De Snuffeltrail – welkom in de wereld van je hond :)

DE SNUFFELTRAIL 

Tijdens de warmere zomerperiode van het jaar zie je mij en mijn hond Quasar minder hardlopen om oververhitting te voorkomen.  Om te voorkomen dat hij te weinig beweging krijgt en zich misschien zou gaan vervelen heb ik de “Snuffeltrail” doelbewust in onze trainingen geïntroduceerd. Dankzij onze Snuffeltrails heb ik zijn zelfvertrouwen zien groeien en is ook onze onderlinge band sterker geworden. Ten tijde van de loopsheid van mijn andere hond kan hij tijdens onze Snuffeltrails echt z’n koppie en stress-emmertje helemaal leegmaken.

Voldoende beweging voor een mentaal en fysiek gezonde hond
Een hond heeft dagelijks voldoende beweging nodig om gezond en gelukkig te zijn. Krijgt hij te weinig fysieke beweging en wordt hij ook mentaal niet uitgedaagd dan kan de hond uit verveling of frustratie het hele huis overhoop halen, de meubels vernielen of dwangmatig aan z’n poot likken/ bijten. Een hond die zijn energie niet kwijt kan, voelt zich ongelukkig.

Voldoende beweging is belangrijk voor alle leeftijden wat leidt tot een gezond, sterk en belastbaar bewegingsapparaat. De dosering van beweging en de mate van belastbaarheid in de groeifase van pup naar volwassen hond, is een belangrijke factor in de ontwikkeling van een gezond bewegingsapparaat van de hond. In deze fase moeten groei en belasting met elkaar in balans zijn.
Maar ook voor de ouder wordende hond is beweging belangrijk . Een (oudere) hond die te weinig beweegt verliest de kracht en soepelheid van zijn bewegingsapparaat.

Het belangrijkste orgaan van de hond: DE NEUS
Honden nemen de wereld op een totaal andere manier waar als dat wij mensen dat doen. De mens leert de wereld kennen vooral door wat we zien en horen. Voor honden daarentegen bestaat de wereld voornamelijk uit geur. Dat is ook niet zo gek als je bedenkt dat de neus het belangrijkste meest gevoelige orgaan van de hond is. Een hond kan 100.000 keer beter kan ruiken dan de mens!

In zijn neus zitten tussen de 125 en 300 miljoen reukcellen. De mens heeft slechts 5 miljoen reukcellen. Er zijn wel 1000 verschillende geurreceptorgenen bekend bij de hond (vergeleken met ongeveer 350 bij de mens). Door het uitgebreide assortiment aan geurreceptoren van de hond, ruiken wij mensen erwtensoep, maar een hond ruikt alle afzonderlijke ingrediënten!
Het is belangrijk dat je je dus bewust bent van het feit dat geur ontzettend belangrijk is voor je hond.

Snuffelen is een mentale uitdaging
Een hond die de tijd krijgt om te kunnen snuffelen vertoont in feite gewoon natuurlijk hondengedrag. Vooral het geven van voldoende tijd om de geur in z’n geheel op te kunnen nemen is daarbij van groot belang en heeft een enorm positieve invloed op het welzijn van je hond. Honden kunnen stereo ruiken, door de verschillen in de rechter en linker neusholte, en hebben de tijd nodig om alle differentiaties aan geuren in zich op te nemen en te verwerken in hun hersenen.  Het gedeelte van de hersenen dat zich bezighoudt met geur is bij honden 10% van de hersenen, terwijl dit bij mensen slechts 1% van de hersenen is.

Henriette Jordens schrijft op haar website over de vele voordelen van het ‘snuffelen’ voor de hond:
“Snuffelen stimuleert de hersenen, het laat de hond nadenken en bedenken over wat hij ruikt, en onderzoeken waar de geur vandaan komt. Daarmee is het een geweldige mentale uitdaging. Dit is minstens net zo belangrijk als fysieke uitdaging.”

Monique Bladder, hondengedrag specialiste, legt op haar website uit waarom snuffelen zo’n grote invloed heeft op het gedrag van de hond.  “Ruiken, snuffelen is voor de hond de belangrijkste manier om informatie te verzamelen over zijn omgeving. En die informatie bepaalt voor een deel zijn gedrag….. Als eigenaren ontnemen we onze hond vaak de kans om die informatie op te doen. Omdat we snel ergens moeten zijn en dus de tijd niet hebben om te blijven staan. Of omdat we vinden dat de hond niet mag snuffelen “omdat hij dan de leiding heeft”. Of gewoon omdat we het irritant vinden. We laten de hond “volgen”, lokken hem mee of in het slechtste geval trekken we hem mee… Voor alle honden, maar zeker voor reactieve honden, is het erg belangrijk dat ze kunnen snuffelen en op die manier informatie kunnen verzamelen over hun omgeving. Daardoor kunnen ze een betere afweging maken en zullen ze minder snel explosief reageren. Omdat ze beter kunnen bepalen of het echt een bedreiging is of niet. Je kunt als eigenaar de keuze maken om je hond tijdens een wandeling wat vaker informatie te laten verzamelen.”

Waarom De Snuffeltrail
Het is belangrijk dat je hond de ruimte en tijd krijgt om geuren voldoende te kunnen onderzoeken. Daardoor leert de hond de wereld om zich heen beter begrijpen en neemt z’n zelfvertrouwen toe. Door je hond te laten snuffelen, en vooral ook ‘uit te laten snuffelen’ kan hij ontspannen en z’n zogeheten “stress-emmertje” leeg maken. Sommige honden moeten echt weer opnieuw leren snuffelen omdat ze altijd worden meegetrokken.

Tijdens de Snuffeltrail word je uitgenodigd om meer mee te gaan in de wereld van je hond door hem ruim de gelegenheid te geven om te snuffelen. Hierdoor krijgt hij voldoende tijd om in alle rust alle informatie in zich op te snuiven, om alles op zich in te laten werken en alle tijd heeft om de geur via de receptoren in de hersenen te laten komen. Als de hond de mogelijkheid krijgt om genoeg te snuffelen, geeft dat de hond een voldaan gevoel. Het voldane gevoel zorgt ervoor dat je hond na de Snuffeltrail in een rustige ontspannen gemoedstoestand verkeert.

De Snuffeltrail is een uitnodiging om mee te gaan in de wereld van je hond !
– De Snuffeltrail is een wandeling voor jonge honden, senior honden, honden die terugkomen van een blessure …eigenlijk alle honden.
– Afhankelijk van de leeftijd en fysieke getraindheid van je hond kies je voor een 30 minuten of 60 minuten Snuffeltrail.
– Kies een rustige plek waar jullie ongestoord kunnen wandelen. Dat kan in de natuur zijn, een park of gewoon bij jullie in de buurt.
– Honden dragen een harnas die hun niet in hun bewegingen belemmerd aan een lange lijn; liefst een lichte biothane lijn van 5 of 10 meter .
– Tijdens de Snuffeltrail ben je gericht op het observeren van je hond en volg je volledig het tempo van je hond; je trekt je hond niet mee omdat je ‘verder wil’.

Het kan zijn dat je hond wel 5 tot 10 minuten op 1 plekje blijft “hangen”. Tijdens jullie Snuffeltrail is dat geen enkel probleem. Stel zelf dus ook je verwachtingen bij, want het kan zijn dat je 1 km in ruim 30 minuten doet. Zet je telefoon uit, houd je aandacht bij je hond en neem zelf ook alle tijd…niets hoeft, alles mag.

Veel mensen voelen zich na een Snuffeltrail net zo opgefrist en “Zen” als de hond zelf.


De begeleidde Snuffeltrail
Het lijkt je erg leuk om dit samen met je hond te doen, maar je weet niet precies hoe je dit het beste kunt doen. Of waar je op moet letten om deze wandeling tot een succes te maken voor jou en je hond.  Ik begeleid hond en baasje, laat ze kennis maken met de geheimen van De Snuffeltrail en vertel onderweg waar jullie specifiek als team op moeten letten.  Ik heb altijd leenharnassen en lange biothane lijnen bij me voor het geval jullie zelf nog geen materiaal hebben. Zelf wat lekkere voertjes meenemen kan helpen om bij sommige lastige momenten je hond te begeleiden.

Mocht je zelf niet in de gelegenheid zijn om met je hond samen een Snuffeltrail te doen, maar wil je je hond wel een bijzondere wandeling cadeau doen?
Dat kan…Ik haal je hond op en ga met hem of haar op Snuffeltrail-avontuur bij jullie in de buurt lopen, mits jullie binnen een reisafstand van 20 minuten vanaf postcode 6891 wonen.

We lopen o.a. in het gebied bij Kasteel Rozendaal, Beekhuizerbossen Velp, Landgoed Heuven Rheden en Middachterbossen bij De Steeg.
Wil je in een ander gebied bij jullie in de buurt lopen mits dit niet verder rijden is als 30 minuten vanaf de postcode 6891, dan worden er extra reiskosten in rekening gebracht.
d

Boeken Snuffeltrail 30 minuten of 60 minuten
Stuur een mailtje naar canitrailnl@gmail.com om een leerzame en heel persoonlijke Snuffeltrail van 30 minuten of 60 minuten in te plannen.

Kosten Snuffeltrail hond en baas:
30 minuten: €15,00
60 minuten: €25,00
Prijzen zijn inclusief BTW exclusief eventuele extra reiskosten

Kosten Snuffeltrail-cadeau voor de hond:
30 minuten: €25,00
60 minuten: €35,00
Prijzen zijn inclusief BTW exclusief eventuele extra reiskosten

Een impressie van een van onze Snuffeltrails:)

Dag 13 Augustus Challenge….heb je even de tijd? Voor wie nieuwsgierig is naar hoe een Snuffeltrail eruit ziet deze extra lange editie?? Onderweg volop genieten van de natuur om me heen (2 zwijntjes, 1 ree, tig Schotse Hooglanders), de rust en de ruimte ❤️Ik zie Quasar allerlei dingen denken, ontdekken en doen…en geniet daar nog het meest van?? Zien jullie het ook?!??? @Bewegen is HET antwoord op het coronavirus ❤️?#canitrailen #canitrailnl #snuffeltrail #besttrailbuddyever #coast2coastcanitrail #voorbereidingen #augustuschallenge #bewegenishetantwoordophetcoronavirus #lekkerbuitenbewegen #neewadogsports #runwithpride

Geplaatst door Dorethea Bil op Donderdag 13 augustus 2020

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *