Breng Yi-Qi-Li in je Canitrail team

Vorig jaar mocht ik de Chirunning Instructor Opleiding volgen in Amerika bij de meester van de Chi, Danny Dreyer. Een geweldige ervaring en wat heb ik veel van hem geleerd:) Al ruim 9 jaar heb ik Chi Running geïntegreerd in mijn hardlooptechniek; eerst op de weg en toen op de ultra-trails. Tijdens de afgelopen 5 jaar dat ik canitrail met eerst de hond van mijn dochter en toen mijn eigen hond ontdekte ik als vanzelf de toegevoegde waarde van Chirunning in het Canitrailen. Is dat anders? Ja, heel anders…

Op 9 oktober 2016 heb ik mijn jarenlange ervaring en kennis op dit gebied gedeeld met de RunDog Academie tijdens hun eerste Start2Canitrail cursus in Nederland.  In de jaren erna heb ik de kennis over de toepassing van Chi Running in het trailen en canitrailen kunnen verfijnen, is mijn inzicht over de basisprinicpes verder gerijpt/ verdiept en heb ik al menig canitrailer op individuele basis hierin mogen begeleiden.

Eén van de belangrijkste basisprincipes in Chi Running is het fenomeen dat waar je intentie (Yi) naar toe gaat, je energie (Qi of Chi) naar toe gaat en waar je energie naar toe gaat het lichaam (Li) volgt mits je basishouding sterk is. Dit principe wordt wel de “Drie Interne Coördinaten” genoemd.

 

  • Yi is hierbij te definiëren als intentie of geestkracht.
    Hoe groter de intentie is of hoe sterker de geestkracht, hoe meer je energie gebundeld en krachtiger gericht kan worden. Vergelijk het met licht. Een gloeilamp van 100 watt geeft behoorlijk veel licht, maar omdat het naar alle richtingen verstrooid wordt, is het niet schadelijk. Omdat laserlicht gebundeld is, snijdt een laserstraal van 100 watt door staal! Wanneer je je gedachten, je intentie kunt bundelen, krijgt je energie de kwaliteit van een laserstraal.

 

  • Qi wordt vaak vertaald naar energie of vitaliteit.
    In deze context is Qi het mooist te definiëren als “hetgeen dat doet bewegen” of “het vermogen om dingen in beweging te zetten”.  Dus hoe meer Qi je tot je beschikking hebt, hoe groter je vermogen is om dingen te verzetten. Echter zonder Yi gaat de Qi niet stromen. Zonder intentie wordt je vermogen niet ingezet. Zonder focus is licht geen laser.

 

  • Li wordt gedefinieerd als spier-energie of spierkracht.
    In iets ruimere zin is Li het lichaam. In de ruimste zin des woords is Li de fysieke werkelijkheid, de materie, de dingen. Volgens de Tai Chi principes beweeg je niet vanuit spierkracht, maar vanuit het richten van je energie. Je spieren gehoorzamen aan de richting van die energie en zorgen ervoor dat je in beweging komt.

 

Als canitrail- team stuur ik Quasar vanuit het principe van Yi-Qi-Li aan. Commando’s heeft mijn hond wel geleerd, maar vaak is het niet eens nodig. Na een kleine aarzeling in het begin reageert hij nu veel directer op het richten van mijn energie als op de woorden ‘link’/ ‘rechts’:) Woorden zijn iets van ons mensen, maar is een hond niet eigen. Hij/ zij zal daar veel meer moeite mee hebben.

Door deze drie interne coördinatoren bewust toe te voegen aan onze techniek, is er een mooie combinatie ontstaan van kracht vanuit zachtheid. Bijkomend voordeel is dat wij hierdoor tot op heden nog nooit blessures hebben opgelopen die gerelateerd zijn aan het cani-trailen.

Nieuwsgierig?
Stuur een mailtje naar canitrail@gmail.com en geef je op voor een van de komende verdiepingstrainingen “ Breng Yi-Qi-Li in je Canitrail team” in het seizoen 2018-2019 🙂

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *