Leiderschap is teamwork

Canitrailen is niet alleen een blokje met je hond rennen. Omdat je aan elkaar ‘vast’ zit ben je een team. En een goed geolied team vraagt om goed leiderschap.
 

Als voormalig leidinggevende heb ik in het begin geworsteld met het begrip ‘ goed leiderschap’…wat is dat. Voor mij betekende dat vooral geen top-down benadering maar meer een horizontaal georiënteerde beweging. Vervolgens vroeg ik me af hoe ik dat dan kon omzetten naar het samenwerken met mijn hond.

 
Hier wat stof tot nadenken…
 
Kenmerken van goed leiderschap
De volgende 7 kenmerken passen bij goed leiderschap:
1. Leiders vervullen een voorbeeldfunctie. Van hen mag verwacht worden dat zij integer zijn en morele waarden uitdragen in wat zij zeggen en doen.
2. Bij voorkeur geeft een leider zijn medewerkers vertrouwen door ze eigen verantwoordelijkheden en autonomie toe te kennen.
3. Leiders willen weten wat er speelt in de organisatie en bij klanten. Ze doen hun best om de afstand tot de werkvloer te overbruggen.
4. Authenticiteit is belangrijk. Wees jezelf en draag je eigen visie uit. Een goed verhaal kan daarbij helpen.
5. Leiders zijn er om resultaten te realiseren en prestaties te verbeteren. Dit vraagt om resultaat- en actiegerichtheid. Het is van belang dat leiders de regie nemen.
6. Leiders moeten kunnen motiveren en inspireren.

7. Communicatieve vaardigheden zoals luisteren en het vermogen tot zelfkritiek zijn belangrijk. Van leiders worden vaak ook coachende vaardigheden gevraagd.

x
x

Hoe zou je dit kunnen vertalen naar jullie teamwork?

Leiderschap binnen jullie canitrail-team betekent niet hetzelfde als domineren en jouw wil opleggen. Het is geen verticale verhouding, maar een horizontale verhouding.

* Een leider observeert, communiceert, stimuleert, motiveert, inspireert en respecteert zijn of haar teamgenoot.

* Een leider wil weten wat er in zijn of haar hond omgaat, geeft ruimte aan autonomie en eigen verantwoordelijkheid en is betrokken bij het leerproces van zijn of haar hond.

* Een leider grijpt in als de situatie of omgeving waarin jullie canitrailen onveilig en bedreigend wordt. Timing is hierin erg belangrijk.

* Binnen jullie team is authenticiteit belangrijk; jullie mogen allebei jezelf kunnen zijn.

* En wat ik vooral erg belangrijk vind…als leider ben je een kei in het neutraal observeren en lezen van je hond zonder die meteen in te vullen, te interpreteren en conclusies aan te verbinden. Je staat ‘open’ voor je hond zoals ie zich op dat moment laat zien. Ook jij kunt wel eens een slechte dag hebben waardoor je gewoon wat minder makkelijk loopt als anders.

x

Maatwerk en vooruit denken
Tot slot…een leider heeft een haalbaar plan, een doel met een visie, stuurt aan en motiveert zijn of haar hond en streeft ernaar om als team dat doel te realiseren. Als leider weet je tot in de details wat jullie als team nodig hebben aan competenties om dat doel te kunnen halen; denk dan bijvoorbeeld ook aan het kunnen drinken uit een bak of slangetje van een waterzak in een droge omgeving waar verder geen water aanwezig is. En natuurlijk moet je als leider op tijd kunnen bijsturen en jullie doel kunnen bijstellen als in het proces blijkt dat je keuze misschien iets te ambities was. Of omdat je hond duidelijk aangeeft er vandaag toch echt even geen zin in te hebben.

x
Mocht je nog meer hierover willen lezen dan is het stukje van Henriëtte Jordens ook erg interessant. Hierin geeft ze haar visie op hoe je je hond goed kunt begeleiden.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *