruimte geldt dat dit mag op 1,5 meter afstand van elkaar. Het afhalen van eten en drinken bij een afhaalpunt buiten is mogelijk zonder coronatoegangsbewijs.

Maar bovenal geldt voor iedereen; gezond verstand gebruiken staat voorop!

Mocht je het Protocol Verantwoord Sporten in z’n geheel willen lezen dan kun je terecht op de website van de Atletiekunie