Zomerse Canitrails; wat neem je mee?
Afgelopen zomer heb ik met mijn Siberische Husky Kaya en andere canitrailers lange afstanden gewandeld in technisch uitdagende omgevingen. De vraag over wat je onderweg moet meenemen is een vraag die je moet afstemmen op jou en je eigen hond. Als ik met mijn husky Kaya op pad ga neem ik andere hoeveelheden mee als met mijn witte herder Quasar. Op de vraag ” Wat neem ik mee op een lange afstand?” hoop ik in deze blog een zo uitgebreid mogelijke lijst van spullen op te stellen waarbij je zelf bepaalt wat je wel of niet gaat meenemen. Dat wat je meeneemt hangt heel erg af van een aantal belangrijke aspecten, namelijk:
– het aantal uren dat je verwacht onderweg te zijn; niet zozeer het aantal kilometers zijn bepalend maar de tijd die je verwacht onderweg te zijn
– de weersomstandigheden die voor die dag gelden; temperatuur, luchtvochtigheid, wind en de verwachting in de loop van de dag
– de omgeving waar je gaat lopen; hoogtemeters, water onderweg, ondergrond (mul zand, stenen, kiezels of bosgrond), bossen of open terrein, wel of geen schaduw en of ik onderweg wel of geen cafe of restaurant tegenkom
Trailvest of ruzak
Vervolgens is het natuurlijk ook afhankelijk van de grootte van je rugzak/ trailvest. Ik loop de langere afstanden altijd met een trailvest van 12 liter met een waterzak van 1,5 liter en twee soft flasks van 500ml. Deze zit lekker hoog op de bovenrug waardoor ik mijn onderrug zo min mogelijk hoef te belasten. En mijn trailvest heeft veel zakjes voorin waar ik onderweg snel iets uit kan halen. Daarin stop ik bijvoorbeeld eten voor mijzelf en de hond, poepzakjes, noodfluitje, magnesiumolie, zakdoekjes, lepel en een zakje Icepaw Filet Pure.
c
Hydratatie; hoeveel vocht neem je mee?
– Minimaal 2 liter water mee (1 softflask 50ml van Salomon voorin en een waterzak van 1,5liter of 2liter achterin) ten behoeve van mijn hond
– Opvouwbaar drinkbakje waaruit m’n hond kan drinken
– Extra softflask gevuld met water met magnesiumdrops en/of elektrolyten voor de baas (50ml). Let op dat er wel voldoende natrium is toegevoegd aan de elektrolyten.
– Icepaw Filet Pure of Ice Paw Vis Poeder om een ‘vissoepje’ te maken voor de hond. Deze producten zorgen voor een goede hydratatie, is rijk aan proteïne en bevat weinig vet.
Uiteraard is water erg belangrijk maar omdat je hond intensief bezig is kan je hond deze extra proteïne juist goed gebruiken. Ik heb met ogen gezien hoe mijn hond na het drinken van het ‘vissoepje’ volledig opknapte en weer alert was. Is te verkrijgen in de smaken Kabeljauw (11,5% proteïne), Zalm (9,5% proteïne) en Haring/ Makreel ( 11,5% proteïne). Neem 2 zakjes mee om aan te lengen met het water. Tevens een zakje om het geopende zakje in te kunnen doen. Een kleine houten lepeltje om te roeren en een nat doekje voor je handen na afloop.
Hydrateren de dag ervoor en direct na de inspanning
De dag voor de wandeling is het verstandig om je hond voldoende te laten drinken zodat hij of zij voldoende gehydrateerd is voordat je aan de wandeling begint. Door ICEPAW Vis Poeder of Icepaw Filet Pure door het water aan te lengen zorg je dat de hond voldoende vocht binnen krijgt. Zorg er wel voor dat de hond voor de inspanning eerst moet ontlasten (urine/ontlasting), hierdoor raakt hij/zij de afvalstoffen kwijt. Ook geschikt om na inspanning te geven. Ik zelf geef mijn hond de dag voor onze inspanning en na de inspanning mijn eigen gemaakte ‘kippen/haan bottensoep’ van Hugpetfood. Door mijn hond kippenbottenbouillon te geven voor en na het sporten, wordt hij effectiever gehydrateerd dan met een kom water. Het zit boordevol essentiële voedingsstoffen en mineralen (zoals magnesium, calcium, fosfor, collageen en gelatine) die honden nodig hebben, wat bijdraagt aan de ondersteuning van de gewrichten en een goede gezondheid van het immuunsysteem.
Water met Sole
Sole is een zoutwateroplossing van Keltisch zeezout. Keltisch zeezout bevat maar liefst 84 (!) mineralen en spoorelementen die allemaal in de perfecte verhouding, samenstelling en balans ten opzichte van elkaar staan. Wanneer je dit in een verdunde oplossing drinkt wordt het direct door je lichaam ‘herkend’ en in je cellen opgenomen. Ons lichaam heeft zout nodig; zout beschermt ons en het reinigt. Zo helpen de mineralen in zout de organen om de zuurbase verhouding in het lichaam optimaal te houden door de zuren uit te scheiden. En dit is ZEER belangrijk voor ons lichaam, omdat verzuring vrijwel altijd ten grondslag ligt aan ziekte. De mineralen in het zout zorgen voor de juiste verhouding vocht/mineralen in de cellen. Samen met het drinken van voldoende water blijft de bloeddruk daardoor mooi op peil.
Zout water drinken kun je het beste doen door het drankje Sole te maken. Sole is een zoutoplossing die te korten aan mineralen aanvult. Het is verstandig om regelmatig sole te drinken wanneer je bijvoorbeeld naar de sauna bent geweest, wanneer het erg warm is of wanneer je een fanatieke sporter bent.
Hoe maak je Sole?
Je vult een potje/ flesje met 1/3 Keltisch zeezout en de rest vul je met water. Je roert tot het zout is opgelost en dan heb je Sole. Als er een dun zoutlaagje op de bodem verschijnt wil dit zeggen dat het water is verzadigd van het zout. De Sole kun je gebruiken door dagelijks 1 a 2 theelepels van de zoutoplossing aan een glas water toe te voegen. Sole moet je niet onverdund drinken dat is echt veel te zout!
In een softflask van 500 ml voeg ik 3 theelepels Sole zodat ik onderweg naast gewoon water er ook voor kan kiezen om van de zoutoplossing te drinken. Dit vult zeer snel mijn mineralen tekorten weer aan die ik sneller verlies door het transpireren tijdens het sporten. Je kunt je hond ook in het water van je hond een paar druppels van de al gemengde Sole-water oplossing toe te voegen. Vertrouw op de wijsheid van je hond; hij of zij geen zelf wel aan of ie de Sile-oplossing wil drinken of niet.
c
Eten voor de hond voor onderweg?
Kies voor onderweg snacks waar je hond niet veel op hoeft te kauwen. Door het kauwen komen er hormonen vrij waardoor je hond zich gaat ontspannen. Niet zo handig als jullie nog twee uur moeten lopen. Wel weer prettig voor na jullie inspanning als je merkt dat je hond z’n rust niet zo goed kan vinden. De snacks doe ik in een ziplock zakje voorin mijn trailvest zodat ik ze onderweg er snel bij kan pakken en de geur onderweg niet in je neus blijft hangen. Kies snacks die makkelijk mee te nemen zijn in de rugzak zoals bijvoorbeeld:
– kippennekken
– zalmsticks
– wildstrips
– kleine trainertjes
– longblokjes
– gewone brokjes
– houdbare worst voor als je een wat langere pauze neemt
– Icepaw Terra-X nuggets; een soort van bonbons met hoogwaardig schapenvet dat voorziet in de energiebehoefte. Door regelmatig deze energie bonbons te geven houd je de energie op peil en zorg je ervoor dat je hond ook na afloop sneller herstelt.
PS. Het is raadzaam om je hond tijdig te laten wennen aan de snacks, brokken, energie bonbons en houdbare worst die je mee wil nemen. Dan weet je tenminste zeker dat je iets meeneemt wat je hond lust.
Voor de mens neem je mee?
Wat jij als mens onderweg neemt is afhankelijk van de je persoonlijke behoefte, de afstand, weersomstandigheden en tijd dat je onderweg bent. Het is raadzaam om iets te eten te nemen dat niet te zwaar op de maag ligt of langzame koolhydraten bevat. Kalium en Natrium zijn met Chloride verantwoordelijk voor een goede vochtbalans in het lichaam en zorgen in combinatie met Magnesium voor een goede werking van de spier- en zenuwcellen. Sporters verliezen door te zweten veel van deze mineralen dus is het belangrijk om deze aan te vullen tijdens het sporten. Uiteraard is het nodig om naast koolhydraten en vetten ook wat eiwit in te nemen om spierschade te voorkomen.
Neem vooral datgene mee wat je kent of al eens geprobeerd hebt om een ontregelde reactie in je darmen te voorkomen.
De dagen na een lange wandeling/ run is het raadzaam om extra vitamine C te nemen om je weerstand een extra boost te geven om de diverse ontstekingen in de spieren aan te kunnen pakken. Veel lopers van langere afstanden hebben vaak de dagen na de inspanning een lagere weerstand en zijn vak wat grieperig of verkouden. En eet voldoende eiwitten voor een sneller spierherstel.
Uit eigen ervaring heb ik de volgende suggesties voor onderweg:
– Notenmix (naast een grote bron van magnesium bevatten noten ook ijzer, Vitamine E en vitamine B1 en zijn zeer calorierijk dankzij de hoge hoeveelheid vetten)
– Rozijnen (rozijnen zitten boordevol polyfenolen (anti-oxidanten) magnesium, kalium, vitamine B en bevatten een hoop snelle suikers)
– Dropjes (liefst zout; gewoon omdat het lekker is om op langere afstanden zout te hebben ipv zoet)
– Clif Bar Energiereep of Clif Bar energie bloks (ook geschikt voor veganisten)
– Banaan (boordevol magnesium, vitamine B6, kalium, oplosbare vezels die je bloedsuikerspiegel op peil houden met natuurlijke heel goed op te nemen suikers zoals sucroce, fructose en glucose)
– Magnesium blok van Born ( Born Block Energy2Go) – bevat een unieke mix van koolhydraten, cafeïne en magnesium. Het levert snelle energie die razendsnel wordt opgenomen in de bloedbaan.
Mijn favoriet is een muesli-noten-krenten/rozijnen-bol met roomboter en jonge kaas. Hierin zit alles wat ik onderweg nodig heb, namelijk verzadigde en onverzadigde vetten (kaas en roomboter), eiwitten, koolhydraten (per bol 30 gram koolhydraten), vitaminen (een echte vitamine B bom), mineralen (magnesium, kalium, calcium, ijzer en natrium), zout en heel veel vezels voor een goede darmwerking.
Uiteraard neem je ook een zakje mee waarin je je afval kunt doen om na afloop in de vuilnisbak te kunnen achterlaten.
EHBO voor de hond:
Voor zowel de hond als de mens neem je een kleine EHBO mee. De EHBO kit voor honden die te koop is bij Run with Pride is een prima setje om bij je te hebben. Hierin zit:
– PUUR Plantago voor de darmen (diaree/ verstopping)
– PUUR Trauma voor directe ondersteuning bij pijn of shock (verstapping/ bijtincident/ aanrijding/ valpartij) Bevat Arnica montana Arnica stimuleert de resorptie van (wat grotere) bloeduitstortingen, daardoor neemt de zwelling en dus ook de pijn af. Het heeft tevens een gunstige invloed op een algemene toestand van shock. Arnica zorgt ook van herstel bij overmatige lichamelijke inspanning, zoals zwakte, uitputting en spierpijn
– Vetramil bij een gevoelige of geprikkelde huid. Ideaal bij een bloedend plekje, rode, droge of een geprikkelde huid of gestoken of geprikt door een insect.
– Tekentang (groot en klein) voor het verwijderen van teken
– Doseerspuit om bijvoorbeeld een wond schoon te spoelen
https://www.runwithpride.nl/EHBO-kit-voor-honden
Je kunt deze EHBO aanvullen met eventueel de volgende produkten:
– Flesje Alcohol ; Het snelste koel je een hond met alcohol door dit te deppen (op de onbehaarde plekken van de hond: liezen, oksels, keelgebied, etc.
– Potenzalf ; de zalf beschermt tegen beschadigingen door de ondergrond en weersomstandigheden en zorgt voor een snel herstel bij sneetjes, kloven en scheuren in de voetzolen van de hond.
– Booties ; sokjes om de hondenvoet te beschermen bij letsel aan de poot of ter bescherming bij sneeuw en ijs. Houdt er rekening mee dat er maatverschil kan zijn bij de voor- en achterpoten.
– Poepzakjes of boterhamzakjes; multifunctioneel voor bijvoorbeeld het opruimen van afval maar ook om de poot die niet nat mag worden vanwege ontstekingsgevaar te beschermen voordat je een bootie aan doet.
– Rescue harnas om je hond in te kunnen dragen voor het geval je hond zelf niet meer kan lopen (www.mountaindogware.com)
c
EHBO voor de mens:
– Reddingsdeken goud/zilver (zie je goud, dan is het slachtoffer koud)
– Pleisterspray (ipv gewone pleisters)
– Cold bandage ( rekbaar verband met verkoelend effect bij verzwikte enkels)
– Zelfklevend verband
– Steriel niet-verklevend wondcompres
– Zwitsers zakmes met pincet en schaartje
– Zakdoekjes
– Magnesiumolie (bij kramp direct erop smeren)
– Pillendoosje met paracetamol of aspirine
– Zakje ORS ( mengsel van zouten en glucose tegen uitdroging). Door de suiker in ORS wordt het water dat je drinkt sneller in de bloedbaan opgenomen. Het zout in ORS vult het natriumtekort aan. Natrium is nodig om de vochtbalans op peil te houden.
– Wandelwol; een antidruk wol ter verzachting van pijnlijke drukplekken onderweg of bij opkomende blaren en blauwe nagels en ter verlichtingen van een branderige gevoel onder de voet
c
Kleding; wat doe je aan?
– Buff om de pols, hals of hoofd en een extra Buff in de rugzak (om eventuele wonden mee te kunnen schoonmaken/ om je hond of jezelf mee af te koelen , etc)
– Thermoshirt light (in de zomer om niet te vochtig te worden van het zweet)
– Shirt met lange mouwen bij koud weer
– Shirt met korte mouwen en eventueel armsleeves bij warmer weer
– Dun lichtgewicht windjasje
– ¾ broek/ lange broek of korte broek met lange sokken (vanwege de brandnetels)
– Trailschoenen/ schoenen met een goed profiel
– Sokken; eventueel extra sokken mee bij natte omstandigheden/ omgeving om blaren te voorkomen
– Heupgordel waar de hond aan vast zit zodat je je handen vrij hebt
c
– Harnas : Trekt je hond tijdens het wandelen dan heeft je hond een goed trekharnas aan. Of een multi-wandelharnas
– Halsband; tevens een halsband om de korthouder aan te kunnen bevestigen
– Wandellijn met vering (kort of lang is afhankelijk van wat jullie prettig vinden)
– In zeer technische afdalingen als je je hond dichterbij wil houden kan een korthouder, ook wel handvat genoemd, raadzaam zijn.
– Hondenpenning aan het harnas of halsband
Wat hoort er nog meer in?
Absoluut belangrijk om in je rugzak te hebben zijn:
– Poepzakjes
– Identiteitskaart
– Contant geld
– Tie-wraps (2 of 3 stuks)
– Noodfluitje
– Safe Kiss beademingsdoekje (reanimatie)
Heel handig om bij je te hebben maar hoef je niet altijd bij je te hebben:
– Trail-poles lichtgewicht
– Hondenpaspoort
– Verzekeringskaart
– Powerbank met kabel voor je telefoon
– Waterproof foedraal voor de mobiele telefoon (Seawag) bij echt heel slecht weer
– Tie-wraps (een zakje met ongeveer 10-15 stuks))
– Eventueel wat duct tape of leukotape
– Opvouwbaar waterafstotend deken
– Bij koud weer handschoenen (van sneldrogend materiaal)
– Bij slecht weer een lichtgewicht ademend regenjasje
– een lange lichtgewicht lijn van 10 meter om de hond op aan te klikken bij een gevaarlijke afdaling of om de hond verder in het water te kunnen laten gaan ( voor het geval je hond niet los kan – te groot jachtinstinct of zo)
Voor na Afloop
– kippensoep zelf gemaakt/ hondenbrokjes/ extra fles met water voor je hond/ drinkbak en bak voor de brokjes
– blikje cola/ of appelsap, banaan en/of krentenbol voor jezelf
– extra droge kleding en schoenen om na afloop te kunnen omkleden
– een hondenbadjas voor als je hond erg nat is geworden en/of een therapeutisch Back-on-Track deken met Welltex®-technologie. Welltex® heeft infrarode warmte reflecterende eigenschappen. Het reflecteert de lichaamseigen infrarode warmte naar de huid, de gewrichten en spieren tot wel 5 cm diep. De reflectie van infrarode warmte bevordert de bloedcirculatie, geeft een pijnstillend effect, is ontstekingsremmend en helpt mee aan een sneller herstel.
Het is een hele lange checklijst geworden. Natuurlijk hoef je niet alles mee te nemen. Kies datgene dat past bij jullie als team, de afstand die jullie willen gaan afleggen en de omgeving waar jullie samen gaan hardlopen/ wandelen. Ik gebruik zelf meerdere rugzakjes waarin ik qua inhoud meer of minder in kan meenemen. Het belangrijkste van mijn trailrugzakje vind ik wel dat deze goed aansluit, niet teveel beweegt en zo min mogelijk op mijn onderrug drukt. Vaak is mijn rugzakje in het begin ontzettend zwaar vanwege de 1,5 liter water, maar uiteraard gaat er steeds meer uit naarmate de tocht vordert. Mocht je twijfelen of je de juiste rugzak hebt, oefen dan eerst eens thuis met volle bepakking zodat je goed voorbereid bent op een heerlijke Zomerse Canitrail.
Mis je nog iets in deze checklijst? Stuur een mailtje naar canitrailnl@gmail.com met jullie suggestie en waarom dit erbij hoort. Daar hebben ook alle andere canitrailers heel veel plezier van.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!