Basisvoorwaarden Canitrail
Basisvoorwaarden Canitrail-event

Canitrailen is meer als alleen maar lange afstanden hardlopen met je hond. Het is samen als een goed op elkaar afgestemd team trailen door de natuur met respect voor elkaar mogelijkheden en grenzen.
Het trailen van langere afstanden tussen de 7,5km en 50km ( en zelfs meer) met je hond is te vergelijken met de endurance in de paardensport.  Het vraagt veel van de samenwerking en het goed op elkaar afstemmen van hond en mens om over onverharde paden en technisch lastig terrein langere afstanden te trailen.
Aansluiten bij een Canitrail-event vraagt van organisatie en deelnemers net even iets meer als gewoon aansluiten bij een reguliere trail. Op deze pagina kun je lezen wat en waar je minimaal mee rekening kunt houden bij een georganiseerde Canitrail van Canitrail.NL:

In de voorbereiding op deelname aan een Canitrail-event van Canitrail.NL heb je met je hond natuurlijk gewerkt aan jullie samenwerking en uithoudingsvermogen. Jullie trailen met materiaal waarin jullie beiden goed kunnen bewegen en je bent ingesteld om volledig zelfvoorzienend te kunnen zijn.
q

*Leeftijd hond -Wil je samen deelnemen aan een Canitrail-event van Canitrail.NL  dan is een van de belangrijkste voorwaarden de minimale leeftijd van je hond die wordt aangegeven door de organisatie. Deze minimale leeftijd is niet alleen gebaseerd op de fysieke ontwikkeling van de hond, maar ook op de zwaarte van het parcours.

Dat jullie tijdens jullie groepstrainingen al verder lopen, is voor bijvoorbeeld een 2-jarige herder nog geen garantie dat je kunt deelnemen aan een lange afstand van 25 kilometer door technisch moeilijk heuvelachtig terrein.

Honden zijn er in alle soorten en maten; een kleine hond is al sneller volgroeid als een grote hond. Een strikte leeftijdsgrens voor deelname aan langere afstanden is vaak een kwestie van maatwerk. Onderstaande indicatie is dan ook een minimale richtlijn:

– Voor afstanden onder de 10 km dient de hond minimaal 1,5 jaar te zijn.
– Voor afstanden tussen de 10 km en 20 km dient de hond minimaal 2 jaar te zijn.
– Voor afstanden van de 20 km en hoger dient de hond minimaal 2,5 jaar te zijn.

Bij het afhalen van het startbewijs voor de Canitrail-event laat de deelnemer het hondenpaspoort aan de organisatie zien, zodat de leeftijd van de hond gecontroleerd kan worden. Uitzonderingen op bovenstaande richtlijnen zijn alleen mogelijk in overleg met de organisatie.
q

* Verzorgingsposten – Onderweg zijn deelnemers verplicht om hun hond(en) bij alle bemande verzorginsposten een rusttijd te geven. Verzorgingsposten met water ( geen ijskoud water) staan in de koude periodes van het jaar minimaal om de 8km tot 10km langs het parcours. Bij warmer weer boven de 15 graden, afhankelijk van het luchtvochtigheidsgehalte, wordt er minimaal om de 4-5km water aangeboden.

Bij de verzorgingsposten kunnen de honden afkoelen en de tijd nemen om voldoende te drinken om uitdroging te voorkomen. Op vertoon van je startbewijs kunnen deelnemers hier wat te eten en drinken krijgen om topfit door te kunnen gaan. Hoe lang je hond daarvoor nodig heeft is de verantwoordelijkheid van de baas.

LET OP: Heb je geen startbewijs, dan gaan we er vanuit dat je niet deelneemt aan de canitrail en dus niet gebruik maakt van alle faciliteiten onderweg en na afloop.

q

* Weersomstandigheden  – Canitrailen van lange afstanden doe je bij voorkeur in de periode en op tijdstippen dat het voor de hond niet te warm is. Op zomerse dagen kun je beter vroeg in de morgen lopen als laat in de avond, omdat het in de ochtend vaak meer afgekoeld is als in de avond. Loop bij voorkeur in het bos met veel schaduw en vermijd bij warm weer zoveel mogelijk het lopen in zand, open vlaktes en asfalt.

Pas de lengte en het tijdstip van jullie canitrail aan aan de hoogte van de buitentemperatuur.  Sta je ingeschreven voor een 25km canitrail en is het buiten 20 graden, ga dan liever een kortere afstand lopen en vroeg in de ochtend in plaats van de volle 25km om 12 uur op het heetst van de dag. Het is het niet waard om je hond door oververhitting te verliezen. Meer info over oververhitting lees je op onze site.

