Hoe wandelen ook honden helpt om weer contact te maken met hun (echte) natuur

Bewegen in de buitenlucht zorgt ervoor dat er endorfine vrij komt. Endorfine, ook wel het gelukshormoon genoemd, werkt niet alleen pijnonderdrukkend maar ook weerstandsverhogend. Het zorgt voor een geluksgevoel, vermindert angst en verlaagt stress. Na een stevige wandeling in de natuur voel je je direct beter. En dat geldt niet alleen voor ons mensen, maar ook voor onze honden:)

 

In het vertaalde artikel van Dr. Karen Becker gaat ze in op het waarom het ook voor honden belangrijk is om in de natuur te wandelen.
c

Ook honden willen naar buiten
Als je naar buiten gaat en je hond meeneemt, de geluiden en geuren van de natuur in je bewustzijn laat sijpelen – de lucht, de wind en het geknars van de aarde onder je voeten – is het heel goed mogelijk dat je huisdier deze zelfde stemmingsverhogende ervaring ondergaat.

Naarmate je aanwezigheid in de natuur je bewustzijn begint uit te breiden, realiseer je je misschien dat je allerliefste hond bij je is en nog sneller als jij ook terecht komt in een overweldigend gevoel van rust en welzijn. Het enige verschil is dat voor honden de essentie van de natuur hun ware natuur is:

“Wandelen met een roedel honden kan een weg naar zelfontdekking zijn. Ik denk niet dat ik te ver ga door te speculeren dat wanneer we ons zelfverzekerd gezamenlijk over een oud pad in de diepe bossen voortbewegen, er iets primitiefs in werking treedt…”1

Afhankelijk van hun ras en natuurlijke neigingen als werkhonden, retrievers, herders of jachthonden, kun je getuige zijn van de normaal timide terriër die krachtig een stukje aarde verscheurt voor een ongrijpbare muis. En zelfs als je hond een chronische “bankaardappel” is, zou je blij kunnen zijn hem door het bos te zien springen of lekker los te gaan in een pak bladeren.
c

Waarom honden in de natuur moeten lopen?
Omdat we soms hun “wilde” aard vergeten, denken we misschien dat honden het niet leuk vinden om buiten in de kou rond te ravotten, maar daar heb je het mis. Honden zijn er dol op. Sommige honden genieten van alle soorten weersomstandigheden waarvan mensen misschien wel gruwelen. Volgens Eco News Network:

“Frisse lucht is van vitaal belang voor alle levende wezens, ook voor honden. Het is essentieel om je hond voldoende frisse lucht te geven, zelfs bij koude temperaturen. Voor alle lichamen geldt dat frisse lucht het bloed zuivert, het kalmeert de zenuwen, stimuleert de eetlust, bevrijdt het lichaam van onzuiverheden, is noodzakelijk voor het celmetabolisme en is essentieel voor de algehele immuniteit.
Het kan gemakkelijk zijn om te vergeten dat je hond een dier is (ze maken tenslotte deel uit van ons gezin), maar het is belangrijk om te onthouden dat het in feite geen mensen zijn en dat ze veel frisse lucht nodig hebben.”2

Frisse lucht en beweging buiten zijn zelfs van vitaal belang voor het geluk en het welzijn van je hond. Animal Wellness Magazine 3 legt uit waarom honden doorgaans in de aanslag springen telkens wanneer ze iemand horen zeggen “ga wandelen”. Hier zijn vijf redenen waarom tijd buiten doorbrengen niet alleen leuk voor ze is, maar ook gezond:

Door naar buiten te gaan, krijgen honden frisse lucht binnen — Afgezien van extreme luchtkwaliteitsproblemen, is de lucht buiten in de meeste gevallen beter dan binnen. Synthetische tapijten en stoffering, chemische reinigingsmiddelen en andere giftige stoffen kunnen mensen ziek maken, maar kunnen een nog slechter effect hebben op onze harige huisdieren. Regelmatige tijd buitenshuis doorbrengen kan dergelijke toxische blootstellingen helpen compenseren.

• Het helpt bij gewichtsbeheersing — Vooral wanneer je hond het grootste deel van zijn dagen en nachten in huis rondhangt, is obesitas bij huisdieren tegenwoordig meer dan ooit een probleem, wat een negatieve invloed op hen kan hebben op manieren die je je misschien niet kan voorstellen. Het kan o.a. leiden tot aandoeningen, zoals artrose, hartfalen en tussenwervelschijfaandoeningen.

• Het helpt angst, verveling en depressie te verminderen — Speelgoed kan helpen je hond af te leiden van de natuurlijke gevolgen van het niets doen terwijl hij binnen is, maar een kans om “stoom af te blazen” door rond te rennen en aan van alles buiten te ruiken is de beste remedie voor zowel rusteloze als lusteloze honden. Door je hond volop mogelijkheden te bieden om te snuffelen, kun je op een gemakkelijke manier hun kwaliteit van leven drastisch verbeteren, terwijl je ook nog eens samen van het buitenleven geniet.

• “Aarding” is belangrijk voor honden — Als je je ooit hebt afgevraagd waarom je pup graag in het gras of de aarde rolt, kan het antwoord gedeeltelijk worden verklaard door het magnetisme van de aarde. Als ze het grootste deel van hun dagen binnen zijn, worden ze niet blootgesteld aan de magnetische stroom van de aarde, maar worden ze overmatig blootgesteld aan elektromagnetische velden (EMV’s) die bij honden net als bij mensen, schadelijke effecten veroorzaken.4

c

Vergeet niet waar je bent; aanlijnregels
Als alleen jij en je beste viervoetige maatje op pad gaan, is het genoeg om al je problemen te laten vergeten. Maar er is een voorbehoud: vergeet niet dat je hond zich misschien niet zo bewust is van mogelijke gevaren als jij. Als je in een nationaal park of bos bent, kijk dan of honden zijn toegestaan en specifiek waar beperkingen gelden.
Houd je aan de aanlijnplicht die specifiek zijn voor het gebied en zorg ervoor dat je hond gewend is aan het aan de lijn lopen. Heeft je hond veel snuffelruimte nodig maak dan bijvoorbeeld gebruik van een lange biothane lijn van 10 meter. Gaan jullie op pad voor een stevige lange wandeling is het prettig om je hond te bevestigen aan jouw heupgordel zodat jullie in volledige harmonie met elkaar samen lopen.

Het kan zijn dat je hond schrikt van iets of iemand en er plotseling vandoor gaat. Zorg er dan ook voor dat je hond altijd een ID-tag heeft aan de halsband of tuig. En wil je in het hondenlosloopgebied precies weten waar je hond zit, dan is een GPS aan de halsband een goede optie.

Naast het in gedachten houden van je fitnessniveau (voor jullie allebei), zal water, afhankelijk van de tijd dat je van plan bent om weg te zijn, iets zijn dat je hond zelfs meer nodig heeft dan jij als hij snuffelend en gravend z’n omgeving aan het verkennen is. Neem een waterfles en een opvouwbare drinkbak mee voor je hond. Als het warm is, stel je lange tocht dan uit tot het weer wat koeler.

Terwijl jullie gemoedelijk met elkaar in de natuur wat rondstruinen zonder tijdsdruk en erkent dat je precies bent waar je moet zijn, is het mogelijk dat je hond een vergelijkbare tevredenheid voelt. In tegenstelling tot mensen lijken honden geen triggers voor schuldgevoelens of een drang om te rechtvaardigen te hebben, waardoor ze mentaal beoordelen of ze in plaats daarvan iets productiefs zouden moeten doen. Ze zijn veel beter in “leven in het nu” – iets waar we allemaal een les uit kunnen trekken.

c

SAMENVATTING
• Als je je gestrest voelt door de drukte van de dagelijkse beslommeringen maar van het buitenleven houdt omdat het een gevoel van tevredenheid oproept, is het natuurlijk heel goed mogelijk dat je hond hetzelfde kan voelen.
• Voor honden is de essentie van de natuur eigenlijk hun aard, wat kan verklaren waarom je “bankaardappelhond” plotseling tot leven komt wanneer hij buiten is en geniet van de geuren en geluiden van het buitenleven
• Experts zeggen dat frisse lucht het bloed zuivert, zelfs voor honden, vermoeide zenuwen kalmeert, een gezonde eetlust stimuleert en van vitaal belang is voor het celmetabolisme en de algehele immuniteit
• Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is om regelmatig op pad te gaan voor honden, zoals helpen om ze te “aarden”, evenals aerobe oefeningen en overvloedige mogelijkheden om nieuwe geuren te ruiken

Bronnen en referenties
• 1 The Bark August 2019
• 2 Eco News Network January 2, 2014
• 3 Animal Wellness Magazine May 14, 2018
• 4 Animal Wellness Magazine, How is electro-pollution affecting your pet? February 9, 2019

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *