Alles over Trailvesten voor Canitrailers

Iedereen die bekend is met canitrailen of hiken in de natuur, weet dat het verstandig is om extra spullen mee te nemen voor zowel je hond als jezelf als je op pad gaat. Denk hierbij bijvoorbeeld aan extra water, eten, droge kleding en EHBO-spullen. Om extra water met je mee te nemen kun je er natuurlijk voor kiezen om een bidon mee te nemen of een waterzak, maar vaak is dat niet voldoende. Vooral als je gaat canitrailen heb je te maken met oneffenheden in het terrein, waardoor de kans om je enkel te verzwikken (of erger) een stuk groter wordt. Of je hond kan z’n pootje ophalen aan wat ruwe rotsen tijdens jullie berghike.

Doordat je tijdens het hardlopen in de natuur bent en weg van de geasfalteerde wegen en bewoonde wereld, is het raadzaam om ervoor te zorgen dat je voldoende materiaal bij je hebt om jezelf en je hond te kunnen helpen mocht dit nodig zijn. Daarnaast ben je tijdens een canitrail vaak wat langer onderweg. Je hebt te maken met natuurlijke obstakels, hoogteverschil, los zand en je wilt natuurlijk genieten van de mooie natuur waar jullie doorheen lopen! Dan is het belangrijk om ook extra kleding en soms zelfs verlichting met je mee te nemen.

Voordelen van een trailrugzak/ trailvest
Trailrugzakken zijn speciaal ontworpen dat ze stabiel op je rug zitten en niet heen en weer schuiven tijdens het hardlopen. Een trailvest zit hoog op de rug en heel dicht op je lichaam. Dat zorgt ervoor dat hij zo min mogelijk beweegt onder het rennen. De brede stukken onder de armen geeft een drinkvest een betere pasvorm dan de rugzak, die vaak met dunnere banden is uitgerust. De verbeterde pasvorm maakt dat je drinken en andere bagage minder op en neer springt als je met een drinkvest rent. Een ander voordeel aan een vest, vergeleken met de rugzak, is dat het vaak makkelijker is om bij je spullen te komen TERWIJL je rent.

Een trailrugzak is de beste keus als je een veelzijdigere tas wil hebben, die je ook kan gebruiken voor andere activiteiten dan hardlopen. Een rugzak is vaak groter, zodat hij goed kan dienen voor langere wandeltochten of als je de niet de aller langste afstanden hardloopt.

Of je nu kiest voor een racevest of rugzak is heel persoonlijk. Belangrijk is dat je handen volledig vrij zijn wat bijvoorbeeld het klimmen en afdalen makkelijker maakt.  Dankzij het lopen met een trailrunning vest kun je alles meenemen dat jullie veiligheid vergroot. Denk hierbij niet alleen aan hardloopverlichting waardoor je gezien wordt, maar ook aan het meenemen van je telefoon en reddingsdeken mocht er onverhoopt iets gebeuren onderweg.

Waar moet een trailvest allemaal aan voldoen?
Om die vraag te beantwoorden moet je kijken naar de omgeving waar je het trailvest voornamelijk wilt gebruiken, hoe lang je gaat canitrailen en wat je allemaal mee wilt nemen.

LET OP: denk bij wat je meeneemt in het aantal uren dat je weg bent en niet in aantal kilometers. Een hike van 10 kilometer in de bergen kan wel eens ruim 3 uur duren in vergelijking met een 10 kilometer in een vlak gebied waar je misschien wel slechts 1 uur over doet. Kom je onderweg langs een horecagelegenheid die open is (vergeet dat vooral niet vooraf te checken) dan neem je wat extra contant geld of een bankpasje mee en hoef je minder te eten of drinken mee te nemen.

Verschillende vakken: Ik ben een groot fan van een trailvest met zoveel mogelijk verschillende vakken voor en achterin, zodat je spullen niet op elkaar gepropt onderin je trailvest zitten. Je kunt zo je trailvest overzichtelijk inpakken en het gewicht beter over je hele rugoppervlak verdelen.

Extra veel vakjes voorop m’n trailvest en het liefst 1 met een ritsje waarin je spullen kunt bewaren die je niet mag verliezen onderweg zijn voor mij een absolute must. Ik wil tenslotte snel bij m’n spullen kunnen komen voor m’n hond en reservespullen die ik niet meteen hoef te gebruiken, zoals een regenjasje of EHBO spulletjes, stop ik achterin. Energiereepjes en kleine hapjes voor mij en m’n hond zitten altijd voorin. Net als de poepzakjes, het opvouwbare drinkbakje en m’n noodfluitje. Een waterdicht vak is in regenachtige periodes geen overbodige luxe om bijvoorbeeld je telefoon in te kunnen bewaren.

Ben je van plan om het trailvest ook te gebruiken in de bergen of gebieden met veel hoogteverschil, is het raadzaam om een running vest aan te schaffen met een speciaal vak of lussen aan de onderzijde om trailstokken mee te kunnen nemen.

 

Capaciteit: Ben je vaak meerdere uren onderweg, is het verstandig om te kiezen voor een trailvest met een grotere capaciteit om ook een extra drinksysteem mee te kunnen nemen. Hierin zit namelijk veel verschil.  In een trailvest met een inhoud van 4 liter kun je nu eenmaal minder meenemen als een trailvest met een inhoud van 16 liter.

Een veel gebruikte term bij trailvesten is “camelback”. Hoewel dat een merknaam is, wordt er mee aangegeven dat het een zak betreft die je van een drinksysteem voorziet. Dit kan een waterzak of zogenoemde “bladder” zijn van 1,5 liter of 2 liter of een soft drinkfles van bijvoorbeeld 500 ml. Een reguliere bidon is niet zo handig, omdat die niet meebeweegt en hard is, waardoor je er meer last dan gemak van hebt. Mocht je voorover vallen dan kan zo’n harde bidon de oorzaak zijn van een paar gekneusde ribben.

Naargelang je activiteiten langer worden, de weersomstandigheden om meer of minder extra kleding of water vragen of je in een omgeving loopt met meer of minder natuurlijke watertjes en/of horecagelegenheden, kies je een rugzak met meer of minder capaciteit om materiaal mee te kunnen nemen. Een algemene richtlijn is als volgt:

Canitrailen/ hiken korter dan 1 uur = een bidon in de hand of een klein trailvest van 2 liter met een softflask van 500 ml is voldoende.

Canitrailen/ hiken 1-2 uur = 2-6 liter trailvest met 1 of 2 softflasks van 500 ml is voldoende

Canitrailen/ hiken langer dan 3 uur = 5-10 liter trailvest met bladder van 1,5 liter en 1 softflask

Ultra Canitrail of hike = 10-15 liter trailvest met bladder van 1,5 of 2 liter en twee softflasks van 500 ml die je onderweg makkelijk kunt bijvullen aan een watertappunt.

Waterzak versus waterfles: Voor de kortere afstanden ben ik echt een fan van de “zachte waterfles” in combinatie met een opvouwbaar waterbakje. Het voelt wat minder zwaar aan op de rug en ik kan desnoods het water snel aanvullen onder de kraan bij een restaurant of waterpunt. Vaak neem ik twee waterflesjes mee, waarbij 1 flesje voor mijzelf is en de ander met alleen water voor de hond. Soms kies ik er bewust voor om in mijn water elektrolyten toe te voegen (of een tabletje mee te nemen) om mijn mineralen en zouten aan te vullen. Deze fles mag mijn hond absoluut niet uit drinken omdat deze elektrolyten niet geschikt zijn voor de hond.

Ga ik wat langer weg of is het echt heel warm dan vind ik een waterzak van 1,5 tot 2 liter weer veel makkelijker. Ik kan dan meer mee zodat ik zeker weet dat ik voldoende water bij me heb voor mij en m’n hond. Eventueel in combinatie met 1 waterfles met elektrolyten voorin het zakje. In mijn voorbereiding op een langere trail neem ik in de auto altijd een extra flesje mee en water. Mocht nu blijken dat mijn waterzak kapot is en heb ik dat niet vooraf gecontroleerd, dan heb ik altijd een back-up bij me.  Liever teveel meenemen in de auto dan achteraf spijt hebben dat ik te weinig heb meegenomen.

En vergeet niet het opvouwbare waterbakje mee te nemen voor je hond. Niet alle honden kunnen drinken uit de waterfles of waterzak vanwege de hoge druk waarmee het uit de slang komt. Mijn witte herder is getraind om uit het waterslangetje van mijn waterzak te kunnen drinken voor kleine beetjes water. Als ik hem echt wat meer wil laten drinken dan geef ik het water altijd in een opvouwbare drinkbak. Hij kan dan veel effectiever het water drinken waardoor ik minder water verspil wat een belangrijke overweging is als je bij warmere temperaturen in een gebied zonder natuurlijk water loopt.

Comfortabel: Een goed trailvest moet comfortabel zitten en verstelbaar zijn zodat het vest goed aansluit op je lichaam. Je wilt niet dat het trailvest gaat schuiven waardoor je schuurplekken krijgt.  Een trailvest die je niet alleen aan de voorkant maar ook aan de zijkant kunt verstellen heeft mijn voorkeur. Je kunt zo je trailvest nog beter afstellen op jouw lichaam. Iedereen is nu eenmaal anders gebouwd en dus is de kans groot dat een rugzak die je niet kunt verstellen teveel gaat bewegen en schuren. Sommige modellen zijn in diverse maten te verkrijgen dus kies voor de juiste maat.

Het heeft absoluut mijn voorkeur om een trailvest te kunnen passen, omdat de pasvorm van de diverse merken nogal van elkaar verschillen. Bij het passen let ik erop dat het trailvest niet te hoog in de oksel zit. En als ik het vest aan de voorkant aantrek moet er voldoende ruimte zijn tussen de voorpanden om onderweg het vest nog wat meer aan te kunnen trekken als er gaandeweg minder spullen in zitten (vanwege het eten en drinken dat minder wordt tijdens het canitrailen).


Materiaal:
 Uiteraard moet een trailvest gemaakt zijn van duurzaam materiaal. Op deze manier kan het vest lang meegaan en kan het tegen een stootje. Naast duurzame materialen moet een trailvest ook goed kunnen ademen. Zo kan transpiratievocht van je rug goed afgevoerd worden zodat je niet kletsnat wordt en daardoor vervolgens teveel afkoelt.
Ga je ook canitrailen in de regen? Dan is het fijn wanneer je trailvest is gemaakt van waterbestendig materiaal of dat er in ieder geval een waterdicht zakje in zit. Is niet noodzakelijk, want je kunt natuurlijk ook wat spullen die echt droog moeten blijven in waterdichte zip-toch zakjes doen.

Tot Slot: Bij de aanschaf van jullie eerste trailvest is het dus belangrijk om te bedenken met welk doel je deze gaat aanschaffen. Wellicht ben je niet alleen een fanatieke canitrailer, maar houd je ook van het maken van lange wandeltochten met je hond. Dan is jullie trailvest zo ideaal, dat je hem ook met het wandelen meeneemt. Als je dit bedenkt, is het iets hogere prijskaartje meteen minder een issue. Een goede rugzak die je vaak kunt gebruiken, is zijn geld tenslotte meer dan 100% waard.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *