NNT Montferland 2018
Natte Neuzen Trail Montferland

In overleg met Natuurmonumenten is er dit jaar een nieuwe Natte Neuzen CaniTrail bijgekomen: de Natte Neuzen Trail Montferland.

In het zuiden van de Achterhoek ligt tussen de plaatsen Doetinchem, Didam en ’s-Heerenberg aan de Duitse grens het Montferland. Het Montferland is verrassend. Je vindt er mooie heuvelachtige bossen met prachtige vergezichten. Beleef de rijke bosgeschiedenis in het stuwwalgebied in Montferland!

Wij bieden dit jaar twee aantrekkelijke routes voor de canitrailers met een schitterend begin- en eindpunt: de idyllisch gelegen uitspanning annex natuurcamping ’t Peeske. De route is bedacht door Dennis van Leeuwen die in dit gebied canitrailed met zijn twee honden Sky en Kina 🙂

De route loopt door het Bergherbos over de stuwwallen van het Montferland met glooiende akkers en langs uitkijktoren de Hulzenberg. De Hulzenberg is met een hoogte van 84 meter boven NAP een van de hoogste punten van het Bergherbos.

De route gaat over een klein deel van de Boterweg. Deze loopt van Stokkum langs de voet van de Hulzenberg richting Beek. Het is een deel van een zeer oude handelsweg die liep tussen Zevenaar, ’s-Heerenbergh en Emmerich. Er werd onder andere zuivel over vervoerd naar de markt in Emmerich. Ook staat de weg bekend als oude smokkelroute.

Ook komen jullie door de loopgraven die de Duitsers tijdens de eerste Wereldoorlog hebben aangelegd uit angst voor een aanval via Nedrlands grondgebied. Eind 2013 is een stukje van de loopgraaf hersteld in de oorspronkelijke staat. Duidelijk is te zien, dat de loopgraaf bestaat uit rechte stukken om de vijand te bespieden en te beschieten, Daartussen liggen halfronde delen om te voorkomen dat inslaande granaten of vijandelijke militairen veel slachtoffers konden maken.

De langste afstand komt langs de omstreeks 1000 jaar n.Chr. opgeworpen motte; een strategisch gebouwde vesting met een perfect zicht op de hele omgeving. Aan de voet van deze motte staat ook de verzorgingspost om even te genieten van dit bijzondere stukje historie.

VERPLICHT MOBIEL MEE
: Omdat de Natte Neuzen Trail in sterk geaccidenteerd terrein plaats vindt, ligt een ongelukje in een kleine hoek. We willen graag dat je ons kunt bereiken bij noodgevallen, dus is het verplicht een werkende mobiele telefoon bij je te hebben. Sla beide noodnummersop in je telefoon: 06-36550171 of 06-51856113.

Mocht je ten val komen, en/of je hond geblesseerd raken en te ver van de verzorgingspost op 7km/15km zijn of de start/finish bel ons op. Er is een achterste loper met een EHBO die  je in dat soort gevallen eerste hulp kan verlenen.  Ga dus niet te ver van de route af en blijf daar waar je bent tenzij anders is afgesproken met de organisatie.

STARTBEWIJS: Deelnemers die voor 10 december zich hebben ingeschreven, lopen met een gepersonaliseerd startbewijs waarop de naam van de hond(en) en loper staan. Het startbewijs kan vanaf 08:30 uur opgehaald worden op Camping ’t Peeske. Neem je hondenpaspoort mee, zodat de organisatie kan beoordelen of de hond oud genoeg is om deel te kunnen nemen aan de Natte Neuzen Trail. 
Meer hierover weten? Zie Basisregels Canitrailen.

INSCHRIJVEN: Deelnemers kunnen zich inschrijven via inschrijven.nl
Kosten voor de afstanden zijn inclusief een uitgezette route, gepersonaliseerd startbewijs,  gediplomeerde verkeersregelaars, professionele EHBO-ers, Dogwatchers, eten en drinken en gebruik toiletten/ douches van de camping ’t Peeske:
€20,00 Caniwalk
€20,00 Canitrail 22km
€15,00 Canitrail 11km
€12,50 Snuffeltrail 4km
€ 5,00 Kids Canitrail 2km en 4km (inclusief medaille)

De handgemaakte medaille kost €2,00 en kun je apart bestellen via het inschrijfformulier.

