Zweten, Hijgen, Luchtvochtigheid – kruip in de huid van je hond

De temperatuur stijgt, het wordt warmer en dan …. Er is een groot verschil tussen hoe mensen fysiek op warmte reageren en hoe honden fysiek op warmte reageren. Als hondeneigenaar is het ongelooflijk belangrijk dat je begrijpt hoe je hond reageert op warmte. Dat wat jij als mens tijdens een warme dag ervaart is niet de juiste maatstaf van hoe je hond het ervaart.

Even op een rijtje aan de hand van wat voorbeelden wat de verschillen zijn:

A. Het zonnetje schijnt, het is windstil en het is ongeveer 25 graden. 
De mens heeft waarschijnlijk een korte broek, shirt met korte mouwtjes aan en een petje tegen de zon en de 2 tot 5 miljoen zweetklieren in de huid produceren meer zweet. Je koelt af doordat deze zweetdruppels op je huid verdampen. Zo houdt de mens zijn lichaamstemperatuur op peil.

De hond heeft een enkele of dubbele vacht en heeft zweetklieren in de voetzolen, maar daardoor koelt hij amper af. In plaats daarvan probeert hij via het hijgen z’n lichaamstemperatuur te regelen en af te koelen. Om goed te kunnen hijgen heeft de hond vocht nodig. Als de hond lange tijd hijgt kan hij uitgedroogd raken en kan de lichaamstemperatuur stijgen tot boven de 42 graden.

B. Het zonnetje schijnt tussen de bewolking door, er staat een frisse wind en het is ongeveer 25 graden. 
De mens heeft waarschijnlijk een korte broek, een shirt met korte mouwen aan en misschien wel armsleeves. Je zweet maar door het frisse windje en de bewolking voelt het een stuk koeler aan als in situatie A.  Dankzij het frisse windje op je huid koel je sneller af. En als de mens ineens ergens uit de wind stil moet staan, voelt ie pas weer hoe warm het werkelijk is.

De hond heeft nog steeds een enkele of dubbele vacht, zweetklieren in de voetzolen waardoor hij amper afkoelt en hijgt om z’n lichaamstemperatuur te reguleren. De frisse wind langs z’n tong (klein oppervlak) heeft lang niet zo’n verkoelend effect als die frisse wind langs de huid (groot oppervlak) van de mens. De hond heeft geen enkel profijt van die frisse wind en ervaart de warmte precies zoals de mens die ergens op een windstille plek stil staat.

C. Het zonnetje schijnt en er is flink wat bewolking, de luchtvochtigheid is 98% en het is ongeveer 25 graden. 
De mens heeft nog steeds z’n zomerkleding aan, maar zal de omgeving als klammer ervaren. Het koelen van het lichaam via de 2 tot 5 miljoen zweetklieren in de huid wordt een stuk lastiger, want de zweetdruppels op de huid kunnen amper verdampen. De lucht om de mens heen zit al voor 98% gevuld met waterdamp. De mens kan z’n warmte nauwelijks kwijt via de vele zweetklieren in z’n huid, een oppervlakte van twee vierkante meter, waardoor de mens de omgeving als drukkend en warm ervaart.

De hond heeft al moeite met het afkoelen en hijgt om z’n lichaamstemperatuur te reguleren en warmte kwijt te raken. Door de luchtstroom over de tong tijdens het snel in- en uitademen koelt de hond af. Maar de luchtstroom zelf zit al voor 98% gevuld met waterdamp… het hijgen heeft nu geen enkele verkoelende werking meer. De druppeltjes op de tong (een veel kleiner oppervlak als de huid van de mens)  kunnen net als de zweetdruppels op de huid van de mens nauwelijks verdampen. De hond kan de overtollige warmte nauwelijks kwijt met als gevolg dat zijn lichaamstemperatuur in een rap tempo stijgt.

Luchtvochtigheid
Een hoge relatieve vochtigheid, 85%-90% in de zomer zorgt voor het benauwde weer op warme dagen. Bij een luchtvochtigheid onder de 60% ervaren we een gevoel van droogte. De ideale vochtigheidsgraad is tussen de 60% en 80%.

Bij een hoge luchtvochtigheid wil je meer zweten om de warmte in je lichaam te kunnen reguleren, maar het zweet zal bij een hoge luchtvochtigheid erg slecht verdampen. En omdat honden niet kunnen zweten zoals wij het kennen, is het voor hen nog moeilijker om tijdens warme dagen met een hoge luchtvochtigheid hun warmte kwijt te kunnen.

Wil je de relatieve luchtvochtigheid van vandaag weten?
Kijk dan eens op https://www.buienradar.nl/nederland/gezondheid/luchtvochtigheid
Of download de gratis app “Hygrometer”.

Sporten met je hond 
Wil je in de zomerperiode sporten met je hond, kijk dan niet alleen naar de temperatuur, maar ook naar de luchtvochtigheid.  Gebruik je eigen waarneming via de huid niet als graadmeter voor je hond. Dat frisse windje is voor jou wel verkoelend, maar niet voor je hond. En na een aantal dagen  van 30 graden voelt die 21 graden voor ons als relatief ‘koud’, maar niet voor je hond.

Bij het sporten loopt de lichaamstemperatuur snel omhoog…als jullie training aan het begin voelt als ‘lekker fris’  kan het zijn dat het 10 tot 15 minuten later omslaat naar ‘behoorlijk benauwd’. Bedenk dat als jij dat met je grootste orgaan, je huid met z’n 2 tot 5 miljoen zweetklieren, iets als ‘lekker fris’ ervaart, je hond hier een hele ander beleving bij zal hebben.

Bedenk dat je hond tijdens het galopperen de tong weliswaar uit de bek heeft hangen, maar het echte ‘hijgen’ beter kan in draf of stapvoets.

Heb je plannen om met je hond te gaan canitrailen?
Kijk naar de temperatuur
Kijk naar de luchtvochtigheid
Negeer de frisse wind
Kruip vervolgens in “de huid” van je hond
En neem een wijs besluit:)

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *