Zaterdagavond 7 oktober was de eerste editie van een serie aan nachtelijke ervaringen voor kleine groepen canitrailers georganiseerd door Canitrail.NL.  Canitrailen in de nachtelijke uren in het donkere bos is echt heel anders lopen; je wereld wordt kleiner, maar de binding met je hond voel je juist nog meer. Doordat het donker is kun je dieptes minder goed inschatten en minder ver voor je uitkijken; je volgt echt je hond. Je bent erg gefocust op de grond vlak voor je, maar zult af en toe op moeten kijken om de met reflecterende linten uitgezette route goed te kunnen volgen. Belangrijk dus om je voeten goed op te tillen en zo ontspannen mogelijk te lopen.

Wij mensen lopen dus met een hoofdlampje om iets te zien, maar hoe zit dat nu bij honden?
Honden kunnen ’s nacht veel beter zien dan de mens. Hoe komt dat?

Honden zien beter in het donker
De wilde familieleden en de voorouders van onze hond waren actief in de schemering om te jagen en het is daarom voor hen van belang dat ze goed zicht hebben in het donker. Honden hebben deze eigenschap nog steeds. Er zijn 3 redenen waarom honden beter zien in het donker.

 1. Meer staafjes
  In het netvlies bevinden zich naast kegeltjes ook andere lichtgevoelige cellen: staafjes.
  Staafjes zijn erg lichtgevoelig en zorgen ervoor dat we zelfs bij weinig licht toch kunnen zien. Honden hebben meer staafjes dan wij.
 2. Meer lichtinval
  Naast de staafjes zijn er nog 2 onderdelen van het oog die van belang zijn voor de hoeveelheid licht dat het oog binnen komt: het hoornvlies en de lens. Het hoornvlies – ook wel cornea genoemd – is het transparante deel aan de buitenkant van het oog waar het licht door naar binnen valt. De lens bevindt zich achter de pupil. Honden hebben een groter hoorvlies dan mensen waardoor ze meer licht kunnen opvangen.
 3. Tapetum lucidum
  Je zult het vast wel eens gezien hebben bij een kat in het donker of op een foto waarbij flits is gebruikt: ogen van sommige dieren lichten op in het donker alsof er lampjes in zitten. Achter het netvlies bevindt zich een soort spiegeltje – het tapetum lucidum – het heeft een glimmend oppervlak en het weerspiegelt binnenkomend licht. Op deze manier kan binnenkomend licht extra benut worden. Honden hebben ook een tapetum lucidum en zien daardoor beter in het donker dan wij.

De volgende Cani-Nacht-Trail wordt georganiseerd op 4 november 2017 om 19:30 uur