Je bent helmaal enthousiast geworden en zou graag met je hond willen gaan canitrailen. Maar de eerste vraag die je jezelf dan stelt is:

Is mijn hond wel geschikt voor het canitrailen?

Sommige rassen zijn net als bij mensen genetisch hiervoor beter in de wieg gelegd als anderen. Maar wij zien op de canitrails dat de persoonlijkheid en het temperament van je hond en de wil om samen met jou te gaan hardlopen veel belangrijker is. Daarbij is het nog belangrijker dat je de tijd neemt om samen te trainen om aan het uithoudingsvermogen (endurance) te werken, want het gaat natuurlijk niet vanzelf.

Natuurlijk is het ene ras sneller als het andere ras, maar endurance draait meer om het kunnen hardlopen in een steady duurloop-tempo in plaats van het trekken van korte sprintjes. Daarom zul je ook je verwachtingen moeten bijstellen, want een echte sprint-hond heeft nu eenmaal niet de spieropbouw van een lange-duurloop-hond.

Sommige rassen, zoals husky’s en windhonden, zijn gefokt om hard te lopen. Waarbij de windhond eerder een sprinter is en een husky een lange-afstand-loper.
De meeste werkhonden, zoals de bordercollie, zijn van nature geschikt voor hardlopen.
Honden met platte neuzen daarentegen, zoals mopshonden en buldogs, zijn van nature geen langeafstandatleten omdat ze snel oververhit raken. Dat wil niet zeggen dat je mopshond niet kan hardlopen, maar je zult bij hem extra rustmomenten moeten inlassen om voldoende af te koelen.
Sommige rassen zijn wel zeer geschikt om lang te lopen, of houden van sneeuw, of trails met veel obstakels.

Op de Engelse website van Runner’s World staat een handige infographic. Per hondenras staat er bij hoeveel hij kan lopen! Op dezelfde site vind je ook een schema voor beginners die willen hardlopen met hun hond.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *