Puppy’s First Canitrail Challenge
Puppy’s First Canitrail Challenge

Puppy’s First Canitrail Challenge (virtueel)
Datum :
9 Januari tot en met 31 januari 2021
Lokatie : in de eigen buurt of vanaf Parkeerplaats Lappendeken bij De Steeg (Veluwezoom)
Minimale leeftijd: vanaf 4-5 maanden

Met je pup mag je nog niet aansluiten bij de Natte Neuzen Trails omdat ze daar gewoon nog te jong voor zijn en hun groeischijven nog niet gesloten zijn. Hoe leuk is het om dan toch een speciale Puppy’s First Canitrail Challenge in het leven te roepen waarbij je puppy centraal staat. Om je pup niet meteen teveel te belasten is het beter de oefeningen en afstand tot het minimum te beperken. Als je in een nieuwe omgeving loopt vergeet niet dat dat behoorlijk vermoeiend is voor je pupje 🙂 Na deze Canitrail Challenge verdient je pup absoluut z’n rust…dus niet thuis nog eens met de bal of zoiets spelen. Daarvan raakt ie teveel overprikkelt.

Wat is de bedoeling
Je kiest tussen 9 januari en 31 januari 2021 een moment voor een leuke route van maximaal 2-3km in je eigen buurt. De afstand is natuurlijk afhankelijk van de leeftijd van je pup en de sportiviteit van het ras. Vooral nog niet teveel doen! De minimale leeftijd van je pup om hieraan mee te kunnen doen is afhankelijk van het ras en de basisconditie.

Mocht je het leuk vinden dan kun je ook “ons” parcours van 2,4 km lopen vanaf Parkeerplaats de Lappendeken bij de Steeg op de Veluwezoom. In dat parcours heb je verschillende soorten ondergronden verwerkt met wat leuke natuurlijke hindernissen zoals bijvoorbeeld omgevallen boomstammen en een paar hekjes naast een wildrooster.

WARMING UP
De warming up kun je in twee fases doen waarbij je in de eerste fase de doorbloeding op gang brengt en in de tweede fase wat specifieke oefeningen doet.

Fase 1: het doel van deze fase is het het lichaam wakker maken en de actieve onderdelen van het lichaam die gebruikt gaan worden op temperatuur brengen. Dat betekent dat jullie eerst 5 minuten stevig doorlopen op een rechte vlakke ondergrond. Laat in deze fase vooral je pupje z’n poepje en plasje doen. Niet meetrekken als je pup nog wat wil snuffelen…

Fase 2: het doel van deze fase is om met wat lichte oefeningen de spiertonus en zenuwprikkels op scherp te zetten. Kies een pad met bomen of lantaarnpalen en loop samen om de bomen/lantaarnpalen slalommend heen. Afhankelijk van de leeftijd loop je minimaal  om 4 bomen. Help je je pup met een voertje let dan op dat je het voertje niet boven z’n hoofd houdt, maar voor z’n neus zodat de nek in het verlengde blijft van z’n rug. Vergeet niet om de ene boom linksom en de andere boom rechtsom te lopen!!!

KERN
Jullie zijn nu allebei klaar voor de Snuffeltrail van maximaal 15-20 minuten:)
Je kunt het beste je hond in een harnas en aan een lange lijn laten lopen. Tijdens jullie wandeling mag je pup zoveel mogelijk en zo lang mogelijk snuffelen. Ga over brede paden, smalle paden, door het zand en/of even van het pad af dwars door de bladeren over de kleine takken die her en der liggen, etc. Hierdoor maak je je pup bewuster van zijn lichaam (proprioceptie) en werk je aan een betere balans en stabiliteit. Een mooie challenge als voorbereiding op een goede coördinatie van z’n lichaam. Maar bovenal geniet van het ‘harde werken’ van je pup:)

COOLING DOWN
Nu loop je weer terug naar de plek waar je bent gestart door ongeveer 5 minuten over brede rechte paden terug te lopen.  Bij de auto doe je nog een flexibiliteit oefening om de lenigheid van de wervelkolom te stimuleren.

Twist & Turn: De oefening, Twist en Turn, is een rondje om de eigen as die je zowel linksom als rechtsom doet. Neem een voertje in je rechterhand en maak iets boven de neushoogte met je hand een rustige ronde beweging met de klok mee. De hond volgt de beweging van je hand van z’n neus naar de staart en draait zo om z’n eigen as. Neem vervolgens een voertje in je linkerhand en doe hetzelfde maar nu tegen de klok in. De oefening herhaal je twee keer rustig en gecontroleerd. Niet vaker doen…

Beloon je lieve pup met een bakje water en een heerlijk warm plekje om uit te rusten 🙂

DELEN OP FB
Deel op FB in de Natte Neuzen Trail Community jullie ‘avontuur’ met wat leuke foto’s dan sturen wij jullie een mooie medaille met wat lekkers voor je pup XXX

AANMELDEN
Opgeven kan via de link naar Eversports: https://www.eversports.nl/widget/w/OLHIxZ?event=263585&type=event

Vind je het leuk om mee te doen, maar hoef je geen medaille na afloop dan kun je uiteraard zonder betaling gewoon aansluiten in de Natte Neuzen Trail Community 🙂

n