Deelnemersinfo
Natte Neuzen Trail Montferland

Natte Neuzen Trail Montferland
Datum: 15 december 2019
Afstanden: 11km – 22km en 33km GPS
Snuffel Trail:  5km
Kids Cani Trail:  5km

Start- en finishlokatie: Camping ’t Peeske, Peeskesweg 12, 7037 CH Beek Gem Montferland

Inschrijven kan via www.inschrijven.nl

Lees om goed geïnformeerd aan de start te verschijnen het Natte Neuzen Trail Handboek goed door. Mocht je nog vragen hebben stuur dan gerust een mailtje naar canitrailnl@gmail.com

INSCHRIJVEN
Via het inschrijfformulier geef je je op voor de de afstand die je wil gaan lopen afhankelijk van de leeftijd en getraindheid van jou en je hond. De tijdsblokken waaruit je kunt kiezen zijn:

Blok 1 08:45 – 09:00 uur = 33km GPS ( minimale leeftijd hond 3 jaar)
Blok 2 09:00 uur = Caniwalk 22km (minimale leeftijd hond 2 jaar)
Blok 3 09:30 – 10:00 uur = 22km (minimale leeftijd hond 2,5 jaar)
Blok 4 10:00 uur = Caniwalk 11km (minimale leeftijd hond 1,5 jaar)
Blok 5
 10:30 – 11:45 uur = 11km (minimale leeftijd 1,5 jaar)
Blok 6 12:00 – 12:30 uur = 5km Snuffel Trail (minimale leeftijd hond 12 maanden)
Blok 7 12:30 – 12:45 uur = 5km Kids-Cani Trail (kinderen tussen 7-16 jaar onder begeleiding van volwassene)

CANI-WALK
Kun je vanwege een lichte blessure niet hardlopen of houd je niet van hardlopen, maar vind je het welk leuk om samen met je hond een lange afstand te wandelen? Dat kan. Wij bieden sportieve lange afstand wandelaars die houden van een stevige wandeling met hun hond(en) de mogelijkheid om de uitgepijlde routes niet hardlopend, maar wandelend af te leggen (gemiddeld tempo ligt tussen 4,5km-6,5 km p/u).

In Blok 2 kun je starten voor de 22km Cani-Walk.
In Blok 4 kun je starten voor de 11km Cani-Walk.

Bij het startbureau ontvang je naast je startbewijs ook een pakketje eten en drinken voor onderweg voor zowel jezelf als voor je hond.

Snuffel Trail
Stel je hond te jong is om mee te mogen doen met de kortste afstand of is geblesseerd geweest en mag nog niet te ver, dan is de Snuffel Trail van 5km perfect voor jullie als team. Het parcours is uitgezet met witte pijlen.

– Minimale leeftijd hond is 12 maanden
– Starten in blok 6; 12:00 -12:30 uur = 5 km Snuffeltrail


Kids Cani Trail

Voor kinderen/ jongeren tussen de 7 jaar en 16 jaar hebben we de Kids CaniTrail. Deze loop je het liefst samen met een volwassene/ ouder en een niet al te sterk trekkende hond. In het parcours zitten een paar klimmetjes en afdalingen die best wel lastig zijn. Het is dus een flinke uitdaging. Het parcours is uitgezet met witte pijlen.

– Leeftijd is tussen 7 en 16 jaar
– Inclusief Kids Cani Trail medaille
– Starten in blok 7; 12:30-12:45 uur = 5km Kids CaniTrail

 

INSCHRIJFGELD
Deelnemers kunnen zich inschrijven via www.inschrijven.nl
Een deel van het inschrijfgeld gaat als donatie naar Natuurmonumenten.

Het inschrijfgeld is inclusief een volledig uitgezette uitdagende route, gepersonaliseerd startbewijs,  gediplomeerde verkeersregelaars, professionele EHBO-ers, Dogwatchers, eten en drinken zowel bij de finish als onderweg en gebruik toiletten van de camping ’t Peeske:

€20,00 Caniwalk 22km
€15,00 Caniwalk 11km

€25,00 Canitrail 33km
€20,00 Canitrail 22km
€15,00 Canitrail 11km
€12,50 Snuffeltrail 5km
€10,00 Kids Canitrail 5km (inclusief medaille)

MEDAILLE
Vind je het leuk om na afloop een originele handgemaakte houten medaille mee naar huis te nemen als blijvend aandenken van de Natte Neuzen Trail? Dan kun je die optie op het inschrijfformulier aanvinken. Kosten zijn €2,50.
LET OP: iedere Natte Neuzen Trail heeft weer een ander ontwerp:)

 

ANNULEREN
Heb je je reeds ingeschreven maar kun je door omstandigheden niet komen, dan is annuleren tot 2,5 week voorafgaand aan de trail mogelijk. Wij zullen dan alleen de administratiekosten van €2,50 in rekening brengen. Het overige inschrijfgeld zal niet geïncasseerd worden.

Helaas is restitutie in de 2 weken voorafgaand aan de trail niet meer mogelijk. Wel is het mogelijk om zonder kosten het startbewijs over te dragen aan een ander.

 

ONVERHARD PARCOURS
We streven naar een route die voor 100% onverhard is en zoveel mogelijk brede bospaden afwisselt met smalle single tracks. Soms kruisen we wat wegen en fietspaden om in het volgende bosgebied te kunnen lopen.

De NNT Montferland loopt over de stuwwallen in het Bergherbos tussen Beek, Stokkum, Kilder en de Duitse grens; en wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de samenwerking met Natuurmonumenten en de gemeente Beek ( Montferland)


ROUTE
De routes van de Natte Neuzen CaniTrails worden aangegeven met gele pijlen die zoveel mogelijk aan de rechterkant van het pad aan bomen op ooghoogte hangen. Bij iedere afslag hangt een pijl. Buig je naar links of rechts af dan hangt er om de hoek altijd een pijl ter bevestiging.

De Snuffeltrail en de Kids Cani Trail worden aangegeven met witte pijlen.

De routes van de Natte Neuzen Trail Montferland bedacht door Dennis van Leeuwen met zijn twee husky’s Sky en Kina lopen door het Bergherbos over de stuwwallen van het Montferland met glooiende akkers en langs uitkijktoren de Hulzenberg. De Hulzenberg is met een hoogte van 84 meter boven NAP een van de hoogste punten van het Bergherbos.

De route gaat over een klein deel van de Boterweg. Deze loopt van Stokkum langs de voet van de Hulzenberg richting Beek. Het is een deel van een zeer oude handelsweg die liep tussen Zevenaar, ’s-Heerenbergh en Emmerich. Er werd onder andere zuivel over vervoerd naar de markt in Emmerich. Ook staat de weg bekend als oude smokkelroute.

Ook lopen jullie door de loopgraven die de Duitsers tijdens de eerste Wereldoorlog hebben aangelegd uit angst voor een aanval via Nedrlands grondgebied. Eind 2013 is een stukje van de loopgraaf hersteld in de oorspronkelijke staat. Duidelijk is te zien, dat de loopgraaf bestaat uit rechte stukken om de vijand te bespieden en te beschieten, Daartussen liggen halfronde delen om te voorkomen dat inslaande granaten of vijandelijke militairen veel slachtoffers konden maken.

De 22km afstand komt langs de omstreeks 1000 jaar n.Chr. opgeworpen motte; een strategisch gebouwde vesting met een perfect zicht op de hele omgeving. Aan de voet van deze motte staat ook de verzorgingspost om even te genieten van dit bijzondere stukje historie.

Nieuw dit jaar is een extra lus achter de 22km richting met een mooie uitdagende route over het hoogste punt van het Montferland, de Hetttenheuvel( 93,7m) en de Kale Jacob die er vlakbij ligt met schitterend uitzicht. Deze extra lus wordt niet uitgezet met pijlen, maar is alleen middels GPS te lopen.

STARTBEWIJS
Deelnemers die voor 8 december 2019 zich hebben ingeschreven, lopen met een gepersonaliseerd startbewijs waarop de naam van de hond(en) en loper staan. Een fantastisch aandenken:)

Ophalen startbewijs: Het startbewijs kan vanaf 08:30 uur tot 11:45 uur opgehaald worden bij het startbureau op het terrein van Camping ‘T Peeske.

Duidelijk zichtbaar: Je draagt je startbewijs duidelijk zichtbaar, zodat iedereen onderweg bij de verzorgingsposten weet dat je deelnemer bent van de NNT en dus mag smullen van alle hapjes en drankjes.

Hondenpaspoort mee: Neem je hondenpaspoort mee, zodat de organisatie kan beoordelen of de hond oud genoeg is om deel te kunnen nemen aan de Natte Neuzen Trail. Wil je meer over de minimum leeftijd weten? Zie het artikel over belastbaarheid van de hond.

HOND UITLATEN/ OPRUIMPLICHT
Voor de start kan de hond uitgelaten worden in het gebied rondom de start en bij de parkeerplaats. Op verzoek van de beheerders is het verplicht om de poepjes van je hond op te ruimen en in de daarvoor bestemde vuilniszakken achter te laten. Ben je je poepzakjes vergeten, dan hebben wij er genoeg bij het startbureau liggen

Aan de andere kant van de Peeskesweg is een klein hondenlosloopgebied waar je ook naartoe kunt om je hond even uit te laten of na afloop nog even kunt laten uitrazen.

HOE WERKT BIJ ONS DE START
De start bij een door Canitrail.NL georganiseerde canitrail is volledig gericht op het creëren van zo min mogelijke stress voor je hond. Bij ons zul je dan ook nooit een massastart hoeven te verwachten. Deze manier van starten vraagt niet alleen meer voorbereiding en organisatie maar ook jullie medewerking. Lees alsjeblieft goed door wat we van jullie verwachten voor een zo stressloos mogelijke start.

 1. Startlijst: Er wordt gestart met een van tevoren via de mail toegestuurde startlijst waarin alle wensen van de deelnemers zoveel mogelijk zijn opgenomen. Onthoud goed hoe laat je start:) De startlijst is ook nog in te kijken bij het startbureau.
 2. Startvolgorde:Individuele deelnemers starten om de minuut voor de duo’s, tenzij er expliciet een reden voor is die vooraf met Canitrail.NL besproken is. Wij kiezen bewust voor deze volgorde, omdat veel ‘solisten’ juist de rust en stilte willen ervaren van de natuur. Groepen vanaf 4 deelnemers starten na de individuele en duo-canitrailers.
 3. De GELE ZONE:Bij het ophalen van het startnummer kun je om een geel lintje vragen voor begeleider en hond. Bevestig dit achterop bij jezelf op een opvallende plek en bij je hond op het harnas. Met het gele lint heb je op verzoek toegang tot een start in de GELE TIJDZONE die een kwartier eerder is als de start van de overige deelnemers.

Andere deelnemers mogen tijdens de start in de GELE TIJDZONE niet op het startterrein komen. De zogeheten ‘gele honden’ willen we die extra prikkels zoveel mogelijk ontzeggen, omdat wij hun een zo ontspannen mogelijke start gunnen.

 1. Groepen: Start je in een grote groep besef je dan dat je hiermee je hond niet altijd een plezier doet.
  – Ons verzoek is om te kijken of je in een kleinere groep van bijvoorbeeld 4 deelnemers kunt starten en desnoods afspreekt om een kilometer verderop de groepen bij elkaar te voegen.
  – Laat je hond niet te vroeg uit z’n veilige auto. Wil je nog even bijkletsen met je medestarters laat je hond dan nog even in de auto. Pas als jullie werkelijk naar de start gaan lopen neem je je hond mee.
  – Loop niet te vroeg naar de startlokatie, want daarmee verhoog je onnodig het stressniveau van je hond.
  – Groepen starten circa 3 minuten na elkaar. Pas als de eerste groep weg is, mag de volgende groep op het startterrein komen.
 2. Aanwezig in startzone:Bij de individuele of duo-starttijden loop je 1 – 2 minuten voor je starttijd naar de startzone. Ben je te vroeg, loop dan nog even een blokje om.
 3. Afstand houden:Sta je met meerdere honden te wachten, ga dan niet te dicht bij elkaar staan. Lukt dat niet en merk je dat je hond teveel stress opbouwt, ga dan in het ‘gele wachtvak’ staan. Dit is in het startgebied letterlijk een vak gemaakt van gele linten. Hierin mogen geen andere honden staan.
 4. Blijf zelf rustig:Merk je dat je zelf wat gespannen bent, adem dan eens een paar keer heel diep in en uit om je eigen spanning los te kunnen laten. Je hond reageert geheid op jouw ontspanning 🙂 Houd gedurende het startmoment van de canitrail zoveel mogelijk contact met je hond. Hij of zij heeft je nu hard nodig. Als dank zul je met een hele happy ontspannen hond lopen en dat is toch het mooiste wat er is 🙂


PARKEREN

Er zijn voldoende parkeerplekken beschikbaar op loopafstand van de start/finish
 op de parkeerplaats bij Uitspanning ’t Peeske, Peeskesweg 12, 7037 CH Beek Gem Montferland.

TOILETTEN/ DOUCHES:
Op de camping staan toiletten waar de deelnemers aan de NNT gebruik van mogen maken.  Er zijn echter geen douches aanwezig voor na het canitrailen.

FINISH: De finish is op het campingterrein van ’t Peeske. Na de finish krijgen alle deelnemers op vertoon van hun startbewijs iets lekkers te eten vers gemaakt door de koks van de naastgelegen uitspanning ‘T Peeske. …

Als je over de finish bent gekomen is het wenselijk om door te lopen, zodat ook andere hondjes voldoende ruimte hebben om te kunnen finishen

GEEL LINT = Sommige honden hebben meer ruimte nodig

Mocht je tijdens de Natte Neuzen CaniTrail een hond zien met een geel lint om zijn nek, een geel lint aan zijn riem of aan zijn tuigje, houd er alsjeblieft rekening mee dat dit een hond is die ruimte nodig heeft. Wanneer je dit gekleurde lint ziet, benader alsjeblieft de hond en zijn of haar eigenaar niet met je eigen hond. Want het gele teken geeft aan dat de hond niet op zijn gemak is als andere honden te dichtbij komen.

Hoe dichtbij is TE dichtbij? Dat weten we niet. Alleen de  ‘Gele Hond’ en zijn eigenaar weten dit. Hou dus ruim afstand en geef de hond en baas tijd om je uit de weg te gaan.

Er zullen bij het startbureau gele linten liggen die je aan de lijn kunt binden. Je kunt hier meer over lezen in het artikel The Yellow Dog Project

VERPLICHT MOBIEL MEE
Omdat de Natte Neuzen Trail in sterk geaccidenteerd technish terrein plaats vindt, ligt een ongelukje in een kleine hoek. We willen graag dat je ons kunt bereiken bij noodgevallen, dus is het verplicht een volledig opgeladen mobiele telefoon bij je te hebben. Sla beide noodnummers op in je telefoon: 06-36550171 of 06-51856113.

Mocht je ten val komen, en/of je hond geblesseerd raken en te ver van een verzorgingspost of de start/finish zijn, bel ons op. Ga niet te ver van de route af en blijf daar waar je bent tenzij anders is afgesproken met de organisatie.

GEEN TIJDSWAARNEMING
Omdat we de Natte Neuzen Trails beschouwen als een niet-prestatiegericht evenement zal er dus ook geen tijdswaarneming plaats vinden of een prijsuitreiking zijn voor de nummers 1-2-3.

DRINKEN MEE
Tijdens de Natte Neuzen Trails zorg je als deelnemer er zelf voor dat je voldoende water bij je hebt om zowel je hond als jezelf tijdens de af te leggen afstand te kunnen hydrateren. Dat betekent dat je of met een racevest of drinkgordel of bidon loopt met een opvouwbare drinkbak voor je hond.
Onderweg zorgt de organisatie voor voldoende waterpunten om je eigen voorraad aan te kunnen vullen, omdat er langs de route niet altijd natuurlijke waterbronnen te vinden zijn. Omdat je onderweg niet precies weet hoeveel kilometers jullie gaan lopen is iedere deelnemer verplicht om extra water mee te nemen.

OPVOUWBARE DRINKBAK
Voor alle afstanden geldt dat je zelf een opvouwbare drinkbak meeneemt voor je hond waarin je water uit de waterpunten bij de verzorgingsposten en finish kunt halen. Wij zijn geen voorstander van het gezamenlijk drinken uit dezelfde drinkbak. Mocht je een drinkbak vergeten zijn …geen ramp. We hebben altijd bij alle verzorgingsposten roestvrije drinkbakken achter de hand.

VERZORGINGSPOSTEN
Onderweg komen de 11km-22km-33km langs 1 of 2 verzorgingsposten met allerlei lekkere trailhapjes en drankjes voor de baasjes en gezonde niet te vette tussendoortjes en water voor de honden. Neem de tijd ervoor, geniet van al dit lekkers en ervaar de weldaad voor jullie lichaam en geest.
*Verzorgingspost 1:

Op circa 7km staat een uitgebreide verzorgingspost.
*Verzorgingspost 2: 
Op circa 15km staat een verzorgingspost met warme drankjes en lekkere zoute hapjes.
*Mobiele verzorgingspost: Op circa 23km is er voor de 33km deelnemers nog een mobiele onbemande verzorgingspost ingericht. Hier kun je je water bijvullen maar ligt er ook een schatkist met Clif Bar producten om mee te nemen voor onderweg.
*Finish: Na de finish staat er een heerlijk ambachtelijk gemaakte erwtensoep of tomatensoep (vegetarisch) voor je klaar 🙂

PARTNERS & VRIJWILLIGERS
Het organiseren van de Natte Neuzen Trails en de geweldige sfeer is mogelijk dankzij de inzet van enthousiaste vrijwilligers. Mocht je zelf lopen en vind je partner het leuk om erbij te zijn, denk dan eens aan een mooie taak als vrijwilliger. Alle helpende handjes zijn meer dan welkom:)

De Natte Neuzen Trails werken al jaren samen met onze vaste partners die met ons meedenken en meebewegen.  Wij zijn ontzettend blij en dankbaar met de steun van de volgende partners:

Natuurmonumenten – Natuur laat je leven
Gemeente Beek
Run with Pride
Ice Paw
John’s Dierenwinkel
Uitspanning ’t Peeske

FOTO’s
Onderweg worden er door diverse fotografen op vrijwillige basis foto’s gemaakt. De linkjes naar de foto’s plaatsen we zo snel mogelijk in de week na de NNT op de website onder dit kopje van de canitrail. Je mag ze vrij downloaden voor eigen gebruik, maar je mag ze niet gebruiken voor commerciële doeleinden. Graag bij het delen de naam van de fotograaf vermelden…dat heeft hij/zij wel verdiend.

Linkjes naar de foto’s Natte Neuzen Trail:
Jurrie Otter
Henk Jeuring Deel 1
Henk Jeuring Deel 2
Erik Roseboom

Tegen betaling zijn er ook foto’s beschikbaar van :
Burry van den Brink