NNT Market Garden 2021
Natte Neuzen Trail Market Garden (GPS)

Natte Neuzen Trail Market Garden (GPS)
Wanneer: september 2021
Inschrijven: via www.inschrijven.nl

In september herdenken we de dappere strijders die tijdens Operatie Market Garden met de Duitse bezetters vochten om over ten minste een van de drie oeververbindingen bij Arnhem een bruggenhoofd te vormen voor het geallieerde offensief gericht tegen Duitsland in september 1944. Tijdens deze herdenkingsmaand kun je meedoen aan de Natte Neuzen Trail Market Garden. Een bijzondere route terug in de tijd over de paden die de geallieerden tijdens Operatie Market Garden tussen 17 en 25 september 1944 hebben afgelegd.

17 september 1944
Op 17 september 1944 landde bij Wolfheze de 1ste Britse Luchtlandingsdivisie. Hun einddoel was de vorming van een bruggenhoofd tussen de Westerbouwing en Westervoort. Daarin moest ten minste een van de drie oeververbindingen bij Arnhem opgenomen zijn, bij voorkeur de verkeersbrug. De bij Wolfheze gelande troepen moesten 17 september over drie vrijwel evenwijdige marsroutes naar het oosten oprukken.

18 september 1944
Het droppingterrein voor de tweede dag, 18 september, was de Ginkelse Heide bij Ede. Voor de verdediging van de heide wordt het 7e bataljon The King’s Own Scottish Borderers ingezet. Dit bataljon was op 17 september met zweefvliegen ten noorden van Wolfheze geland. Hun stellingen rond de heide werden door verschillende Duitse eenheden, ondersteund door pantservoertuigen, aangevallen.

De heide blijkt te groot om afdoende te verdedigen, de Schotten verliezen terrein. Op maandagmiddag 18 september landde de 4e Parachutistenbrigade. Vlak voor de landing verdrijven de Schotten met een verwoede aanval de Duitsers van de heide… Ongeveer 2000 man springen, totaal verrast,  in een inferno van kogels, rook en vuur. Ondanks de luchtafweer en problemen met het afspringen, landt 90% van de para’s binnen de dropzone. Omstreeks 17.00 uur begint de opmars richting Arnhem.

De opmars in 3 delen (afstanden)
De Natte Neuzen Trail Market Garden volgt de opmars van de geallieerden opgedeeld in 3 afstanden van 14km, 12km en 10km. Deze drie delen kun je achter elkaar lopen maar ook in  bijvoorbeeld 2 delen van bijvoorbeeld 14km en 22km of 26km en 10km.

Route 1 = 14km vanaf de Ginkelse Heide naar Station Wolfheze
Route 2 = 12km vanaf Station Wolfheze naar voormalig Hotel Tafelberg
Route 3 = 10km vanaf voormalig Hotel Tafelberg naar de Airborne Begraafplaats
Route 1 en 2 = 26km vanaf de Ginkelse Heide naar voormalig Hotel Tafelberg
Route 2 en 3 = 22km vanaf Station Wolfheze naar de Airborne Begraafplaats
Route 1,2,3   = 36km vanaf de Ginkelse Heide naar de Airborne Begraafplaats

De NNT Market Garden loop je op GPS als volgt:

1. Je kiest op www.inschrijven.nl een afstand
Blok 1A = 10km Canitrail (minimale leeftijd hond is 1,5 jaar) = €18,50
Blok 1B = 10km Caniwalk (minimale leeftijd hond is 1 jaar) = €18,50
Blok 2A = 12km Canitrail (minimale leeftijd hond is 2 jaar) – €18,50
Blok 2B = 12km Caniwalk (minimale leeftijd hond is 1,5 jaar) = €18,50
Blok 3A = 14km Canitrail (minimale leeftijd hond is 2 jaar) – €18,50
Blok 3B = 14km Caniwalk (minimale leeftijd hond is 1,5 jaar) = €18,50
Blok 4A = 22km Canitrail (minimale leeftijd hond is 2,5 jaar) – €20,00
Blok 4B = 22km Caniwalk (minimale leeftijd hond is 2 jaar) – €20,00
Blok 5A = 26km Canitrail (minimale leeftijd hond is 2,5 jaar) – €20,00
Blok 5B = 26km Caniwalk (minimale leeftijd hond is 2 jaar) – €20,00
Blok 6A = 36km Canitrail (minimale leeftijd hond is 3 jaar) – €22,50
Blok 6B = 36km Caniwalk (minimale leeftijd hond is 2,5 jaar) – €22,50

2-daagse GPS Canitrail 26km + 10km (minimale leeftijd hond is 3 jaar) – €30,00
2-daagse GPS Caniwalk 26km + 10km (minimale leeftijd hond is 2,5 jaar) – €30,00

2-daagse GPS Canitrail 14km + 22km(minimale leeftijd hond is 3 jaar) – €30,00
2-daagse GPS Caniwalk 14km + 22km (minimale leeftijd hond is 2,5 jaar) – €30,00

2. Je kiest vervolgens 1 van de opties
Optie 1 – NNT ergens in september
Optie 2 – NNT op 25 september
Optie 3 – NNT op 26 september
Optie 4 – NNT 2-daagse op 25/26 september
Optie 5 – NNT 2-daagse ergens in september

Voor de liefhebbers kun je de gehele route in 2 dagen lopen waarbij je of 
A. Route 1 en 2 achter elkaar loopt en de dag erna route 3 loopt; of
B. Route 1 de eerste dag loopt en dan de dag erna de routes 2 en 3.

3. Je kiest voor een medaille
Op het inschrijfformulier kun je kiezen voor een medaille; je hoeft hier verder niets extra’s voor bij te betalen

4. Je kiest voor vervoer
Alle routes gaan van A = startlokatie naar B = finishlokatie.
Je loopt dus niet in een rondje van A naar A. Logistiek gezien betekent dat dat je op punt B je auto parkeert en dan naar punt A moet om te kunnen starten. Vervolgens eindig je dan weer bij punt B waar je auto staat.

Op zaterdag 25 en zondag 26 september hebben we een busje gehuurd zodat we jullie vanaf jullie parkeerlocatie (=finishlokatie)  kunnen vervoeren naar jullie startlocatie. Wil je daarvan gebruik maken, dan kies je daarvoor op het inschrijfformulier. De opstaptijden vanaf je parkeerlokatie volgen dan per mail.

5. Je kiest voor een hondenmassage of wil kennismaken met de doggy sport check
Op 25 september is Saskia de Weerd aanwezig voor de hondenmassage. Zij staat bij de Airborne begraafplaats, tevens jullie eindlokatie om een laatste eer te bewijzen aan de gevallen soldaten.
Op 26 september is Diana Soijo-Tap voor het eerst aanwezig voor een Doggy Sport Check. Zij is osteopaat en zal dit jaar op de Natte Neuzen Trails een nieuw gezicht zijn met haar Doggy Sport Checks.

6. Je krijgt de route met geluidsfragmenten via de mail toegestuurd
Na je inschrijving ontvang je zo snel mogelijk via de opgegeven email de GPX van de route toegestuurd waarvoor je hebt gekozen. Bij die route horen een aantal geluidsfragmenten waar je onderweg naar kunt luisteren zodat je meer hoort over de historische context van de plek waar je op dat moment staat. Het kaartje waarop staat wanneer je naar welk geluidsfragment kunt luisteren krijg je ook per mail toegestuurd.

Geluidsfragment Glider Landing – en Drop Zone “L”; tekst en stem Dorethea Bil

7. In de maand september lopen jullie de route
Gedurende de hele maand september is het mogelijk om de opgestuurde route op een willekeurige door jou gekozen datum te lopen. Je loopt deze NNT  individueel of in kleine groepjes met inachtneming van de 1,5 meter afstand (groepsgrootte is afhankelijk van de dan geldende Corona-maatregelen).

LET OP: Loop je op eigen gelegenheid in de maand september houdt er dan rekening mee dat het op onderstaande dagen te druk is om de routes te gaan lopen:
– NIET Route 1 op 18 september ivm dropping Para’s op de Ginkelse heide
– NIET op 11 september ivm de georganiseerde Airborne Freedom Trail van MudSweatTrails


8. Loop je op 25 en 26 september
Wil je de route SOLO of met een klein groepje samen lopen en gebruik maken van het vervoer dat we hebben gehuurd? Vind je het een veilig idee om op afstand begeleiding te krijgen van het Natte Neuzen Trail Team? Of vind je het leuk om in het bos af en toe een mede-canitrailer te spotten? Dan sluit je aan op de zaterdag 25 en zondag 26 september. Afhankelijk van het weer plaatsen we onderweg wat extra jerrycans met water voor de honden.

Dorethea en het aanwezige Natte Neuzen Trail Team staan tussen 07:00 en 14:30 uur op de parkeerplaats bij de Airborne Begraafplaats. Hier staat ook Saskia de Weerd om de hondjes die zich daarvoor hebben opgegeven een warming-up en cooling down massage te geven.

En kun je je goodiebag tot 12:00 uur ophalen!!!!! In je goodiebag zit jullie persoonlijke bewijs van deelname, medaille (mits vooraf bij inschrijving aangegeven) en natuurlijk de alom bekende hondensnacks die worden verzorgd door Run with Pride.

9. Na afloop stuur je een mail met ‘het bewijs’
Loop je niet op 25 of 26 september dan stuur je een mail met het ‘bewijs’ dat jullie de NNT hebben gelopen naar canitrailnl@gmail.com. Jullie goodie-pakketje wordt dan na afloop via de post naar jullie toe gestuurd.

10. Vergeet na afloop niet jullie avonturen met foto’s te delen in de FB pagina Natte Neuzen Trail Community 

Fonds Veteranenhond – Goed Doel

Aan de Natte Neuzen Trail Market Garden willen we een goed doel koppelen wat dichtbij onze sport met onze honden ligt. Onze honden zijn niet voor niets onze ‘best canitrail buddy’s ever’ want wij ervaren zo ontzettend veel plezier aan onze honden tijdens het hardlopen in de natuur.

Tijdens de Natte Neuzen Trail Market Garden staan we met onze trouwe viervoeters stil bij de strijders die voor onze vrijheid vochten tijdens operatie Market Garden van 17 september tot en met 25 september 1944. Hoe mooi is het dan om een deel van het inschrijfgeld van onze deelnemers te doneren aan het Fonds Veteranenhond – Hulp voor Helden.

Tijdens een uitzending in Tijd voor MAX op 11 september 2020 vertelt veteraan Robert over zijn veteranenhond Laslo:
c
” Vrijheid. Vrijheid in bewegen, in denken, in zijn. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn voor iedereen. En ook al kunnen we ons in coronatijd iets minder vrij bewegen dan anders, vrij zijn we nog steeds. Maar dat geldt niet voor iedereen. Veteranen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS), zijn alles behalve vrij. Zij hebben last van angsten, herbelevingen en paniekaanvallen, waardoor ze nauwelijks de straat nog op durven. Om die (bewegings)vrijheid enigszins terug te krijgen biedt een veteranenhond hulp. Uit eigen ervaring weet veteraan Robert Ghielen dat dit zo is. “Ik heb dankzij Laslo veel meer rust in mijn lichaam.”

Veteranen(hulp)honden worden speciaal opgeleid om bijvoorbeeld nachtmerries te herkennen, houden mensen op afstand en zorgen voor ontspanning en afleiding bij woede of angst. Krijgt Robert een herbeleving ’s nachts, dan maakt Laslo hem voor die tijd wakker zodat Robert daarna weer rustig verder kan slapen. De honden worden getraind om hun baas uit spannende situaties te halen en van weg te houden. Zo krijgt de veteraan zijn vrijheid weer terug. “Het is mijn maatje, het is mijn alles. Soms heb ik nog steeds stressmomenten en herbelevingen, maar ik heb veel meer rust in mijn lichaam.””

Loop je in September de Natte Neuzen Trail Market Garden dan sta je niet alleen stil bij de gevallen soldaten tijdens WOII maar geven we ook iets terug aan de strijders van nu 🙂

Kun je niet meedoen aan de Natte Neuzen Trail Market Garden en wil je wel een donatie doen voor het Fonds Veteranenhond? Dat kan:)
Tot eind september kun je je donatie overmaak onder vermelding van ‘Donatie Veteranenhond’ naar rekeningnummer NL81KNAB0255 5207 94 ten name van TrailXperience.

LEEFTIJD HOND: Om deel te kunnen nemen aan de NNT  kunnen jullie in ieder geval de af te leggen afstand hardlopen/ hiken. Honden zijn er in alle soorten en maten. Een strikte leeftijdsgrens voor deelname aan langere afstanden is vaak een kwestie van maatwerk.

– deelname aan de 10km basis Canitrail kan als je hond minimaal 18 maanden oud is. Voor de 10km Caniwalk geldt een minimum van 12 maanden.
Dit is een absolute minimumgrens die afwijkt van de algemene leeftijdsgrens maar die we wel strikt willen  hanteren! Is je hond jonger, dan is deelname helaas niet mogelijk op deze afstand. De reden daarvoor kun je lezen op de website van Canitrail.NL: https://canitrail.nl/canitrail.nl/2018/08/25/belastbaarheid-hond

– deelname aan afstanden tussen de 10 -20km Canitrail kan als je hond minimaal 2 jaar oud is.  Voor de 10-20km Caniwalk geldt een minimum van 1,5 jaar

– deelname aan de 20+km Canitrail is mogelijk als je hond minimaal 2,5 jaar oud is. Voor de 20+km Caniwalk is het minimum 2 jaar.

VERPLICHT MOBIEL MEE
: Omdat de Natte Neuzen Trail in sterk geaccidenteerd terrein plaats vindt, ligt een ongelukje in een kleine hoek. We willen graag dat je ons kunt bereiken bij noodgevallen, dus is het verplicht een werkende mobiele telefoon bij je te hebben. Sla het noodnummer op in je telefoon: 06-36550171

PROTOCOL VERANTWOORD SPORTEN ( Atletiekunie )
Het kabinet heeft expliciet het belang van sporten genoemd omdat dit belangrijk is voor de mentale en fysieke gezondheid. In het Protocol Verantwoord Sporten van de Atletiekunie zijn in overleg met het RIVM de volgende richtlijnen opgesteld waaraan wij ons houden:

– houd 1,5 meter afstand; ook tijdens het sporten tenzij je een gezamenlijk huishouden vormt
– sport op een sociaal veilige manier en vermijd drukte
– neem de gebruikelijke veiligheids- en hygiëneregels voor iedereen in acht
– heb je klachten? Blijf thuis.
– sporten kan individueel of in meerdere groepjes van 2 personen(mits de samenstelling niet wordt gewijzigd en er minimaal 1,5 meter afstand is tussen de groepjes)
– toeschouwers zijn niet toegestaan bij sportactiviteiten
– wedstrijden en evenementen zijn niet toegestaan

Maar bovenal geldt voor iedereen; gezond verstand gebruiken staat voorop!

Mocht je het Protocol Verantwoord Sporten in z’n geheel willen lezen dan kun je terecht op de website van de Atletiekunie