OVERWIN DE WARMTE – Temperatuur heeft een momentum

Als je hond hard aan het werk is, je hond het te warm begint te krijgen, stop je met wat jullie aan het doen zijn, je geeft ze een pauze, zet ze in de schaduw en geeft ze wat water…..KLAAR?!

NEE…nog niet want weet je wat er vervolgens met de lichaamstemperatuur gebeurt? Ken je de tekenen en symptomen van je hond op het moment dat je je hond laat afkoelen?

Vallen die symptomen ineens meteen weg?

Pauzeren ze?

NEE….. Temperatuur heeft een momentum! Oftewel er breekt een periode aan van een stijgende en dalende beweging.  Zelfs nadat je je hond in rust hebt gebracht, zal hun kernlichaamstemperatuur blijven stijgen, raakt het plafond en neemt dan pas af!
c

Wat betekent dat in de praktijk??
Je evalueert je hond niet alleen in het hier en nu, je moet juist ook vooruitdenken. Zelfs als je meteen stopt zodra je verschijnselen van oververhitting constateert, zal het eerst slechter gaan met je hond voordat het beter wordt!

Vaak missen we de vroege subtiele signalen en symptomen bij onze hond, omdat een hond die aan het werk is veel van deze vroege signalen kan verdoezelen. Dus jij denkt dat je hond prima in orde is. Maar weet dat de lichaamstemperatuur van je hond nadat jullie niet meer actief zijn nog steeds omhoog gaat. Aan de buitenkant zie je niets en lijkt alles prima in orde, terwijl in feite het erger kan worden. Loop je dan weg, weet dat het met je hond nu slechter kan gaan.

Houd je hond juist op die ‘afkoelmomenten’ extra in de gaten om zeker te zijn dat je hond niet in een shock zal komen omdat de lichaamstemperatuur ineens weer omhoog gaat.
c

De fases van oververhitting
Bij een hond die oververhit raakt, kan de lichaamstemperatuur oplopen tot vaak boven de 41 graden. Wat zijn de verschillende fases bij oververhitting:
1ste fase oververhitting: In eerste instantie gaat je hond verschrikkelijk snel hijgen en onrustig naar een koele plek zoeken. Vuurrode slijmvliezen, gloeiend warm aanvoelen en veel speeksel zijn tekenen van een eerste fase van oververhitting. In deze fase verliest de hond veel vocht, waarbij hij vaak niet de kans heeft dit verlies te compenseren door te drinken.

2de fase oververhitting: In een volgende fase raakt de hond z’n warmte niet meer kwijt door extra hard te hijgen. Door het gehijg wordt het lichaam alleen maar warmer. De hond gaat kwijlen, de tong en slijmvliezen veranderen van kleur (van donkerrood naar zelfs paars/ blauw), braken of diarree optreden. Dit betekent nog meer verlies van vocht. Je hond begint te zwalken, luistert slecht en kan nauwelijks nog op z’n pootjes staan.
3de fase oververhitting: De hond is nu al geruime tijd oververhit, kan slap worden, omvallen of bewusteloos raken en in een shock raken. Dieren in shock hebben meestal bleke slijmvliezen, koude oren en voeten en een snelle zwakke hartslag.  Het dier reageert dan nauwelijks meer, heeft een snelle zwakke pols, een snelle oppervlakkige ademhaling en verwijde grote pupillen. Alle kleur trekt uit de slijmvliezen en tong waardoor deze bleek tot zelfs grauw worden. Je hond begeeft zich nu in een levensgevaarlijke situatie waarbij er geen weg meer terug is zonder drastisch ingrijpen van een dierenarts.

c

Hoe meet je de hartslag?
Leg je vingertoppen hoog op de binnenkant van het achterbeen, vlak bij de romp in de lies. Tel nu het aantal hartslagen gedurende een minuut. Je kunt ook 30 seconden tellen en dit aantal verdubbelen om te komen tot de hartslag van je hond per minuut. Doe dit thuis zodat je weet wat een normale hartslag van je hond, zodat je bij symptomen van oververhitting weet dat de hartslag ‘niet normaal’ is. Over het algemeen geldt in normale rust een hartslag tussen de 60 (kleine hond) en 120 (grote hond) per minuut.

c

Het is pas voorbij, als het momentum achter de rug is
Pas als de hartslag en ademhaling van je hond weer ‘normaal is, hij weer alert uit z’n ogen kijkt, de pupillen van beide ogen normaal zijn, de poten en oren weer qua temperatuur normaal aanvoelen, het tandvlees weer mooi roze blijft nadat je het tandvlees hebt ingedrukt, de elasticiteit van de huid goed is…pas dan is het momentum echt voorbij.
Houd je hond dus in de gaten!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *