Ik ga canitrailen en neem mee…

Als je je hond meeneemt op een wandel of hardloopavontuur in de natuur, ga je met je hond weg van de openbare wegen en de bewoonde wereld. Weg van een goede ontvangst voor je mobiele telefoon en dierenartsen of dierenklinieken. Onderweg ben jij dus voor 100% verantwoordelijk voor het verzorgen van wonden en noodsituaties die zich kunnen voordoen bij zowel jezelf als je hond. Als toegewijde trainer en fervent canitrailer moedig ik iedereen aan om een ​​eenvoudige lichtgewicht EHBO-kit voor honden en jezelf mee te nemen op elk Canitrail-avontuur.

Maar wat neem je mee?

Er zijn verschillende EHBO-koffers online te koop, waarvan sommige zelfs speciaal zijn ontworpen voor mensen die met hun honden in de natuur langere afstanden afleggen. Wat zit er in jullie lichtgewicht EHBO-kit voor backpacken, wandelen en/of canitrailen met je hond(en)?

In het blog van Kate Pederson over dit onderwerp vond ik allerlei tips die ik heb vertaald en aangevuld met eigen kennis. https://pawsitivelyintrepid.com/the-best-lightweight-first-aid-kit-for-hiking-with-dogs/


Nice to Know

Voordat we verder gaan naar de materialen is het handig om een aantal dingen te weten over je hond:

A. De normale hartslag van je hond
Een normale hartslag van je hond in complete rust ligt tussen de 30 tot 40 hartslagen per minuut. Normaal ligt deze overdag tussen de 60 en 120 slagen per minuut. Bij het hardlopen mag de hartslag zelfs boven de 120 slagen per minuut komen.
Tel het aantal slagen per vijftien seconden en vermenigvuldig dit dan met 4 zodat je de hartslag per minuut weet. De slagen moeten krachtig en regelmatig zijn. De hartslag versnelt na lichamelijke inspanning, oververhitting, bij hartproblemen, bij shock en na pijn.
Om te weten wanneer de hartslag van je hond normaal is en dus te hoog of te laag is, is het goed om de hartslag van je hond regelmatig te meten. In dit filmpje kun je zien hoe je de hartslag van je hond meet.

B. De normale temperatuur van je hond
De normale temperatuur van een hond ligt tussen de 38 en 39 graden. Bij puppy’s ligt die vaak wat hoger. En ook bij honden die een inspanning leveren ligt ie hoger. Van een extreme verhoging van de lichaamstemperatuur is sprake als de lichaamstemperatuur van je hond boven de 41,5 graden ligt. Onmiddellijk koelen is dan van levensbelang. Het meten van de lichaamstemperatuur doe je rectaal met een digitale thermometer. Heb je die niet bij de hand, dan is het mogelijk de temperatuur te bepalen aan de hand van het voelen van de warmte van oren en poten of door te voelen aan z’n neus of door de oksels en liezen te voelen of z’n tandvlees te onderzoeken. Hoe je dat moet doen kun je op deze pagina van wikihow lezen.

C. De normale ademhaling van je hond
Bij een normale ademhaling van je hond kun je de borstkas rustig op en neer zien bewegen. Als je de borstkas niet ziet of voelt bewegen, houd je een doekje voor de neus van de hond om de ademhaling te controleren. Onder normale omstandigheden ademt een hond in rust tussen de 15 en 30 keer per minuut. De ademhaling van een hond is sneller en oppervlakkiger bij oververhitting, pijn, shock en hartproblemen. Als je hond niet ademhaalt, controleert je zijn hartslag en pols en bereid je je voor op het toepassen van kunstmatige ademhaling en/of hartmassage.

 

WAAR MOET JE OP LETTEN
Aangezien je een EHBO-kit nodig hebt die je in je trailvest of rugzak moet meenemen voor tijdens een langere canitrail of lange wandeling, is het gewicht ervan van groot belang. Daarom is het belangrijk om je EHBO tot het absolute noodzakelijke minimum te proberen te beperken. Een lichtgewicht EHBO-kit voor je hond moet in ieder geval de volgende dingen bevatten:

  1. Een manier om wonden te reinigen, zoals antiseptische doekjes of drievoudige antibiotische zalf
  2. Een manier om het bloeden te stoppen en wonden te beschermen, zoals gaas, vetrap (zelfklevend verband) of ander verbandmateriaal
  3. Een manier om splinters of ander materiaal uit de huid of poten te krijgen, zoals een lichtgewicht pincet
  4. Een manier om allergische reacties te behandelen. Een veelgebruikt medicijn om mee te nemen is Benadryl (difenhydramine).
  5. Een manier om je hond uit de onbewoonde wereld te dragen. Dit kan je armen zijn, je rugzak of een reddingsharnas.
  6. Een touwtje, extra riem of verband om een snuitje/muikorf te kunnen aanleggen om te voorkomen dat je hond jou of anderen kan bijten als hij erg veel pijn heeft.
  7. Handig om bij je te hebben; er zijn spullen die absoluut de moeite waard zijn om bij je te hebben.

Laten we elk van de bovenstaande items bespreken en waarom ze belangrijk zijn. Dit zal je helpen om voorverpakte EHBO-kits die op de markt zijn beter te beoordelen en je ook in staat te stellen een eigen doe-het-zelf EHBO-kit samen te stellen om met je hond eropuit te gaan als je al de juiste benodigdheden in huis hebt.

 

  1. Een manier om wonden schoon te maken

Enkele van de meest voorkomende verwondingen die in de buitenlucht optreden zijn prikwonden, schaafwonden en andere huidbeschadigingen. Afhankelijk van de ernst van de wond, is je eerste prioriteit om het bloeden te stoppen en druk uit te oefenen. Maar voor kleine wonden verdient het de voorkeur om te proberen de wond schoon te maken voordat je een verband aanbrengt.

Neem altijd water mee om zichtbaar vuil uit een oppervlakkige wond te kunnen spoelen. Dep vervolgens de wond schoon met een antibacterieel reinigingsmiddel zoals chloorhexidinedicetaat of providonejodium. Beide items zijn meestal inbegrepen in EHBO-koffers. Wanneer je jodium of chloorhexidine gebruikt, moeten deze worden verdund met water voordat je dit op je hond gebruikt. Breng vervolgens aan op steriel gaaskompres en dep het gebied voorzichtig schoon.

 

  1. Een manier om bloedingen te stoppen en wonden te beschermen

Nadat een wond is schoongemaakt, breng je een ​​verband aan om druk op de wond uit te oefenen en het bloeden te verminderen. Dit verband zal ook helpen de wond te beschermen tegen vuil.

Voor een zo minimalistisch mogelijke lichtgewicht EHBO-kit neem ik mee voor het kunnen beschermen van een wond (geen bijtwond) het volgende mee in volgorde van aanbrengen op de wond:
– een steriel niet-verklevend wondkompres,
– synthetische watten (bij ernstige bloedingen of drukverdeling bij drukverband))
– rol elastisch hydrofiel zwachtel met leukoplast tape
– en/of rol zelfklevend verband

Bij een oppervlakkige wond leg je dus na het schoonmaken van de wond eerst het steriele wondkompres erop om vervolgens de elastische zwachtel of zelfklevende verband eromheen te binden om het kompres op z’n plaats te houden. Houd er bij het verbinden rekening mee dat dit een zeer rekbaar materiaal is. Het verband moet strak genoeg zitten om er niet af te glijden, maar mag de bloedsomloop niet afsnijden. Om dit te voorkomen kun je synthetische watten over de wondkompress leggen om te voorkomen dat het rekbare verband alles afknelt.  Onthoud dat een verband dat onderweg moet worden aangebracht hopelijk tijdelijk is totdat je bij de auto, thuis of dierenarts bent. In dit filmpje zie je hoe je bijvoorbeeld een wond aan de poot van je hond verzorgt

  1. Een manier om splinters of ander materiaal van de huid en poten van uw hond te verwijderen

Er zijn veel items die in de huid kunnen blijven steken van je hond en die moeilijk met je vingers te verwijderen zijn. Van houtsplinters tot cactusstekels tot ingebedde teken. Een goed pincet kan in verschillende situaties goed van pas komen. Een klassiek Zwitsers zakmes heeft een goed klein pincet die je uitstekend zou kunnen gebruiken. Maar er zijn ook tal van lichtgewicht titanium pincetten die online te koop zijn. Ongeacht het type pincet dat je aan je EHBO-doos toevoegt, ik denk niet dat je er spijt van zult krijgen om er een mee te nemen tijdens je wandel- en canitrailavonturen.

 

  1. Een manier om allergische reacties te behandelen

Difenhydramine (algemeen bekend onder de merknaam Benadryl) is een antihistamine medicijn voor de behandeling van allergische reacties. Net als mensen worden honden gebeten en gestoken door insecten, vooral in de warmere maanden. Dit kan weinig effect hebben, of het kan een noodsituatie zijn, afhankelijk van het gif, de allergische reactie van het huisdier en de locatie van de beet, omdat zwelling in het nek- en keelgebied ernstige ademhalingsproblemen kan veroorzaken. Honden hebben meestal zwelling van het gezicht en snuit bij insecten met hun mond.

Benadryl® is een geweldig noodmedicijn voor allergische reacties met betrekking tot insectenbeten en -steken. Relatief veilig, kan het worden gebruikt in de meeste huisdieren, kinderen en volwassenen om de allergische reactie te kalmeren en mogelijk een noodsituatie te voorkomen als gevolg van extreme zwelling. Neem contact op met je dierenarts om nauwkeurige doseringsinformatie voor je hond te krijgen.

Veel EHBO-kits voor honden bevatten een paar individueel verpakte Benadryl-tabletten. Stop een paar tabletten in een leeg pillendoosje. Deze houdt de tabletten droog en beschermd en is navulbaar.

 

  1. Een manier om je hond uit de onbewoonde wereld te dragen

Voor kleine honden kun gemakkelijk oppakken en terugbrengen naar de auto. Maar hoe groter de hond is, hoe belangrijker het is om een ​​plan te hebben hoe je je hond weer terug bij de auto kunt krijgen.

Onlangs zijn er een aantal noodharnassen gemaakt voor honden om in mee te kunnen nemen als je viervoeter zelf niet meer in staat is om te lopen. Want je hond achter laten is natuurlijk geen optie. Hier is een korte lijst van enkele van de populairste merknamen:


De meeste EHBO-koffers worden niet geleverd met een noodharnas, maar of je nu wel of niet een reddingsharnas voor je hond koopt, zorg ervoor dat je een manier hebt om je hond terug te brengen naar je startlokatie of een plek in de bewoonde wereld. Veel reddingsdiensten die gewonden moeten ophalen zijn niet goed uitgerust om honden te redden.

 

  1. Een touwtje, extra riem of verband om een snuitje/muikorf te kunnen aanleggen

Van het gaasverband kun je eenvoudig een ​​noodmuilkorf maken. Je zou kunnen denken dat een muilkorf niet nodig is voor je hond, omdat je hond niet zou bijten. Maar alle honden zijn in staat om te bijten wanneer ze pijn hebben en jij veroorzaakt pijn door je hond te bewegen of een wond aan te raken. Je kunt echter ook van een schoenveter, stropdas, of je riem een noodmuilkorf maken. Oefen dit regelmatig thuis in een niet-stressvolle omgeving voordat je het toepast op de trails. In het onderstaande filmpje leer je hoe je een gaasmuilkorf aanbrengt

Let op: als je hond oververhit is, moeite heeft met ademhalen of moet overgeven doe je NOOIT een muilkorf om.

  1. Handig om mee te nemen

Vanuit eigen ervaring op de ultratrails zijn er dingen die handig zijn om mee te nemen of bij diverse evenementen zelfs verplicht zijn om mee te nemen. Veel van deze spullen zijn multifunctioneel zodat je zo minmogelijk hoeft mee te nemen:

 

* Het Reddingsdeken is goud waard
De reddingsdeken goud en zilver is voor eenmalig gebruik en beschermt zowel tegen oververhitting als onderkoeling. De deken heeft een gouden en een zilveren kant. Met de goudkleurige zijde naar het lichaam wordt oververhitting voorkomen. Daarnaast beschermt de reddingsdeken met de zilverkleurige kant naar het lichaam bij onderkoeling. In noodgevallen zoals bij een shock kun je dit deken om doen bij zowel hond als mens. Een ezelsbruggetje is “zie je goud, dan is het slachtoffer koud”. Het gaat dan dus om de zijde die je als hulpverlener ziet.

Je zou het reddingsdeken zelfs kunnen gebruiken als brancard om je gewonde hond in te vervoeren; je legt dan je hond op het reddingsdeken en met twee mensen pakken jullie het deken aan de vier punten op en heb je een noodbrancard.
En als je de deken helemaal oprolt kun je je hond eventueel ook ermee op je borst dragen in een soort van draagzak. Het reddingsdeken is zelfs in te zetten bij het maken van een tourniquet bij slagaderlijke bloedingen.
In dit filmpje kun je zien hoe je het reddingsdeken het beste kunt gebruiken

 

* Het IJSverband/ Cold bandage
Het IJsverband is éénmalig te gebruiken voor het behandelen van blessures, spierpijn en overbelasting. Het ijsverband bestaat uit een speciaal ontwikkelde, verkoelende oplossing in een elastische bandage. Het ijsverband vermindert zwellingen en verleent voldoende koeling voor een zeer effectieve behandeling, ook verkort de bandage de herstelperiode van blessures doordat koelen en compressie worden gecombineerd in één eenvoudige stap. Wikkel de bandage rond het geblesseerde gebied, zorg voor genoeg compressie zodat de bandage goed kan verkoelen.Wikkel de bandage niet te vaak over zichzelf en zorg dat hij niet afknelt. De verkoeling zal geleidelijk kouder worden in de eerste 10 tot 15 minuten en zal gedurende 2 uur blijven verkoelen.

 

* Extra t-shirt voor noodmitella
Stel je komt als mens te vallen en je hebt direct erna last van je hand, arm, schouder of sleutelbeen dan is het noodzakelijk om de opkomende zwelling van de verstuiking of breuk te voorkomen door het dragen van een mitella. Mocht je geen mitella in je EHBO hebben dan is het goed om te weten dat je van een T-shirt een nood-mitella kunt maken

 

* De veelzijdigheid van Tie Wraps
Een paar kabelbinders (tie wraps) zijn een echte must om bij je te hebben in je trailvest of auto. De veter in je schoen kun je bijvoorbeeld kapottrekken; dan gebruik je de tie wrap om je schoenen dicht te kunnen maken. Of de musketon van de lijn breekt af; dan is de tie wrap sterk genoeg om als vervanging te gebruiken. Of je hebt een noodhondenlijn nodig; dan maak je van diverse tie wraps aan elkaar vastgelust een oersterke lijn. Een kleine schaartje gebruik je vervolgens om de overtollige stukken eraf te knippen. In dit filmpje zie je 12 handige tips over het gebruik van de tie wraps

* O.R.S. tegen uitdrogingsverschijnselen
De afkorting O.R.S. staat voor Oral Rehydration Salts. Het middel O.R.S. is een glucose-zoutenpreparaat met de juiste hoeveelheden glucose (druivensuiker) en zouten dat de opname van water bevordert. Het wordt gebruikt bij uitdroging door warmte, braken, diarree of wanneer een jong dier lange tijd geen melk heeft gekregen.

Ook je hond zou je bij extreme uitdrogingsverschijnselen kleine beetjes O.R.S. mogen toedienen mits hij nog wel wil drinken. Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van O.R.S. effectief en veilig is bij honden met milde tot matige dehydratie geassocieerd met hemorragische diarree. Hemorragische diarree wordt gekenmerkt door het acuut ontstaan van bloederige diarree en braken waardoor er een groot risico op uitdroging van de hond is. In de O.R.S. van mensen is de zoetstof sucralose (0,012mg per zakje) toegevoegd; gebruik dit middel voor je hond alleen in uiterste noodgevallen door het in kleine beetjes aan te bieden. Nooit in grote hoeveelheden in 1 keer.

 

* Poepzakjes en papieren zakdoekjes
De poepzakjes zijn ongelooflijk handig omdat je daarin alle afval kunt stoppen voor het geval je geen prullenbak in de buurt hebt. In sommige natuurgebieden is het zelfs verplicht om de uitwerpselen van je hond op te ruimen.
Als je zelf ergens een grote boodschap moet doen is het altijd fijn dat je papieren zakdoekjes bij je hebt als wc-papier die je na gebruik in de poepzakjes kunt stoppen om bij de auto in de prullenbak te gooien. Leave nothing but footprints!
De papieren zakdoekjes kun je tevens gebruiken om bijvoorbeeld stromend bloed te stelpen of om het geronnen bloed rondom een verzorgde wond mee schoon te maken.
Het poepzakje kun je tevens gebruiken als waterdicht zakje voor je mobiele telefoon of andere zaken die niet nat mogen worden als je plotsklaps wordt overvallen door een enorme stortbui.

* Zwitsers zakmes; multifunctioneel
Een Zwitsers zakmes kun je vooral zien als een multifunctionele tool. De tool biedt meer dan een mes, zo heeft het vaak ook schroevendraaiers, kurkentrekker, flesopener, priem. Maar er zijn er ook met een schaar, kabelkniptang, zaklamp, pincet vergrootglas en led lampje, en noem het maar op. Een aparte Het Zwitsers zakmes is dan ook de beste keuze als je op zoek bent naar één tool voor verschillende situaties.Het meest bekende voorbeeld is het Zwitsers zakmes van Victorinox.

 

* Leukotape; stevige tape voor onderweg
In plaats van het aanschaffen van leukoplast om een wikkelverbandje vast te zetten kun je beter voor de aanschaf van Leukoplast gaan. Dit is in de lengte ook eenvoudig te scheuren, maar kan ook ingezet worden om bijvoorbeeld je enkel te fixeren na een misstap. Door het tapen van je enkel kun je dan in ieder geval nog terugkomen bij de auto. De Cool bandage gebruik ik zelf meteen als ik door m’n enkel ben gegaan.  Het tapen van mijn enkel doe ik als de zwelling weg is.

Je kunt leukotape ook gebruiken om op plaatsen te plakken waar je schoenen voor veel wrijving zorgt om blaren te voorkomen. Of je gebruikt de tape om je schoen als je bijvoorbeeld aan de zijkant uit je schoen bent gescheurd. Ook kun je deze tape prima gebruiken als een dogbootie om de poot van je hond steeds weer loslaat.
In dit filmpje kun je zien hoe je je eigen enkel kunt fixeren met leukotape

* Dogbooties
Een ander item dat je uitstekend kunt gebruiken bij het beschermen van hondenpootjes zijn de hondenlaarsjes oftewel dogbooties. Booties beschermen de voetzool tegen ijs, strooizout/pekel in de winterperiode. Maar zijn ook te gebruiken ter bescherming van beschadigde voetzolen, zoals wonden of kloven en wanneer de hond niet mag likken aan zijn poot. Vandaar dat een ​​paar hondenlaarzen (dogbooties) en een goede potenbalsem op meerdaagse trips in de winter of stenig gebied een absolute must zijn.Een review op een aantal dogbooties worden in dit filmpje besproken.

 

* Powerbank en waterproof foedraal
Mijn mobiele telefoon heb ik altijd bij me. Niet alleen om foto’s en filmpjes mee te maken, maar ook om mobiel bereikbaar te zijn of anderen te kunnen bereiken in noodgevallen. In mijn telefoon heb ik altijd de noodnummers staan van niet alleen de lokale hulpdiensten maar ook de landelijke noodnummers. Op het beginscherm heb ik de Emergency Contacts geïnstalleerd voor het geval iemand voor mij hulp in moet schakelen.

Bij langere afstanden en vooral als ik ook navigeer op mijn telefoon heb ik altijd in een waterproof foedraal een powerbank met oplaadkabel mee. Je wil nooit en te nimmer ergens staan met een lege telefoon. Mocht je meerdere dagen onderweg zijn, dan kan een powerbank op zonne-energie de oplossing zijn. Nadat je je telefoon ermee hebt opgeladen, zorgt de zon ervoor dat je powerbank weer opnieuw wordt opgeladen. Een powerbank kan levensreddend zijn!

Om mijn telefoon die volledig voor 100% afgesloten wil hebben tegen water en vuil maar toch nog wil kunnen gebruiken heb ik een speciaal daarvoor ontworpen waterproof foedraal van Seawag aangeschaft.

Alle andere spullen die ik niet nat of vies wil laten worden stop ik in waterdichte zip bags voordat ik ze in mijn trailvest doe.

 

* Water en voeding
Tot slot neem je altijd voldoende water mee en iets te eten voor onderweg om te voorkomen dat jij en je hond uitdrogen of dat de bloedsuikers spiegel van jou of je hond te laag wordt. Een te lage bloedsuiker herken je aan de volgende symptomen: sloomheid, wankel lopen, afwezig zijn, trillen, versnelde ademhaling, trage hartslag en in het meest ernstige geval kan de hond in coma raken.  Geef jezelf of je hond kleine porties eten voor het geval er milde klachten zijn.
Ik neem bij korte afstanden tot 15km altijd minimaal 1 liter water mee en een opvouwbare drinkbak voor m’n hond. Het water verdeel ik over twee soft flaskes van 500ml waarbij 1 flesje voor m’n hond is en de andere voor mezelf. Bij langere afstanden of in gebieden waar verder geen water te vinden zal zijn neem ik in mijn trailvest ook nog een waterzak van 1,5 liter of 2 liter mee. Mijn hond kan rechtstreeks uit het mondstuk van de waterzak drinken of ik vul de meegenomen opvouwbare drinkbak met water waaruit de hond kan drinken.
Het water is ook ontzettend handig om te gebruiken bij het schoonmaken van allerlei wonden. De soft flask kan ik makkelijk bijvullen en deze gebruiken om de O.R.S. zakjes in op te kunnen lossen en drinken.


*Een noodfluitje; vooral in de bergen
Een klein fluitje is vooral in de bergen of als je alleen met je hond onderweg bent onmisbaar. Het geluid van een fluitje reikt verder dan je stem. Bovendien kun je fluiten langer volhouden dan schreeuwen.

Zorg dat je je het fluitje altijd voor het grijpen hebt. Dus niet onderin je racevest! En vergewis je ervan dat je het alpiene noodsignaal kent. Binnen 1 minuut het signaal 6 keer herhalen, 1 minuut wachten en dan eventueel herhalen. Heeft iemand jouw noodsignaal ontvangen, dan wordt er gereageerd met 3 signalen in een minuut.

 

 

SAMENVATTING

Bij een kortere trail bij jou in de buurt neem je waarschijnlijk minder mee als op jullie langere canitrails. Zo zul je ook minder spullen nodig hebben als je dicht bij de bewoonde wereld loopt dan als je ergens in de ‘middle – of nowhere’ trailt. Als je je route als een 8-tje hebt gepland dan kom je na de eerste lus weer terug bij de auto en kun je veel EHBO-spullen, droge kleding en extra water in de auto laten. Wel zo handig als jullie iets verder willen, maar niet teveel in de trailrugzak willen meenemen.

Kies je spullen vooraf welbewust op veiligheid, nooit op gewicht.

De complete lijst met alle spullen voor onderweg ziet er als volgt uit:

– Steriel gaaskompressen
– Niet verklevend wondkompres
– Hydrofiel zwachtel (geschikt voor bewegende lichaamsdelen)
– Pleisterspray (ipv gewone pleisters)
– Blarenpleisters
– Leukotape
– Cold bandage/ IJsverband
– Betadine of Chloorhexidine of Reinigingsalcohol( desinfectant)
– Benadryl-tabletten
– Paracetamol tabletten
– Reddingsdeken goud zilver
– Noodfluitje
– Safe Kiss Beademingsdoekje (reanimatie)
– Poepzakjes
– Papieren zakdoekjes
– Tie wraps (kabelbinders)
– Energiereep/ gelletje/ brokjes = voeding
– O.R.S. zakjes
– Magnesiumolie
– Rescue harnass ( reddingsharnas)
– Dogbooties
– Geplastificeerde kopie van je ID kaart
– Waterdichte zip bag (om alles te beschermen tegen vocht en vuil)
– Water en een opvouwbare drinkbak
– Opvouwbaar waterafstotend kleed
– Tekentang
– Zwitsers zakmes met splinterpincet, schaartje, led lampje (of zaklampje)
– Powerbank met kabel (opladen telefoon)

En natuurlijk een volledig opgeladen telefoon met hierop in ieder geval een gedetailleerde kaart van de omgeving. Zorg ervoor dat je telefoon vooraf helemaal is opgeladen en zet zo veel mogelijk functies uit om batterijen te sparen.

 

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *