NNT Rosendael 2019
Natte Neuzen Trail Rosendael

Natte Neuzen Trail Rosendael
Datum: 03 november 2019
Afstanden: 8km tot en met 27km
Snuffel Trail:  4,5km
Kids Cani Trail:  4,5km

Start- en finishlokatie: Kasteel Rosendael, Rosendael 1,6891 DA Rozendaal

Inschrijven kan via www.inschrijven.nl

Lees om goed geïnformeerd aan de start te verschijnen het Natte Neuzen Trail Handboek goed door. Mocht je nog vragen hebben stuur dan gerust een mailtje naar canitrailnl@gmail.com

INSCHRIJVEN
Via het inschrijfformulier bij de canitrails volgens het concept Lusje MEER of MINDER geef je je op voor een tijdsblok. In dat blok kies je voor een afstand met een minimaal en maximaal aantal kilometers die je samen denkt te gaan lopen. Hieraan vastgekoppeld zit een minimale leeftijdsgrens die vastgesteld is met behulp van het deskundige advies van dierenarts en osteopaat en die vaak ook te maken heeft met de zwaarte van het parcours..
De tijdsblokken waaruit je kunt kiezen zijn:

Blok 1; 09:30 – 09:45 uur = 27km (minimale leeftijd hond 3 jaar) 
Blok 2; 
09:45 uur = Cani-Walk 20 tot 27km ( minimale leeftijd hond 2,5 jaar)
Blok 3; 10:00 – 10:30 uur = Tussen 18 tot 26km (minimale leeftijd hond 2,5 jaar)
Blok 4; 10:30 uur = Cani-Walk 10 tot 20km (minimale leeftijd hond 2 jaar)
Blok 5; 10:45 – 11:30 uur = Tussen  12 – 18km (minimale leeftijd hond 2 jaar)
Blok 6; 11:30 – 12:00 uur = 8-12km (minimale leeftijd hond 1,5 jaar)
Blok 7; 12:00 – 12:30 uur = 4,5km Snuffel Trail (minimale leeftijd hond 12 maanden)
Blok 8; 12:30-12;45 = 4,5km Kids Cani Trail (kinderen tussen 7-16 jaar onder begeleiding van volwassene)

CANI-WALK
Kun je vanwege een lichte blessure niet hardlopen of houd je niet van hardlopen, maar vind je het welk leuk om samen met je hond een lange afstand te wandelen? Dat kan. Wij bieden sportieve lange afstand wandelaars die houden van een stevige wandeling met hun hond(en) de mogelijkheid om de uitgepijlde routes niet hardlopend, maar wandelend af te leggen ( gemiddeld tempo ligt tussen 4,5km-6,5 km p/u).

In Blok 2 kun je starten voor de Cani-Walk tussen de 20-27km.
In Blok 4 kun je starten voor de Cani-Walk tussen de 10 -20km.

SNUFFEL TRAIL
Stel je hond is te jong om mee te mogen doen met de kortste afstand of is geblesseerd geweest en mag nog niet te ver, dan is de Snuffel Trail van 4,5km onder begeleiding van de Dogwatchers perfect voor jullie als team. Het parcours is uitgezet met witte pijlen.

Meer info over de Snuffel Trail vind je in het Natte Neuzen Trail Handboek

– Minimale leeftijd hond 12 maanden
Blok 7; 12:00 -12:30 uur = 4,5 km Snuffeltrail


KIDS CANI TRAIL 

Voor kinderen/ jongeren tussen de 7 jaar en 16 jaar hebben we de Kids CaniTrail. Deze loop je het liefst samen met een volwassene/ ouder en een niet al te sterk trekkende hond. In het parcours zitten een paar klimmetjes en afdalingen die best wel lastig zijn. Het is dus een flinke uitdaging. Het parcours is uitgezet met witte pijlen.

– Leeftijd is tussen 7 en 16 jaar
– Inclusief Kids Cani Trail medaille
– Starten in blok 8; 12:30-12:45 uur = 4,5km Kids CaniTrail

INSCHRIJFGELD
Deelnemers kunnen zich inschrijven via www.inschrijven.nl
Een deel van het inschrijfgeld gaat als donatie naar Geldersch Landschap en Kasteelen, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.

Het inschrijfgeld is inclusief een volledig uitgezette uitdagende route met lusjes, gepersonaliseerd startbewijs, professionele EHBO-ers, Dogwatchers, eten en drinken onderweg, extra mobiele toiletten en een heerlijk verrassing na de finish:

€18,50 Caniwalk
€18,50 Canitrail
€15,00 Snuffel Trail 4,5km
€10,00 Kids Cani Trail 4,5km (inclusief Kids-medaille)

ANNULEREN
Heb je je reeds ingeschreven maar kun je door omstandigheden niet komen, dan is annuleren tot 2,5 week voorafgaand aan de trail mogelijk. Wij zullen dan alleen de administratiekosten van €2,50 in rekening brengen. Het overige inschrijfgeld zal niet geïncasseerd worden.

Helaas is restitutie in de 2 weken voorafgaand aan de trail niet meer mogelijk. Wel is het mogelijk om zonder kosten het startbewijs over te dragen aan een ander.

MEDAILLE
Vind je het leuk om na afloop een originele handgemaakte houten medaille mee naar huis te nemen als blijvend aandenken van de Natte Neuzen Trail? Dan kun je die optie op het inschrijfformulier aanvinken. Kosten zijn €2,50.
LET OP: iedere Natte Neuzen Trail heeft weer een ander ontwerp:)

NIEUW: HONDENMASSAGE
Bij wijze van experiment willen we een klein aantal deelnemers de mogelijkheid bieden om bij een van de gediplomeerde hondenmasseurs een hondenmassage te boeken. Zij bieden een sportmassage vooraf aan als warming-up en een sportmassage als cooling down achteraf voor slechts €10,00.
De hondenmasseurs die dit avontuur met Canitrail.NL willen aangaan zijn:
Saskia de Weerd van Hondenmassage Saskia
Marije Luiten van HondenBaan

Wat gebeurt er tijdens een sportmassage?
Door stimulatie verbetert de doorbloeding en wordt de afvoer van afvalstoffen verhoogd. Hierdoor kan het lichaam van je hond zich sneller opbouwen en herstellen. De hond wordt soepeler in het gebruik van zijn lichaam en de coördinatie en balans verbeteren.
De betere coördinatie en balans, de verbeterde bewegingsvrijheid en een soepeler gebruik van het lichaam zorgen daardoor niet alleen voor een sneller herstel na blessures maar helpen ook nieuwe blessures te voorkomen.

LUSJE MEER of MINDER
Met het toevoegen van keuzemogelijkheden onderweg in de vorm van lusjes, hebben we de componenten avontuur en vrijheid aan de Natte Neuzen Trail toegevoegd.  Je hebt als team de vrijheid om zelf te kiezen hoe lang je conform de vorm van de dag kunt en zou willen canitrailen. Kijk dus goed naar je hond, voel goed wat je zelf nog aan kunt en bepaal of je een lusje MEER of MINDER gaat lopen.

De NNT Rosendael heeft een basisroute en langs deze basisroute kom je diverse lusjes tegen waarmee je het aantal te lopen kilometers kunt uitbreiden. Als je alle lusjes zou lopen, dan kom je op een maximum van circa 27 km. Loop je geen enkele lus, dan loop je dus de basisroute en dat is in het totaal circa 8km.

Wil je vooraf de lusjes bestuderen, dan kun je terecht op de pagina : Lusje MEER of MINDER – NNT Rosendael 2019


Hoe werkt dat?

Langs de basisroute kom je bij een aantal splitsingen een bordje tegen met daarop Lus A of Lus B waardoor je het aantal kilometers kunt uitbreiden. Ga je rechtsaf dan blijf je op de basisroute. Ga je linkssaf dan loop je de lus totdat je weer iets verderop op de basisroute uitkomt.

Op je startbewijs staat de routekaart met daarop de lusjes vermeld, zodat jullie ten alle tijde kunnen zien waar je op dat moment loopt 🙂

De lussen die je onderweg langs de basisroute van 8km kunt verwachten zijn:
Op ongeveer 2km Basisroute kun je kiezen voor Lus A = 5,8 km (over de Zwarte Bulten/ Uileveld). Deze Lus kun je ook inkorten en dan loop je circa 3,2km ipv 5,8km
Op ongeveer 2,5km Basisroute kun je kiezen voor Lus B = 3 km (over de Nieuwe Kamp)
Op ongeveer 4,5km Basisroute kun je kiezen voor Lus C = 5,5 km (over het Rozendaalse veld)
Op ongeveer 6km Basisroute kun je kiezen voor Lus D = 3 km (achter de Emma Pyramide )
Op ongeveer 7,5km Basisroute kun je kiezen voor Lus E = 2,5 km (door Park Rosendael)

Bepaal je afstand dus op de dag zelf. Lopen jullie als team lekker, dan pak je er gewoon een lusje bij. Gaat het even niet zo lekker, dan doe je toch een lusje minder:)

ONVERHARD PARCOURS
We streven naar een route die voor 100% onverhard is en zoveel mogelijk brede bospaden afwisselt met smalle single tracks. Soms kruisen we wat wegen en fietspaden om in het volgende bosgebied te kunnen lopen.
De NNT Rosendael loopt geheel door de bossen van de gemeente Rozendaal en het park van kasteel Rosendael en wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de samenwerking met Geldersch Landschap & Kasteelen, Staatsbosbeheer, de Geërfden Zimmerman, Natuurmonumenten en de gemeentes Rozendaal en Rheden.


ROUTE

De routes van de Natte Neuzen CaniTrails worden aangegeven met gele pijlen die zoveel mogelijk aan de rechterkant van het pad aan bomen op ooghoogte hangen. Bij iedere afslag hangt een pijl. Buig je naar links of rechts af dan hangt er om de hoek altijd een pijl ter bevestiging.

De Snuffeltrail en de Kids Cani Trail worden aangegeven met witte pijlen.

STARTBEWIJS
Deelnemers die voor 26 oktober 2019 zich hebben ingeschreven, lopen met een gepersonaliseerd startbewijs waarop de naam van de hond(en) en loper staan. Een fantastisch aandenken:)

Ophalen startbewijs: Het startbewijs kan vanaf 08:30 uur tot 11:30 uur opgehaald worden bij het startbureau op het plein voor kasteel Rosendael.

Duidelijk zichtbaar: Je draagt je startbewijs duidelijk zichtbaar, zodat iedereen onderweg bij de verzorgingsposten weet dat je deelnemer bent van de NNT en dus mag smullen van alle hapjes en drankjes.

Hondenpaspoort mee: Neem je hondenpaspoort mee, zodat de organisatie kan beoordelen of de hond oud genoeg is om deel te kunnen nemen aan de Natte Neuzen Trail. Wil je meer over de minimum leeftijd weten? Zie het artikel over belastbaarheid van de hond.


HOND UITLATEN/ OPRUIMPLICHT
Voor de start kan de hond uitgelaten worden in het gebied rondom de start en bij de parkeerplaats. Op verzoek van de beheerders is het verplicht om de poepjes van je hond op te ruimen en in de daarvoor bestemde vuilniszakken achter te laten. Ben je je poepzakjes vergeten, dan hebben wij er genoeg bij het startbureau liggen.

HOE WERKT BIJ ONS DE START
De start bij een door Canitrail.NL georganiseerde canitrail is volledig gericht op het creëren van zo min mogelijke stress voor je hond. Bij ons zul je dan ook nooit een massastart hoeven te verwachten. Deze manier van starten vraagt niet alleen meer voorbereiding en organisatie maar ook jullie medewerking. Lees alsjeblieft goed door wat we van jullie verwachten voor een zo stressloos mogelijke start.

 1. Startlijst: Er wordt gestart met een van tevoren via de mail toegestuurde startlijst waarin alle wensen van de deelnemers zoveel mogelijk zijn opgenomen. Onthoud goed hoe laat je start:) De startlijst is ook nog in te kijken bij het startbureau.
 2. Startvolgorde:Individuele deelnemers starten om de minuut voor de duo’s, tenzij er expliciet een reden voor is die vooraf met Canitrail.NL besproken is. Wij kiezen bewust voor deze volgorde, omdat veel ‘solisten’ juist de rust en stilte willen ervaren van de natuur. Groepen vanaf 4 deelnemers starten na de individuele en duo-canitrailers.
 3. De GELE ZONE:Bij het ophalen van het startnummer kun je om een geel lintje vragen voor begeleider en hond. Bevestig dit achterop bij jezelf op een opvallende plek en bij je hond op het harnas. Met het gele lint heb je op verzoek toegang tot een start in de GELE TIJDZONE die een kwartier eerder is als de start van de overige deelnemers.

Andere deelnemers mogen tijdens de start in de GELE TIJDZONE niet op het startterrein komen. De zogeheten ‘gele honden’ willen we die extra prikkels zoveel mogelijk ontzeggen, omdat wij hun een zo ontspannen mogelijke start gunnen.

 1. Groepen: Start je in een grote groep besef je dan dat je hiermee je hond niet altijd een plezier doet.
  – Ons verzoek is om te kijken of je in een kleinere groep van bijvoorbeeld 4 deelnemers kunt starten en desnoods afspreekt om een kilometer verderop de groepen bij elkaar te voegen.
  – Laat je hond niet te vroeg uit z’n veilige auto. Wil je nog even bijkletsen met je medestarters laat je hond dan nog even in de auto. Pas als jullie werkelijk naar de start gaan lopen neem je je hond mee.
  – Loop niet te vroeg naar de startlokatie, want daarmee verhoog je onnodig het stressniveau van je hond.
  – Groepen starten circa 3 minuten na elkaar. Pas als de eerste groep weg is, mag de volgende groep op het startterrein komen.
 2. Aanwezig in startzone:Bij de individuele of duo-starttijden loop je 1 – 2 minuten voor je starttijd naar de startzone. Ben je te vroeg, loop dan nog even een blokje om.
 3. Afstand houden:Sta je met meerdere honden te wachten, ga dan niet te dicht bij elkaar staan. Lukt dat niet en merk je dat je hond teveel stress opbouwt, ga dan in het ‘gele wachtvak’ staan. Dit is in het startgebied letterlijk een vak gemaakt van gele linten. Hierin mogen geen andere honden staan.
 4. Blijf zelf rustig:Merk je dat je zelf wat gespannen bent, adem dan eens een paar keer heel diep in en uit om je eigen spanning los te kunnen laten. Je hond reageert geheid op jouw ontspanning 🙂 Houd gedurende het startmoment van de canitrail zoveel mogelijk contact met je hond. Hij of zij heeft je nu hard nodig. Als dank zul je met een hele happy ontspannen hond lopen en dat is toch het mooiste wat er is 🙂

PARKEREN
Er zijn voldoende parkeerplekken beschikbaar 
op de parkeerplaats bij Kasteel Rozendaal naast het 
huis aan de Beekhuizenseweg 4 6891 CZ Rozendaal.  Rechts in het bos achter de parkeerplaats is een 
hondenlosloopgebied.

TOILETTEN/ DOUCHES
In het kasteel stelt Geldersche Kasteelen haar toiletten beschikbaar voor de deelnemers. Graag zonder honden naar binnen. Er zijn echter geen douches aanwezig voor na het canitrailen.

FINISH De finish is op het plein van kasteel Rosendael. Na de finish krijgen alle deelnemers op vertoon van hun startbewijs iets lekkers te eten…

Als je over de finish bent gekomen is het wenselijk om door te lopen, zodat ook andere hondjes voldoende ruimte hebben om te kunnen finishen

GEEL LINT = Sommige honden hebben meer ruimte nodig

Mocht je tijdens de Natte Neuzen CaniTrail een hond zien met een geel lint om zijn nek, een geel lint aan zijn riem of aan zijn tuigje, houd er alsjeblieft rekening mee dat dit een hond is die ruimte nodig heeft. Wanneer je dit gekleurde lint ziet, benader alsjeblieft de hond en zijn of haar eigenaar niet met je eigen hond. Want het gele teken geeft aan dat de hond niet op zijn gemak is als andere honden te dichtbij komen.

Hoe dichtbij is TE dichtbij? Dat weten we niet. Alleen de  ‘Gele Hond’ en zijn eigenaar weten dit. Hou dus ruim afstand en geef de hond en baas tijd om je uit de weg te gaan.

Er zijn meerdere redenen waarom een hond deze ruimte nodig heeft: Het kan bijvoorbeeld een gezondheidsprobleem zijn, een hond die in training is, of een asielhond zijn die een traumatische ervaring heeft opgelopen. Deze honden kunnen de wereld (en andere honden) erg eng vinden. De hond kan één of meerdere slechte ervaringen hebben gehad met andere honden, waardoor hij zich niet op zijn gemak voelt bij jouw hond en de waarschijnlijk vriendelijke ‘hallo!’ acties van jou hond niet kan waarderen.

Kortom: het gele teken betekent dat de hond meer ruimte nodig heeft.

Er zullen bij het startbureau gele linten liggen die je aan de lijn kunt binden.

VERPLICHT MOBIEL MEE
Omdat de Natte Neuzen Trail in sterk geaccidenteerd technish terrein plaats vindt, ligt een ongelukje in een kleine hoek. We willen graag dat je ons kunt bereiken bij noodgevallen, dus is het verplicht een volledig opgeladen mobiele telefoon bij je te hebben. Sla het noodnummer op in je telefoon: 06-36550171 .

Mocht je ten val komen, en/of je hond geblesseerd raken en te ver van een verzorgingspost of de start/finish zijn, bel ons op. Ga niet te ver van de route af en blijf daar waar je bent tenzij anders is afgesproken met de organisatie.

GEEN TIJDSWAARNEMING
Omdat we de Natte Neuzen Trails beschouwen als een niet-prestatiegericht evenement zal er dus ook geen tijdswaarneming plaats vinden of een prijsuitreiking zijn voor de nummers 1-2-3.

DRINKEN MEE
Tijdens de Natte Neuzen Trails zorg je als deelnemer er zelf voor dat je voldoende water bij je hebt om zowel je hond als jezelf tijdens de af te leggen afstand te kunnen hydrateren. Dat betekent dat je of met een racevest of drinkgordel of bidon loopt met een opvouwbare drinkbak voor je hond.
Onderweg zorgt de organisatie voor voldoende waterpunten om je eigen voorraad aan te kunnen vullen, omdat er langs de route niet altijd natuurlijke waterbronnen te vinden zijn. Omdat je onderweg niet precies weet hoeveel kilometers jullie gaan lopen is iedere deelnemer verplicht om extra water mee te nemen.

OPVOUWBARE DRINKBAK
Voor alle afstanden geldt dat je zelf een opvouwbare drinkbak meeneemt voor je hond waarin je water uit de waterpunten bij de verzorgingsposten en finish kunt halen. Wij zijn geen voorstander van het gezamenlijk drinken uit dezelfde drinkbak. Mocht je een drinkbak vergeten zijn …geen ramp. We hebben altijd bij alle verzorgingsposten roestvrije drinkbakken achter de hand.

VERZORGINGSPOSTEN
Onderweg komen alle afstanden langs 1 verzorgingspost met allerlei lekkere trailhapjes en drankjes voor de baasjes en gezonde niet te vette tussendoortjes en water voor de honden. Neem de tijd ervoor, geniet van al dit lekkers en ervaar de weldaad voor jullie lichaam en geest.
*Verzorgingspost:

Op circa 4,5km van de basisroute, na lus B en voor Lus C staat een grote verzorgingspost. Hier kun je ook je water bijvullen.
*Finish: Na de finish hebben we op vertoon van je startbewijs een heerlijke verrassing klaar staan 🙂

PARTNERS & VRIJWILLIGERS
Het organiseren van de Natte Neuzen Trails en de geweldige sfeer is mogelijk dankzij de inzet van enthousiaste vrijwilligers. Mocht je zelf lopen en vind je partner het leuk om erbij te zijn, denk dan eens aan een mooie taak als vrijwilliger. Alle helpende handjes zijn meer dan welkom:)

De Natte Neuzen Trails werken al jaren samen met vaste partners die met ons meedenken en meebewegen.  Wij zijn ontzettend blij en dankbaar met de steun van de volgende partners:

Geldersch Landschap en Kasteelen
Natuurmonumenten – Natuur laat je leven
Staatsbosbeheer
Gemeente Rozendaal
Gemeente Rheden
Run with Pride
Ice Paw
John’s Dierenwinkel
Schoonmaakbedrijf Hommerson
Run2Day Arnhem-Nijmegen

FOTO’s
Onderweg worden er door diverse fotografen op vrijwillige basis foto’s gemaakt. De linkjes naar de foto’s plaatsen we zo snel mogelijk in de week na de NNT op de website onder dit kopje van de canitrail. Je mag ze vrij downloaden voor eigen gebruik, maar je mag ze niet gebruiken voor commerciële doeleinden. Graag bij het delen de naam van de fotograaf vermelden…dat heeft hij/zij wel verdiend.

Linkjes naar de foto’s Natte Neuzen Trail:
Foto’s Thea van Niekerk 
Foto’s Valerie Torenstra
Foto’s Henk Jeuring
Foto’s Harry de Vries