Wie zijn wij?

Van passie voor honden, trailen en genieten van de natuur naar Canitrail.NL

Wie zijn wij?

Canitrail.NL is een initiatief van Dorethea Bil en Selina Oldenburg-Jeuring omdat zij hun passie voor honden, trailen (liefst langere afstanden) en genieten van de natuur wilden samenvoegen in een voor Nederland nog nieuwe sport. Ze misten beiden de mogelijkheid om zonder tijd- en prestatiedruk met hun honden deel te kunnen nemen aan een trailevenement.
En omdat het verder in Nederland nog weinig te vinden was, besloten ze in 2016 om de handen ineen te slaan en zelf dus maar iets op te zetten.

In de loop van het eerste jaar vormden wij ook mede door gesprekken met anderen wat onze visie op het trailen met je hond nu eigenlijk was, voordat we onze ambities verder wilden vormgeven. Inmiddels heeft dit geresulteerd tot een nieuw woord: CANITRAILEN.

Canitrailen staat voor avontuur, uithoudingsvermogen (endurance), samenwerking, vertrouwen, verzorging en genieten van de natuur.

Wat voor ons het allerbelangrijkste is, is het welzijn en de veiligheid van de hond. Snelheid en tijd is daaraan ondergeschikt, want het samen op een gezonde wijze een lange afstand afleggen is een prestatie op zich. Ons motto is dan ook:

To Finish is To Win!

Dorethea Bil loopt het liefst de hele dag in de natuur. En omdat de lange afstanden je de mogelijkheid geven om dat te kunnen doen is ze overgestapt naar het lopen van ultratrails in binnen-en buitenland. Zij  geniet van een mooie 10 km met haar witte herder Quasar, een personal training van 5 km met een startende trailer en het lopen van een 50km ultratrail in Zweden in een door Unesco beschermd natuurgebied. Haar motto zegt in feite al voldoende:

Take Time to Enjoy your TrailXperience.

Dorethea is gecertificeerd hardlooptrainer Atletiekunie niveau 3, gecertificeerd trailrun trainer , chirunning instructor i.o, yoga4runners docent, blackroll trainer, gecertificeerd fitness trainer voor honden bij Fit Dog Program en hardloopadviseur bij Run2Day. Ze heeft diverse workshops en trainingen gevolgd bij de Martin Gaus Academie en het Annorlunda  Kynologische Kenniscentrumen is gecertificeerd EHBO-er voor zowel honden als mensen. Ze is ooit begonnen als creatief groepswerker inrichtingswerk en heeft dankzij haar ervaring als zelfstandig drama-docente/ regisseur en manager bij het Openbaar Ministerie veel ervaring in het observeren en coachend begeleiden van mensen.

Dorethea benadert het canitrailen vanuit het Oosterse principe dat je niet tegen een (natuur)kracht in moet gaan, maar deze in je voordeel kunt gebruiken. Door dicht bij je eigen kern te blijven is het mogelijk om vanuit volledige ontspanning als team samen in een natuurlijke flow te komen waardoor canitrailen als vanzelf gaat:) Dit vraagt niet alleen een regelmatige bodycheck bij zowel jezelf als trailer en je hond, maar ook het op het juiste moment kunnen toepassen van technieken om van fysieke of emotionele spanning weer in de ontspanning te kunnen komen.

Dorethea blijft zich ontwikkelen op het gebied van Cani-Trailen door zelf (ultra)trails te blijven lopen met/of zonder Quasar en door diverse workshops en lezingen te blijven volgen. Haar opgedane  kennis en ervaring geeft ze graag door in de vorm van groepstrainingen/clinics en personal trainingen. Door het organiseren van de Natte Neuzen Trails wil Dorethea andere canitrailers een fantastische canitrail-ervaring geven. Door middel van een afwisselende route in een mooie omgeving met voldoende rustmomenten (verzorgingsposten) nodigt ze canitrailers uit om zo lang mogelijk te genieten van een dagje ‘samen’ uit in de hoop dat deelnemers net als zijzelf die sportieve-canitrail-geluks-flow zullen ervaren die zij iedere keer als ze met Quasar trailt ook beleeft:)

Quasar en Junior

Quasar de jonge witte (Zwitserse) herder is jong, energiek en vindt het heerlijk om te trekken en af en toe voluit te gaan. Junior daarentegen is een Labrador die helemaal blij wordt als hij mag canitrailen, maar trekken is niet zo z’n ding. Twee totaal verschillende honden met twee totaal verschillende energieën die beiden helemaal in hun element zijn op de trails:)

Junior loopt het liefst vlak voor of naast baasje Selina , staartje vrolijk omhoog met een big smile op z’n koppie en altijd in een rustige draf. Heuvel op gaat hij het liefst naast de baas lopen en dus moet Selina heel wat op eigen kracht omhoog lopen.

Quasar trekt z’n baasje Dorethea omhoog, omlaag en opzij met een sterke behoefte om de roedel bij elkaar te houden. Na een paar kilometer komt ook deze krachtpatser in een rustige ontspannen draf, maar o wee als hij een plasje water ruikt…dan vliegt hij erop af en springt er midden in. Met baasje 🙂

En zo heeft iedere hond z’n eigen manier van canitrailen…Er is dus geen goed of slecht. Een hond hoeft dus niet te trekken, hij/zij mag. En soms is het best wel handig:) Het belangrijkste is dat wij, hun baasjes, goed opletten en op tijd de signalen herkennen om het soms wat rustiger aan te doen of een extra pauze in te lassen zodat het canitrailen een feest blijft.

Kaya

Vanaf september 2020 is Kaya, een Siberische Husky, onverwacht toegevoegd aan het Canitrail Team. Een atletisch hondje die dol is op trekken, graven en stoeien met andere hondjes. Tijdens de winterse buien in Nederland lag deze Siberische schone in haar natuurlijke habitat heel blij opgekruld te genieten van de sneeuw. Deze sierlijke hond is uitermate geschikt voor de langere afstanden vanwege z’n natuurlijke uithoudingsvermogen. Kaya zal nadat ze uitgegroeid is dan ook heel wat mooie uren samen met Dorethea gaan rennen over de canitrails:)