Kan mijn hond spierpijn hebben?

Je kent zelf misschien wel dat gevoel als je een zware inspanning hebt geleverd of een heftige heuveltrail hebt gelopen en dan de dag erna flink wat spierpijn in je lijf ervaart. 

Als je bedenkt dat zo’n 45% van het lichaam uit spieren bestaat, dan is het niet zo gek dat ook je hond weleens spierpijn heeft. Als je zelf spierpijn hebt, kun je besluiten om extra goed voor jezelf te zorgen, bijvoorbeeld met rekoefeningen, een warm bad, een massage of extra gezonde maaltijden. Voor dieren ligt dit uiteraard anders, ze kunnen niet zelf een warm kruikje maken en daarom is het goed om de signalen van spierpijn bij je dier te leren herkennen.


Oorzaken spierpijn en blessures

Spieren zijn bij elke beweging van het lichaam betrokken. Er kan dan ook van alles aan de hand zijn als je het vermoeden hebt dat je dier pijn heeft. Ga dan ook bij twijfel altijd naar de dierenarts.

Spierpijn kan ontstaan door schade aan de spieren bij een plotselinge, onverwachte beweging, deze spierpijn komt vaak plotseling op. Spierpijn na fysieke inspanning komt daarentegen langzaam op gang. Deze vorm van spierpijn komt net als bij hun baasjes eigenlijk door hele kleine haarscheurtjes in de spieren. Als het lichaam aan het werk gaat om de scheurtjes te herstellen, neemt de spiermassa toe.

Tijdens een intensieve inspanning zoals een canitrail-training worden de spieren beschadigd. Er komen kleine haarscheurtjes in de spiervezels. Het lichaam herstelt dit door rust en nutriënten. Hier zijn verschillende voedingsstoffen extra belangrijk voor. Daarnaast komen er bij zware fysieke belasting meer afvalstoffen vrij die op verschillende manieren moeten worden opgeruimd door het lichaam. Tijdens het herstel van de spieren worden de spieren sterker, neemt de spiermassa toe en bouwt je hond z’n conditie op.


Wat is spierpijn?

Er zijn twee soorten spierpijn: vroege en verlate spierpijn.

Vroege spierpijn is een brandend gevoel in de spieren dat ontstaat tijdens of vlak na inspanning. Deze spierpijn wordt veroorzaakt door een opstapeling van melkzuur in de spieren die de zenuwuiteinden prikkelen. Melkzuur is een afvalstof die ontstaat bij het maken van energie uit glucose. Deze afvalstof wordt afgebroken in de lever. Als er meer melkzuur wordt geproduceerd dan de lever af kan breken, hoopt het melkzuur zich op in de spieren en ontstaat verzuring. Er kan dan kramp ontstaan.

De andere vorm van spierpijn is verlate spierpijn. Deze spierpijn ontstaat 24 tot 48 uur na inspanning. Verlate spierpijn wordt veroorzaakt door hele kleine scheurtjes in de spiervezels, waardoor de spieren pijn doen en minder belastbaar zijn. Deze scheurtjes zorgen er op den duur voor dat de spier sterker wordt. Het lichaam gaat de scheurtjes herstellen en er ontstaat een supercompensatie. Dat wil zeggen dat het lichaam zich herstelt boven het oorspronkelijke niveau en zich voorbereidt op de volgende zware belasting door extra spiervezels aan te maken.

Spierpijn kan natuurlijk ook te erg zijn. Bij te grote schade kunnen er allerlei andere klachten ontstaan. Als je spierpijn opmerkt bij je dier, ben je in de training waarschijnlijk te ver gegaan. Een doeltreffende training hoeft namelijk geen spierpijn te veroorzaken.


Hoe kun je spierpijn herkennen bij je hond?

Vaak zien we de de spierpijn bij onze viervoeter over het hoofd. Onthoud dat dieren over het algemeen meesters zijn in het verbergen van pijn. Let daarom op deze signalen:

– Neem veranderingen in de gang altijd serieus: hinken, kreupelen, afwijkingen in het afwikkelen van de poot, het naar buiten gooien van een poot en stijfheid. Maar veranderingen kunnen ook veel subtieler zijn. Bijvoorbeeld dat je pas ziet dat iets niet helemaal lekker loopt als ze beginnen te draven of rennen.
– Meer uitrekken als normaal (bijvoorbeeld de spelboog/ downfacing dog )
– Stevig tegen je aan gaan staan om gemasseerd te willen worden
– Stijver opstaan uit de mand en niet meteen soepel doorlopen (of pas soepel gaan lopen of uit de mand opstaan als de baas kijkt)


Blokkades in plaats van spierpijn

Spieren niet de tijd geven om te herstellen na een zware inspanning kan net als bij mensen uiteindelijk leiden tot overbelasting en blokkades in het lichaam. Als het zover is, dan is rust niet voldoende. Een bezoekje aan de fysiotherapeut of osteopaat kan dan nodig zijn. Hoe herken je die blokkades?

  1. Veranderingen in gedrag
    Pijn kost een hele hoop energie en kan mens en dier een kort lontje geven. Een dier met pijn voelt zich kwetsbaar en wil dan geen polonaise aan zijn lijf. Naast chagrijnig gedrag, kunnen dieren ook sloom overkomen, alsof ze geen zin hebben om te gaan lopen, spelen of rijden.
  2. Veranderingen in houding
    Ook een verandering in houding kan verschillen van opvallend tot erg subtiel. Zo valt een dier dat met zijn rug gebold of juist weggedrukt staat vaak wel op. Maar ook het niet meer vierkant kunnen staan of het anders verdelen van gewicht kan duiden op blokkades.
  3. Veranderingen in haarrichting
    Dit is een van de meest subtiele signalen van blokkade-klachten. Patronen in de haarrichting worden beïnvloed door de vorm van de spieren die hieronder liggen. Als een spier niet goed kan functioneren of geblesseerd is, kan zo’n spier erg strak gaan staan. Soms kun je dit ook voelen. Dit veroorzaakt een trekkend effect aan de huid en dan zie je de vacht letterlijk aantrekken. Als er meer chronische problemen zijn waarbij de spieren erg gespannen zijn, kan dit invloed hebben op de doorbloeding in dat gebied. Door de slechte circulatie kunnen dan een droge, schilferige vacht en huid ontstaan.
  4. Minder willen worden aangeraakt
    Als een dier dat normaal graag geborsteld en geaaid wil worden dit plotseling niet meer wil, dan is er iets aan de hand. Dit kan vrij lokaal zijn. Zo kan bij honden de achterkant van de hamstrings (loopt over de achterkant van de achterpoten) vaak erg gespannen zijn.


Het lichaam helpen herstellen

Door goed te herstellen van een geleverde inspanning blijven de spieren soepel en worden ze sterker. Naast de juiste voedingstoffen is een effectieve cooling down in de vorm van bijvoorbeeld 10 tot 15 minuten rustig uitwandelen met een paar lichte rekoefeningen na de training erg heilzaam. Massage kan ook ingezet worden om de circulatie in het spierweefsel te verbeteren en het herstel van het spierweefsel te versnellen.

Bron: De Groene Os /  De Hond als Atleet – Martine Burgers en Sam Turner / De Dogwatcher – Jelien Lammers