Als organisatie ben je verplicht om bij voorspelde weersomstandigheden waarbij het welzijn van de hond in gevaar kan komen, aanpassingen toe te passen die noodzakelijk zijn. Het kan zijn dat je de startperiodes gaat vervroegen to net na zonsopgang, het parcours wordt aangepast of dat het evenement wordt afgelast. Hardlopen bij temperaturen tussen de 18-20 graden Celsius en luchtvochtigheid vanaf 80% kan voor veel honden een gevaar op oververhitting vergroten. Raadzaam is om of dan een kortere afstand te gaan hardlopen of wandelen met de hond.
q

* Materiaal – Om prettig en veilig handsfree te kunnen canitrailen is een goed passend harnas/tuig met verende lijn voor de hond en een heupgordel voor de trailer een aanrader. Het is verboden om te canitrailen met een slipketting of prikband, omdat dit ten koste gaat van de sportieve respectvolle relatie tussen baas en hond.

 Een lijn met vering bevestigd aan bijvoorbeeld een halsband en gordel om de taille is voor een trekkende hond een absolute must. Loopt je hond meer naast je dan is dat niet noodzakelijk.

Waarom liever geen halsband bij een sterk trekkende hond?
Op het moment dat je hond een keer hard aan de lijn trekt, zullen al die krachten opgevangen moeten worden door de nek, dat is tenslotte het deel van het lichaam waar de halsband omheen ligt. De nek is een regio waar veel kwetsbare weefsels liggen, denk maar aan de nekwervels, de luchtpijn, bloedvaten en zenuwen. Door hard aan de lijn te trekken, kan je hond een nekblessure oplopen en dat is natuurlijk niet wenselijk.

Voor de veiligheid is het belangrijk om op goede trailschoenen te lopen waardoor je op vaak gladde en modderige ondergrond voldoende grip hebt. Ga voor een goed advies naar de betere hardloopspeciaalzaken.
q

*Aanlijnen – Tijdens de Canitrail is het verplicht om de hond aangelijnd te hebben. Wordt door de organisatie onderweg of achteraf geconstateerd dat de hond niet aangelijnd meeloopt, dan wordt verdere deelname aan overige Natte Neuzen Trails geweigerd. Wij zullen hier streng in optreden, omdat we als organisatie door dit gedrag het risico lopen onze vergunning voor de Natte Neuzen Trails te verliezen.
q

*Hydratatie – Tijdens de Canitrail zorg je als deelnemer er zelf voor dat je voldoende water bij je hebt om zowel je hond als jezelf tijdens de af te leggen afstand te kunnen hydrateren. Onderweg zorgt de organisatie voor voldoende waterpunten om je eigen voorraad aan te kunnen vullen, omdat er niet altijd voldoende natuurlijke waterbronnen te vinden zijn. Leer je hond van jongs af aan om bijvoorbeeld uit een opvouwbaar bakje te drinken. Of om te leren omgaan met het drinken van water aangeboden uit je bladder. Voor een hond is dit trouwens erg lastig drinken, dus bied kleine hoeveelheden aan om te voorkomen dat hij teveel onder hoge druk binnen krijgt.

q
*Welzijn van de hond – Het welzijn van de hond staat ten alle tijde voorop.  Indien je merkt dat de hond vermoeid of verhit raakt, dan las je naast de verplichte pauze bij de bemande verzorgingspost een extra rustpauze in. Het liefst neem je een extra pauze of ga je wandelen nog voordat de hond vermoeidheidstekenen vertoont. De organisatie en vrijwilligers zullen hier ook op toezien.
Ken je niet de kenmerken van vermoeidheid? Lees meer hierover op deze site.
q

*Bijloper – Heb je zelf geen hond, maar wil je graag meelopen met iemand die wel deelneemt met hond dan kun je je inschrijven als bijloper. Je krijgt dan ook een startbewijs, die je duidelijk zichtbaar moet dragen, zodat je onderweg en na afloop van alle faciliteiten en verzorgingsposten gebruik kunt maken.

q
*Leave nothing but your footprints
– Canitrailers streven ernaar om het natuurgebied waar ze lopen te gebruiken zonder het gebied en de dieren die er wonen onnodig te belasten. Daarom neem je altijd je eigen afval mee. Het is onacceptabel voor iedere canitrailer om gelletjes, papierwikkels van snoepjes en repen, banaanschillen, snoepzakjes, drinkbekers, waterflesjes e.d. achter te laten in de natuur. Afval is in principe alles wat niet in de natuur groeit !
q

*Opruimplicht startterrein – Op en vlak rondom het startterrein is het verplicht om de behoefte van je hond op te ruimen. Het kan zijn dat je hond vanwege de stress van de start nog even zijn behoefte moet doen. Dat is geen probleem mits je deze direct opruimt. Je bent zelf verantwoordelijk voor het bij je hebben van een of meerdere poepzakjes.
q

* Wees hoffelijk en geef elkaar de ruimte – Canitrailers zijn vriendelijk, hebben respect voor de natuur en houden rekening met andere gebruikers zoals wandelaars, fietsers en ruiters. Het gaat tenslotte niet om de tijd en prestatie, maar om de belevenis onderweg. De toekomst van volgende canitrail-events hangt van jullie af. Even wat tips voor onderweg:

1. Tijdens het trailen is het vaak op de meer smalle single-tracks de vraag wie er nu voorrang heeft. De langzamere canitrailer geeft altijd voorrang aan de snellere canitrailer. De snelle canitrailer geeft voorrang aan de snellere mountainbikers. Het paard heeft op iedereen voorrang, omdat een paard onverwacht kan reageren en daardoor een gevaar kan zijn voor zichzelf en anderen.

2. Een andere hoofdregel is dat de canitrailer die bergafwaarts loopt voorrang heeft op de canitrailer die de heuvel omhoog gaat. Tot stoppen komen is voor een canitrailer die bergafwaarts gaat lastiger als voor iemand die bergopwaarts gaat.

3. Inhalen doe je links van de andere canitrailer. Geef bijtijds aan dat je wil inhalen ( Roep bijvoorbeeld “Links”) en wacht totdat de canitrailer voor je ruimte maakt. De deelnemer die ingehaald wordt maakt ruimte aan de linkerkant en houdt zijn hond kort. Bij mogelijke agressie moet de ingehaalde deelnemer zelfs even stoppen om de inhalende deelnemer niet te hinderen. Ook de inhalende deelnemer moet zijn hond indien nodig kort bij zich houden.Pas dan haal je in. Het is natuurlijk wel zo vriendelijk om bij het inhalen de ander te bedanken.

4. Zie je onderweg een canitrailer in nood, dan word je geacht hem of haar te helpen. Je loopt nooit door.

5. Loop je over een single-track op kop van een groepje canitrailers dan is het gepast om de canitrailers achter je te waarschuwen voor de gevaren zoals kuilen, losse rotsen, boomstronkjes, zwiepende takken en dergelijke omdat het in colonne lopen meer risico’s met zich meebrengt als dat je alleen loopt. Het wordt zeer op prijs gesteld als je niet alleen met je eigen veiligheid maar ook met die van anderen rekening houdt.

q

*Respecteren regels beheerders natuurgebied – Loop je tijdens je trails door beschermde gebieden van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer of Geldersch Landschap dan heb je respect voor de regels die zij opgesteld hebben, zodat we nog lang kunnen genieten van de kwetsbare natuur. De belangrijkste regels zijn:
– Je mag trailen tussen zonsopgang en zonsondergang, tenzij er toestemming gegeven is voor een nachtelijk trailavontuur.
– Je loopt op bestaande bos-ruiter-mtb paden om flora en fauna zo min mogelijk te verstoren. Maak geen eigen paadjes waar ze niet zijn. Dat daar geen pad is, is niet zomaar…daar is een reden voor.

* Oog in oog met wild? Dieren kunnen onvoorspelbaar reageren op bezoekers en als je oog in oog staat met wilde dieren, wat moet je dan wel of niet doen:
– Hou voldoende afstand, minimaal 25 meter
– Blijf rustig en wandel langzaam weg
– Doorkruis nooit een kudde of een groep paarden
– Laat de dieren met rust, voer en aai ze niet.

q

*DOG-WATCHER – Bij de Natte Neuzen Trails die door Canitrail.NL worden georganiseerd ligt de hoogste prioriteit bij het creëren van ruimte voor de persoonlijke zone van de sportende hond. Sinds de oprichting van Canitrail.NL vorig jaar februari krijgt dit deel van onze visie op canitrailen steeds meer een vaste herkenbare vorm.
– Denk bijvoorbeeld aan de startpauzes van 1 minuut tussen de start van individuele deelnemers en langere startpauzes bij grotere groepen.
– Denk bijvoorbeeld aan het bewust niet gebruiken van tijdregistratie om te stimuleren dat deelnemers, hond en baas, in hun eigen tempo kunnen lopen zonder de druk van een tikkende klok die op de achtergrond meedraait.

Bij de Natte Neuzen Trails hebben we de DOG-WATCHER geïntroduceerd die onder begeleiding van Jelien Lammers zijn opgeleid.  Jelien Lammers, eigenaar van Boel Bewust, hondentrainster- en hondencoach,  is gespecialiseerd in het ‘lezen’ van honden en ziet in een paar seconden hoe je hond in zijn of haar lijf zit. De Dog-watchers hebben de taak om voor de start de honden te observeren en baasjes te adviseren. Zij zijn tevens een vraagbaak voor alle deelnemers en op de startlokatie helpen ze om de hond-hond en hond-mens interactie te managen. De Dog-watchers zullen in gesprek gaan met deelnemers zonder daarbij de verantwoordelijkheden van de baasjes over te nemen.

q

*Verantwoordelijkheid bij schade – Deelname geschiedt voor eigen risico. Canitrail.NL aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor het zoekraken of beschadiging van persoonlijke eigendommen, noch voor enig opgelopen persoonlijk letsel, behoudens ten gevolge van grove schuld. Deze uitsluiting van aansprakelijkheid geldt ook voor ernstige schadesoorten zoals alle mogelijke schade ten gevolge van letsel of overlijden. Bij schade veroorzaakt door de hond blijft de eigenaar van de hond aansprakelijk.
NB: Bij deelname aan de Natte Neuzen Trails ben je bekend met het Reglement Deelname.