LEEFTIJD HOND
: Om deel te kunnen nemen aan de NNT Montferland kunnen jullie in ieder geval de af te leggen afstand hardlopen. Honden zijn er in alle soorten en maten. Een strikte leeftijdsgrens voor deelname aan langere afstanden is vaak een kwestie van maatwerk.

– deelname aan de 11km kan als je hond minimaal 20 maanden oud is. Dit is een absolute minimumgrens die afwijkt van de algemene leeftijdsgrens maar die we wel strikt willen  hanteren!
Dat betekent dat honden die geboren zijn voor 1 mei 2017 van harte welkom zijn. Is je hond jonger, dan is deelname helaas niet mogelijk op deze afstand. De reden daarvoor kun je lezen op de website van Canitrail.NL: https://canitrail.nl/canitrail.nl/2018/08/25/belastbaarheid-hond

– deelname aan de 22km kan als je hond minimaal 2,5 jaar oud is. Dit is een absolute minimumgrens die we hanteren!  Dat betekent dat honden die geboren zijn voor 1 juni 2016 van harte welkom zijn. Is je hond jonger, dan is deelname aan deze afstand helaas niet mogelijk.

LET OP:  Lopen met 2 honden – Indien je met een tweespan loopt dan zorg je ervoor dat de honden met elkaar zijn verbonden door een splitlijn of neklijn, waardoor de spanwijdte maximaal 80 centimter tot 1 meter bedraagt.

HOND UITLATEN: Voor de start kan de hond uitgelaten worden in het gebied rondom de start mits de uitwerpselen opgeruimd worden en achtergelaten in de daarvoor bestemde vuilnisbakken. Aan de andere kant van de Peeskesweg is een klein hondenlosloopgebied waar je ook naartoe kunt om je hond even uit te laten of na afloop nog even kunt laten uitrazen.

VERANTWOORDELIJKHEID BEGELEIDER; De hondensporter die enige zin voor verantwoordelijkheid heeft zal enkel met gezonde en geschikte honden deelnemen aan de NNT Montferland. Mocht je hond onzeker en/of angstig zijn laat het ons dan vooraf via een mailtje naar canitrailnl@gmail.com weten. Bij je startbewijs ontvang je van ons dan een geel lintje die je aan een opvallende plek bevestigd, zodat anderen kunnen zien dat jouw hond veel ruimte nodig heeft. Wij kunnen jullie vervolgens in het ‘gele tijdsvak’ laten starten. Dit zijn de eerste 15 minuten voorafgaand aan de gebruikelijke starttijd van een bepaalde afstand, zodat jullie in alle rust zonder prikkels van andere honden kunnen trailen. Meer info hierover vind je op onze website: https://canitrail.nl/canitrail.nl/2018/08/29/the-yellow-dog-project/

DE START: De start bij een door Canitrail.NL georganiseerde canitrail is volledig gericht op het creëren van zo min mogelijke stress voor je hond. Doordat je hond minder in de stress schiet bij de start, kun jij als baas meer ontspannen en is de rest van jullie Canitrail Xperience ook veel relaxter. Bij ons zul je dan ook nooit een massastart hoeven te verwachten. Deze manier van starten vraagt niet alleen meer voorbereiding en organisatie maar ook jullie medewerking. Lees alsjeblieft goed door wat we van jullie verwachten voor een zo stressloos mogelijke start:

HOE WERKT BIJ ONS DE START
1. Startlijst: Er wordt gestart met een van tevoren via de mail toegestuurde startlijst waarin alle wensen van de deelnemers zoveel mogelijk zijn opgenomen. Onthoud goed hoe laat je start:) De startlijst is ook nog in te kijken bij het startbureau.

2. Volgorde: Individuele deelnemers starten om de minuut voor de duo’s, tenzij er expliciet een reden voor is die vooraf met Canitrail.NL besproken is. Wij kiezen bewust voor deze volgorde, omdat veel ‘solisten’ juist de rust en stilte willen ervaren van de natuur. Groepen vanaf 3 deelnemers starten in de Groepszone.

3. De GELE ZONE: Bij het ophalen van het startnummer kun je om een geel lintje vragen voor begeleider en hond. Bevestig dit achterop bij jezelf op een opvallende plek en bij je hond op het harnas. Met het gele lint heb je op verzoek toegang tot een start in de GELE TIJDZONE die een kwartier eerder is als de start van de overige deelnemers .

Andere deelnemers mogen tijdens de start in de GELE TIJDZONE niet op het startterrein komen. De zogeheten ‘gele honden’ willen we die extra prikkels zoveel mogelijk ontzetten, omdat wij hun een zo ontspannen mogelijke start gunnen.

4. De GROEPSZONE: De Groepszone is net als de Gele Zone in het leven geroepen om honden bij de start zo min mogelijk vanuit stress te laten starten. Natuurlijk is het heel gezellig om samen te lopen, maar als je goed naar de interactie van de honden kijkt dan zie je dat hun energieniveau (vaak al op de parkeerplaats) heel hoog zit en dat sommige honden daarmee dealen door van zich af te grauwen en van zich af te happen. Start je in een grote groep besef je dan dat je hiermee je hond niet altijd een plezier doet.

– Ons verzoek is om te kijken of je in een kleinere groep van bijvoorbeeld 4 deelnemers kunt starten en desnoods afspreekt om een kilometer verderop de groepen bij elkaar te voegen.
– Laat je hond niet te vroeg uit z’n veilige auto. Wil je nog even bijkletsen met je medestarters laat je hond dan nog even in de auto. Pas als jullie werkelijk naar de start gaan lopen neem je je hond mee.
– Loop niet te vroeg naar de startlokatie, want daarmee verhoog je onnodig het stressniveau van je hond.
– Groepen starten circa 3 minuten na elkaar. Pas als de eerste groep weg is, mag de volgende groep op het startterrein komen.

5. Aanwezig op startterrein: Bij de individuele of duo-starttijden mag je 1 -2 minuten voor je starttijd op het startterrein aanwezig zijn; dat is meer dan voldoende. Ben je te vroeg, loop dan nog even een blokje om.

6. Afstand houden: Sta je met meerdere honden te wachten, ga dan niet te dicht bij elkaar staan. Lukt dat niet en merk je dat je hond teveel stress opbouwt, ga dan in het ‘gele wachtvak’ staan. Dit is in het startgebied letterlijk een vak gemaakt van gele linten. Hierin mogen geen andere honden staan. Je mag dit vak niet langer als 2 minuten bezet houden, zodat ook andere honden hiervan gebruik gebruik kunnen maken.

7. Blijf zelf rustig: Merk je dat je zelf wat gespannen bent, adem dan eens een paar keer heel diep in en uit om je eigen spanning los te kunnen laten. Je hond reageert geheid op jouw ontspanning 🙂 Houd gedurende het startmoment van de canitrail zoveel mogelijk contact met je hond. Hij of zij heeft je nu hard nodig. Als dank zul je met een hele happy ontspannen hond lopen en dat is toch het mooiste wat er is 🙂

STARTTIJDEN:
Start Cani Walk
: Vanaf 09:00 uur wordt er individueel of in vooraf opgegeven teams om de minuut gestart.

Start 22 km Cani Trail: Vanaf 09:30 uur wordt er individueel of in vooraf opgegeven teams om de minuut gestart.

Start 11 km Cani Trail: Vanaf 10:30 uur wordt er individueel of in vooraf opgegeven teams om de minuut gestart.

Start 4km Snuffeltrail: Vanaf 11:30 uur wordt er in kleine groepjes onder begeleiding van de Dogwatcher(s) gestart.

Start 4km Kids Cani Trail: Vanaf 12:00 uur starten eerste de kinderen die de 4km willen afleggen individueel onder begeleiding van een ouder om de twee minuten en daarna de 2km Kids Canitrail.

FINISH: De finish is op Camping ’t Peeske waar een heerlijke verse ambachtelijk gemaakte erwtensoepen of tomatensoep (vegetarisch) klaar staat die gemaakt is door de koks van uitspanning ’t Peeske.

HYDRATATIE VERPLICHT: Tijdens de Natte Neuzen Trail zorg je als deelnemer er zelf voor dat je voldoende water bij je hebt om zowel je hond als jezelf tijdens de af te leggen afstand te kunnen hydrateren. Onderweg zorgt de organisatie voor voldoende waterpunten om je eigen voorraad aan te kunnen vullen, omdat er langs de route niet altijd natuurlijke waterbronnen te vinden zijn. Voor de 22km is dit verplicht, voor de 11km een aanrader.

VERZORGING:  Onderweg verwennen we hond en baas met drinken en eten om het energieniveau hoog te houden. De honden worden verwend door IcePaw met verantwoorde sportvoeding en vissoep en de baasjes krijgen door het NNT-team zelf vaste trailvoeding waarvan we uit eigen ervaring weten dat het wonderen doet 🙂

NIEUW: De Warme Drankjes
Op de verzorgingspost zullen we op de lange afstand op de verzorgingspost na circa 15km een breed pakket aan warme dranken aanbieden. Wij hebben speciaal hiervoor van Rieber Drankencontainers aangeschaft om vele liters heet water veilig en HACCP verantwoord naar de verzorgingspost te kunnen vervoeren waar het op de juiste temperatuur kan worden gehouden om echte warme thee/koffie/chocomelk/soep aan te kunnen bieden. Dat wordt weer smullen 🙂

* Verzorging 22 km: 
Bemande verzorgingspost op 7 km, 15 km bij de historische motte en finish. Geen onbemande waterpunten mits het noodzakelijk is ivm omstandigheden.

* Verzorging 11 km: 

Bemande verzorgingspost op 7km en finish. Geen onbemande waterpunten mits het noodzakelijk is ivm omstandigheden.

* Afkoelen na de finish: Vlakbij de finish is er om Uitspanning ’t Peeske voldoende water om je hond heerlijk in te laten afkoelen.

ONDERWEG: De route is uitgezet met gele pijlen. Bij iedere afslag is een pijl en na een afslag een pijl om te bevestigen dat je op het juiste pad bent. Blijf je lang rechtdoor gaan, dan zullen we de route bevestigen met een extra pijl. Zie je al geruime tijd geen  pijl en twijfel je of je nog wel op de goede route zit, loop dan altijd terug naar het punt waar je de pijl voor het laatst hebt gezien. Blijf niet op goed geluk doorlopen !!!

PARKEREN: Er zijn voldoende parkeerplekken beschikbaar 
op de parkeerplaats bij Uitspanning ’t Peeske, Peeskesweg 12, 7037 CH Beek Gem Montferland.

TOILETTEN: Op de camping zijn er voldoende toiletten aanwezig waar we gebruik van mogen maken.

De “Dog-Watcher”
Bij de Natte Neuzen Trail ligt onze hoogste prioriteit bij het creëren van ruimte voor de persoonlijke zone van de sportende hond. Sinds de oprichting van Canitrail.NL krijgt dit deel van onze visie op canitrailen steeds meer een vaste herkenbare vorm.

  • Denk bijvoorbeeld aan de startpauzes van 1 minuut tussen de start van individuele deelnemers en langere startpauzes bij grotere groepen.
  • Denk bijvoorbeeld aan het bewust niet gebruiken van tijdregistratie om te stimuleren dat deelnemers, hond en baas, in hun eigen tempo kunnen lopen zonder de druk van een tikkende klok die op de achtergrond meedraait.

Ook bij deze Natte Neuzen Trail zullen er DOG-WATCHER’s  aanwezig zijn. Jelien Lammers heeft een team aan Dogwatchers hiervoor opgeleid. De Dog watchers hebben de taak om voor de start en na de finish de honden te observeren en baasjes te adviseren. Zij zijn een vraagbaak voor alle deelnemers en zijn op de startlokatie aanwezig om de hond-hond en hond-mens interactie te managen.

Partners en vrijwilligers: Het organiseren van de Natte Neuzen Trail wordt gedragen 
door een heleboel vrijwilligers die ervoor zorgen dat de 
canitrailers een fantastische trail kunnen lopen. Bij het 
organiseren van de Natte Neuzen Trail Montferland krijgen 
we veel steun van diverse partners waardoor wij deze 
canitrail tot iets bijzonders kunnen maken.

Wij zijn 
ontzettend blij en dankbaar met de steun van de volgende partners:

Natuurmonumenten
Gemeente Montferland
Uitspanning ’t Peeske
Run with Pride
IcePaw
John’s Dierenwinkel

Foto’s: Onderweg worden er door diverse fotografen op vrijwillige basis foto’s gemaakt. Je mag ze vrij downloaden voor eigen gebruik, maar je mag ze niet gebruiken voor commerciele doeleinden. Graag bij het delen de naam van de fotograaf vermelden…dat heeft hij/zij wel verdiend.

Foto’s Jurrie Otter

Foto’s Henk Jeuring

Foto’s Els Kooi