Slaap en Activiteit; hoe combineer je dat tijdens een multistage canitrail

Vanaf 3 september hopen Quasar en ik de 314km lange Coast to Coast trail in 10 dagen samen af te leggen. In de komende weken zullen onze reisplannen definitieve vormen krijgen dus is het nu een uitgelezen periode om me eens wat meer te verdiepen in het fenomeen “SLAAP” bij honden. Oftewel hoeveel rust heeft mijn hond nodig tijdens onze meerdaagse canitrail. Waar moet ik mee rekening houden om hem fysiek en mentaal gezond te houden. En vooral ook hoe kan ik hem daarin faciliteren 🙂
n
Theorie
Het slaappatroon van een hond is iets anders dan dat van mensen. Wij slapen alleen ’s nachts en in een aaneengesloten periode van circa 8 uur. Honden slapen daarentegen veel overdag en verspreiden de benodigde slaap over meerdere kortere momenten. In totaal heeft een volwassen hond ongeveer 12-14 uur slaap nodig.

Theoretische gezien zal Quasar om fit te kunnen blijven gedurende onze multistage canitrail niet alleen goed getraind moeten zijn, maar vooral ook voldoende slaapmomenten moeten hebben gedurende de hele dag. Ik kan dus niet 5 uur achter elkaar met hem canitrailen zoals ik dat zelf wel doe tijdens mijn ultra-trails. Ik zal dus vooraf de route goed moeten bestuderen op rust mogelijkheden en deze desnoods bewust inplannen.
n

De kwaliteit van rust
Een hond heeft net als de mens een slaapcyclus die bestaat uit een lichte slaap en een diepe slaap oftewel de REM-slaap (Rapid Eye Movement). In de REM-slaap droomt de hond en verwerkt hij de dag. De slaapcyclus van een hond is korter dan de mens, ongeveer 20 minuten, waardoor je hond ook met korte slaapjes goed uitgerust kan raken. Na een flinke wandeling waar veel is gebeurd, kan hij dus gerust een halfuurtje slapen en uitgerust weer wakker worden. Ze spenderen wel minder tijd in hun REM slaap dan bijvoorbeeld mensen. Daarom hebben honden meer dutjes nodig om aan dezelfde ‘verwerkingstijd’ te komen.

In de praktijk zal dat er voor ons op neerkomen dat Quasar dus niet alleen ’s nachts maar ook tijdens de canitrail-etappe momenten nodig zal hebben om te kunnen slapen. Vooral zijn REM-slaapjes zijn daarbij essentieel om voldoende te kunnen uitrusten.
n
Slaaphouding
Veel mensen gaan ervan uit dat hun hond enkel kiest voor de meest comfortabele positie om een ​​goede nachtrust te krijgen, maar de slaaphouding van je hond kan veel informatie onthullen.Honden kunnen slapen in veel verschillende posities, vaak afhankelijk van hun stemming.
* Ligt je hond languit op z’n zij met alle vier de poten ontspannen op de grond dan is helemaal ontspannen en comfortabel in zijn omgeving, want in deze houding zijn zijn vitale organenen blootgesteld.  Je zal een hond niet snel zo zien liggen in een nieuwe omgeving of bij onbekende mensen.
* Ligt je hond op zijn rug met de benen in de lucht dan is dat een teken van ultieme ontspanning en comfort. Ze hebben geen zorgen en vertrouwen zichzelf en hun omgeving.
* Ligt je hond opgekruld  of met de kop op de poten dan is hij niet helemaal ontspannen. De spieren zijn nog aangespannen waardoor hij niet in de REM slaap komt. Deze positie wordt vaak de ‘bewakingspositie’ genoemd, omdat ze in deze positie alert rusten.

n

n

Slaapgebrek
Krijgt een hond onvoldoende slaap dan heeft dat net als bij mensen invloed op zijn welzijn, prestaties en afweersysteem. Tijdens de Corona-tijd kampen veel honden met een gebrek aan slaap omdat ze door teveel drukte in huis en teveel activiteiten te weinig de kans krijgen om in diepe rust te kunnen komen.

Het is dus echt belangrijk om tijdens onze canitrail voldoende plekken op te zoeken waar Quasar niet gestoord kan worden om zich over te kunnen geven aan een diepe slaap. Slaapt hij op z’n zij met z’n poten uitgestrekt, dan kan zijn lichaam volledig ontspannen en komt hij in diepe rust. Honden die op hun rug slapen zijn nóg relaxter.
n

Waar moet je hond slapen?
Een hond is een sociale slaper. Dat wil zeggen dat ze behoefte hebben aan gezelschap om hen heen. Alleen slapen zorgt vaak voor een onvoldoende kwalitatief goede slaap en kan stressvol zijn. De hond ligt graag op een zachte ondergrond in een ruimte die niet te warm of te koud is en waar hij niet gestoord wordt. Veel honden vinden het fijn om ergens tegenaan te kruipen dus een opstaande rand heeft z’n voorkeur.

Thuis ligt Quasar vaak op verschillende koele plekken en het liefst bij mij in de buurt. Hij heeft een schitterende mand met opstaande rand, maar daar ligt hij erg weinig in; zelfs niet als ik die vlak bij mijn werkplek zet. Tijdens vorige canitrails in het buitenland ligt Quasar bij mij op de kamer op z’n eigen kleed. Hij begint altijd dolenthousiast op het bed en kruipt dan dicht tegen me aan. Maar na een paar seconden begint hij te woelen en springt dan snel van het bed om weer op de koele grond op z’n eigen kleedje naast het bed te kunnen liggen. Dus ik hoef op reis alleen zijn kleedje bij me te hebben en onderweg ervoor te zorgen dat we rustige plekjes opzoeken waar hij in ieder geval 30 tot 45 minuten z’n rust kan pakken.
nn

Trainen
In de komende maand juli wil ik met Quasar een aantal langere afstanden gaan wandelen en dan rustmomenten inbouwen om te zien hoe hij daarop reageert. Of iets langere rustmomenten te pakken als hij die zelf aangeeft.  Theorie is goed om te weten, maar nog belangrijker vind ik het observeren van mijn eigen hond…want door Quasar goed te kennen kunnen we als team nog beter samenwerken:)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *