Canitrail.NL

Avontuur – Uithoudingsvermogen – Vertrouwen – Verzorging

Goed voor de hond, goed voor de baas, goed voor jullie relatie

Canitrail.NL is ontstaan vanuit de behoefte om met je grootste vriend, je trouwe viervoeter,  lange afstanden in technisch lastig terrein te kunnen hardlopen,  waarbij de nadruk nu eens niet ligt op tijd of snelheid, maar bij ontspanning en beleving.

Dogs + Trails + Endurance = CANITRAILEN

In 2016 is het canitrailen als sport in Nederland geïntroduceerd door Dorethea Bil, ultratrainster, hardlooptrainster, trailrun trainster, yogadocente en fitness trainer voor honden. In haar zoektocht naar trailevenementen waar ze met de hond mocht aansluiten ontdekte ze dat er naast het canicrossen (3km korte afstand en 5-6km lange afstand) helemaal niets te vinden was om langere afstanden met de hond samen te kunnen trailen. Bestaande trailorganisaties wilden geen honden op hun parcours en als er al iets mogelijk was dan mocht je achteraan starten en vooral niemand in de weg zitten.

Dat kon anders. Dus organiseerde ze met haar dochter Selina Oldenburg-Jeuring, canitrailster en sportcoördinator,  in februari 2016 de eerste Natte Neuzen Trail, een trail alleen voor honden, en richtte ze Canitrail.NL op.

De Ziel van het Canitrailen

In haar zoektocht naar de ziel van het canitrailen en het ontwikkelen van de visie op canitrailen zoals Canitrail.NL deze wil uitdragen, kwam steeds weer de vraag wat nu het verschil was met het canicrossen omdat veel mensen deze sport in Nederland al kenden. Door vele gesprekken met experts, zoals Martine Burgers, co-auteur van “De hond als Atleet” en Jelien Lammers van “Boel Bewust” kwam Dorethea erachter dat het canitrailen zoals zij het in Nederland wilde neerzetten veel meer een relatie heeft met “endurance” uit de paardensport dan met canicrossen. Het klopt dat zowel het canitrailen als het canicrossen in essentie het samen off-road hardlopen met je hond in de natuur is. Maar daar houdt de vergelijking op. Het canicrossen is explosief, competitief, gericht op sprinten en snelheid. Het canitrailen is gericht op uithoudingsvermogen, lange afstanden, energiezuinig hardlopen, avontuur en zwerven.

Door deze significante verschillen zal een canitrail-training of canitrail-evenement heel anders zijn qua inhoud en opbouw dan die van een canicross. Sprinters lopen in een ander energie-systeem (anaerobic systeem), hebben een andere trainingsopbouw, een andere bespiering en andere hardlooptechniek als duurlopers. Een extensieve intervaltraining, uitermate geschikt voor sprinters, heeft geen enkel nut voor de energiezuinige endurance canitrailers.

De link naar de endurance-sport bekent in Canada, Australië en Engeland is veel logischer. “Endurance training is generally meant to target a dog’s aerobic system rather than their anaerobic system. Depending on the intensity, endurance training can impact both the cardiovascular as well as the muscular and skeletal systems. Dogs are natural endurance athletes. Their bodies were meant to be able to withstand long duration activities and to cover great distances when needed.”
(vertaling-“Duurtraining is over het algemeen bedoeld om het aerobe systeem van een hond te trainen in plaats van hun anaerobe systeem. Afhankelijk van de intensiteit kan duurtraining zowel het cardiovasculaire systeem als het spier- en skeletstelsel beïnvloeden. Honden zijn natuurlijke duursporters. Hun lichamen waren bedoeld om langdurige activiteiten te kunnen weerstaan ​​en om indien nodig grote afstanden te overbruggen.”)

Maar wat nog veel belangrijker is…Sporten met je hond is heel erg persoonlijk:) Er zijn honden die genetisch gezien gewoon gemaakt zijn om te sprinten. Net zoals er honden zijn die gefokt zijn voor de lange afstanden. Daarbij is het ook nog eens zo dat de ene hond het sprint-werk leuker vindt dan het lange-afstand werk. Net zoals de ene mens meer affiniteit heeft met korte afstanden en de ander meer met lange afstanden.

Ken jezelf – Ken je hond

Ken jezelf, je beperkingen, en observeer je hond goed tijdens het canitrailen zodat je haarfijn aanvoelt wat hij of zij nodig heeft. Heeft je hond dorst, dan geef je water. Is je hond moe, dan ga je wandelen. Heeft je hond het te warm, dan ga je gewoon niet. De gezondheid, conditie en motivatie van de hond is leidend; de mens zorgt ervoor dat zijn of haar doelen daaraan ondergeschikt zijn.

Ken je hond, leer zijn “taal” en geef hem of haar de ruimte om “nee” te mogen zeggen; veel honden gaan namelijk ver over hun grenzen omdat ze ‘hun mens’ zo graag willen pleasen!

  • Canitrailen is volgens ons maatwerk, persoonlijk en gewoon erg leuk om samen te doen.
  • Canitrailen is voor ons laagdrempelig, niet-competitief en de minst blessure gevoelige hondensport.
  • Canitrailen staat voor ons voor het samen hardlopen in de natuur, samen grenzen verleggen, samen op avontuur, samen conditie opbouwen en goed voor elkaar zorgen.

Canitrail.NL wil een platform zijn voor en dóór CANI-TRAILRUNNERS met actueel nieuws, leuke verhalen, reviews en de meest complete canitrailkalender.

GEZOCHT

Vind je het leuk om te schrijven over je canitrail avonturen?

Hebben jullie een canitrail of  reguliere trail samen gelopen en wil je je ervaring delen?

Heb je iets nieuws geprobeerd en zou je dit willen delen met anderen?

Of heb je een vraag die je met anderen wil delen?

Wij horen graag jullie verhalen en ervaringen op de FB pagina Canitrailers.