Starten zonder stress

In februari 2016 organiseerden wij de eerste Natte Neuzen CaniTrail in Nederland en bij de start verbaasden wij ons over het oorverdovende geblaf om ons heen tot in het bos waar we deelnemers “GO,GO,GO” hoorden schreeuwen tegen hun honden. Het enorme adrenaline-gehalte bleef zelfs na de start van de laatste deelnemer nog heel lang op de parkeerplaats hangen.

Na afloop van deze ervaring hadden wij allebei het gevoel van “Dit is niet wat we willen.” De kern van het canitrailen zoals wij het graag wilden neerzetten, was volledig in strijd met wat er tijdens de start van de NNT gebeurde. In de loop van de maanden erna tot op de dag van vandaag hebben we gewerkt aan het vormgeven van een zo ontspannen mogelijk startmoment van de canitrail.

De start bij een door Canitrail.NL georganiseerde canitrail is dan ook volledig gericht op het creëren van zo min mogelijke stress voor de hond. Doordat de hond minder in de stress schiet bij de start, kun jij als baas meer ontspannen en is de rest van jullie canitrail-avontuur ook veel relaxter. Bij ons zul je dan ook nooit een massastart hoeven te verwachten.

Doordat we zoveel aandacht besteden aan en de tijd nemen voor de start is het mogelijk om met 150 tot 200 honden aan onze canitrails mee te doen 🙂  Onze manier van starten vraagt niet alleen meer voorbereiding en organisatie, maar ook de medewerking van alle deelnemers. Samen kunnen we werken aan een zo ontspannen mogelijke start zodat het voor jouw hond een fijn begin is van een heerlijk canitrail-avontuur.

Hoe werkt bij ons de start!
1. Er wordt gestart naar aanleiding van een van tevoren via de mail toegestuurde startlijst waarin alle wensen van de deelnemers zoveel mogelijk zijn opgenomen. Onthoud goed hoe laat je start:) De startlijst is ook nog in te kijken bij het startbureau.

2. Individuele deelnemers starten voor de duo’s en de groepen, tenzij er expliciet een reden voor is die vooraf met Canitrail.NL  besproken is. Wij kiezen bewust voor deze volgorde, omdat veel ‘solisten’ juist de rust en stilte willen ervaren van de natuur. Groepen maken vaak meer ‘lawaai’ en zijn vaak gezellig aan t keuvelen. Niet iedereen vindt dat prettig.

3. Er wordt altijd om de minuut gestart. Bij groepen is dat minimaal 2 min tot 5 min afhankelijk van de grootte van de groep.

4. Als je van tevoren je hond nog wil uitlaten, dan doe je dat NIET op het startterrein. In de buurt is er altijd een plek aanwezig waar je hond wat kan rondsnuffelen.  Alleen deelnemers die gaan starten mogen op het startterrein aanwezig zijn.

5. De parkeerplaats waar canitrailers mogen staan is vaak dichtbij de start. Je hoeft dus niet 15 minuten van tevoren bij de start te staan. Laat je hond zo lang mogelijk in zijn of haar veilige omgeving. Daarmee voorkom je onnodig veel stress bij je hond, jezelf en andere honden.

6. Tijdens de start van ‘ gele honden’  in de gele tijdszone mogen geen andere honden op het startterrein aanwezig zijn.  De zogeheten ‘gele honden’  kunnen die extra prikkels moeilijk aan. Gun ook hun een zo ontspannen mogelijke start.

7. Bij de overige starttijden mag je 1 -2 minuten voor je starttijd op het startterrein aanwezig zijn; dat is meer dan voldoende.

8. Sta je met meerdere honden te wachten, ga dan niet te dicht bij elkaar staan. Lukt dat niet en merk je dat je hond teveel stress opbouwt, ga dan in het ‘ gele wachtvak’ staan. Dit is in het startgebied letterlijk een vak gemaakt van gele linten. Hierin mogen geen andere honden staan.  Je mag dit vak niet langer als 2 minuten bezet houden, zodat ook anderen hiervan gebruik kunnen maken.

9. Merk je dat je zelf wat gespannen bent, adem dan eens een paar keer heel diep in en uit om je eigen spanning los te kunnen laten. Je hond reageert geheid op jouw ontspanning 🙂

Houd gedurende het startmoment van de canitrail zoveel mogelijk contact met je hond. Hij of zij heeft je nu hard nodig. Als dank zul je met een hele happy ontspannen hond lopen en dat is toch het mooiste wat er is 🙂

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *