Actieve hondenrassen voor actieve baasjes; waar moet je op letten?

Heb je een actieve levensstijl en wil je samen met je hond gaan Canitrailen of lange afstanden wandelen? Dan is het handig om alles over het ras van je hond te weten; je hond is namelijk voor bepaalde taken gefokt en dat kan je een hoop vertellen over het temperament van je hond dat je kunt verwachten tijdens het Canitrailen.
c

Van nature duursporters
De meeste honden zijn van nature uithoudingsvermogen dieren. Een gewone gezonde hond die goed op gewicht is en een normaal actief leven leidt is fysiek en genetisch gezien van zichzelf al een betere duursporter als een mens.

Honden hebben namelijk in tegenstelling tot mensen spieren van het Type I en II met superieure oxidatieve capaciteiten. Zelfs de minst oxidatieve spiervezels bij honden hebben een aanzienlijk vermogen tot aëroob metabolisme. In vergelijking met mensen is een gezonde volwassen hond op goed gewicht die regelmatig beweegt van nature dus al in staat om langere afstanden op laag tempo te kunnen lopen. Dat maakt ze tot uitstekende hardloop- en trailmaatjes.

Succesvolle duursporters (marathon en ultra’s) hebben meer langzame spiervezels Type I, terwijl echte sprinters een hoog percentage aan snelle spiervezels Type II hebben. De meeste honden zijn dieren die voornamelijk spiervezels hebben die bestaan uit het Type I. Ze zijn echte diesels met een verhoogd vermogen om op vet gebaseerde substraten te gebruiken voor het energiemetabolisme. Oftewel hun voornaamste energiebron is vetzuur dat met grote hoeveelheden zuurstof worden afgebroken tot grote hoeveelheden energie, koolstofdioxide en zuurstof.

Als het gaat om het maken van lange runs of lange wandelingen met je hond zijn de meeste gezonde honden die normaal kunnen ademhalen prima in staat om met hun baas eropuit te gaan. Vanwege hun hogere oxidatieve spiervezels kunnen ze hun afstand al sneller opbouwen als wij mensen. Toch is het belangrijk om jullie afstand rustig op te bouwen vanwege het trainen van de belastbaarheid. Dat is een iets ander verhaal.
c

Belastbaarheid trainen
Spieren, botten, gewrichten, banden en andere structuren in het lichaam worden tijdens het canitrailen voortdurend blootgesteld aan belasting. Hiermee wordt bedoeld dat bijvoorbeeld het kniegewricht tijdens het lopen het gewicht moeten dragen en bij elke stap een klap op moet vangen. Het gewicht dat op een knie komt te staan tijdens het lopen is in dit voorbeeld de ‘belasting’. Als we harder lopen of hoger springen, dan wordt de belasting op de knie groter.

De belastbaarheid is de last die jij of je hond kan dragen. Wanneer de ervaren last groter is dan de belastbaarheid, dan is er sprake van overbelasting. Bij overbelasting is de belasting zo groot dat de betreffende lichamelijke structuur deze niet meer kan dragen. Het gevolg is dat er beschadigingen en lichamelijk klachten kunnen ontstaan.
c

Belastbaarheid bij het canitrailen
Tijdens het Canitrailen zit je hond te allen tijde aan jou als mens vast via een verende lijn. Dat betekent dat je hond meer belast wordt als hij aan je vast zit, dan als ie gewoon z’n eigen gang los van jou kan doen, omdat wij voor een hond over het algemeen te langzaam lopen om in z’n eigen tempo te kunnen lopen.
Daarbij is een hond van nature een snuffelaar en legt vaak niet-aangelijnd veel meer kilometers af door heen en weer te lopen. Zijn bewegingen zijn dan veel efficiënter en altijd aangepast aan wat hij wil. Als je hond aangelijnd loopt kost het hem dus veel meer energie. Kan je hond bijvoorbeeld uren ‘los’ meelopen dan is dat geen enkele garantie dat hij dat ook ‘aangelijnd’ kan. Wil je weten hoe het voelt om ‘onder je niveau’ te moeten lopen? Loop je normaal 10km/u ga dan eens 30 minuten lang gemiddeld 7,5km/u lopen en voel wat dat doet met je spieren, gewrichten, ligamenten en techniek.
c

Welke rassen zijn geschikt om mee te Canitrailen?
Er zijn hondenrassen die zijn gefokt om urenlang in de buitenlucht bezig te zijn. Dat zijn de rassen die in principe uitstekend geschikt zijn voor de actieve trailrunner en wandelaar. Maar ook de ‘vuilnisbakkies’ en ‘mixjes’ lenen zich uitstekend voor een actieve leefstijl. Wil je lange afstanden afleggen, en dat is voor mij alles vanaf 20km en hoger, of een meerdaagse tocht/ trail gaan afleggen dan zijn sommige honden daar qua raskenmerken meer op gefokt als andere honden.

Even een greep van hondenrassen die graag met je mee op stap gaan en geschikt zijn om langere afstanden af te leggen:
1. Siberische Husky (gemiddelde snelheid 48km/u)
2. Australian Shepherd (gemiddelde snelheid 56 km/u)
3. Vizsla (gemiddelde snelheid 64km/u)
4. Australische veedrijvershond (Australian Cattle Dog)
5. Weimaraner (gemiddelde snelheid 53km/u)
6. Rhodesian Ridgeback (gemiddeld snelheid 45 km/u)
7. Alaskan Malamute (gemiddelde snelheid 45km/u)
8. Dalmatiër (gemiddelde snelheid 59 km/u)
9. Parson Russel Terriër (gemiddelde snelheid 61km/u)
10. Border collie (gemiddelde snelheid 48km/u)
11. Jack Russel (gemiddelde snelheid 61km/u)
12. Labrador Retriever (gemiddelde snelheid 55 km/u)
13. Podenco (gemiddelde snelheid 50 km/u)
14. Duitse Staande Korthaar
c

Verdeling in Rasgroepen
Hondenrassen worden door de FCI opgedeeld in tien rasgroepen met een aantal belangrijke kenmerken. Deze onderverdeling is gedaan op basis van afkomst, uiterlijke kenmerken en gebruik. Wil je een actieve hond die het leuk vindt om je te gaan Canitrailen dan kijk je natuurlijk in eerste instantie naar de werkhonden zoals de herdershonden/ veedrijvers, jacht- en staande honden. Maar iedere hond is gefokt met een ander doel en dat moet natuurlijk ook wel passen in jouw gezin en thuissituatie. Even een greep uit de tien groepen aan honden die ik heb voorbij zien komen op de Natte Neuzen Canitrails:

Rasgroep 1 = Herdershonden en Veedrijvers; zoals de Belgische herder, Hollandse herder, Duitse herder, Zwitserse herder, Australische herder. Bearded collie, Beauceron, Briard, Groenendaeler, Tervuerense herder, Mechelse herder, Sheltie, Schipperke, Border Collie, Australische Cattle dog.
c

Rasgroep 2 = Pinschers, Schnauzers, Sennenhonden en Berghonden; de actieve Pinschers, Schnauzers en de kleinere Sennenhonden die horen bij de herdershonden zijn geschikt om langere afstanden mee te gaan Canitrailen/ wandelen zoals de Appenzeller Sennenhond en Entlebucher Sennenhond.
c

Rasgroep 3 = Terriërs; denk aan de energieke levendige rassen zoals de Jack Russel, Boerenfox, Border terriër, Fox terriër, Manchester terriër, Parson Russel terriër, de Lakeland terriër en zelfs de Yorkshire terriër.
c

Rasgroep 4 = Dashonden; oftewel de Teckel. Het zijn heel actieve hondjes die dol zijn op bewegen. Sommigen met een wat kortere rug en langere pootjes kunnen op de kortere Canitrail afstanden uitstekend mee.
c
Rasgroep 5 = Keeshonden, Poolhonden en oertypen; de meest bekende zijn de Alaskan Malamute, Groenlandse hond, Vastgotaspets, Podenco, Laika, Samojeed, Siberische husky en Finse lappenhond.
c
Rasgroep 6 = Lopende honden en zweethonden; hiertoe horen de Beagle, Beierse of Hannoveraanse zweethond, Dalmatier, Foxhound, diverse Griffon types en de Rhodesian Ridgeback.
c
Rasgroep 7 = Staande honden, spaniels en retrievers; denk aan de Cesky Fousek, Drentsche patrijshond, Duitse Staande hond (korthaar en draadhaar), Heidewachtel, Pointer, Stabij, Viszla, Weimaraner en het Markiesje.
c
Rasgroep 8 = Retrievers en Waterhonden; de meest bekende zijn de Engelse of Welsh Cockerspaniël, Springer spaniel, Flatcoated retriever, Golden retriever, Kooikerhondje, Labrador retriever, Lagotto Romagnolo en de Nova Scotia Duck tolling retriever (Toller).
c
Rasgroep 9 = Gezelschapshonden; uit deze groep komen we op de canitrails (vaak de kortere afstanden) de Poedel, Chihuahua, Mopshond en Boston terrier tegen.
c

Rasgroep 10 = Windhonden; hiertoe horen de de Greyhound (gemiddelde snelheid 69km/u), Whippet (gemiddelde snelheid 65 km/u), Saluki (gemiddelde snelheid 69km/u) en Galgo. Het zijn echte sprinters die topsnelheden kunnen bereiken, dol zijn op de korte afstanden en op de Canitrails niet vaak tegenkom.
c

Persoonlijkheid van de hond
Uiteraard vindt het ene ras het leuker om lange einden te hardlopen en anderen vinden het fantastisch om korte sprintje te trekken. Naast de erfelijke eigenschappen waarop de hond gefokt is, is de persoonlijkheid van de hond vaak nog belangrijker in je beoordeling of de hond bij jou, je gezin en jullie geplande activiteiten past. Elke hond is uniek, heeft een eigen temperament en persoonlijkheid die uiteindelijk bepalend is of je hond het Canitrailen van langere afstanden leuk vindt of niet. En ja, de ene hond wil graag heel hard en lang rennen en de andere hond wat langzamer en meer flierefluiten…Maar zeg nou zelf, in feite wil toch iedere hond met z’n baasje buiten in de natuur zijn?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *