Waaraan kun je herkennen dat je hond het te koud heeft

Met dat koude winterweer wil je het liefst binnen blijven, maar honden hebben het nog steeds nodig om naar buiten te gaan voor mentale stimulatie en lichaamsbeweging. Het is echter een verkeerde aanname dat alle honden alle soorten kou aan zouden kunnen.

Of het voor je hond te koud is of niet, hangt van verschillende factoren af, en wat voor de ene hond te koud is, kan voor een andere hond prettig aanvoelen. Als de temperatuur op of onder de -6 ° C is, vormen onderkoeling en bevriezing een risico voor alle honden.

 

Van vachttype tot maat: factoren bij koud weer om te overwegen

Hoe kun je het beste bepalen of het veilig en comfortabel is voor je hond om bij lage temperaturen buiten te zijn? De volgende factoren moeten allemaal worden overwogen:

* Dikte van de Vacht; Honden met een dunne vacht, zoals windhonden en Xoloitzcuintli, hebben weinig barrière tegen de kou, terwijl honden met dikke, dubbellaagse vachten, zoals Siberische husky’s, Newfoundlanders en Samojeden, doen het heel goed bij koud weer.

* Leeftijd van de Hond; Puppy’s en oudere honden hebben moeite met het reguleren van hun lichaamstemperatuur en zijn vatbaarder voor nadelige effecten van het blootstellen aan koud weer.

* Algemene gezondheid van de Hond; Honden die ziek zijn of kampen met chronische aandoeningen of mobiliteitsproblemen, hebben meer bescherming nodig tegen extreme temperaturen dan gezonde honden.

* Grootte en gewicht van de Hond; Kleine honden hebben een grotere verhouding tussen oppervlakte en volume, waardoor ze meer huid hebben waardoor meer warmte ontsnapt in vergelijking met grotere honden.

Dit is een van de redenen waarom kleine honden over het algemeen niet zo goed tegen koude temperaturen kunnen als grotere honden. Honden met overgewicht hebben vaak ook geen extra isolatie nodig, terwijl magere of ondergewicht honden het sneller koud krijgen en misschien een extra laag warmte nodig hebben in de vorm van een trui of jas.

* Vachtkleur van de Hond; Honden met een donkergekleurde vacht, zoals zwart of bruin, kunnen warmte van zonlicht absorberen, waardoor ze warmer blijven dan honden met een lichtgekleurde vacht.

* Conditionering; Is je hond geboren en getogen in een koud, sneeuwklimaat? Hij zal de kou dan gemakkelijker aankunnen dan een hond uit Spanje die zijn eerste ijsstorm meemaakt.
Is je hond vaak buiten dan zal z’n vacht zich ook meer aanpassen aan de buitentemperaturen en beter kunnen omgaan met de koude in ons landje. Is je hond altijd binnen op een paar kleine wandelingetjes na, dan zal de vacht van je hond ook meer aangepast zijn aan de constante binnentemperatuur in onze huizen en is je hond minder bestand tegen de koude buiten.

Evalueer alle weersindicaties

Temperatuur alleen is niet de enige indicator van hoe goed je hond het buiten zal doen. Er zijn ook andere omgevingsfactoren waarmee rekening gehouden moet worden, zoals gevoelstemperatuur.

Wind: Naarmate de wind toeneemt, wordt er meer warmte aan het lichaam onttrokken, waardoor de huid- en lichaamstemperatuur dalen. Dit is de reden waarom een ​​winderige dag veel kouder aanvoelt dan een niet-winderige dag met dezelfde temperatuur.

Waterkoud: Windchill-temperaturen zijn van toepassing op zowel mensen als dieren, dus let op eventuele waarschuwingen in je omgeving. Zoals uitgelegd door de National Weather Service: “Als de temperatuur -18°C is en de wind waait met 25 mph, is de gevoelstemperatuur -28°C. Bij deze gevoelstemperatuur kan de onbedekte huid binnen 30 minuten bevriezen.”

Regen, mist, sneeuw: Bedenk ook of het regent, sneeuwt of mist. Dit kan de vacht van je hond vochtig of nat maken, waardoor hij sneller afkoelt

Zonlicht: Als de zon schijnt, geeft dit je hond de kans om op te warmen, maar als het bewolkt is, kan je hond het sneller koud krijgen.

Activiteit: Als je traint met je hond, kan hij warmer blijven vanwege de lichaamswarmte die wordt gegenereerd, terwijl een hond die inactief is, vatbaarder zal zijn voor de koude temperaturen.

 

Even op een rijtje: algemene richtlijn voor buitentemperaturen

  1. Beneden 7°C beginnen honden die niet van de kou houden zich ongemakkelijk te voelen
  2. Beneden 0 ° C moeten kleine rassen, honden met dunne vacht en oude, jonge en zieke honden zeer zorgvuldig worden gecontroleerd op tekenen van ongemak
  3. Beneden -7° C zijn onderkoeling en bevriezing een risico voor alle honden

Aanvullende overwegingen:

  • Is de lucht zonnig of bewolkt? Bewolkte dagen voelen kouder aan dan zonnige dagen, en bovendien is er geen mogelijkheid voor honden met een donkere vacht om zonneschijn te absorberen om de lichaamswarmte vast te houden.
  • Regent of sneeuwt het? Elke vorm van vocht die de vacht van uw hond verzadigt, kan de lichaamstemperatuur snel verlagen, zelfs als het niet erg koud is.
  • Blaast de wind? Winderige dagen kunnen ervoor zorgen dat de temperatuur veel kouder aanvoelt dan het getal op de thermostaat. Bovendien belemmeren winderige omstandigheden het vermogen van de vacht van je hond om te isoleren en hem te beschermen tegen de kou.
  • Wat zijn je plannen voor je hond terwijl hij buiten is? Het activiteitenniveau van je hond maakt een groot verschil in hoe snel hij het koud krijgt. Als hij krachtig rent of speelt, genereert hij veel lichaamswarmte die hem zal beschermen tegen het snel koud krijgen.

 

Hoe weet je of je hond het koud heeft?

Als algemene richtlijn geldt dat wanneer de temperatuur onder de 7° C daalt, honden die niet van de kou houden zich ongemakkelijk gaan voelen. Als het lager is dan 0° C, moeten kleine rassen, honden met dunne vacht en oude, jonge en zieke honden zeer zorgvuldig worden gecontroleerd op koudeverschijnselen.

De volgende tekenen geven aan dat je hond het echt koud heeft. Zodra je dat ziet is het niet alleen tijd om naar binnen te gaan, maar ook om te overwegen je hond binnen of in de auto naar huis uit te laten rusten in een jasje. Doe de volgende keer dat jullie naar buiten gaan een jasje aan of dekje om, vooral als het voor een langere periode is.

  • Rillen
  • Pootje ophouden
  • Stresssignalen, zoals beven, een verlaagde of opgetrokken staart en neus of liplikken
  • Gericht zoeken naar warme plekken
  • Zeuren/ piepen
  • Zwalken of mank lopen
  • Vertragen
  • Gebrek aan mentale alertheid

 

Overweeg een hondenjas

Chihuahua’s, veel van de terriër- en pinscherrassen zijn aanvullende voorbeelden van rassen die in de winter vaak een extra warm jasje waarderen. Zelfs met een vacht moet je je hond niet onbeheerd achterlaten in de kou en moet je hem nauwlettend in de gaten houden op tekenen van ongemak.

Sommige honden, vooral kleine honden met een zeer dunne vacht, kunnen op koude dagen een lichte trui of T-shirt waarderen, zelfs als ze binnen zijn, maar houd ze goed in de gaten voor het geval ze het te warm krijgen.

Wanneer je een hondenjas kiest, zoek dan naar organische, natuurlijke materialen die vrij zijn van kappen, stropdassen, knopen en andere versieringen, die verstikkings- of verwurgingsgevaar kunnen opleveren – om nog maar te zwijgen van het feit dat ze ongemakkelijk kunnen zijn voor je huisdier. De jas moet goed passen, de bewegingsvrijheid op geen enkele manier beperken, maar toch strak genoeg zijn om geen struikelgevaar te vormen.

 

De poten van je hond komen nog steeds in contact met de grond, dus houdt er rekening mee dat bevriezing nog steeds mogelijk is. Als je echter in een sterk vervuilde omgeving woont of op ijs loopt, kan het noodzakelijk zijn je hond te trainen om laarzen te dragen.

Dwing je hond nooit om een ​​jas te dragen. Als hij het niet leuk lijkt te vinden, of het liever slechts voor een korte periode draagt, moet je die keuze respecteren. Zie je dat je hond het echt koud heeft of je hond tot de honden hoort die zoals hierboven benoemt beter af zou zijn met een jasje en merk je dat ie het jasje niet aan wil? Vraag je dan af of het komt omdat je hond het jasje niet wil , of omdat je hond het misschien lastig vindt om z’n hoofd door het gat van de jas te steken. Je kunt dan uiteraard op zoek gaan naar een jasje met bijvoorbeeld een rits zodat je het niet over z’n hoofd hoeft te trekken. Soms moet je hond wennen aan een jasje en dan maakt een liefdevolle begeleiding van z’n baasje het een stuk makkelijker. Let dus goed op allerlei stresssignalen bij aantrekken of aanhebben van een jasje.

Of je hond nu wel of zonder jasje in de koude buiten loopt, uiteindelijk is het nog altijd het beste om goed op te letten. Zodra je hond aangeeft dat ie het te koud begint te krijgen, haal je hem onmiddellijk naar binnen zodat hij weer op temperatuur kan komen. Moeten jullie in de auto nog een eindje terugrijden zorg dan voor bijvoorbeeld voor wat extra warme dekens of een oud dekbed waarop en/of waaronder je hond kan liggen. Dat houd ook een hoop kou tegen in de auto. Mocht het toch te warm worden voor je hond dan kan ie zelf ervoor kiezen om de dekens opzij te duwen of ernaast te gaan liggen.

 

Samengevat:

Of het al dan niet te koud is voor je hond hangt af van verschillende factoren, waaronder vachtdikte, leeftijd, gezondheidstoestand, grootte, gewicht en vachtkleur.

Er moet ook rekening worden gehouden met andere omgevingsfactoren, zoals gevoelstemperatuur, vochtigheid, bewolking en het activiteitenniveau van je hond.

Als je hond rilt, jankt, een poot ophoudt of langzamer gaat lopen, is dit een teken dat hij het te koud heeft en naar binnen moet.

Sommige honden vinden het prettig om een jas of dekje te dragen als ze buiten zijn op koude dagen. Zelfs met een dikke vacht mag je je hond nooit onbeheerd buiten bij koud weer achterlaten en moet je hem nauwlettend in de gaten houden op tekenen van ongemak.

Als de temperaturen op of onder de -6 ° C zijn, vormen onderkoeling en bevriezing een risico voor alle honden.

 

Bronnen:
https://www.petmd.com/dog/care/how-cold-too-cold-dog

https://healthypets.mercola.com/sites/healthypets/archive/2020/03/19/dog-coat-colors.aspx

https://www.weather.gov/safety/cold-faqs
https://www.petmd.com/dog/pet-lover/do-some-breeds-actually-need-dog-coats

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *