NNT Rosendael 2018
Natte Neuzen Trail Rosendael

Natte Neuzen Trail Rosendael
Datum: 04 november 2018
Afstanden: 8km tot en met 28km
Snuffeltrail:  4km
Kids Cani Trail : 2km en 4km

Start- en finishlokatie: Kasteel Rosendael, Rosendael 1,6891 DA Rozendaal

Inschrijven kan via www.inschrijven.nl

Inmiddels organiseren we de Natte Neuzen Trail Rosendael dit jaar alweer voor de vierde keer, maar nu volgens het nieuwe concept: Lusje MEER of MINDER. De route loopt geheel door de bossen van de gemeente Rozendaal en het park van kasteel Rosendael die worden beheerd door Geldersch Landschap & Kasteelen, Staatsbosbeheer, de Geërfden Zimmerman, Natuurmonumenten en de gemeentes Rozendaal en Rheden.

Lusje MEER of MINDER
Canitrail.NL vindt naast natuur en beleving ook vrijheid en avontuur belangrijke thema’s in het canitrailen. Op 28 februari 2016 organiseerden we de eerste canitrail in Nederland zonder tijdsregistratie, zonder massastart, zonder startnummers en met uitgebreide verzorgingsposten voor mens en hond.  Met het toevoegen van keuzemogelijkheden onderweg tijdens de Natte Neuzen CaniTrail Veluwezoom op 30 april 2018 hebben we de componenten avontuur en vrijheid eraan toegevoegd. Je hebt als team de vrijheid om zelf te kiezen hoe lang je op dat moment kunt en zou willen canitrailen. Je gaat samen het avontuur van een lusje meer of minder aan. Het mooie is…jullie bepalen zelf als team wat je wil en hoe lang je wil 🙂

De Lussen
De NNT Rosendael heeft een basisroute en langs deze basisroute kom je diverse lusjes tegen waarmee je het aantal te lopen kilometers kunt uitbreiden. Als je alle lusjes zou lopen, dan kom je op een maximum van circa 28 km. Loop je geen enkele lus, dan loop je dus de basisroute en dat is in het totaal circa 8km.

Hoe werkt dat?
Langs de basisroute kom je bij een aantal splitsingen een bordje tegen met daarop Lus 1 of Lus 2 en het aantal kilometers erop waarmee je je trail kunt uitbreiden. Ga je linksaf dan blijf je op de basisroute. Ga je rechtsaf dan loop je de lus totdat je weer iets verder op de basisroute uitkomt.

Op je startbewijs staat de routekaart met daarop de lusjes vermeld, zodat jullie ten alle tijde kunnen zien waar je op dat moment loopt 🙂

De lussen die je onderweg langs de basisroute van 8km kunt verwachten zijn:
Op ongeveer 2km Basisroute kun je kiezen voor Lus A = 3 km (over Kluizenaarsberg)
Op ongeveer 3km Basisroute kun je kiezen voor Lus B = 6 km (over Rozendaalse veld/Velperhei)
Op ongeveer 5km Basisroute kun je kiezen voor Lus C = 5,1 km (over Nieuwe Kamp/hei)
Op ongeveer 6km Basisroute kun je kiezen voor Lus D = 5 km (over Zwarte Bulten/Uileveld)
Op ongeveer 7,5km Basisroute kun je kiezen voor Lus E = 2,4 km (door Park Rosendael)

Bepaal je afstand dus op de dag zelf. Lopen jullie als team lekker, dan pak je er gewoon een lusje bij. Gaat het even niet zo lekker, dan doe je toch een lusje minder:)

Kijk voor een gedetailleerde kaart van de lusjes op de website

Inschrijven per tijdsblok
Dit concept vraagt tevens om een andere manier van inschrijven en prijsbepalen. Op het inschrijfformulier  geef je je ambitie vooraf aan door te kiezen voor een tijdsblok. In dat tijdsblok ga je zoals gebruikelijk alleen of in een vooraf opgegeven groep om de minuut van start. De tijdsblokken waaruit je kunt kiezen zijn:

Blok 1; 09:30 – 09:45 uur = Caniwalk
Blok 1; 09:45 – 10:15 uur = Tussen 20 – 28km (minimale leeftijd hond 2,5 jaar)
Blok 2; 10:15 – 10:45 uur = Tussen 15 – 20km (minimale leeftijd hond 2 jaar)
Blok 3; 10:45 – 11:30 uur = Tussen  8 – 15km (minimale leeftijd hond 20 maanden)
Blok 4; 11:30 – 12:00 uur = 8km (minimale leeftijd hond 18 maanden )
Blok 5; 12:00 – 12:30 uur = 4km Snuffeltrail (minimale leeftijd hond 12 maanden)
Blok 6; 12:30 – 12:45 uur = 2km of 4km Kids Cani Trail (kinderen tussen 6-16 jaar onder begeleiding van volwassene)

Caniwalk
Omdat we de afstanden vrij geven kunnen caniwalkers in principe op alle afstanden meelopen. Maar omdat we de caniwalkers ook in alle rust willen laten beginnen zullen zij in tijdsblok 1 starten.

Medaille
Vind je het leuk om na afloop een handgemaakte houten medaille mee naar huis te nemen als blijvend aandenken van de NNT Rosendael 2018, dan kun je die optie op het inschrijfformulier aanvinken.

Snuffel Trail
Stel je hond is te jong om mee te mogen doen met de kortste afstand of is geblesseerd geweest en mag nog niet te ver, dan is de Snuffel Trail van 4km perfect voor jullie als team. Onder begeleiding van de Dogwatcher Jelien Lammers is er een speciaal parcours met minder hoogtemeters en 1 verzorgingspost in een witte pijl uitgezet, waarbij de nadruk met name ligt op de kennismaking met deze tak van sport. Bij de start nemen we wat meer tijd voor jullie als team zodat jullie in alle rust kunnen starten. Het parcours wordt deels hardlopend en deels wandelend afgelegd. We nodigen je juist uit om af en toe te gaan wandelen en je hond en zijn signalen goed te leren kennen als je hond het even zwaar heeft. En bij het eind staat de Dogwatcher om jullie over de finish te begeleiden om samen te reflecteren op het gelopen stuk en om vragen te beantwoorden 🙂

– Minimale leeftijd 12 maanden
– Inclusief Snuffel Trail Medaille
– Starten in blok 5; 12:00 -12:30 uur = 4 km Snuffeltrail

Kids Cani Trail
Bij de 4Parken Cani Trail hebben we voor het eerst een Kids Cani Trail gedaan en we hopen kinderen/ jongeren tussen de 7 jaar en 16 jaar een doel te geven om samen met hun lieve viervoeter te gaan trainen.  De Kids Cani Trail loop je het liefst samen met een volwassene/ ouder en een niet al te sterk trekkende hond. In het parcours zitten een paar klimmetjes en afdalingen die best wel lastig zijn. Het is dus een flinke uitdaging. Het parcours is uitgezet met rode pijlen.

Je kunt ongeacht je leeftijd kiezen tussen een 2km en een 4km.

– Leeftijd is tussen 6 en 16 jaar
– Inclusief Kids Cani Trail medaille
– Starten in blok 6; 12:30-12:45 uur = Kids CaniTrail
12:30 = 4 km Kids Cani Trail
12:45 = 2 km Kids Cani Trail

GEEL LINT = Sommige honden hebben meer ruimte nodig

Mocht je tijdens de Natte neuzen CaniTrail een hond zien met een geel lint om zijn nek, een geel lint aan zijn riem of aan zijn tuigje, hou er alsjeblieft rekening mee dat dit een hond is die ruimte nodig heeft. Wanneer je de gekleurde lint ziet, nader alsjeblieft de hond en zijn of haar eigenaar niet met je eigen hond. Want het gele teken geeft aan dat de hond niet op zijn gemak is als andere honden te dichtbij komen.

Hoe dichtbij is TE dichtbij? Dat weten we niet. Alleen de  ‘Gele Hond’ en zijn eigenaar weten dit. Hou dus ruim afstand en geef de hond en baas tijd om je uit de weg te gaan. Er zijn meerdere redenen waarom een hond deze ruimte nodig heeft: Het kan bijvoorbeeld een gezondheidsprobleem zijn, een hond die in training is, of een asielhond zijn die een traumatische ervaring heeft opgelopen. Deze honden kunnen de wereld (en andere honden) erg eng vinden. De hond kan één of meerdere slechte ervaringen hebben gehad met andere honden, waardoor hij zich niet op zijn gemak voelt bij jouw hond en de waarschijnlijk vriendelijke ‘hallo!’ acties van jou hond niet kan waarderen.

Kortom: het gele teken betekent dat de hond meer ruimte nodig heeft.

Wij zullen dit initiatief tijdens de Natte Neuzen Cani Trails steunen. Er zullen bij het startbureau gele linten liggen die je aan de lijn kunt binden.

Verplicht mobiel mee
: Omdat de Natte Neuzen Trail in sterk geaccidenteerd terrein plaats vindt, ligt een ongelukje in een kleine hoek. We willen graag dat je ons kunt bereiken bij noodgevallen, dus is het verplicht een werkende mobiele telefoon bij je te hebben. Ons noodnummer is 06-36550171

Startbewijs: Startbewijzen kun je vanaf 08:30 uur ophalen bij het startbureau aan de oprijlaan van Kasteel Rosendael. Hier vlakbij is ook de start en de finish:)

Je draagt je startbewijs duidelijk zichtbaar, zodat iedereen onderweg bij de verzorgingsposten weet dat je deelnemer bent van de NNT Rosendael en dus mag smullen van alle hapjes en drankjes.

Neem je hondenpaspoort mee, zodat de organisatie kan beoordelen of de hond oud genoeg is om deel te kunnen nemen aan de Natte Neuzen Trail. 
Meer hierover weten? Zie Basisregels Canitrailen.

Hond uitlaten: Voor de start kan de hond uitgelaten worden in het gebied rondom de start mits de uitwerpselen opgeruimd worden en achtergelaten in de daarvoor bestemde vuilnisbak. Je kunt ook terecht in het hondenlosloopgebied bij de parkeerplaats waar de honden los mogen lopen.

Finish: De finish is op het plein van kasteel Rosendael. Na de finish krijgen alle deelnemers op vertoon van hun startbewijs een frietje met snack .

Hydratatie verplicht: Tijdens de Natte Neuzen Trail zorg je als deelnemer er zelf voor dat je voldoende water bij je hebt om zowel je hond als jezelf tijdens de af te leggen afstand te kunnen hydrateren. Onderweg zorgt de organisatie voor voldoende waterpunten om je eigen voorraad aan te kunnen vullen, omdat er langs de route niet altijd natuurlijke waterbronnen te vinden zijn. Omdat je onderweg niet precies weet hoeveel kilometers jullie gaan lopen is iedere deelnemer verplicht om water extra mee te nemen.

Route: De routes van de Natte Neuzen CaniTrail worden aangegeven met gele pijlen.  Onderweg hebben we op de lange stukken ook wit/rood gestreepte linten gehangen om aan te geven dat je echt nog steeds op het goede pad loopt.
De Snuffeltrail en de Kids Cani Trail worden aangegeven met witte pijlen.

Parkeren: Er zijn voldoende parkeerplekken beschikbaar 
op de parkeerplaats bij Kasteel Rozendaal naast het 
huis aan de Beekhuizenseweg 4 6891 CZ Rozendaal Rechts in het bos achter de parkeerplaats is een 
hondenlosloopgebied.

Toiletten: In het kasteel stelt Geldersche Kasteelen haar toiletten beschikbaar voor de deelnemers. 
Er zijn echter geen douches aanwezig voor na het trailen.

Partners en vrijwilligers: Het organiseren van de Natte Neuzen Trail wordt gedragen 
door een heleboel vrijwilligers die ervoor zorgen dat de 
canitrailers een fantastische trail kunnen lopen. Bij het 
organiseren van de Natte Neuzen Trail Rosendael krijgen 
we veel steun van diverse partners waardoor wij deze 
canitrail tot iets bijzonders kunnen maken.

Wij zijn 
ontzettend blij en dankbaar met de steun van de volgende partners:

Geldersch Landschap en Kasteelen
Natuurmonumenten – Natuur laat je leven
Staatsbosbeheer
Gemeente Rozendaal
Gemeente Rheden
Run2Day Arnhem – voor runners door runners
Run with Pride
Ice Paw
John’s Dierenwinkel
Schoonmaakbedrijf Hommerson

Foto’s: Onderweg worden er door diverse fotografen op vrijwillige basis foto’s gemaakt. Je mag ze vrij downloaden voor eigen gebruik, maar je mag ze niet gebruiken voor commerciele doeleinden. Graag bij het delen de naam van de fotograaf vermelden…dat heeft hij/zij wel verdiend.

Linkjes naar de foto’s NNT Rosendael 2018:
Foto’s gemaakt door Wendy Meijer
Foto’s gemaakt door Dorethea
Foto’s gemaakt door Henk
Foto’s gemaakt door Rianne – Deel 2
Foto’s gemaakt door Rianne – Deel 1