Voorkomen van hittegerelateerd letsel bij honden na de zomer(stop)
Na de zomerstop pakken we de wekelijkse trainingen weer op en plannen een canitrail of canicross. Misschien begin je weer vanuit het ‘niets’ omdat jullie de hele zomer niet getraind hebben. Of intensiveer je de trainingen omdat jullie tijdens de zomer af en toe hebben getraind. Van waaruit jullie na deze zomer weer gaan beginnen…blijf alert op hitteletsel bij je hond. De volgende drie aspecten waar je op moet letten als je nu weer jullie trainingen gaat opstarten zijn;
- DE AEROBE CAPACITEIT – om het basisuithoudingsvermogen, oftewel het aerobe systeem, te vergroten plan je trainingen in waarbij je op een lage belasting loopt in een gematigd tempo gedurende een langere periode. De VO₂max of maximale aerobe capaciteit op een lagere hartslag; hoe efficiënter dit systeem, hoe minder warmte het produceert.Een hond die in z’n aeroob systeem blijft lopen, kan hogere temperaturen beter verdragen dan een hond die in z’n anaëroobe systeem loopt (hoge belasting/ hogere hartslag/korte periode). Heb je tijdens de zomer wel aerobe trainingen op lage intensiteit gedaan, dan zal je hond nu in de opstart van jullie wekelijkse trainingen sneller kunnen herstellen als dat je met je honden niet consequent bent blijven trainen. Op zekere hoogte zijn je honden dan uit conditie; in ieder geval niet in wedstrijdconditie.Mocht je in september al aan wedstrijden meedoen waarbij je hond met name in z’n anaëroobe systeem loopt, houdt er dan rekening mee dat als je tijdens de zomerstop nauwelijks hebt getraind je hond absoluut nog niet voldoende in conditie is om te kunnen excelleren.
c - ACCLIMATISATIE – om je hond te kunnen laten rennen in de nu nog warme nazomer temperaturen, weet dat je hond eerst nog moet acclimatiseren aan de omstandigheden waarin ze zullen rennen om daadwerkelijk te kunnen trainen in die omstandigheden. Het kost tijd om voldoende te acclimatiseren; wees dus voorzichtig als het warm is tijdens de vaak nog hoge na-zomerse temperaturen.
c - HYDRATATIE – Honden die zijn uitgedroogd hebben vooral WATER nodig. Water is de allerbelangrijkste voedingsstof voor honden. Honden zijn fysiologisch niet in staat om zichzelf af te koelen zoals wij mensen; ze hijgen om af te koelen en zijn dus volledig afhankelijk van de verdamping van water. Is je hond uitgedroogd dan kan hij minder water verdampen tijdens het hijgen en vermindert dat de hittetolerantie. Zelfs als ze voldoende geacclimatiseerd zijn of in optimale conditie kan een uitgedroogde hond slechter tegen de warmte.
Ook de luchtvochtigheid en de luchtstroom spelen een net zo grote rol bij het afkoelingssysteem via verdamping bij honden als de temperatuur. Een luchtvochtigheid boven de 80% maakt het voor honden bijna onmogelijk om af te kunnen koelen middels het verdampen van water tijdens het hijgen. Dus wees extra alert op deze omstandigheden tijden het opstarten van jullie wekelijkse trainingen de komende maanden.
Pas jullie trainingen aan de omstandigheden van de dag aan en zoals altijd, begrijp de tekenen van thermische stress en let goed op je hond, maak je geen zorgen over wat anderen met hun honden kunnen doen, concentreer je op je eigen hond.
Wees voorzichtig en veel plezier op de trails!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!