DE ZIEL VAN HET CANITRAILEN

Vanaf het moment dat ik ben begonnen met het introduceren van het canitrailen in 2016 in Nederland heb ik altijd uitgedragen dat het canitrailen gaat over endurance, oftewel uithoudingsvermogen, over samen hardlopen in en genieten van de natuur. Hoe spijtig is het om te horen dat er geïnteresseerden in de sport dan te horen krijgen of de indruk hebben gekregen via allerlei filmpjes dat hun hond MOET trekken en VOOR hun moet lopen of dat ze CONTINU moeten hardlopen. Tijdens die gesprekken vertel ik wat mijn visie op het canitrailen is en wat er anders is als je je hond centraal zet tijdens het canitrailen.

Honden zijn natuurlijke duursporters, maar leggen die grote afstanden niet af door continu in de galop te lopen en hun baasje daarbij 20,30,40km over de heuvels mee te trekken. Honden willen hardlopen/ joggen/ snuffelen/ plassen/ drinken/ eten en dat continu afwisselen. In feite doet een ultratrailer niet anders; misschien weten jullie het nog niet maar een ultratrail leg je niet volledig full-speed hardlopend achter elkaar af. Een ultratrailer loopt hard/ jogt/ wandelt/ plast/ eet/ drinkt/ pauzeert en maakt foto’s onderweg. En al deze facetten moet je net als bij het canitrailen trainen.

OP ZOEK NAAR ENDURANCE EVENEMENTEN
In de jaren dat ik vele Trails en Ultratrails liep trainde ik ook met de ‘leenhond’ van mijn dochter Junior en leek het me geweldig om die langere trails samen met Junior te kunnen doen. Helaas mocht hij niet aansluiten of soms wel alleen de kortste afstand van 10km en bij Canicross wedstrijden vond ik de afstand te kort en stond het wedstrijdelement te centraal. Ik miste de georganiseerde trail-evenementen van langere afstanden met de hond dus introduceerde ik de Natte Neuzen Canitrails. Georganiseerde Canitrails voor honden, en hun baasjes moeten aangelijnd mee, met als kortste instapafstand een 7,5 of 8km en tot nu toe de langste afstand van 50km.

ENDURANCE -SPORT
Ik miste dus het echte endurance- aspect zoals ik dat zelf kende vanuit de ultratrails. Het strategisch kunnen afleggen van langere afstanden door hardlopen in het aerobe systeem tijdig af te wisselen met power-walking om te veel verzuring of energieverspilling te voorkomen. Uiteraard met het op tijd eten en drinken om het lichaam te voorzien van de juiste energie om door te kunnen gaan.

Dankzij de gesprekken met experts, zoals Martine Burgers, co-auteur van “De hond als Atleet”, Jelien Lammers van “Boel Bewust” en Suzanne Pen, oprichter en eigenaar van Equilog, gediplomeerd ORUN 3 instructeur met jarenlange ervaring in de internationale endurancesport(paarden) en Djilan Boelen, nationaal en internationaal endurancesporter (paarden) kwam ik erachter dat het canitrailen zoals ik dat in Nederland wilde neerzetten veel meer een relatie heeft met de “endurance” uit de paardensport en de endurance events in landen als Canada en Australië dan met canicrossen. Het klopt dat zowel het canitrailen als het canicrossen in essentie het samen off-road hardlopen met je hond in de natuur is. Maar daar houdt de vergelijking op. Het canicrossen is explosief, competitief, gericht op sprinten, snelheid en het is de bedoeling dat de hond trekt. Het canitrailen is net als het ultratrailen gericht op uithoudingsvermogen (endurance), lange afstanden, energiezuinig bewegen, pauzes inlassen en verzorgen.

ENDURANCE EVENTS IN HET BUITENLAND
In landen zoals Canada, Australië en Engeland worden er al jaren speciale Endurance Events georganiseerd waarin de hond wordt getest op zijn of haar uithoudingsvermogen. Tijdens deze Endurance Events moeten hond en baas het gehele parcours op endurance-tempo lopen; dit is volgens het reglement 8-10km per uur. Daarbij is het de bedoeling dat de hond aan een 2 meter lange verende lijn vast zit en daarbij het liefst naast je moet lopen. De mensen leggen deze afstand hardlopend of op de fiets af.

Dit Endurance Event is minimaal 20km en alleen fitte honden tussen de 2 en 7 jaar mogen hieraan deelnemen. Daarbij wordt de afstand uitgevoerd in 3 fases van respectievelijk 8km, 6km en 6km. Na iedere fase is het team verplicht om een pauze te nemen van circa 5-10-15 minuten (naar gelang de weersomstandigheden). Net als bij de Endurance bij paarden moeten de honden de gehele afstand fit en in goede conditie zijn; je hond mag geen tekenen van vermoeidheid, overbelasting of oververhitting vertonen. Het is tenslotte een uithoudingsvermogen-test.

Net als bij de Endurance in de paardensport zijn baas en hond beiden goed getraind voor de langere afstanden. Uithoudingsvermogen, samenwerking, vertrouwen en verzorging zijn de sleutelwoorden tijdens alle Endurance ritten/ events.

TRAINEN VAN HET AEROBE SYSTEEM
Op de website van Dogs NSW in Nieuw-Zeeland staat: “Endurance training is generally meant to target a dog’s aerobic system rather than their anaerobic system. Depending on the intensity, endurance training can impact both the cardiovascular as well as the muscular and skeletal systems. Dogs are natural endurance athletes. Their bodies were meant to be able to withstand long duration activities and to cover great distances when needed.”

(vertaling -“Duurtraining is over het algemeen bedoeld om het aerobe systeem van een hond te trainen in plaats van hun anaerobe systeem. Afhankelijk van de intensiteit kan duurtraining zowel het cardiovasculaire systeem als het spier- en skeletstelsel beïnvloeden. Honden zijn natuurlijke duursporters. Hun lichamen waren bedoeld om langdurige activiteiten te kunnen weerstaan ​​en om indien nodig grote afstanden te overbruggen.”)

ENDURANCE EN CANITRAILEN 
Het Canitrailen zoals Canitrail.NL dit uitdraagt is NIET hetzelfde als deze bovengenoemde Endurance Events, maar heeft zeker raakvlakken. Bij het canitrailen loop je ook op Endurance-tempo en ben je aan elkaar verbonden, maar is er geen sprake van een wedstrijdelement. Het gaat wel over het samen met je hond beleven van de natuur, het verleggen van jullie fysieke grenzen en om kunnen gaan met alle externe en interne factoren waar je mee te maken krijgt op de langere afstanden. Uiteraard is de impact op het lijf heel anders als je een langere afstand loopt als een korte afstand en vergt het niet alleen een andere manier van trainen maar ook andere soorten van trainingen. 

Het Endurance-tempo is een tempo waarbij de hond in een energiezuinige draf loopt. Als mens loop je een snelheid die past bij jouw persoonlijke aanleg, getraindheid/hardheid, hartslagfrequentie en lactaatconcentratie. Hoe hard jullie dus in een endurance-tempo gaan is per hond/mens team verschillend. Voor een endurance-canitrail moet je als mens onder je aerobe drempel blijven omdat je dan loopt op je vetten die een vrijwel onuitputtelijke bron van energie is. In feite kun je op het juiste endurance-tempo eindeloos blijven lopen omdat het lichaam probleemloos voldoende zuurstof van je longen naar je spieren kan transporteren. Bij honden ligt dat wat anders omdat uit onderzoek blijkt dat honden bijna alleen in hun aerobe systeem lopen. 

Als je met een hond loopt die sneller gaat als jouw snelheid onder jouw aerobe drempel, dan zou jij in theorie boven je endurance-vermogen lopen. In de praktijk blijkt dat je afhankelijk van de basissnelheid van je hond vaak wel mee kunt met de endurance-snelheid van je hond mits je vanuit ontspanning je kunt meenemen in die trekbeweging. Je eigen snelheid gaat dan zeg maar van 10km per uur die je anders zou lopen naar 12km per uur, terwijl je hartslag en energieverbruik hetzelfde blijft. Dat vereist natuurlijk wel een goede techniek, balans en coördinatie. Echter op de Trails is het onmogelijk om in een constante snelheid te lopen. Je hebt nu eenmaal te maken met hoogtemeters, mul zand, gladde rotsen en verschillende weersomstandigheden waardoor je nooit in hetzelfde tempo kunt blijven lopen. Op de Canitrails is er altijd sprake van een grote variatie in omstandigheden waarop jullie het tempo continu moeten aanpassen. Dat maakt het canitrailen tot een zeer afwisselende sport waarbij je steeds bezig bent om te anticiperen op drie vlakken, namelijk de mens, de hond en de natuur.

 

CANITRAILEN – NATTE NEUZEN TRAILS
En zo is in feite de ziel van het Canitrailen gegroeid tot een mooie endurance-sport waarbij hond en mens hun duuruithoudingsvermogen trainen en testen, waarbij het wedstrijdelement is vervangen door beleving, er een goede balans gevonden is tussen rust en inspanning, je goed kunt luisteren naar je eigen lichaam en veranderingen in het lichaam van je hond op tijd kunt signaleren, ‘in het moment’ kunt lopen (de juiste mindset), en goed kunt omgaan met allerlei interne en externe omstandigheden.

Canitrailen is dus een sport waarin baas en hond hun uithoudingsvermogen uitbouwen, een langere afstand voornamelijk hardlopend maar ook deels wandelend waar nodig afleggen en waarin je op zoek gaat naar het maximaal haalbare. Langere afstanden vragen van zowel de hond als de mens het vermogen om vooral strategisch en energiezuinig te kunnen lopen. Je moet onderweg op tijd kunnen eten en drinken om het lijf tot aan het einde van de lange afstand energiek te houden. Net als bij de Endurance bij paarden speelt dus het onderweg goed verzorgen van hond en mens een hele belangrijke rol.

Tijdens de Natte Neuzen Trails kunnen jullie de mate van jullie fysieke belasting testen, zonder tekenen van overmatige stress of gebrek aan constitutie. Het moeiteloos volbrengen van de Natte Neuzen Canitrail is dan het bewijs van de fysieke fitheid van zowel de hond als de baas; dat is jullie prestatie…dat is jullie uitdagingJ

Canitrailen = Dogs – Endurance – Trails

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *