10 stressverlagende tips voor een langer en gezonder leven van je hond

Dr. Karen Becker, een proactieve welzijnsdierenarts uit Chicago, plaatst regelmatig interessante artikelen op haar website met het doel om miljoenen huisdieren over de hele wereld te helpen bij het bereiken van een optimale gezondheid door de meest actuele informatie te bieden over soortspecifieke voeding, levensstijlkeuzes en proactief leven. Het meest actuele artikel over de 10 meest voorkomende tekenen van stress bij honden helpt hondeneigenaren om hun dierbare viervoeter te helpen bij het verminderen van stress bij je hond:)

SAMENVATTING

 • Het is een feit dat honden last hebben van stress. Chronische stress kan de algehele gezondheid en kwaliteit en kwantiteit van het leven van uw huisdier beïnvloeden.
 • Er zijn 10 veelvoorkomende tekenen van stress bij honden, waaronder neus- of liplikken, geeuwen, hijgen en trillen/beven.
 • Veelvoorkomende oorzaken van stress bij honden zijn veranderingen in de omgeving van een hond, op straf gebaseerde trainingsmethoden en scheiding van menselijke familieleden.
 • Sommige stress-triggers kunnen buiten uw controle liggen, maar er zijn veel dingen die u kunt doen om stressfactoren in de omgeving van uw hond te verminderen

 

Studies tonen aan dat honden vaak stress ervaren, maar omdat hondenstressoren heel anders zijn dan de dingen die doorgaans stress bezorgen bij mensen, kan het moeilijk zijn om te weten, laat staan ​​te accepteren dat je hond zich gespannen en angstig voelt.

Dit is een belangrijk onderwerp, want helaas blijkt uit onderzoek ook dat stress de gezondheid en levensduur van uw hond kan beïnvloeden. Volgens één onderzoek: “Er zijn aanwijzingen dat de stress van het leven met een angst of angststoornis negatieve effecten kan hebben op de gezondheid en de levensduur van de huishond.”

In feite concludeerde een ander onderzoek naar het verband tussen kanker en stress bij honden dat “honden met kanker significant meer kans hebben om tijdens hun leven tekenen van stress te vertonen in vergelijking met de controlehonden.”

Wanneer uw hond onder stress staat, geeft haar lichaam een ​​overmatige hoeveelheid noradrenaline af, het vecht- of vluchthormoon, dat de darmbacteriën kan veranderen en de beweeglijkheid van het maagdarmkanaal kan verstoren. Dit vormt de basis voor een diarree aanval, wat alleen maar bijdraagt ​​​​aan het nog verder verhogen van haar stressniveau (en dat van jou), vooral als ze een ongeluk in huis heeft.

Sommige honden ervaren vooral kortstondige stress, maar anderen hebben te maken met chronische stress. Hoe meer je weet over wat de stress van je hond veroorzaakt, hoe ze zich gedraagt ​​als ze zich gestrest voelt en wat stress voor haar gezondheid kan doen, hoe beter je in staat bent om het te identificeren.

Tekenen van stress en stresstriggers

Volgens de British Small Animal Veterinary Association (BSAVA) 2009 Manual of Canine and Feline Behavioral Medicine zijn er 10 veelvoorkomende tekenen van stress bij honden:

 1. Neus/lip likken (tongelen)
 2. Geeuwen
 3. Hijgen
 4. Verminderde of afwezige eetlust
 5. Diarree
 6. Staart verlaagd of opgetrokken
 7. Oren naar achteren getrokken of vastgemaakt
 8. Ineengedoken/gehurkte lichaamshouding en/of verstoppen
 9. Trillen/schudden
 10. Verhoogde vocalisaties – janken, huilen, blaffen

 

In dezelfde handleiding worden ook deze 10 meest voorkomende stresstriggers bij honden vermeld:

 1. Nieuwigheid – blootstelling aan nieuwe items, nieuwe mensen, nieuwe dieren, enz.
 2. Harde geluiden – vuurwerk, onweersbuien, enz.
 3. Veranderingen in huisvesting – verhuizen naar een nieuw huis, internaat, enz.
 4. Veranderingen in leden van het huishouden – nieuwe baby, nieuw huisdier, verlies van huisdier of mens, huisgasten, enz.
 5. Veranderingen in de routine van het huishouden – nieuw werkschema, kinderen die naar school gaan, vakanties, enz.
 6. Bestraffende trainingsmethoden – schok halsband (anti-blafband), schreeuwen, slaan, enz.
 7. Invasie van persoonlijke ruimte – verstoring bij rusten, knuffelen, kussen, met geweld tegenhouden, enz.
 8. Gebrek aan uitingsmogelijkheden voor normaal rasgedrag – drijven, hoeden, rennen, apporteren, enz.
 9. Afscheiding van menselijke familieleden – verlatingsangst, enz.
 10. Slechte (gespannen) relaties met andere leden van het huishouden (huisdieren of mensen), etc.

Sommige stressoren in het leven van honden kunnen onvermijdelijk zijn, zoals een verhuizing naar een nieuw huis of een verandering in werkschema’s. Er zijn echter ook verschillende triggers in de bovenstaande lijst waar u controle over kunt uitoefenen om stress in het leven van uw hond te minimaliseren. Bijvoorbeeld:

 • De meeste honden, vooral werk- en sportrassen, hebben veel meer beweging nodig dan ze krijgen, dus een goed begin bij het verminderen van de stress van uw huisdier is het verhogen van haar dagelijkse fysieke activiteitsniveau.
 • Honden zijn sociale wezens die zich eenzaam en verveeld voelen als ze gedwongen worden om voor langere tijd alleen te zijn. Als er overdag niemand thuis is om je hond gezelschap te houden, raad ik aan om minimaal een vriend of buurman in te huren of een hondenuitlater in te huren om met hem een ​​blokje om te wandelen. Een alternatief is hondenopvang.
 • Vervang bestraffende training door angstvrije gedragstraining.
 • Zorg ervoor dat iedereen in het huishouden de behoefte van uw hond aan ononderbroken slaap en gepaste hondvriendelijke omgang begrijpt en respecteert.


Suggesties om het stressniveau van uw hond te verlagen

 1. Zorg ervoor dat ze voldoende beweging, speeltijd, mentale stimulatie, aandacht en genegenheid krijgt. Dagelijkse krachtige lichaamsbeweging is een van de meest over het hoofd geziene, gratis en effectieve behandelingen voor het verminderen van stress waar maar heel weinig ouders van huisdieren gebruik van maken. Honden hebben elke dag rigoureuze fysieke en mentale oefening nodig.
 2. Overweeg om een ​​probiotisch supplement of gefermenteerde groenten toe te voegen aan het verse, qua voedingswaarde optimale, soortspecifieke volledige voedseldieet van uw hond, aangezien studies aantonen dat probiotica stressgerelateerde GI-stoornissen bij honden verminderen, het microbioom opbouwen en de darm-hersenas positief beïnvloeden.
 3. Als uw hond alleen thuis zal zijn, laat hem dan een kledingstuk of deken achter met uw geur erop en een speeltje om snoepjes los te laten, plaats kleine lekkernijen en zijn favoriete speeltjes in huis zodat hij het kan ontdekken, en trek wat aan rustgevende hondenmuziek voordat je vertrekt.
 4. Speel rustige, rustgevende muziek voordat een mogelijke stressfactor optreedt. Dit kan uw hond ontspannen en als bonus hebben dat verontrustende geluiden worden overstemd.
 5. Voeg een blend van bloemenessentie zoals Solutions Safe Space for Dogs toe aan haar drinkwater en investeer in een Adaptil feromonenhalsband of -verspreider.
 6. Raadpleeg een integratieve dierenarts over kalmerende nutraceuticals en kruiden die nuttig kunnen zijn, waaronder heilige basilicum, l-theanine, rhodiola en ashwagandha. In één diermodelstudie had Bacopa angstremmende effecten die vergelijkbaar waren met voorgeschreven medicatie
 7. Als uw hond goed reageert op druk die op haar lichaam wordt uitgeoefend, investeer dan in een draagdoek zoals het Thundershirt; overweeg ook Ttouch, een specifieke massagetechniek die angstige huisdieren kan helpen.
 8. Als de angst van uw hond erger lijkt te worden in plaats van beter, overweeg dan een geïndividualiseerde benadering om haar stress te beheersen door haar te laten kiezen wat haar het beste kalmeert via toegepaste zoöfarmacognosie (zelfgenezingstechnieken aangeboden door een getrainde professional).
 9. Als je een hond hebt geadopteerd die misschien een moeilijke start in het leven heeft gehad, raad ik ten zeerste een muzikaal programma aan genaamd A Sound Beginning, dat is ontworpen om stress te verminderen.
 10. Werk samen met een gedragstherapeut of trainer zonder dwang om angsttriggers te identificeren en een protocol voor gedragsverandering te ontwikkelen dat kan helpen het stressniveau dat uw hond ervaart te verminderen wanneer zich gebeurtenissen voordoen.

 

Bronnen en referenties in het artikel van Dr. Karen Becker:
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *