NNT Doowerth 2017
Natte Neuzen Trail Doorwerth

In overleg met Staatsbosbeheer en Geldersch Landschap & Kasteelen is er dit jaar een nieuwe Natte Neuzen Trail bijgekomen. De route loopt over de stuwwallen langs de Rijn die gevormd zijn in de laatste ijstijd.

De start en finish zijn vanaf Kasteel Doorwerth. Het kasteel is een waterburcht in de uiterwaarden van de Rijn, nabij de stuwwal waar die de zuidelijke begrenzing van de Veluwe markeert. Schriftelijke bronnen noemen het kasteel voor het eerst in 1260, toen het door de heer van Vianen werd belegerd en in brand gestoken. Het oudste deel bestaat uit een rechthoekige woontoren van circa 10 bij 15 meter, die oorspronkelijk omgracht was en nu nog is te herkennen als de huidige oostvleugel, en werd in de decennia na 1260 gebouwd.

Op de binnenplaats van het kasteel waar je je startbewijs kunt ophalen, staat de oudste robinia van Nederland, die volgens de overlevering in 1579 geplant is. Deze boom heeft flink geleden onder granaatvuur in de Tweede Wereldoorlog, maar heeft zich na de oorlog goed hersteld.

De lange afstand loopt door de bossen bij de Westerbouwing, Landgoed Zilverberg, Hoog Oorsprong en langs de houtwal van Heveadorp. Pas op met het oversteken van de Oude Oosterbeekseweg en Van der Molenallee.

In het gebied is een rode paaltjesroute uitgezet, die begint bij kasteel Doorwerth aan de Fonteinallee 2b te Doorwerth. En over de Duno loopt klompenpad het Dorenweertsepad (13 km), die begint bij kasteel Doorwerth.

Verplicht mobiel mee
: Omdat de Natte Neuzen Trail in sterk geaccidenteerd terrein plaats vindt, ligt een ongelukje in een kleine hoek. We willen graag dat je ons kunt bereiken bij noodgevallen, dus is het verplicht een werkende mobiele telefoon bij je te hebben. Sla beide noodnummersop in je telefoon: 06-36550171 of 06-51856113.

Mocht je ten val komen, en/of je hond geblesseerd raken en te ver van de verzorgingspost op 6km/13km zijn of de start/finish bel ons op. Er is een achterste loper met een EHBO die  je in dat soort gevallen eerste hulp kan verlenen.  Ga dus niet te ver van de route af en blijf daar waar je bent tenzij anders is afgesproken met de organisatie.

Startbewijs: Het startbewijs kan vanaf 08:30 uur opgehaald worden op de binnenplaats van Kasteel Doorwerth. Neem je hondenpaspoort mee, zodat de organisatie kan beoordelen of de hond oud genoeg is om deel te kunnen nemen aan de Natte Neuzen Trail. 
Meer hierover weten? Zie Basisregels Canitrailen.

LET OP:  Lopen met 2 honden – Indien je met een tweespan loopt dan zorg je ervoor dat de honden met elkaar zijn verbonden door een splitlijn of neklijn, waardoor de spanwijdte maximaal 80 centimter tot 1 meter bedraagt.

Hond uitlaten: Voor de start kan de hond uitgelaten worden in het gebied rondom de start mits de uitwerpselen opgeruimd worden en achtergelaten in de daarvoor bestemde vuilnisbak.

Start 18 km Cani Walk: Vanaf 09:00 uur wordt er individueel of in vooraf opgegeven teams om de minuut gestart vanaf de binnenplaats van kasteel Doorwerth, Fonteinallee 2 B, 6865 ND Doorwerth

Start 18 km Cani Trail: Vanaf 09:30 uur wordt er individueel of in vooraf opgegeven teams om de minuut gestart vanaf de binnenplaats van kasteel Doorwerth, Fonteinallee 2 B, 6865 ND Doorwerth

Start 9 km Cani Trail: Vanaf 10:15 uur wordt er individueel of in vooraf opgegeven teams om de minuut gestart vanaf de binnenplaats van kasteel Doorwerth, Fonteinallee 2 B, 6865 ND Doorwerth

Finish: De finish is … Na de finish staat er voor alle deelnemers op vertoon van hun startbewijs een heerlijke kop warme erwtensoep (glutenvrij) of tomatensoep (zonder vlees).

Hydratatie verplicht: Tijdens de Natte Neuzen Trail zorg je als deelnemer er zelf voor dat je voldoende water bij je hebt om zowel je hond als jezelf tijdens de af te leggen afstand te kunnen hydrateren. Onderweg zorgt de organisatie voor voldoende waterpunten om je eigen voorraad aan te kunnen vullen, omdat er langs de route niet altijd natuurlijke waterbronnen te vinden zijn. Voor de 18km is dit verplicht, voor de 9km een aanrader.

Verzorging:  Onderweg verwennen we hond en baas met drinken en eten om het energieniveau hoog te houden. De honden worden verwend door IcePaw met verantwoorde sportvoeding en vissoep en de baasjes krijgen door het NNT-team zelf vaste trailvoeding waarvan we uit eigen ervaring weten dat het wonderen doet 🙂

NIEUW: De Warme Drankjes
Op de verzorgingspost zullen we zondag na een experiment afgelopen NNT in Rozendaal een breed pakket aan warme dranken aanbieden. Wij hebben speciaal hiervoor van Rieber Drankencontainers aangeschaft om vele liters heet water veilig en HACCP verantwoord naar de verzorgingspost te kunnen vervoeren waar het op de juiste temperatuur kan worden gehouden om echte warme thee/koffie/chocomelk/soep aan te kunnen bieden. Dat wordt weer smullen 🙂

* Verzorging 18 km: 
Bemande verzorgingspost op 6,5 km, 13 km bij de historische Hunneschans en finish. Geen onbemande waterpunten mits het noodzakelijk is ivm warme omstandigheden.

* Verzorging 9 km: 

Bemande verzorgingspost op 6,5 km bij de historische Hunneschans en finish. Geen onbemande waterpunten mits het noodzakelijk is ivm warme omstandigheden.

* Afkoelen vlak voor de finish: Vlak voor de finish voor – en nadat je de Fonteinallee oversteekt is er aan de rechterkant van het pad een watertje waar de honden in kunnen afkoelen.

Route: De routes van de Natte Neuzen Trail worden aangegeven met gele pijlen. Daarbij kent iedere route zijn eigen kleur. De kleur van jouw afstand staat ook op je startbewijs, zodat je je onderweg nooit hoeft te vergissen 🙂 Onderweg hebben we op de lange stukken ook wit/rood gestreepte linten gehangen om aan te geven dat je echt nog steeds op het goede pad loopt.

Parkeren: Er zijn voldoende parkeerplekken beschikbaar 
op de parkeerplaats bij Kasteel Doorwerth . Deelnemers worden geacht hun auto te plaatsen op Parkeerplaats 3. Als deze vol is kun je ook terecht op Parkeerplaats 2. Parkeerplaats 1 niet gebruiken omdat deze voor bezoekers van het kasteel gereserveerd zijn.

Toiletten: Bij  parkeerplaats2/3 staan 2 mobiele toiletten voor de deelnemers. 
Er zijn geen douches aanwezig voor na het trailen.

Introductie van de “Dog-Watcher”
Bij de Natte Neuzen Trail ligt onze hoogste prioriteit bij het creëren van ruimte voor de persoonlijke zone van de sportende hond. Sinds de oprichting van Canitrail.NL vorig jaar februari krijgt dit deel van onze visie op canitrailen steeds meer een vaste herkenbare vorm.

Denk bijvoorbeeld aan de startpauzes van 1 minuut tussen de start van individuele deelnemers en langere startpauzes bij grotere groepen.

Denk bijvoorbeeld aan het bewust niet gebruiken van tijdregistratie om te stimuleren dat deelnemers, hond en baas, in hun eigen tempo kunnen lopen zonder de druk van een tikkende klok die op de achtergrond meedraait. Bij deze Natte Neuzen Trail zullen we de DOG-WATCHER introduceren. Haar naam is Jelien Lammers, eigenaar van Boel Bewust, hondentrainster- en hondencoach. Zij is gespecialiseerd in het ‘lezen’ van honden en ziet in een paar seconden hoe je hond in zijn of haar lijf zit. Zij heeft de taak om voor de start de honden te observeren en baasjes te adviseren. Zij is een vraagbaak voor alle deelnemers en zal op de startlokatie helpen de hond-hond en hond-mens interactie te managen. Jelien zal in gesprek gaan met deelnemers zonder daarbij de verantwoordelijkheden van de baasjes over te nemen.

We vinden deze nieuwe toevoeging erg spannend en denken met de expertise van Jelien als “DOG-WATCHER” een waardevolle toevoeging te hebben op deze nieuwe hondensport.

Partners en vrijwilligers: Het organiseren van de Natte Neuzen Trail wordt gedragen 
door een heleboel vrijwilligers die ervoor zorgen dat de 
canitrailers een fantastische trail kunnen lopen. Bij het 
organiseren van de Natte Neuzen Trail Doorwerth krijgen 
we veel steun van diverse partners waardoor wij deze 
canitrail tot iets bijzonders kunnen maken.

Wij zijn 
ontzettend blij en dankbaar met de steun van de volgende partners:

Geldersch Landschap en Kasteelen
Staatsbosbeheer
Gemeente Renkum
Run2Day Arnhem
Run with Pride
IcePaw
Trimsalon Doqs

Foto’s: Onderweg worden er door diverse fotografen op vrijwillige basis foto’s gemaakt. Je mag ze vrij downloaden voor eigen gebruik, maar je mag ze niet gebruiken voor commerciele doeleinden. Graag bij het delen de naam van de fotograaf vermelden…dat heeft hij/zij wel verdiend.

Linkjes naar de foto’s NNT Doorwerth 2017:
Foto’s Danielle
Foto’s Henk