WEL of GEEN eten, drinken, elektrolyten, herstelshakes VOOR of NA een Canitrail?
Hoi hoi vraagje. Wat geef je je hond te eten op de ochtend van een Canitrail wedstrijd? Hoe lang van tevoren geef je je hond extra water voor een wedstrijd? En geef je elektrolyten tijdens het Canitrailen op warmere dagen?
Deze vragen krijg ik ontzettend vaak van beginnende maar ook al wat meer ervaren Canitrailers die de afstanden met hun honden verder willen uitbreiden. Middels eigen ervaring maar ook door onderzoeken te lezen over dit onderwerp en via het volgen van diverse webinars ben ik gekomen tot de volgende adviezen.
Geef je je hond eten VOOR of NA een training?
Honden geef je binnen 2 uur maar bij voorkeur onmiddellijk na het sporten te eten. Spiereiwitten die tijdens de inspanning worden gekataboliseerd, worden volgens onderzoeken vollediger en sneller aangevuld als er binnen 2 uur na de training een maaltijd wordt gegeven. Het is aangetoond dat verteerbare koolhydraatbronnen die tijdens of onmiddellijk na de training worden gegeven, het uithoudingsvermogen verbeteren en een grotere aanmaak van spierglycogeen bevorderen. Na de training geef je je sporthond dus een portie licht verteerbare dierlijke eiwitten uit vlees en vis en van makkelijk verteerbare koolhydraten uit de glutenvrije granen rijst en maïs waardoor het herstel wordt bevorderd.
Honden mogen niet intensief gaan sporten binnen 8 uur na een kleine maaltijd of maximaal 16 uur na een grote maaltijd om een volledige maaglediging mogelijk te maken zodat de hond al is overgeschakeld op de vetstofwisseling en daarbij koolhydraten spaart voor de maximale inspanningen. Het advies is dan ook om je hond NIET vooraf een maaltijd te geven. Als je vóór het sporten voedt, is de kans groter dat je hond tijdens het sporten last krijgt van buikpijn en braken.
Moet je je hond extra laten drinken VOOR en NA een training?
Naast de aanvoer van de juiste voeding is het voor je sporthond natuurlijk ook belangrijk dat deze voldoende gehydrateerd is. Met het zogenaamde “afwateren” voor een training wordt bedoeld dat een hond voor een training of wedstrijd een behoorlijke hoeveelheid water krijgt om het hele lichaam goed door te spoelen. Op deze manier worden de urinewegen flink doorgespoeld en zal er tijdens het rennen minder negatieve verbranding zijn. Afwateren doe je ongeveer 2,5-3 uur voor jullie training of wedstrijd. In de tijd tussen het afwateren en de training/ wedstrijd kan je hond z’n behoefte doen waardoor het lichaam volledig gereinigd wordt.
Het helpt om je hond extra te laten drinken door bijvoorbeeld het water aantrekkelijker te maken met rauw gehakt of een portie hondenvoer of karnemelk of iets anders erdoor te mengen waar hij dol op is. Of meng het water met een botten-bouillon. Drinkt je hond te veel dan zal je hond extra veel moeten plassen wat zelfs tot prestatieverlies kan leiden en één of twee extra pauzes noodzakelijk maakt. Om dat te vermijden moet je daarom altijd de watergift aanpassen aan de werkelijke behoeften van de dieren en deze niet overdrijven.
Na de training heeft je hond dorst dus geef je je hond een klein beetje water te drinken. Geef je hond niet teveel te drinken in 1 keer omdat ze er dan last van kunnen krijgen (diarree of braken). Door een paar keer het bakje te vullen kan je hond voldoende drinken zonder te veel in een keer binnen te krijgen. Een watertje na afloop waarin je hond kan afkoelen door erin te gaan staan zal zeker gewaardeerd worden.
Moet ik mijn hond na afloop een herstelshake geven?
Het gebruik van herstelshakes na een training of ontspannen Canitrail is voor heel veel honden absoluut niet nodig. Honden zijn van nature uithoudingsvermogen-dieren. Ze hebben een hoog oxidatievermogen en zijn goed aangepast aan uithoudingsactiviteiten. Honden blijken skeletspieren te hebben met superieure oxidatieve capaciteiten. Zelfs de minst oxidatieve spiervezels bij honden hebben een aanzienlijk vermogen tot aëroob metabolisme in vergelijking met snelle vezels van andere soorten.
Honden maken in tegenstelling tot mensen veel minder gebruik van het op glycogeen gebaseerde systeem en meer op het op vetzuren gebaseerde energiesysteem. Zelfs ongetrainde honden hebben een hoge aerobe capaciteit en lijken genetisch aangepast te zijn voor efficiënte zuurstofextractie en – gebruik. Let op; verwar een ongetrainde hond niet met een zittende, inactieve of zwaarlijvige hond.
Zeer aerobe zoogdieren zoals honden hebben een verhoogd vermogen om op vet gebaseerde substraten te gebruiken voor het energiemetabolisme. Het vetrijke, eiwitrijke dieet van sporthonden helpt om de spierglycogeenvoorraden te behouden tijdens het sporten.
Als baasje ben je continu op zoek naar de juiste balans tussen voeding, training en herstel bij je hond om te kunnen beoordelen hoe het is gesteld met het uithoudingsvermogen van je sporthond, of je hond een juiste trainingsprikkel krijgt en of je het juiste trainingsprogramma volgt. Het geven van herstelshakes voor een effectief en sneller herstel van de spieren van je hond is bij een reguliere canitrail training niet nodig. De spieren van je hond hebben van nature al een hoger oxidatievermogen en hoeven vaak nauwelijks te herstellen na een rustige duurloop.
Voor sommige honden kunnen herstel preparaten juist wel weer een uitkomst zijn. Helemaal wanneer ze op top niveau moeten presteren, want de spieren van je hond herstellen aanzienlijk sneller. Maar er kleven ook nadelen aan herstelpreparaten. Door het geven van herstelpreparaten weet jij niet meer hoe het natuurlijk herstel van jouw hond is. Het herstel van jouw hond is namelijk dé graadmeter om te zien hoe jouw hond in de training staat. Wanneer je middelen gebruikt die het herstel versnellen mis je dus die signalen! Blijft je hond na een training lang hijgen en/of liggen dan ben je te ver gegaan en is een stapje terug doen en extra rust inplannen noodzakelijk. Je kan ook een dagboekje bijhouden van jullie trainingen. Daarin kun je bijhouden hoe jouw hond heeft gereageerd op de trainingen.
Beginnende sporters die nieuw zijn in de wereld van het Canitrailen worden vaak herstelproducten aanbevolen. Maar is het wel nodig voor je hond?! Zoals boven beschreven heeft de gewone gezonde hond vanwege zijn van nature op uithoudingsvermogen ontwikkelde spieren het echt niet nodig. Ga je echt langere afstanden trainen, intensiever en meer dagen achter elkaar met je hond hardlopen dan zou je een herstelshake kunnen overwegen.
Moet ik mijn hond elektrolyten geven na afloop van een Canitrail?
Tijdens het sporten verliezen wij mensen door te zweten veel vocht en in dat vocht zitten kostbare elektrolyten, zoals chloor, natrium, magnesium, calcium, kalium, fosfaat en bicarbonaat. Door verlies van teveel elektrolyten zullen je sportprestaties achteruitgaan wanneer je deze niet compenseert. Daarom wordt ons mensen geadviseerd om de elektrolyten aan te vullen middels allerlei supplementen/ drankjes/ gelletjes.
Maar hoe zit dat dan bij honden? Moet je bij honden ook hun elektrolyten aanvullen? In tegenstelling tot mensen verliezen honden geen zouten als ze zweten omdat ze NIET zweten; de damp die ze bij het hijgen verliezen om hun lichaamstemperatuur te reguleren bestaat voornamelijk uit water.
“This water vapor is just that…. basically water, no electrolytes (sodium, chloride, potassium). The kidneys conserve water to try and maintain hydration, but water loss continues. Fluid replacement is therefore also ‘just’ water. Additional electrolytes in the liquid, unneeded by the body, are eliminated via the kidneys.” (citaat uit het onderzoek van Urban Search and Rescue Veterinary Group uit 2016)
TOT SLOT
Er zijn diverse elektrolyten preparaten op de markt die jou als verantwoorde baas heel onzeker kunnen maken over wat nu nodig is en wat niet. Je wil tenslotte het beste voor je lieve canitrailmaatje. Maar je hond is geen mens. Hij zit anders in elkaar, heeft andere spiervezels, heeft andere voeding nodig en zweet nou eenmaal niet zoals wij. Kijk wat het beste bij jouw hond past door een aantal van bovenstaande adviezen te proberen en observeer hoe jouw hond het daarop doet. Iedere hond is uniek en er is niet 1 juist advies voor alle honden. Wees een wijze baas en luister goed naar de behoeften van je eigen hond.
©2024 Dorethea Bil – Canitrail.NL
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!